URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Martie 2017, 15:31

Profesoara Xerox: Tribunalul Bihor a găsit-o vinovată de plagiat pe Simona Cavalu

Profesoara Xerox: Tribunalul Bihor a găsit-o vinovată de plagiat pe Simona Cavalu DOAMNA DR. XEROX. Din 2012, de când BIHOREANUL i-a demascat plagiatul, Simona Cavalu (foto) a pozat permanent în victimă, acuzând ziarul că o persecută. Asta, deşi ştia prea bine că volumul semnat de ea nu e decât rodul unui furt, al muncii altuia...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Săptămâna trecută, o instanţă din Bihor s-a pronunţat în premieră într-un caz de plagiat: Tribunalul i-a dat dreptate profesorului britanic Martin Hollins, care acuzase o profesoară de la Facultatea de Medicină şi Farmacie din Oradea că i-a plagiat grosolan o carte scrisă de el cu mult înainte.

Judecătorii au apreciat că Simona Cavalu nu avea dreptul să-şi pună numele pe cartea pe care ea a publicat-o în două ediţii şi au obligat-o să publice sentinţa. Altfel spus, să-şi admită hoţia...

Carte din carte...

Plagiatul Simonei Cavalu a fost dezvăluit în 2012, când BIHOREANUL demonstra că volumul "Medical Biophysics and Electronic Medical Devices", publicat prima oară în 2000 sub semnătura acesteia şi a colegei sale Mioara Tripşa (între timp decedată), iar într-o a doua ediţie în 2005 doar sub semnătura ei, a fost copiat după o carte apărută cu mult timp înainte. Mai precis, după volumul "Medical Physics", publicat prima oară în 1990 şi reeditat în 2001 de către Martin Hollins, profesor la Universitatea din Bath, Marea Britanie.

Cavalu copiase "ad litteram" ediţia princeps, reproducând 9 capitole fără a cita sursa nici măcar o singură dată. E adevărat, a pomenit numele lui Hollins în lista bibliografiei, dar ca pe un oarecare, nu indicându-l ca sursă, de fapt, a întregii cărţi. "Cărţile se scriu din cărţi!", motiva "autoarea", admiţând că "lucrarea" sa era, în realitate, o compilare a mai multor cărţi. Asta n-a oprit-o, însă, să se pretindă o victimă persecutată de ziar şi să susţină că a publicat cele două ediţii ale cărţii "sale" doar ca un "suport de curs", ca studenţii orădeni să aibă din ce învăţa. Deşi, în această logică, mai corect ar fi fost să le dea, de-a dreptul, cartea originală a lui Hollins xeroxată, fără a se împăuna cu munca acestuia.

130 din 168

În urma dezvăluirii, Cavalu a fost anchetată de Comisia de Etică a Universităţii, care n-a dat niciun verdict, pretextând penibil că nu a găsit cartea originală, a lui Hollins. A urmat apoi şi o cercetare a Consiliului Naţional de Etică, care a stabilit că volumul semnat de orădeancă "este lipsit de originalitate", dar tot nu a stabilit vreo sancţiune.

Ca urmare, FMF a păstrat-o la catedră, iar colegii chiar au reales-o în Senatul Universităţii. Aşa stând lucrurile, nu-i de mirare că a prins curaj, deschizând în 2015 un proces BIHOREANULUI, pentru denigrare, şi cerând daune neobrăzate, de 700.000 lei.

Litigiul a fost însă suspendat de Tribunalul Bihor, fiindcă între timp Cavalu a ajuns ea însăşi pârâtă. Surprins şi el de tupeul femeii, Hollins a dat-o în judecată, solicitând, cu decenţă, doar ca judecătorii să-i recunoască dreptul de autor, fără a cere şi despăgubiri. Ca probe, profesorul britanic a trimis cele două ediţii ale cărţii sale în original, demonstrând că din cele 168 pagini ale volumului semnat de Cavalu, 130 au fost copiate la virgulă, cu tot cu tabele, grafice şi desene explicative!

Hoaţa strigă hoţul!

Ştiindu-se cu musca pe căciulă, anul trecut, în aprilie, după ce a aflat că fusese dată în judecată, dar fără să pomenească acest lucru, Cavalu i-a trimis un e-mail britanicului, cerându-i... sprijin în adaptarea curriculei de Biofizică pentru studenţii străini. Şocat de tupeu, profesorul nici n-a ştiut ce să-i răspundă...

În sala de judecată, însă, Cavalu n-a fost la fel de sfioasă. După ce iniţial a pretins că în spatele acţiunii lui Hollins s-ar afla de fapt tot BIHOREANUL (lucru negat explicit de profesorul britanic), Cavalu a întors foaia, ajungând să-l acuze pe el de... plagiat! Este posibil, a afirmat ea, ca şi Hollins, la rându-i, să fi copiat de undeva textele şi imaginile din cărţile sale...

Depuse la dosar, lucrările britanicului o "dezarmează" total. Ele sunt impecabil redactate, menţionând scrupulos autorul fiecărei informaţii preluate din altă sursă, fie ea text sau ilustraţie. La fiecare reproducere a unui articol elaborat de altcineva, Hollins a evidenţiat respectivul articol în chenar distinct, cu numele şi semnătura autorului la vedere. Culmea e că Simona Cavalu a copiat de-a valma toate informaţiile, inclusiv cele ale autorilor citaţi de britanic!

Să vedem, să studiem...

În faţa probelor, verdictul nu putea fi decât unul. Pronunţată pe 20 martie, hotărârea Tribunalului Bihor arată explicit că recunoaşte dreptul de autor al lui Martin Hollins şi constată încălcarea dreptului de autor de către Simona Cavalu, obligând-o să publice pe cheltuiala sa, atunci când aceasta va deveni definitivă, căci sentinţa mai poate fi atacată la Curtea de Apel Oradea.

Rectorul Constantin Bungău a aflat de la BIHOREANUL că profesoara a fost condamnată şi a rămas fără replică. "Sigur că nu sunt mulţumit. Vom vedea, când va fi o hotărâre definitivă, ce ne spun procedurile", a spus acesta. Clar e de pe acum că nicio "procedură" nu permite ca un furt intelectual atât de flagrant să rămână nesancţionat la nesfârşit...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
beo fizica asta
pai au acolo depanatori tv ca si kiss la consiliul judetean,doctori in stiinta cu doctorat in sua unde nu l a verificat nimeni,habar nu are sa predea ci da la studenti referate adica sa si conspecte de la o sedinta la alta,l au inregistrat studentii cum e de apt in domeniu si toti predau cu proiectorul pe ecran de unde citesc,probabil de aceea e oradea la cercetare pe ultimul loc in tara,cercetarea impunand studii practice nu din calcule precum fizica ce la medicina e aceeasi cu beo fizica...
Postat 30 Martie 2017, 14:05 de User anonimizat
idem
ar trebui sa i se aplice acelasi tratament ca dnei care a fost condamnata pt plagiat, parca Ionescu.
Postat 29 Martie 2017, 22:34 de oradea_mea_si_a_ta
Felicitari Bihoreanul!
Bihoreanul e singurul care mai ridica, timid, poalele sorbonicii si mai arata din jegul care se afla pe sub ele! Rectorul trebuia de mult sa aplice "procedurile" si sa o dea afara pe specialista asta asa cum trbuia sa retraga titlul de profesor pe care el l-a acordat domnului care a devenit ministrul sanatatii. Ce te poti astepta de la niste universitari fara rezultate stiintifice, fara prezenta la cursuri sprijinite si sustinute de rector: sa-si aleaga conducatori dupa chipul si asemanarea lor.
Postat 29 Martie 2017, 18:54 de cercetas
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON