URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Iunie 2018, 11:29

Se caută meseriaşi! Convinşi că vor avea succes numai dacă urmează un liceu, bihorenii îşi îndepărtează copiii de şcolile profesionale

Se caută meseriaşi! Convinşi că vor avea succes numai dacă urmează un liceu, bihorenii îşi îndepărtează copiii de şcolile profesionale ÂRGUL MESERIILOR. Pentru a promova învăţământul profesional, Agenţia de Dezvoltare Locală Oradea şi Inspectoratul Şcolar au organizat la începutul lunii mai un târg de prezentare a ofertei pentru anul 2018-2019. În total, şcolile bihorene oferă nu mai puţin de 380 de locuri în clasele duale
Se caută meseriaşi! Convinşi că vor avea succes numai dacă urmează un liceu, bihorenii îşi îndepărtează copiii de şcolile profesionale ÂRGUL MESERIILOR. Pentru a promova învăţământul profesional, Agenţia de Dezvoltare Locală Oradea şi Inspectoratul Şcolar au organizat la începutul lunii mai un târg de prezentare a ofertei pentru anul 2018-2019. În total, şcolile bihorene oferă nu mai puţin de 380 de locuri în clasele duale
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Doar jumătate dintre cei peste 5.000 de elevi din Bihor care au terminat anul trecut liceul au promovat Bacalaureatul, în condiţiile în care mai mult de 1.000 dintre absolvenţi nici măcar nu s-au înscris la examenul maturităţii! Scenariul eşecului se repetă an de an, semn că alegerea cursurilor unui liceu, fie el uman sau real, a fost pentru mulţi tineri o decizie neinspirată.

Ca să-i determine pe tineri să opteze pentru o clasă de şcoală profesională, Primăria Oradea a decis ca din toamnă să le ofere gratuit cazare şi masă, pe lângă cei 200 lei pe care elevii îi primesc de la Ministerul Educaţiei şi încă tot atât de la viitorii angajatori. Numai să vrea să înveţe o meserie!

Clase goale

Alina Silaghi, directoarea Agenţiei de Dezvoltare Locală Oradea.Învăţământul profesional a fost reînfiinţat de Ministerul Educaţiei în 2012, măsura dând speranţe companiilor care deja duceau lipsă de angajaţi calificaţi. Între timp, criza meseriaşilor s-a acutizat, iar învăţământul profesional aproape a eşuat! "Este o presiune mare din partea mediului privat pentru muncitori calificaţi", spune Alina Silaghi (foto), directoarea Agenţiei de Dezvoltare Locală Oradea.

Tocmai din acest motiv, zece firme s-au asociat cu şcolile din oraş, pentru a înfiinţa aşa-numitele clase duale, în care elevii, când se înscriu, semnează şi un contract cu o companie care se obligă să-i angajeze la absolvire. În plus, viitorul angajator va oferi fiecărui elev şi o bursă lunară de 200 lei, care dublează bursa de acelaşi cuantum oferită de Ministerul Educaţiei pentru fiecare viitor meseriaş. În plus, firmele au investit şi în dotarea claselor cu aparatura şi echipamentele necesare.

Specializările profesionale disponibile în Oradea sunt diverse: de la bucătar, lucrător hotelier şi frizer la mecanic auto, tâmplar, sculer matriţer şi electronist. Clase similare există şi în judeţ: la Colegiul Tehnic Unirea din Ştei sunt pregătiţi viitori mecanici auto, iar la Liceul Tehnologic Cadea vor funcţiona din toamnă două clase de sudori, tot în parteneriat cu companii private. Indiferent de specializarea aleasă, elevii nu vor trebui să-şi bată capul prea mult cu manualele.  Jumătate din cei trei ani de şcoală vor fi în stagii de practică, la firmele care abia aşteaptă să-i instruiască!

Reticenţi şi neinformaţi

directoarea Colegiului Tehnic Traian Vuia, Daniela VîlceanuTotuşi, în cazurile fericite, clasele de profesională abia adună 15-20 de elevi, iar multe au atâţi cursanţi câţi pot fi număraţi pe degete. "În ultimele luni am străbătut tot judeţul pentru a ne prezenta oferta, am participat şi la şedinţe cu părinţii elevilor din clasele de-a VIII-a şi am constatat că orientarea familiei nu este deloc spre aceste clase", spune directoarea Colegiului Tehnic Traian Vuia, Daniela Vîlceanu (foto).

Mulţi părinţi cred că este o ruşine ca odraslele lor să nu meargă la un liceu "normal", chiar dacă niciodată nu le-a plăcut şcoala. "Noi le-am explicat că urmarea şcolii profesionale nu exclude liceul. Dacă vor, după ce termină cursurile, pot face şi un liceu", spune Vîlceanu. În şcolile de la sate, directoarea a întâlnit, de asemenea, numeroşi părinţi care nici măcar nu ştiau de oportunităţile claselor duale.

Casă şi masă

Ce efect au avut vizitele la şcolile gimnaziale din judeţ se va vedea în curând. Pe 15 iunie se va da startul înscrierilor pentru învăţământul profesional, iar elevii pot opta pentru aceste clase indiferent că vor promova sau nu examenul de Evaluare Naţională.

În plus, tot pentru a-i atrage spre învăţământul profesional, Primăria le va oferi din toamnă, în premieră, noi beneficii: cazare la internatul Colegiului Traian Vuia şi trei mese pe zi la cantina şcolii. "Toate costurile vor fi suportate de Primăria Oradea. Tocmai de aceea, internatul este acum în renovare, va fi unul modern, cu camere cu patru paturi şi baie proprie", explică directoarea Vîlceanu.

Aşadar, elevii de la sate vor avea unde să stea şi ce să mănânce fără să plătească nimic, ba vor primi şi bani, numai să meargă la cursuri. Toate aceste avantaje au fost instituite tocmai pentru că în firme este nevoie urgentă de meseriaşi. Mai rămâne de văzut dacă sunt destui tineri care să nu fugă de muncă...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Articol publicitar sau informativ?
Nu inteleg de ce ati omis sa scrieti si despre alte scoli cum ar fi Colegiul Tehnic "Constantin Brancusi".Si la aceasta scoala exista invatamant dual(profil constructii,instalatii,mecanic auto)-adica tot 400 ron pe luna plus cazare in camin si masa gratuita. In orasul asta chiar nu mai e nevoie de constructori ,sau va ganditi ca pe viitor vom sta in corturi ?Credeti ca nu e nevoie de personal calificat si in acest domeniu?De fapt aveti dreptate-in Oradea nu se construieste mai nimic si ce ,totusi se mai construieste se face cu persoane "supercalificate"(dupa cum bine se vede).
Postat 07 Iunie 2018, 21:27 de Pistolcuapa
Meseria, brățară de aur dar nu la noi
Deocamdată meseriile pentru care se caută elevi de profesională sunt dintre cele mai prost plătite, de aici și lipsa de interes. Faptul ca jumate din elevii de liceu nu trec BAC-ul ar trebui sa fie un mare semn de întrebare, inclusiv pentru autoritățile locale: lipsa de interes dar și de experiență a profesorilor combinate cu tentațiile nocive pentru un copil necopt de liceu: păcănele la fiecare colt de strada chiar și lângă scoli (strigător la cer!), alcool care se servește minorilor, cluburi in care au acces minorii, desi ar fi interzis. Mai e și educația de acasă dar când părinții muncesc de dimineața până seara e ușor să scape din vedere aventurile odraslei.. Și așa că un apropo subtil: hai sa nu sacrificăm viitorul copiilor noștri de dragul unor profesionale, mai ales că meseriile despre care discutam acum in maxim 5 -10 ani vor dispărea datorita automatizărilor și avansului tehnologic. De ce nu putem fi un puternic centru regional IT/tehnologic? Asta aduce bani și reprezintă viitorul.. numai sa îndrumăm copiii pe calea cea bună.. altfel vor părăsi acest oraș.
Postat 05 Iunie 2018, 12:23 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON