URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Lecţia de supravieţuire: Şase elevi şi o profesoară din Oradea au făcut o expediţie pe Marea Baltică, cu un vas vechi de 120 de ani (FOTO)

Lecţia de supravieţuire: Şase elevi şi o profesoară din Oradea au făcut o expediţie pe Marea Baltică, cu un vas vechi de 120 de ani (FOTO) O FAMILIE. Înainte de a porni în călătorie, elevii orădeni nu se cunoşteau foarte bine. După ce au trecut împreună prin furtuni, au gătit şi au dormit laolaltă, adolescenţii spun că au devenit o familie
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Când erau de vârsta copiilor lor, părinţii liceenilor de azi cu greu puteau trece de graniţele ţării. Adolescenţii de azi pot chiar să facă lecţii în timpul unei croaziere!

Şase liceeni şi o profesoară de la Colegiul Tehnic Mihai Viteazul au avut parte de aventura vieţii lor, după ce au parcurs peste 700 de kilometri pe Marea Baltică, într-un vas vechi de 120 de ani, unde nu doar că s-au gospodărit singuri, ci au avut şi sarcini de navigare. Alături de adolescenţi din alte ţări, au dezbătut probleme fierbinţi, precum identitatea europeană, schimbările climatice şi drepturile oamenilor. O călătorie care i-a maturizat mai mult decât ani întregi de şcoală...

Discuţii serioase

Proiectele europene nu înseamnă doar pliante şi întâlniri plictisitoare, ceea ce confirmă şi echipa din proiectul „Beyond Borders – Europe of Youth” (Dincolo de graniţe – Europa tinerilor). La apelul profesoarei Delia Mela, care conduce asociaţia Pro Time-R, profilată pe derularea de proiecte destinate liceenilor, şase elevi – Ioana Cionca (clasa a IX-a), Adela Tomoş (clasa a X-a), Anghel Ambro (clasa a X-a), Casian Kerezsi (clasa a X-a), Pablo Costin (clasa a X-a) şi David Lele (clasa a XI-a) – însoţiţi de profesoara Tűnde Kristó, s-au îmbarcat pe Lovis, un vas vechi de 120 de ani, recondiţionat pentru a servi ca loc de întâlnire pentru tineri.

Delia Mela, profesoarăCălătoria lor a început pe 9 mai în oraşul german Rostock, unde s-a şi încheiat zece zile mai târziu. „Scopul proiectului a fost ca în timpul călătoriei adolescenţii să dezbată probleme de actualitate”, spune Delia Mela (foto). Pe lângă români, pe vas au mai fost tineri din Germania, Polonia şi Slovacia, dar şi o fată din Maroc şi un băiat din Afganistan. Amestecaţi în echipe, tinerii au discutat despre schimbările climatice şi efectele lor, identitatea europeană şi drepturile omului.

Sarcini serioase

Cele zece zile petrecute pe mare n-au fost uşoare pentru adolescenţii orădeni, care nu se aşteptau ca marea să le provoace un rău fizic atât de intens. „În primele două zile, ne-a fost rău tuturor”, spune Ioana. Balansul continuu i-a descurajat, iar unii dintre ei s-au gândit chiar şi că vor abandona în primul port. Totuşi, niciunul n-a renunţat.

Condiţiile de pe vas n-au fost defel îmbietoare. „Era frig, vânt puternic, umezeală. A fost groaznic, mai ales noaptea, când trebuia să facem de gardă”, povesteşte Adela. Tinerii nu doar că s-au autogospodărit, pregătindu-şi singuri mâncarea, ci au participat şi la navigare. La comanda căpitanului, trebuiau să ridice sau să coboare pânzele (foto), iar pe timpul nopţii, pe rând, să vegheze de pe punte, pentru ca vasul să nu-şi piardă traiectoria. „Trasul sforilor de la pânze a fost mai ceva ca mersul la sală”, zice Anghel.

Proiect Beyond Borders

Sperietură de moarte

Când nu găteau sau nu navigau, tinerii trebuiau să spele vase ori să facă curăţenie. „N-a fost deloc relaxare”, recunoaşte şi profesoara Tűnde Kristó. Cu atât mai puţin s-au putut destinde după ce, într-o noapte, o furtună a înclinat periculos vasul, iar puntea a fost inundată. „M-a trezit gălăgia farfuriilor căzute pe jos. Am crezut că am murit”, povesteşte Ioana. În schimb, răsplată le-au fost răsăriturile şi asfinţiturile cum numai în larg se pot vedea. Mai curajoşi, doi dintre băieţi au făcut şi baie în mare, sărind chiar de pe vas. „Era păcat să ratăm ocazia”, spune David. Mai cu seamă că pe Lovis rezerva de apă a fost limitată, aşa că tinerii n-au avut voie să facă duş...

După ce, în periplul lor, au oprit în mai multe porturi din Polonia şi Suedia, pe 19 mai, Lovis a revenit la Rostock, unde tinerii şi-au prezentat impresiile şi gândurile într-o conferinţă şi au dezbătut temele proiectului cu eurodeputatul german Helmut Scholz şi un reprezentant al Ministerului de Externe de la Bonn, Jascha Papp. Concluziile? Europa este ca un bloc de apartamente, iar ţările „chiriaşe” trebuie să respecte regulile comune, în caz contrar riscând sancţiuni sau chiar evacuarea.

Cert e că elevii s-au bucurat să calce din nou pe pământ. „A fost o călătorie care m-a făcut să apreciez mai mult ce am acasă”, zice Pablo. Niciunul n-a regretat aventura. „Ne-am dat seama că, de fapt, nu a fost doar despre Europa, a fost despre noi, o călătorie care să ne maturizeze şi să ne facă să depăşim zona de confort”, spune Casian. O experienţă care i-a crescut...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON