URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Martie 2011, 16:58

Interzis la grădiniţă!

Interzis la grădiniţă! "PORŢI DESCHISE". Deşi porţile Grădiniţei 45 par larg deschise, pentru unii părinţi care vor să-şi înscrie copiii aici sunt, de fapt, trântite în nas. Directoarea Eugenia Ciordaş (foto) a acceptat doar dosarele care i-au convenit, încălcând legea care o obligă să preia toate cererile. "E muncă în plus", se scuză directoarea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

E lucru ştiut că multe grădiniţe din Oradea au prea puţine locuri disponibile în comparaţie cu numărul de copii care locuiesc în preajmă. Numai părinţii care au trecut prin corvoada înscrierii unui copil la grădiniţă ştiu ce înseamnă bătălia pentru ca micuţul să aibă un loc sigur şi frumos în care să fie educat.

În acest context, părinţii se confruntă an de an cu funcţionare care au instituit în grădiniţe propriile reguli, sfidând nu doar morala, ci şi legea. Un asemenea caz e al Eugeniei Ciordaş, directoarea Grădiniţei 45, care refuză să mai ia dosare de înscriere după ce a primit atâtea cereri câte locuri are unitatea. Deşi e obligată să preia oricâte cereri i se adresează, iar apoi să facă o selecţie, directoarea e prea "comodă" pentru a-şi face corect meseria.

Reguli bine-stabilite

În acest an, perioada de înscriere la grădiniţe a fost stabilită între 3 şi 25 martie, timp suficient ca orice părinte să-şi poată înscrie micuţul la grădiniţa dorită. Înscrierea înseamnă că părintele depune, la o singură grădiniţă, un dosar care să conţină copii după certificatul de naştere al copilului şi după actul de identitate al mamei sau al tatălui, adeverinţe cu veniturile acestora şi o cerere-tip. Tocmai această obligaţie de a depune dosarul la o singură grădiniţă într-o sesiune îi determină pe părinţi să se înghesuie din primele zile la grădiniţe. Asta după ce, în prealabil, s-au asigurat la conducerea instituţiei, "pe gură", că le va fi primit copilul. Dacă rămân "pe dinafară", n-au decât să aştepte sesiunea din aprilie, când grădiniţele afişează locurile vacante - dacă or mai fi - şi să-şi aleagă unul din locurile rămase.

Teoretic, accesul la grădiniţe este egal. Deşi numărul dosarelor depuse de părinţi depăşeşte numărul locurilor disponibile, Regulamentul de organizare şi funcţionare a învăţământului preşcolar obligă directorii unităţilor să preia toate dosarele, iar la finalul perioadei de înscriere să facă o selecţie a acestora, în baza unor criterii stabilite de Ministerul Educaţiei. Criteriile sunt: ambii părinţi să fie angajaţi, copilul să aibă 3 ani împliniţi până la începerea cursurilor, domiciliul (au prioritate cei care locuiesc mai aproape de grădiniţă), dacă unul din părinţi este cadru didactic (aceştia având prioritate), dacă mai sunt fraţi sau surori în grădiniţa respectivă şi dacă micuţul a frecventat sau nu creşa în prealabil.

07-maria-nan.jpgMai bine altundeva

Deşi legea e clară, nu toţi directorii de grădiniţe o respectă. BIHOREANUL i-a testat pe câţiva, reporterul dându-se drept un părinte care, la mijlocul perioadei de înscrieri, vrea să depună o astfel de cerere.

La Grădiniţa 28, din strada Onisifor Ghibu, de exemplu, se preiau în continuare dosare, chiar dacă sunt deja mai multe decât locurile disponibile. La fel se întâmplă şi la Grădiniţa 53, din strada Călugăreni. Însă la Grădiniţa 52, de pe aceeaşi stradă Călugăreni, nr. 8A, directoarea a atenţionat din start că dosarul are şanse doar la o altă grădiniţă. Motivul? Are 75 de cereri înregistrate pentru 60 de locuri disponibile.

"Eu nu am dreptul să vă refuz, dar cererile vor intra în Consiliul de Administraţie, care le va analiza în ordinea înscrierilor", a spus Maria Nan (foto), arătând că dacă primele 60 de cereri depuse corespund criteriilor, celelalte nici nu mai sunt analizate. O practică flagrant greşită, întrucât, fără să evalueze toate dosarele, conducerea grădiniţei nu are de unde şti dacă n-a defavorizat copiii care îndeplineau mai multe condiţii decât cei ai căror părinţi i-au înscris printre primii.

"Nu dau socoteală!"

07-eugenia-ciordas-(mare).jpgŞi mai abuzivă s-a dovedit directoarea Eugenia Ciordaş (foto) de la Grădiniţa 45, din strada Aluminei nr. 100 A. La intrare, directoarea a afişat o foaie pe care a tăiat deja cele 60 de locuri disponibile pentru grupa mică, lăsând doar locurile libere în grupa mare şi făcând părinţii să înţeleagă că niciun preşcolar care începe acum grădiniţa nu mai are loc. "Nu se mai fac înscrieri", a spus directoarea franc reporterului care s-a recomandat a fi un părinte. Întrebată dacă perioada de înscrieri nu era cumva mai lungă, femeia a răbufnit: "Degeaba e, din prima zi s-au ocupat toate locurile. Ce să fac eu?".

Când jurnalistul şi-a declinat identitatea şi a întrebat din nou de ce nu mai face înscrieri, deşi mai sunt zile bune până la închiderea sesiunii de înscrieri, Ciordaş a spus că acceptarea dosarelor peste capacitatea grădiniţei ar crea numai probleme. "Eu am locurile ocupate şi nu mai are rost să luăm alte dosare. E muncă în plus", a răspuns ea, lăsând să se înţeleagă că orice dosar preluat ar fi din start respins, fără să treacă prin nicio selecţie.

Chestionată de ce nu face selecţia dosarelor după criteriile Ministerului, directoarea a dat-o cumva la întors. "Preluăm dosare peste capacitate, dar nu multe", a susţinut Ciordaş. A refuzat totuţi să spună câte: "Nu cred că trebuie să dau presei socoteală. Nu e problema dumneavoastră".

La abuz, o mustrare

Părintele de ocazie n-a fost singurul cu care directoarea a avut o atitudine nepotrivită. BIHOREANUL a aflat că mai mulţi părinţi s-au plâns Inspectoratului Şcolar Judeţean, arătând că toate locurile de la Grădiniţa 45 erau ocupate în prima zi de înscrieri. Altfel spus, directoarea acceptase înscrieri înainte de începerea sesiunii, de la părinţi care i-au fost pe plac.

Cum a fost răsplătită pentru favoruri, părinţii nu pot decât bănui. Directoarea oricum neagă că ar fi înscris copii înainte de 3 martie sau că ar fi luat vreodată "atenţii".
"Niciodată n-am făcut aşa ceva. Să vină aici părintele care zice că mi-a dat bani pentru înscriere", a spus directoarea. Ce-i drept, nimeni n-a lăsat o reclamaţie scrisă la adresa ei, însă inspectorul de specialitate pe grădiniţe, Aurelia Bodea, recunoaşte că a fost căutată de părinţi care s-au plâns de atitudinea femeii. Bodea admite şi că practica lui Ciordaş e ilegală, dar se arată neputincioasă. "Vom sta de vorbă cu doamna directoare", a fost tot ce-a putut promite inspectoarea.

În lipsa reclamaţiilor asumate de părinţii nedreptăţiţi, atât Ciordaş, cât şi alte directoare care ar putea fi dovedite că aplică propriile reguli în grădiniţe pot fi cel mult mustrate. O mustrare care până anul viitor, la următoarele înscrieri la grădiniţe, poate fi uşor uitată. Aşa că nimic nu le va opri să facă exact la fel. Dacă le rentează...


DREPTURI
Răspuns în scris pentru refuz

Părinţii trebuie să ştie că, dacă au fost refuzaţi de oricare grădiniţă, trebuie să primească în scris motivele pentru care dosarul lor a fost respins. De asemenea, toate grădiniţele sunt obligate să afişeze criteriile de selecţie a dosarelor, iar săptămânal, în perioada de înscrieri, şi situaţia cererilor înregistrate, ceea ce rar se întâmplă. La Grădiniţa 53, directoarea Aurica Beleiu e un exemplu de bună practică în acest sens, ea afişând în fiecare săptămână numărul de dosare depuse, astfel ca părinţii să ştie ce concurenţă îi aşteaptă.

Deşi finanţează grădiniţele orădene, Primăria nu poate lua nicio măsură de sancţiune în privinţa respectării regulamentului de înscriere. Cristian Beltechi, directorul Administraţiei Imobiliare Oradea, spune că municipalitatea se implică doar în procesul de administrare, cel ce ţine de învăţământ revenind în totalitate Inspectoratului Şcolar. Iar inspectorii e greu de crezut că îşi vor sancţiona prea aspru colegii. Trecutul o demonstrează...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
eu nu am platit
din 2009 copilul meu frecventeaza gradinita 45 si nu am cotizat cu nimic
Postat 31 Martie 2011, 15:47 de ani
eu nu am platit
din 2009 copilul meu frecventeaza gradinita 45 si nu am cotizat cu nimic
Postat 31 Martie 2011, 15:47 de ani
stat in stat
doamna de la gradinita nr 45 nu lucreaza in primul rand dupa criteriile Ministerului, ea este stat in stat, iar cand este intrebata despre inscriere, afisari, etc da din umeri, probabil trebuie motivata si ca sa isi deschida "gura".normal ca nu are nici o reclamatie , atata timp cat parintele se milogeste la ea, accepta sitiuatia avand in vedere sistemul, pentru ca numai asa ajungi sa prinzi un loc, OFERIND.cu toate acestea nu s-au afisat intratii si respinsii, inca se mai lucreaza la liste......e ca la cei de la Scoala de Politie ..probabil ca doamna nu-si mai aduce aminte cate locuri are si cati au platit ..ca sau mai vazut cazuri in care au cotizat mai multi decat locuri ... si atunci mai bine ...ASTEPTAM !!!
Postat 28 Martie 2011, 16:18 de supergradinita
exista lege!
Draga claudia, din cauza celor ca tine merge tara asa cum merge. cele zece dosare din ipoteza ta se elimina dupa criteriul ordinii depunerii dosarelor, dar pana acolo toti copiii au sanse egale. dar pun pariu ca tu esti dintre cei mai egali decat altii. ce speculatii, cand femeia a zis clar ca nu accepta? sunt parinte patit cu "doamna jeni", cum o alinta toti. si stiu ce-i poate capul. fara euro nici nu sta de vorba cu tine. dar nu bate dumnezeu cu bota...
Postat 27 Martie 2011, 22:57 de @claudia
nu mai acuzati fara sa fiti bine informati
De aceea merge totul asa in tara asta pentru ca romanul nu se gandeste decat la aspaga.Daca ati lucra si voi in domeniu ati vedea ca nu este chiar asa,intradevar aceste gradinite sunt de elita si atunci vezi Doamne toti fug acolo sa-si inscrie copilul si atunci normal ca locurile se termina repede.Sa zicem ca sunt 60 de locuri si 70 de dosare respecta criteriile,pe ce baza sa fie eliminate cele 10 in plus?Apoi iar se vor face speculatii ca cei care au fost eliminati nu au scos destul din buzunar?Haideti sa fim seriosi si sa ne vedem fiecare de treaba noastra si sa ne mai amintim putin si de respect la adresa cadrului didactic ca prea nu mai dam importanta acestui fapt si sa stiti ca si la gradinitele mai mici se face treaba,asa ca dragi parinti nu va inghesuiti toti doar dupa prestigiu si veti gasi locuri suficiente,fara sa dati SPAGA, cum ziceti voi,iar presa ar trebui sa se informeze mai bine si sa nu mai faca atatea speculatii fara rost.
Postat 27 Martie 2011, 16:11 de Claudia
PPC
Naravuri rosii cu nuante portocalii. Cererea are o anexa PPC(Poate Pica Ceva).
Postat 27 Martie 2011, 12:41 de safe
locurile se dau obligatoriu pe adrese de domiciliu
alta incalcare grava a legii, copilul merge la gradinita din zona unde isi are domiciliul nu face naveta-ATENTIE este un abuz copii nu trebuie obositi cu drumul, nu totii merg cu masina, ori gandim sanatos, ori dati va demisia cei ce faceti asa ceva.
Postat 26 Martie 2011, 13:35 de un cetatean
este ff clar
alt parazit al sistemului intretiunut de noi cetateanii, abuz in serviciu sa si semneze DEMISIA, daca i s a urat de munca, JAVRE lingeti va propriul OS si la PRIVAT sa faceti asta :)) SERIOS avem parte de atat incompetenta ca chiar nu ar mai trebui sa existe sistemul BUGETAR, inlocuit cu softuri fara oamenii, la PRIVAT sa faceti asa ceva si gata va ia autorizatia ai obligatia sa nu faci DISCRIMINARI, CLIENTUL stapanul nostru sau nu stiti asta? INDIFERENT din ce categorie este trebuie servit asa se platesc taxele ca sa aveti salarii, ce sa le dati copiilor sa mance... dar nu trece mult si fiecare sa puna umarul daca nu sa faca EUTANASIEREA , bye, bye
Postat 26 Martie 2011, 10:56 de anca
LA COMANDA
Nu ca aceasta directoare n-ar fi gresit dar si anumite "ziariste " scriu la comanda. Frumos despre amici / amice si cu exigenta despre inamici. Sunt deci "ziariste " de ...ocazii. Le gasiti peste tot. Bantuie prin asa-zisa presa de Bihor.
Postat 25 Martie 2011, 20:14 de o mamica patita
impresie.....
Mda, de parca nu am stii, daca dadea 200 Eu era loc, eu stiu ca am patit-o in alta parte. Cine ofera mai mult ramane! Welcome in Romania!
Postat 25 Martie 2011, 17:34 de Oradeanul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON