A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(https://cdn.ebihoreanul.ro/static/gallery_big/11 protest (mare).jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request

Filename: controllers/ebh.php

Line Number: 1076

Educatie fara profesori
URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 15 AUGUST 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Problema subvenţiilor trebuie privită însă cu reticenţă, cel puţin din două motive. O dată, pentru că la ce lipsă de forţă de muncă există în Oradea, e imposibil de crezut că oamenii săraci nu-şi pot găsi de lucru. Şi atunci, de fapt pe cine subvenţionăm? Pe oamenii săraci sau pe oamenii fără chef de muncă?
Zic şi eu
Adrian Cris
Noua mineriadă a PSD nu mai lasă cale de întoarcere pentru că, pur şi simplu, pe aşa-zişii social-democraţi nu-i interesează demult ce spune poporul, ci doar ce spun ei poporului. Li se rupe de imagine, de sondaje, de UE şi de orice alt „moft”, pentru că probabil şi-au pregătit inclusiv planul de a fura alegerile.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
De 4 ani, Untold înseamnă Cluj-Napoca, înseamnă România. Umblă vorba că se vrea mutarea lui în afara orașului, nu din pricina deranjului din centru, ci pentru că scena principală, stadionul adică, e limitativă cu numărul de persoane din motive de siguranță. Dacă se va transforma din festival urban în festival câmpenesc s-ar putea ca percepția să se schimbe.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Unde vă veți petrece vacanța de vară?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Începând din 24 august 2018 o persoană amendată pentru orice contravenţie - indiferent că este o contravenţie de mediu, silvică, la regimul construcţiilor, etc. - va beneficia de un interval de 15 zile în care va trebui să decidă dacă plăteşte amenda (în acest caz achitând jumătate din mimimul prevăzut de lege) sau formulează plângere în instanţă (caz în care, dacă pierde procesul, va plăti amenda prevăzută în procesul-verbal de contravenţie).
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Hematuria reprezintă prezenţa sângelui în urină. Cauzele sunt variate şi se pot grupa în 2 categorii: renale şi extrarenale. Vezi ce boli poate indica!
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
În caz că nu aţi observat, fobiile faţă de anumite vieţuitoare sunt mai des întâlnite decât cele care au ca obiect alte animale. De exemplu, femeile tind să se teamă mai mult de insecte şi păianjeni decât de - să zicem - porumbei. Mult mai mulţi oameni se tem de şerpi decât de pisici. De şobolani decât de mămăruţe. În acest articol vom discuta despre psihologia fricii şi cum teama a jucat un rol adaptativ în dezvoltarea speciei umane.
29 Octombrie 2010, 15:35

Educaţie fără profesori

Educaţie fără profesori FOAMEA ÎI SCOATE ÎN STRADĂ. Peste 400 de cadre didactice din Bihor au ieşit miercurea trecută în stradă, plângându-se că după ani buni petrecuţi în şcoli se întorc acasă cu salarii de nimic. Au mers în marş doar prin centrul oraşului, însă încet-încet fiecare îşi continuă marşul dincolo de graniţele ţării...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Decât codaş la oraş, mai bine-n satul tău fruntaş, zice o vorbă românească. Dacă ar fi să adaptăm această zicală la profesorii de azi, ar suna cam aşa: decât sărac la catedra de-acasă, mai bine bogat ca muncitor de rând în străinătate!

După reducerea salariilor cu 25% şi după tăierea sporurilor, cadrele didactice au ajuns să nu mai poată ţine piept cheltuielilor lunare din salariu, aşa că preferă să-şi suspende activitatea de la catedră şi să meargă în străinătate. Chiar de-ar fi să facă o muncă de jos...

Lupta pentru un post

Când văd fluturaşii de salariu - care, pentru un profesor de gradul I, adică cel mai înalt posibil, şi cu vechime de 15 ani, poate fi de doar 1.200-1.500 de lei - dascălii uită de toţi anii petrecuţi învăţând şi predând, şi renunţă la carieră. Până acum, în acest an şcolar, 86 de cadre didactice titulare din judeţ, deci aproape 10% din totalul dascălilor bihoreni, şi-au depus cereri pentru a intra în concediu fără plată. Adică îşi păstrează postul obţinut prin concurs, însă nu mai merg la ore şi nici nu mai iau salariu. Aceste cereri se pot depune oricând, aşa că numărul lor poate creşte în continuare de-a lungul anului şcolar.

Dacă şi-au depus cererea înainte de 1 septembrie, postul lor a fost detaşat, adică ocupat de alte cadre didactice titulare. Dacă au mers în concediu după 1 septembrie, locul lor în şcoală a fost luat de un suplinitor care a participat la examenul de titularizare dar n-a prins niciun post.

În cazul în care nici un suplinitor nu doreşte postul vacant pe o perioadă determinată, adică pentru atât timp cât şi-a cerut profesorul concediu fără plată, la catedră va ajunge un profesor necalificat, mai precis unul care n-a obţinut la examenul de titularizare notă de trecere. Aşa, pot ajunge profesori inclusiv absolvenţi de facultate care au luat la titularizare 1 sau 2, deci n-au ştiut aproape nimic!

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean, jurista Ramona Bacter, nici unul din cele 86 de cadre didactice nu a fost înlocuit cu un profesor necalificat. "Deocamdată avem doar detaşaţi sau suplinitori", susţine Bacter.

Chiar şi la cules

În anii trecuţi, profesorii bihoreni luau drumul străinătăţii doar pe timp de vară, când erau în concediu plătit. "De vreo 3 ani, în fiecare vară mă duc la cules de căpşuni în Italia", spune o profesoară din Oradea. "Fac mii de euro în câteva luni şi îmi permit să-mi ţin şi eu copiii în şcoală", spune femeia, care refuză să-şi dea numele, de ruşine că elevii ei ar putea să ştie ce face "profa" vara.

11 ruben filimon.jpgDin cei 86 de profesori şi învăţători intraţi în concediu fără salariu în această toamnă, doi sunt de la Colegiul Tehnic Mihai Viteazul. "Unul a plecat profesor la Sorbona, a reuşit să intre şi la doctorat acolo. Probabil că nici nu va mai veni înapoi. Al doilea s-a dus în Spania, nu ştiu exact ce face acolo", spune directorul Ruben Filimon (foto). În locul amândurora au venit profesori suplinitori, cu mai puţină experienţă.

Filimon spune că îşi înţelege colegii că preferă să plece în străinătate, chiar dacă nu toţi ajung profesori dincolo, ci mai degrabă chelneri, barmani sau culegători de fructe, munci care n-au nicio legătură cu pregătirea lor. "Cum să nu-i înţelegi? Au familii de întreţinut, copii la şcoală", spune directorul.

Acelaşi fenomen îl simte şi directoarea Colegiului Naţional Iosif Vulcan, Simona Martin. "Două cadre didactice au intrat în concediu fără salariu, invocând probleme personale", explică directoarea. Nu ştie despre nici unul din cei doi profesori să fi plecat în străinătate, dar e convinsă că ambii îşi caută de lucru, iar dacă îşi vor şi găsi un job mai bine plătit, în mod cert vor renunţa la învăţământ.

Degradare ca la carte

De la Colegiul Naţional Mihai Eminescu un profesor a intrat în concediu fără salariu, însă, culmea, lucrează tot în învăţământul orădean, fiind cadru didactic al Universităţii particulare Partium. De la Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida un profesor, care avea un post de jumătate de normă, a ales concediul fără plată, iar un altul, când a aflat că i se reduce norma, a preferat să-şi dea demisia, decât să lucreze pe bani de nimic.

11 ioan corba.jpgŞi directorul Colegiului Economic Partenie Cosma, Ioan Corba (foto), a primit o cerere de concediu fără salariu din partea unui profesor şi crede că tot pentru căutarea unui alt loc de muncă, mai bine plătit. "Am avut un suplinitor care a renunţat de tot la post când a aflat că va lua doar câteva milioane. Urmările le vom simţi în viitor, căci întregul sistem de educaţie se va degrada, calitatea va fi tot mai îndoielnică", spune Corba. Asta pentru că profesorii buni îşi vor găsi locuri de muncă mai bine plătite şi nici nu vor mai dori să audă de învăţământul cel prost plătit.

Se acutizează

Simţind şi ei ruşinea pe care o simt colegii lor, directorii povestesc cu jumătate de gură întâmplări triste din cancelarie, cum sunt cele de dinainte de ziua de salariu, când profesorii se întreabă unii pe alţii dacă n-au bani de dat împrumut, măcar vreo 10-20 de lei, pentru pâinea din fiecare zi... Mai grav e că toţi se aşteaptă ca fenomenul concediilor fără plată să devină cronic în lunile următoare. Asta pentru că profesorii vor resimţi şi mai acut sărăcia odată ce vor primi primele facturi de încălzire.

"Am semnale că şi alţii vor să plece", spune Ruben Filimon. Mai mult, spune directorul, cu un picior afară sunt şi angajaţii nedidactici. "O femeie de serviciu a plecat deja dincolo. A venit la mine plângând că avea 450 de lei salariu şi patru copii de crescut".

Fără soluţii

Plecarea personalului nedidactic e îngrijorătoare prin faptul că aceste posturi sunt blocate, deci nu se pot face noi angajări, chiar şi dacă şcoala şi-ar permite să plătească din fonduri proprii. "Şcoala poate produce bani din diferite activităţi, cu care am putea plăti portari sau femei de serviciu. Dar Ministerul nu ne lasă", se plânge Filimon. Drept urmare, cei care rămân lucrează mai mult, dar pentru acelaşi salariu. "Mă rog în fiecare zi să nu îmi spună vreun portar că pleacă, pentru că n-aş avea de ales decât să pun profesorii, prin rotaţie, să stea şi la poartă".

Dacă şi femeile de serviciu se vor dovedi insuficiente, directorul nu ar avea de ales decât să pună elevii să deretice prin clase. "Sperăm că nu se va ajunge chiar acolo", zice Filimon. La Şcoala Generală Ioan Bogdan s-a ajuns, însă, în această situaţie. În fiecare zi, după ore, elevii mătură şi spală pe jos în clasă, pentru că şcoala nu mai are suficiente femei de serviciu care să facă faţă muncii.

În concluzie, directorii de şcoli n-au altceva de făcut decât să vadă cum şcoala se goleşte, încet-încet, de dascăli şi personal TESA. Oameni în care foamea strigă prea tare şi care trebuie să caute soluţii s-o astâmpere. Fiecare unde şi cum poate...


11 Cristiana Anghel_2.jpgDISPERARE
În greva foamei de două luni

După ce în vară salariile tuturor bugetarilor au fost diminuate cu 25%, iar diferite sporuri pe care aceştia le luau s-au "evaporat", fiecare îşi găseşte propria formă de protest. Cadrele didactice din Bihor au ieşit, săptămâna trecută, la un marş prin centrul  Oradiei, în cadrul căruia au huiduit guvernanţii şi le-au cerut să le dea banii înapoi. Alţi dascăli din ţară adoptă, însă, măsuri extreme.

Învăţătoarea Cristiana Anghel (foto) din Caracal se află de peste 60 de zile în greva foamei, iar la finalul săptămânii trecute o profesoară din Fălticeni a adoptat aceeaşi măsură de protest. Ambele speră să atragă atenţia că situaţia dascălilor a ajuns sumbră de-a dreptul, la fel cum va fi şi viitorul acestei ţări care nu dă prea multe parale pe educaţia copiilor...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Pacat.
Pacat ca ne subestimam profesorii. Evaluarea invatamantului romanesc nu este realista,iar despre cei care o fac ce sa mai spunem. Funeriu, ministrul educatiei, irita zilnic prin nepricepere, aroganta, autosuficienta si proasta comunicare. Personal,nu pot accepta ca romana sa devina limba starina in Romania.
Postat 31 Octombrie 2010, 10:48 de SAFE
Educaţie fără profesori
sper sa plece toti profesorii ca escrocii care au votat reducerea de salar sa ii inlocuiasca.tara asta e condusa de oameni foarte destepti....numai poporul ii prost....ca ii asculta cu capetele plecate.in franta pt prelungirea cu 2 ani a pensionarii sa facut greva in toata tara,la noi....popor de miei...ca la abator
Postat 29 Octombrie 2010, 20:29 de pip
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Scene dramatice în satul Olosig: Localnicii plâng în hohote văzând cum le sunt omorâte animalele (FOTO/VIDEO)
 • Scandal în satul Olosig: Localnicii, revoltați că autoritățile vor să le omoare toți porcii! (FOTO)
 • Feciorul și tradițiile: De dragul tradiţiilor, un adolescent bihorean a renovat o casă veche de 84 de ani (FOTO)
 • 'Fără implicare nu va fi schimbare': Aproximativ 150 de orădeni au protestat şi duminică seară (FOTO / VIDEO)
 • Hercule e bihorean! Sportivul bihorean Florin Lupaş este considerat cel mai puternic român (FOTO)
 • Festivalul KaravanAct: 'Zarvă' pe picioroange în centrul Oradiei (FOTO / VIDEO)
 • Oradea Summer Film: Caliu și taraful lui au cântat în Parcul Cetății (FOTO / VIDEO)
 • Miting cu repetiţie: Sute de orădeni au ieşit din nou să protesteze (FOTO / VIDEO)
 • Concurs de atelaje la Oşorhei - GALERIE FOTO şi VIDEO
 • Se reaprinde flacăra protestelor: Un orădean, rănit de jandarmi la mitingul diasporei. Sute de orădeni au ieșit în stradă (FOTO / VIDEO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON