URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Noiembrie 2017, 15:30

Şcoală fără carte: Universitatea din Oradea nu a mai cumpărat, de trei ani, nicio carte nouă!

Şcoală fără carte: Universitatea din Oradea nu a mai cumpărat, de trei ani, nicio carte nouă! POATE, POATE... Prima licitaţie pentru achiziţie de cărţi lansată de Universitate în ultimii trei ani este abia acum în derulare, instituţia propunându-şi să cumpere o mie de titluri din diverse domenii. "Sperăm că se va finaliza procedura până la sfârşitul anului, că altfel pierdem banii", spune directoarea Bibliotecii, Florica Ujoc (foto), care se teme că, în caz contrar, cei 131.000 lei alocaţi acum nu vor mai fi primiţi la anul
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă vor să afle ce-i nou în domeniile pe care le studiază sau pur şi simplu să caute cărţile cerute de profesori, studenţii orădeni le caută cu ceva mai mult succes la Biblioteca Judeţeană Gheorghe Şincai decât la propria Bibliotecă Universitară.

În ultimii trei ani, aceasta din urmă nu a mai cumpărat nicio carte, singurele volume ajunse pe rafturile sale fiind cele din donaţii şi teze de doctorat. Preocupaţi să cheltuie banii Universităţii pe salarii şi pe propriul confort, profesorii îşi obligă studenţii fie să-şi cumpere cărţile necesare, fie să rămână în mediocritate.

"Cel mult o carte"

În octombrie, Universitatea din Oradea a lansat o licitaţie pentru achiziţia de carte, fiind dispusă să plătească 131.000 lei pentru o mie de titluri, care ar trebui livrate în minimum două exemplare. Întrucât cărţile sunt din diferite domenii şi publicate de edituri diverse, licitaţia a fost împărţită în 103 loturi, acum fiind evaluate ofertele firmelor interesate.  Iniţiativa este, fireşte, bună, deoarece pentru a învăţa şi a-şi aprofunda cunoştinţele studenţii şi profesorii au nevoie de cărţi cât mai noi, iar rolul Bibliotecii universitare e să le asigure.

Problema este, însă, că această achiziţie e prima din ultimii trei ani. Dacă în 2014 a mai cumpărat, prin achiziţie directă, câteva volume, din 2015 Biblioteca Universităţii nu a mai achiziţionat niciuna! O realitate ruşinoasă, chiar şi pentru o universitate de provincie. "Din păcate, aşa este. De trei ani nu am mai făcut achiziţie. S-au cumpărat doar reviste, presă locală şi cel mult o carte solicitată neapărat de un profesor", recunoaşte directoarea Bibliotecii, Florica Ujoc.

Numai din donaţii

O simplă căutare în catalogul electronic al Bibliotecii, ce cuprinde toate titlurile disponibile, confirmă penuria de cărţi noi. Singurele cărţi apărute în ultimii doi ani aflate pe rafturi sunt cele care trebuie predate obligatoriu de autori, adică volumele publicate la Editura Universităţii şi respectiv tezele de doctorat susţinute la Oradea, precum şi volume obţinute din donaţii. Fostul rector Cornel Antal, de pildă, a oferit 110 volume, iar familia defunctului profesor Mihai C. Demetrescu alte 2.432.

Chiar şi revistele de specialitate s-au împuţinat semnificativ: în 2017 au fost înnoite doar o treime din abonamente, al căror număr nu este cunoscut cu exactitate. Oricum, chiar şi statisticile proprii ale Bibliotecii arată dezinteresul conducerii Universităţii pentru achiziţia de carte: dacă în 2014 instituţia a cumpărat 3.438 unităţi bibliografice (cărţi, reviste, anuare etc.), în 2015 numărul a scăzut la 1.880, iar anul trecut la doar 547, total ce cuprinde numai reviste şi anuare!

Ca urmare, de foarte multe ori, studenţii Universităţii orădene trebuie să se adreseze Bibliotecii Judeţene Gheorghe Şincai, care cumpără anual titluri noi din toate domeniile, de la beletristică la inginerie şi ştiinţe juridice. De altfel, cum e şi normal, fiecare secţie are aici un raft cu "Noutăţi", ceea ce la Biblioteca Universităţii e o himeră.

Puşi la plată

Mulţi studenţi se plâng că nu găsesc în Biblioteca Universitară nici măcar cărţile aflate pe listele de resurse bibliografice indicate de profesori, aşa că trebuie să le cumpere, uneori chiar de la aceştia. "Din păcate, nici profesorii nu corelează bibliografia cu resursele din Bibliotecă", spune Ujoc, sugerând că dascălii îi pun pe studenţi să înveţe din cărţi pe care instituţia nu le are. La cererea studenţilor, Biblioteca Universităţii poate împrumuta cărţi de la alte biblioteci, procedură care nu-i costă nimic, dar puţini dintre ei ştiu despre această posibilitate şi încă şi mai puţini o folosesc.

Întrebată de ce nu a făcut nicio achiziţie de carte doi ani la rând, Ujoc se apără spunând că şefii Universităţii nu au alocat banii necesari. Altfel spus, din bugetul anual al instituţiei, care în 2016 a fost de 141 milioane lei, nu s-a găsit un leu pentru achiziţia de carte, chiar dacă o parte din bugetul fiecărei facultăţi ar trebui să fie dedicat exclusiv achiziţiei de titluri noi. De ce? Universitarii preferă să folosească banii pentru a acoperi alte cheltuieli, numai de ei ştiute.

Risipa cu "resurse electronice"

Constantin Bungău, rectorul Universității din OradeaRectorul Constantin Bungău (foto) susţine că nu zgârcenia sau sărăcia a creat această situaţie, ci... emanciparea! "Acum se citeşte totul electronic, aşa că alocăm anual 70.000 de euro pentru resurse electronice", se laudă rectorul. Ce sunt aceste resurse? "E-books, articole, reviste disponibile pe mai multe reţele academice internaţionale, la care plătim accesul pentru toţi universitarii, cadre didactice şi studenţi".

În realitate, însă, studenţii habar nu au nici despre această posibilitate. Şi nici nu ar avea cum să afle: la Bibliotecă nu-i îndrumă nimeni spre aceste reţele, nici pe site-ul instituţiei, www.nymphea.ro, nu se pomeneşte absolut nimic despre ele, iar la meniul "Noutăţi" cel mai recent articol datează din 2011!

"I-am reproşat şi eu directoarei Bibliotecii că nu popularizează aceste resurse, pentru care an de an Universitatea plăteşte abonamente. Site-ul Bibliotecii este după chipul şi asemănarea directoarei", o acuză Bungău pe Ujoc.

"Resursele electronice" se regăsesc, totuşi, pe site-ul Universităţii, dar bine ascunse la meniul "Cercetare", unde sunt înşirate 21 link-uri către tot atâtea baze de date. Dintre ele, două nu funcţionează, patru duc către site-uri unde accesul Universităţii din Oradea a expirat încă din 2013, iar restul 15 către site-uri unde accesul e condiţionat de deţinerea unui drept de utilizare cu parolă.

Cum pot studenţii să-şi facă un cont şi să primească dreptul de a le accesa este, evident, o enigmă. Iar daca vor să afle noutăţi n-au decât să le caute în orice altă parte, nu la Universitatea din Oradea...


OFFLINE
Internet este, nu şi calculatoare

Nu doar cărţile lipsesc din Biblioteca Universităţii orădene. Deşi în 2008, la inaugurarea noului şi impozantului sediu întins pe cinci niveluri, Biblioteca a fost dotată cu 18 calculatoare pentru uzul studenţilor, nici măcar unul nu mai funcţionează.

"Au expirat licenţele de funcţionare", explică directoarea Florica Ujoc, fără să poată preciza de când anume. Cert e că un student care ajunge la Bibliotecă nu poate nici măcar să verifice, în catalogul online, dacă o carte anume se află sau nu pe rafturi, ci trebuie să ceară ajutorul bibliotecarelor. Care au sau nu timp şi chef să-i îndrume...

"Nu ştiam că nu mai merg calculatoarele, probabil sunt prea vechi. Dar pot să vă spun că de săptămâna viitoare (n.r. după 27 noiembrie) la Bibliotecă vor fi calculatoare noi, pentru că am făcut o achiziţie", zice rectorul Constantin Bungău. Cum de a cumpărat calculatoare noi dacă nu ştia că cele existente nu funcţionează este altă minune...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
inca o performanta
Inca o performanta manageriala pentru care sper ca se vor acorda premii conistente la finele anului celor ce conduc la ora aceasta Universitatea. Jos cartea!
Postat 01 Decembrie 2017, 13:05 de andreimagheru
Management de ”Sorbonica”. Ep.: Bibliotecă universitară, cu management model ”Sorbonica”.
I. ”Problema este, însă, că această achiziție e prima din ultimii trei ani. Dacă în 2014 a mai cumpărat, prin achiziție directă, câteva volume, din 2015 Biblioteca Universității nu a mai achiziționat niciuna! O realitate rușinoasă, chiar şi pentru o universitate de provincie. "Din păcate, aşa este. De trei ani nu am mai făcut achiziție. S-au cumpărat doar reviste, presă locală şi cel mult o carte solicitată neapărat de un profesor", recunoaște directoarea Bibliotecii, Florica Ujoc.” 1. Cadouri de Sărbători, cam necesare, pentru dona martor mincinos Ujoc Florica, din partea conducerii UO: a) Cărţile: ”Bibliotecara de la Auschwitz” de Antonio G. Iturbe şi ”Hoțul de cărți” de Markus Zusak. În format hârtie şi nu electronic. b) demiterea din funcția de şefă/director BUO. 2. Nu știu dacă cei din actuala Conducere a UO: a) știu care sunt efectele benefice ale cititului unei cărți, în format hârtie, asupra dezvoltării intelectului; b) au citit de exemplu (toate) cărțile scrise de Jules Verne, pe vremea când erau elevi de gimnaziu; c) frecventau des Biblioteca Universităţii, respectiv Biblioteca judeţenă/MB, pe vremea când îşi făceau (în mod strălucit?) studiile universitare, forma la zi/cu frecvență. Ştiu, însă, că acolo unde mi-am făcut studiile universitare (Universitatea din Galaţi) am avut un acces conform la cărțile/manualele/revistele, respectiv informațiile necesare, în condițiile ”Epocii de aur”. Si mai știu un lucru: la BU din Galați, bibliotecarii nu aveau apucături de ţaţă! II. ”Nu știam că nu mai merg calculatoarele, probabil sunt prea vechi. Dar pot să vă spun că de săptămâna viitoare (n.r. după 27 noiembrie) la Bibliotecă vor fi calculatoare noi, pentru că am făcut o achiziție”, zice rectorul Constantin Bungău. Cum de a cumpărat calculatoare noi dacă nu știa că cele existente nu funcționează este altă minune. 1. Bună dimineața don rector! Nu v-a informat dona Ujoc? Sau, și așa se papă taxele studenților? Prin achiziții, evident ieftine și cu cine trebuie(?), model …PMO; 2. Şi ”Unchiu” acționa cu mult mai operativ. Dânsul înțelegea mai bine noțiuni ca: autodotare, respectiv autogospodărire; 3. Încă o dovadă a grijii conducerii UO (via BUO) faţă de nevoile reale ale studenților săi; 4. Nu știu dacă inginera din fruncea BUO a auzit de noţiuni ca upgradare, dar dascălii de la Facultatea IETI, inclusiv cei sub ”acoperire” (”scuze” tova Doina, Z.), în mod cert că da. III. În loc de concluzii. 1. Un alt exemplu de: ”Omul potrivit, la locul potrivit”, în varianta ”Sorbonica” de stat din Oradea; 2. Un cadou necesar pentru STUDENŢII, cadrele didactice şi angajaţii UO (a nu se confunda cu ”Sorbonica” Statului paralel): Un director/şef la BUO model: Lucreţia Rudow Suciu, sau Martin Schulz! P.S. 1. Comentariu, sper, demn şi de atenţia Preşedintelui PSD Bihor, cadru didactic la UO; 2. Mare ruşinică ”George” de Sorbonica! Situaţia de la BUO este şi meritul tău.
Postat 30 Noiembrie 2017, 19:43 de stefan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON