URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 17 IUNIE 2019

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Când s-a lucrat la brandul pentru Oradea, s-au făcut niște studii care să afle de la cetățeni percepția despre instituţiile orașului, despre modul de trai etc. Punctajul pe fiecare domeniu a fost de la 1 la 5, aceasta fiind nota maximă. Deși eșantionul era alcătuit din toate mediile, inclusiv din cel universitar, singurul punct în care Oradea a stat catastrofal, adică de nota 1, a fost Universitatea.
Zic şi eu
Adrian Cris
Veste bună: Pásztor Sándor, Mang Ioan şi Traian Bodea, triada care conduce Consiliul Judeţean fără să se ţină de puţinele promisiuni făcute în 2016 şi fără să lase nimic în urma ei, cu excepţia căpuşării instituţiilor din subordine cu clientelă pe cât de incompetentă pe tot atât de lacomă, vor deveni din vara anului viitor o amintire urâtă.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Cu mai puține spectacole decât în anii trecuți, mă așteptam să văd mai mulți spectatori la FITO 2019. Dar, la unele, mai ales la cele înscrise în concurs, au fost multe locuri libere în sală. Am bifat 5 zile din cele 8 ale festivalului și voi face o scurtă trecere în revistă a ceea ce am văzut.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre condamnarea la închisoare a preşedintelui PSD, LIviu Dragnea?


De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Codul de procedură civilă prevede reguli cu privire la persoana care suportă cheltuielile ocazionate de derularea unui proces, stabilind ca regulă de principiu că acestea vor fi suportate de către partea care pierde procesul. În ce condiţii, însă?
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Steatoza hepatică reprezintă o acumulare excesivă de grăsimi la nivelul ficatului (în special trigliceride) cu mărirea sa uşoară până la moderat şi cu caracter benign şi reversibil de obicei, dar uneori putând deveni gravă, cu evoluţie spre ciroză (în condiţiile acumulării excesive şi îndelungate şi a asocierii unor factori nocivi). 
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...

Sorbonica lefteră: Şefii Universităţii din Oradea şi-au tras salarii şi de 20.000 lei lunar, dar instituţia riscă să rămână fără bani

Sorbonica lefteră: Şefii Universităţii din Oradea şi-au tras salarii şi de 20.000 lei lunar, dar instituţia riscă să rămână fără bani TRAIUL BUN. Bugetul Universităţii pentru anul 2018 prognozează venituri de 131 milioane lei şi cheltuieli de 151 milioane lei. Deficitul de 20 milioane lei l-au provocat tocmai majorările salariale din martie, neacoperite de alocările de la Ministerul Educaţiei. Totuşi, şefii Universităţii prosperă, încasând salarii uriaşe, pentru care i-ar invidia orice specialist dintr-o firmă privată de succes. Cine ştie, însă, până când...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La fel ca un bulgăre de zăpadă care, coborând la vale, se tot măreşte, cheltuielile salariale ale Universităţii orădene cresc fără ca cineva să ştie dacă nu cumva, în curând, se vor topi!

În ultimii cinci ani, bugetul pentru plata salariilor angajaţilor aproape s-a dublat, cei 1.500 de salariaţi înghiţind acum 9 milioane lei lunar. O sumă colosală, la care s-a ajuns după majorările făcute de Guvern, dar şi din cauza generozităţii faţă de ei înşişi a şefilor Universităţii, care de ani de zile îşi stabilesc lefurile la nivelurile maxime permise de lege. Până când, probabil, bula salarială se va sparge...

Fără bani de salarii

Începând din martie, toţi angajaţii din învăţământ au salarii mai mari cu 20%. Buzunarele salariaţilor Universităţii din Oradea s-au mai burduşit, ceea ce îi bucură, dar îi şi îngrijorează pe beneficiari. Motivul? Ministerul Educaţiei nu a dat şi banii care să acopere majorările!

An de an, Ministerul încheie cu universităţile un aşa-numit contract instituţional, prin care le alocă finanţările raportându-se în primul rând la numărul de studenţi al fiecăreia. Pentru 2018, Universitatea orădeană a primit ca finanţare de bază, adică fondul din care plăteşte salariile, 69 milioane lei. Conform bugetului instituţiei, însă, cheltuielile pentru salarii se vor ridica la o sumă aproape dublă - 114 milioane lei. Aşadar, dacă nu se schimbă nimic, din toamnă Universitatea nu va mai avea bani să-şi plătească angajaţii.

Rezervă prea mică

Constantin Bungău, rectorul Universității din OradeaRectorul Constantin Bungău (foto) nu se declară îngrijorat, fiind convins că Ministerul va trimite mai mulţi bani. "Nu e o situaţie deosebită, în fiecare an se întâmplă la fel: după luna octombrie şi diverse rectificări bugetare, contractul primeşte anexe", a spus Bungău BIHOREANULUI.

Calmul său se explică şi prin bunăvoinţa de care ministrul Valentin Popa a dat dovadă în ultima lună faţă de universităţile mici, cărora le-a suplimentat numărul locurilor bugetate pentru următorul an de învăţământ, în detrimentul universităţilor mari şi de prestigiu, care s-au trezit cu bugetele ciuntite. Deocamdată, însă, suplimentările sunt doar pe hârtie...

În total contrast cu liniştea afişată de rector, o adresă pe care tot Bungău a transmis-o în ianuarie la Minister trădează faptul că lucrurile nu sunt defel roz. "Universitatea din Oradea se confruntă cu probleme financiare deosebite", afirmă documentul prin care rectorul a cerut aprobarea bugetului instituţiei pentru anul 2018, dar şi permisiunea de a folosi "sumele din sold", adică 22 milioane lei pe care Universitatea îi are în conturi din profitul anilor trecuţi.

Dacă Ministerul nu suplimentează finanţarea, aceşti bani vor fi singura scăpare a universitarilor orădeni, dar vor fi mistuiţi rapid. Ţinând cont că în luna martie totalul salariilor plătite celor 1.485 angajaţi s-a ridicat la nivelul record de 8,9 milioane lei, e clar că rezervele se vor epuiza în cel mult trei luni.

Bani pentru şefi

Cum se împart cele aproape 2 milioane euro achitate lunar salariaţilor o arată un document de 21 pagini disponibil chiar pe site-ul instituţiei. El dezvăluie că între şefi şi simpli angajaţi e o discrepanţă colosală: primii au salarii uriaşe, în vreme ce la ceilalţi ajung doar firimituri.

Explicaţia e simplă: universitarii cu funcţii de conducere primesc un bonus de 30% din salariul de încadrare, botezat "salariu diferenţiat". Conform legii, universităţile pot acorda acest spor în limita bugetului şi după propriile criterii. Iar la Universitatea din Oradea s-a decis, încă din 2013, că cel mai important criteriu e... funcţia! Mai precis, angajaţii cu rezultate deosebite în cercetare primesc sporuri de maximum 5%, iar cei cu funcţii de conducere de 30%.

În această ultimă categorie intră rectorul, prorectorii, decanii, prodecanii, directorii de departamente, preşedintele Senatului universitar, cancelarul şi şefii comisiilor din acest for. Adică o mulţime de ştăbime! Deşi în ultimii ani bugetul Universităţii s-a tot subţiat, aceştia nu şi-au pus niciodată problema să renunţe la suplimente. De asemenea, nici nu s-au lăudat cu ele vreodată, ca nu cumva cineva să propună abandonarea lor.

Bogaţii Universităţii

Cel mai bine plătit universitar e rectorul Bungău, care are un venit brut de 23.381 lei, din care, după ce i se reţin contribuţiile şi impozitul, rămâne cu 13.600 lei net. Din brut, 18.279 lei este leafa de încadrare, 950 lei sporul de doctorat şi alţi 4.152 lei reprezintă "salariul diferenţiat".

Sorin Curilă, președintele Senatului Universității din OradeaRectorul e secondat de preşedintele Senatului, Sorin Curilă (foto), al cărui salariu de încadrare este de 14.833 lei, la această sumă adăugându-se sporul de doctorat de 950 lei şi salariul diferenţiat de 3.559 lei, aşa că brutul îi ajunge la 19.342 lei. În mână, Curilă rămâne cu 11.300 lei.

Nici cei cinci prorectori nu se pot plânge, aceştia având salarii brute între 16.500 şi 15.000 lei (între 9.600 şi 8.700 net). Cei 15 decani au la rându-le salarii brute între 16.500 şi 12.800 lei, iar cei 20 de prodecani îi talonează cu salarii brute între 15.000 şi 12.100 lei (între 8.700 şi 7.100 lei net). Salarii mari au şi cei 53 directori de departamente: între 14.600 şi 11.300 lei brut.

O socoteală sumară arată că, adunate, numai salariile şefilor din Universitate consumă lunar 1,1 milioane lei, adică mai bine de o zecime din fondul de salarii...

Mărunţişuri

Pentru universitarii fără funcţii de conducere salariile sunt compuse, de regulă, doar din patru cifre. Un asistent universitar cu maximum 5 ani vechime are acum un salariu brut de minim 4.700 lei (2.800 lei net), în timp ce unul cu 25 de ani experienţă câştigă minimum 5.575 lei brut (3.261 lei net). Un şef de lucrări primeşte între 5.257 lei brut (3.075 net) şi 6.618 lei brut (3.871 lei net), iar un conferenţiar între 6.691 lei brut (3.914 lei net) şi 8.442 lei brut (4.938 lei net). Bineînţeles, profesorii, situaţi în fruntea piramidei, au salariile cele mai mari: între 7.053 lei brut (4.126 lei net) şi 13.446 lei brut (7.850 lei net).

Din cei 1.485 angajaţi, cele mai mici salarii le au, desigur, îngrijitorii (2.091 lei brut, adică 1.270 lei net), paznicii (2.401 lei brut) şi muncitorii calificaţi, cu salarii brute între 2.100 şi 2.434 lei. Aşa se face că salariul mediu brut a ajuns în Universitate la 6.000 lei, aproape dublu faţă de acum 5 ani, când nu depăşea 3.700 lei.

Ţinând cont că numărul studenţilor nici vorbă să fi crescut în acelaşi ritm, se arată tot mai evident că, în ciuda prosperităţii şefilor, Universitatea orădeană nici n-o duce bine, nici nu merge în direcţia corectă, ci mai degrabă spre faliment...


RECTOR LA APEL
Senatul cere măsuri

În ultima şedinţă a Senatului universitar, desfăşurată pe 23 aprilie, rectorul Constantin Bungău a fost invitat să-şi prezinte raportul anual privind starea instituţiei, prilej cu care a fost interpelat  despre perspectivele financiare. Răspunsul a fost identic cu cel dat BIHOREANULUI: mizează pe alocări de la Bucureşti.

Victoria Bogdan, şefa Comisiei de Buget-Finanţe a Senatului Universității din OradeaN-a fost, însă, tocmai ceea ce aşteptau senatorii. "E clar că majorările salariale ne-au cam copleşit. Am propus o serie de măsuri şi recomandări", a spus şefa Comisiei de Buget-Finanţe a Senatului, Victoria Bogdan (foto).

Printre altele, membrii Senatului au cerut o evidenţă a creşterilor salariale din ultimii doi ani şi a sumelor pe care instituţia le încasează din chirii, dar şi soluţii pentru cele 13 facultăţi care au încheiat anul 2017 cu deficit. Singurele care au terminat anul pe plus, încasând din taxe şi din alte activităţi mai mult decât a cheltuit, au fost cele de Drept şi de Medicină.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
corupți
Salarii ca salarii, e oarecum de înțeles nevoia tuturor de a câștiga tot mai mult, asta că unu are salariu mai mare ca mine, e o invidie tâmpită...Problema e corupția. Corupția lor știută și tolerată politic de instituțiile statului...nenumărate rude, nepotism, scoatere posturi la concurs pentru neamuri, încasează bani pe cercetarea celor care muncesc și promovează rudele, cultivă sistemul comunism de avansare prin pupat în cur, au salarii diferențiate cât cel de bază dar performanțe nule, nici cercetare, nici nu-și țin orele...știu că discriminarea poate fi și pe criterii de vârstă, dar cineva trebuie să scoată dinozaurii comuniști din sistem, nu pentru că sunt bătrâni, ci pt. că nu mai pot fi educați, sunt pierduți, nu există viitor perpetuând mizeria în care au fost educați, de a face din furt o aptitudine...degeaba dă statul legi, ei în numele autonomiei au stat în stat...cum să reformezi când cei ce trebuie reformați conduc, oricum o sucesc și ocolesc, nu pot face nimic, tocmai pentru că ei sunt cei vizați să fie eliminați prin criterii de performanță și standarde de calitate actualizate la zilele noastre. Degeaba există faci legi, metodologii, degeaba faci orice, dacă nu există cine să le aplice, dacă cel vizat de a fi eliminat e cel ce la aplică...nu le poate aplica că se sinucide, nu poate nici afecta pe alții pt. că pe spinarea lor există. Nu închid programe de studii ce au grupe de 2-3 studenți...dar cică nu au bani...
Postat 08 Mai 2018, 11:49 de DarkEnergy
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.1899 RON
  • 1 EUR = 4.7228 RON
  • 1 HUF = 0.0147 RON