URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 22 SEPTEMBRIE 2019

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E foarte traumatizant să ți se dărâme casa, chiar dacă aceasta este amplasată între blocuri, unde vecinii știu exact ce mănânci la cină. Oricât s-ar strădui Primăria să-i despăgubească civilizat pe cei care își vor pierde locuințele, nicio sumă de bani nu va putea acoperi disconfortul unei mutări și neplăcerile schimbării modului de viață.
Zic şi eu
Adrian Cris
Nefirească, în şarada jucată la ceas de seară de Cuc, Mang şi Rus, e intersectarea dintre propaganda politică şi profitul privat, ambele cam forţate. Ce căuta ministrul acolo unde treaba merge ca unsă, nu pe restul celor 415 kilometri ai autostrăzii începute acum 15 ani? Dar şeful PSD Bihor, despre care nu ţin minte să se fi tras în poză şi pe selenarul drum judeţean DJ191B Popeşti-Suplac? Răspunsul poate ar trebui căutat nu în relaţia de amour-à-trois dezinteresat, ci în preţul piperat pentru cei 5,35 km dintre Borş şi Biharea...
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Am intrat în magazin uşor ezitant. Era prima dată când trebuia să cumpăr un candelabru şi mă simţeam nesigur. Nu e genul de obiect pe care să îl cumperi prea des. De obicei stau 2 ore să mă hotărăsc asupra unei perechi de pantaloni şi nici atunci nu sunt sigur că am făcut alegerea corectă. În cazul unui candelabru, cu care poţi înfrumuseţa sau distruge o cameră, alegerea părea mult mai dificilă.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre dorinţa Primăriei Oradea de a demola circa 20 de case pentru a muta parcările de pe bulevardul Nufărul în spatele blocurilor?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Codul de procedură civilă intrat în vigoare la 15 februarie 2013 prevede, pentru prima dată în România, posibilitatea formulării unei contestații în cazul în care se apreciază că procesul se prelungește nejustificat. Conform articolului 522 din Codul de procedură civilă, oricare dintre părţi, precum şi procurorul care participă la judecată, pot face o contestaţie prin care, invocând încălcarea dreptului la soluţionarea procesului într-un termen optim şi previzibil, să solicite luarea măsurilor legale pentru ca această situaţie să fie înlăturată.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În aprecierea igienico-sanitară a surselor de apă, o importanţă deosebită trebuie acordată conţinutului natural de substanţe minerale deoarece acestea participă activ în procesele vitale, organismul primindu-le din mediul extern, inclusiv prin intermediul apei.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...
05 Septembrie 2019, 20:01

Liceeni... meseriaşi: Şcolile din Bihor, număr record de elevi care vor învăţa o meserie

Liceeni... meseriaşi: Şcolile din Bihor, număr record de elevi care vor învăţa o meserie SUDORI DE VREMURI NOI. Una dintre cele două clase de sudori din Bihor, înfiinţată la Liceul Tehnologic nr. 1 Cadea, este locul unde 15 elevi vor învăţa această meserie folosind echipamente moderne. Anul trecut, Consiliul Judeţean a dotat şcoala şi cu un simulator de sudură, tocmai pentru ca elevii să înveţe cât mai bine
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Desfiinţate în urmă cu un deceniu de ex-ministrul Ecaterina Andronescu, clasele de învăţământ profesional redevin atractive. 

În această vară, peste 1.100 absolvenţi de gimnaziu din Bihor, adică un sfert din total, au ales să îşi continue studiile în clase de învăţământ profesional şi aproape jumătate vor primi lunar burse din partea firmelor bihorene, ca să se ţină de şcoală. Interesant e că, deşi firmele de construcţii spun de câţiva ani că au nevoie de meşteri pricepuţi, specializările din acest sector sunt în continuare evitate de tineri. În schimb, aceştia vor să se facă mecanici, bucătari, frizeri...

Record de "profesionişti" 

La începutul verii, Ministerul Educaţiei, condus încă de Ecaterina Andronescu, a modificat planurile de şcolarizare transmise de inspectoratele şcolare judeţene, adăugând peste 5.000 de locuri în clasele de învăţământ profesional. Considerată de mulţi dascăli nejustificată, măsura a vizat şi Bihorul, unde în loc de 62 clase de învăţământ profesional, cum au cerut liceele, Ministerul a impus cu 10 mai multe.

Rezultatele celor două sesiuni de admitere din vară au confirmat că planurile Ministerului au fost prea mari. "Nu am format 72 de clase, dar avem peste 50", zice Florian Mieluţ (foto), inspectorul şcolar responsabil cu învăţământul profesional. Numărul exact al claselor profesionale care au adunat numărul minim de elevi - 15 - nu este încă cunoscut, deoarece şcolile mai fac înscrieri şi în această săptămână. 

Cert e, totuşi, că din toamnă Bihorul va avea un număr record de elevi înscrişi în învăţământul profesional. "Anul trecut am avut 42 de clase. În urmă cu patru ani, aveam doar 20", spune profesorul. 2019 este primul an când numărul elevilor care optează pentru învăţământul profesional trece de 1.000.

Agro-meserii

De ce a crescut apetitul pentru învăţământul profesional poate fi doar intuit: părinţii înţeleg că, decât să-şi târască copiii în licee teoretice, unde se vor chinui ca să ia note de 5, iar la finalul studiilor nu vor fi capabili să promoveze Bacalaureatul, mai bine îi trimit în şcolile în care în trei ani învaţă o meserie pentru viaţă. "Tot mai mulţi părinţi şi tineri înţeleg că azi nu mai sunt fabricile şi uzinele de pe vremuri. Acum şi un tractorist poate lucra la costum, într-un utilaj cu aer condiţionat", spune Mieluţ.

De altfel, specializările din sectorul agricol au fost la mare căutare. De pildă, clasa de Horticultură a Liceului Tehnologic Agroindustrial Tamási Arón din Borş a strâns 22 elevi, iar cea de Mecanică agricolă de la Liceul Tehnologic nr. 1 Salonta s-a umplut, cu 28 candidaţi admişi pe tot atâtea locuri. În schimb, specializarea de lucrător în agricultura ecologică, de la acelaşi liceu, n-a avut decât un singur candidat, semn că tinerii bihoreni încă nu văd un potenţial în acest sector. 

Nu vor construcţii!

A fost cerere şi în clasele de meserii din industria alimentară şi turism. De pildă, la specializarea Ospătar-vânzător de la Colegiul Tehnic Ioan Ciordaş din Beiuş s-au înscris 27 elevi pe 28 locuri, pentru cea de Lucrător hotelier de la Colegiul Tehnic Traian Vuia din Oradea au optat 28 tineri, iar la specializarea Bucătar a Colegiului Tehnic Mihai Viteazul, tot în Oradea, s-au format chiar două clase, cu 42 de elevi. 

"Acestea sunt meseriile preferate de elevi: bucătar, patiser, ospătar, frizer. Dar am avut cerere mare şi la specializările de mecanică auto, probabil tinerii ştiu că se câştigă bine în acest domeniu. În schimb, nu vor meserii din domeniul construcţiilor. Nu am avut cerere pentru clasele de dulgher, fierar, instalator", zice inspectorul şcolar. 

Asta, deşi firmele de construcţii caută mai mereu angajaţi şi toţi tinerii care au absolvit în această vară clasele de instalatori din Oradea au deja joburi. "Cei de la Compania de Apă ne-au căutat, că au nevoie de instalatori. Nu am avut de unde să le dăm, toţi care au terminat în vară sunt deja angajaţi", spune Mieluţ. 

Înveţi şi câştigi!

Culmea e că meserii cerute de piaţa muncii n-au fost atractive pentru elevi nici măcar în clasele de învăţământ profesional dual, sponsorizate de firme. Tinerii care aleg specializările duale primesc lunar o bursă de 400 lei, iar la finalul studiilor devin automat angajaţii companiilor care i-au plătit.

Totuşi, clasele duale de Tâmplar universal, de Tapiţer-plăpumar-saltelar ori de Sculer matriţer de la Colegiul Tehnic Traian Vuia n-au niciun elev! La fel, n-au avut trecere nici cele două clase de Zidar-pietrar de la Liceul Tehnologic Constantin Brâncuşi. Susţinute financiar de mai multe firme de construcţii din Oradea, clasele au adunat peste vară doar 8 elevi, care cel mai probabil vor fi transferaţi la altă specializare.

Zidari de Marghita 

Tot fără trecere s-a dovedit şi clasa duală de Fierar-betonist de la Liceul Tehnologic Constantin Brâncuşi, unde bursele le-ar fi plătit compania Selina. "Am impresia că tinerii nu vor muncă fizică", spune Florian Mieluţ. 

Regula nu se aplică, totuşi, chiar în tot judeţul. Clasa de zidărie a Liceului Teoretic Horváth János din Marghita este aproape plină. La fel, clasa de sudor de la Liceul Tehnologic nr. 1 Cadea, pe care Consiliul Judeţean (instituţia în subordinea căreia se află şcoala) a promovat-o intens în acest an, a strâns 15 elevi pe cele 20 locuri. "Suntem mulţumiţi de admiterea în toate clasele profesionale pe care le-am promovat în judeţ", zice Zoltan Hizo (foto), directorul Asociaţiei Bihor West Professional, a CJ Bihor. 

Una peste alta, dacă toţi cei 1.153 elevi admişi în această vară în învăţământul profesional se vor ţine de treabă, peste trei ani Bihorul va avea o mică infuzie de meseriaşi. Mai rămâne de văzut dacă vor lucra acasă sau, ca mulţi alţi meşteri înaintea lor, vor lua şi ei drumul străinătăţii. Lăsându-ne pe cap cu o problemă aparent fără rezolvare...


AŞI ÎN MESERII
Laureaţii învăţământului profesional

Opinia că în învăţământul profesional nu se face performanţă şcolară este greşită. Ministerul Educaţiei organizează inclusiv olimpiade pentru meserii, iar în anul şcolar trecut Bihorul a avut şi laureaţi.

Cristian Olah (foto), elev la Colegiul Mihai Viteazul a câştigat locul 1 pe ţară la olimpiada de bucătar, iar Andrea Haidu de la Liceul Tehnologic nr. 1 din Dobreşti s-a dovedit cea mai bună la Industria textilă şi pielărie. De asemenea, Emanuel Popa de la Colegiul beiuşean Ioan Ciordaş a câştigat locul II pe ţară la olimpiada de Fabricarea produselor din lemn, iar Krisztian Szilagyi de la Colegiul Alexandru Roman din Aleşd locul III la olimpiada Electrică, electrotehnică şi electromecanică. 

De asemenea, alţi cinci tineri bihoreni au luat menţiuni la olimpiade naţionale de învăţământ tehnic: Cătălin Mărcuţ (Liceul Constantin Brâncuşi), Paul Pavel (Colegiul Traian Vuia), Andreea Tau (Colegiul Ioan Ciordaş), Estera Duca (Colegiul Mihai Viteazul) şi Erika Kiss (Liceul Tehnologic nr. 1 Cadea). 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.2846 RON
  • 1 EUR = 4.7415 RON
  • 1 HUF = 0.0142 RON