URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 14 NOIEMBRIE 2019

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Este evident că, după marele război al tranșeelor cu pasaje subterane și girații îngropate, urmează  bătălia pentru parcări. Însă ideea de a lăsa pe mâna unui investitor specializat această afacere trebuie analizată cu foarte mare atenție, în niciun caz după sistemul „da, șefu’, am înțeles, să trăiți!”.
Zic şi eu
Adrian Cris
Duminică, prima oară în ultimii 30 de ani, am avut cu adevărat din ce alege la Preşedinţie, nu doar „răul mai mic”, ci şi binele, să zic aşa. Electoratul de dreapta (spre deosebire de simpatizanţii unor Dăncilă, Diaconu, Cumpănaşu etc, ale căror exigenţe sunt modeste) a acuzat, însă, o altă premieră, ruşinoasă: lipsa dezbaterii, a confruntării între pretendenţi...
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Când vorbim despre rasism avem tendinţa de a vorbi la persoana a II-a sau a III-a. Privindu-ne în oglindă, rasismul nu se vede ca un rid şi nici nu ustură ca o zgârietură. La fel şi xenofobia. Iar discriminarea nu se vindecă cu alifii sau pastile. Rasism, xenofobie, discriminare - păcate pe care le punem în cârcă altora fiindcă oglinda în care ne reflectăm este fermecată şi ne arată doar ce vrem să vedem noi...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine veți vota în turul doi al alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum arătam anterior, poprirea este operaţiunea prin care, prin intermediul unui executor judecătoresc şi în temeiul unui titlu executoriu, un creditor încearcă să obţină banii datoraţi de o altă persoană (a treia persoană) debitorului său. Procedura popririi presupune o adresă se înfiinţare a popririi emisă de executorul judecătoresc şi comunicată terţului poprit (care, de regulă este fie angajatorul debitorului, fie o bancă).
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Infarctul miocardic acut (IMA) reprezintă necroza ireversibilă a unei părţi din miocard, aproape întotdeauna datorită aterosclerozei coronariene. Mecanismul de producere este scăderea bruscă a fluxului sanguin coronarian în urma fisurării şi ruperii unei plăci ateromatoase de la nivelul unei artere coronare afectate în prealabil de ateroscleroză, fapt ce determină formarea unui tromb care obturează artera şi necroza ulterioară a teritoriului deservit de această arteră.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...
26 Iulie 2011, 10:00

Copy-paste la Sorbonica

Copy-paste la Sorbonica WANTED. După ce Comisia de Etică şi cea de Disciplină l-au exclus din Universitate pentru că şi-a însuşit munca unor fizicieni polonezi, ale căror lucrări le-a publicat cu tupeu sub propriul nume, conferenţiarul Ioan Stanca (medalion) s-a volatilizat. De gura lumii, a fugit cu familia în Germania...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sorbonica iese din nou în evidenţă. Din păcate, din nou în mod negativ. Conferenţiarul universitar Ioan Stanca, de la Facultatea de Ştiinţe, a reuşit "performanţa" de a fi primul plagiator român în fizică, domeniu în care, datorită complexităţii cercetărilor şi a numărului restrâns de lucrări ştiinţifice existente, nu s-a mai întâmplat niciodată o hoţie de proporţiile celei comise de profesorul orădean.

BIHOREANUL vă prezintă povestea unui impostor care, din cauza propriei lăcomii, prostii şi comodităţi, a ajuns să fie exclus din mediul academic. Cu un şut în fund...

Un "hoţ" de carieră

Ioan Stanca a absolvit Facultatea de Fizică a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj în 1993, cu diplomă de merit. În acelaşi an a fost angajat la Facultatea de Mediu din Oradea ca preparator, cea mai mică treaptă didactică din ierarhia universitară. După cinci ani s-a transferat la Facultatea de Ştiinţe, unde a continuat să urce pe scara ierarhică.

08 Sanda Filip.jpgÎn 2000, a urmat un stagiu de cercetare la Universitatea din Leipzig, Germania. "A fost o performanţă, nu doar pentru cariera lui, ci şi pentru Universitatea din Oradea, întrucât numai cinci fizicieni români au fost aleşi de Ministerul Educaţiei să lucreze la unul din cele mai importante centre de fizică din lume", spune Sanda Filip (foto), decanul Facultăţii de Ştiinţe.

În Germania, Stanca a lucrat sub îndrumarea lui Michael Lorenz, o personalitate în fizica experimentală. După patru ani, a devenit el însuşi responsabilul unui proiect de cercetare, desfăşurat la Universitatea Trinity din Dublin (Irlanda), iar în 2006-2007 a fost expert într-un proiect transfrontalier româno-maghiar. Tot 2006 a fost, însă, şi anul în care profesorul a călcat strâmb pentru prima dată, atribuindu-şi cu tupeu rezultatele muncii altora ca să poată avansa în funcţie. Prin furt...

Cu mâţa-n sac

08 Cornel Antal_1.jpgTicăloşia a ieşit la iveală în decembrie 2010, când rectorul Cornel Antal (foto) a primit două comunicări de la patru profesori polonezi, de la Universitatea de Tehnologie din Varşovia şi de la Institutul de Fizică al Academiei Poloneze de Ştiinţe, care reclamau că Ioan Stanca le-a plagiat nu mai puţin de 16 articole în ultimii patru ani.

Surprins, Antal a format o comisie de fizicieni ai Universităţii orădene pentru a investiga situaţia. Concluzia a fost categorică. Stanca îşi atribuise fraudulos nu mai puţin de 14 articole pe care le-a publicat în diverse reviste de specialitate, două lucrări repetându-le în publicaţii diferite. "Dacă la primele lucrări fuseseră plagiate doar rezultatele unor experimente, ultimele patru erau plagiate complet, de la început până la sfârşit, virgulă cu virgulă", spune Antal.

Având rezultatul anchetei, rectorul a sesizat Comisia de Etică a Universităţii care, după ce a cercetat cazul, a propus Senatului desfacerea contractului de muncă al plagiatorului. Preventiv, membrii Senatului au cerut ca situaţia să fie analizată inclusiv de Comisia de Disciplină, singura care, potrivit Codului Muncii, putea propune concedierea unui angajat. Doar că nici nu şi-a început bine cercetarea a doua comisie, că Stanca s-a şi ascuns în concediu medical.

S-a dat lovit

Rectorul Antal şi decanul Sanda Filip spun acum că profesorul s-a îmbolnăvit de inimă rea. Aproape jumătate de an. "Nu mai vorbea deloc. Era într-o stare de depresie vizibilă. Parcă tot ce i se spunea trecea pe lângă el. Dădea doar din cap şi îşi ţinea mereu ochii în pământ, iar la şedinţele de departament tăcea mâlc", mărturiseşte Filip.

Căderea profesorului era explicabilă. Conducerea Universităţii îi ceruse să-şi dea demisia încă înaintea verdictului Comisiei de Disciplină, tocmai pentru a nu se face de râs nici pe el, nici Facultatea ori Universitatea. Stanca a respins, însă, sugestia, sperând probabil că în cele din urmă va scăpa basma curată.

S-a înşelat căci, imediat ce a revenit la serviciu, a fost supus cercetării Comisiei de Disciplină, iar în baza constatărilor acesteia, pe 18 iulie, Senatul a aprobat desfacerea contractului său de muncă.

Altu-i vinovat...

Şefa plagiatorului spune acum că situaţia putea fi evitată dacă hoţul ar fi fost prins la timp de cenzorii revistelor care au publicat plagiatele. "Articolele nu au fost publicate într-un ziar oarecare, ci într-o revistă selectă care se adresează unor specialişti. Există oameni de ştiinţă plătiţi să verifice articolele, dar în acest caz, pentru a descoperi plagiatul, nu trebuia decât să caute pe internet", explică decanul Facultăţii de Ştiinţe.

Filip crede că cei care au verificat originalitatea lucrărilor s-au lăsat amăgiţi de numele mari cu care reieşise că Stanca a lucrat anterior şi nu l-au crezut în stare să fure. Gestul profesorului a surprins-o chiar şi pe decăniţă. Aceasta crede că subordonatul său a luat-o pe căi greşite din dorinţa de a avansa cât mai repede în carieră şi de a ajunge conferenţiar.

De dragul titlului

Spre deosebire de alte facultăţi, unde ajunge să treacă timpul sau să ai relaţii pentru a urca în grad, în ştiinţele exacte treptele universitare se urcă mai greu. Există reguli stricte, iar în cercetarea experimentală cadrele trebuie să aibă lucrări publicate în revistele de specialitate recunoscute pe plan internaţional.

Pentru a putea face cercetare, candidatul are însă nevoie de acces la aparatură de ultimă generaţie. Lucru greu, spre imposibil de atins, în România, şi mai ales la Oradea. Singura şansă pentru Stanca era să obţină o bursă de cercetare într-unul din centrele universitare mari. Dar bursele se câştigă greu şi numai pe muncă, iar el n-a avut răbdare...

Privind în urmă, decanul Facultăţii de Ştiinţe crede că Stanca ar fi avansat şi fără să fure. "Cred că şi-a impus un standard prea înalt şi a vrut să ajungă conferenţiar mai repede. Primul plagiat l-a făcut gândindu-se probabil că nu-l va descoperi nimeni, iar apoi, când a văzut că ţine, s-a gândit că e mai simplu aşa decât să munceşti", spune Filip.

În ceea ce o priveşte, profesoara nu se consideră vinovată că nu a verificat lucrările subordonatului ei înainte de a fi trimise revistelor de specialitate. Asta pentru că, susţine ea, pe specializarea lui Stanca nu mai era niciun alt expert la facultatea pe care o conduce, iar verificarea unor lucrări atât de complexe într-un domeniu atât de precis e aproape imposibilă.

Pe linie moartă

Nimeni nu ştie, însă, exact motivele pentru care Stanca şi-a compromis definitiv cariera universitară, iar plagiatorul nu a mai stat nici el să dea explicaţii. Profesorul şi-a luat tălpăşiţa cu familie cu tot, iar în urma lui casa cu etaj din strada Marin Preda a rămas goală. "A plecat cu soţia şi cei doi copii în Germania, în urmă cu două săptămâni. Nu l-am mai văzut de atunci", spune un vecin de-al "fugarului".

Foştii colegi nu cred că "evadarea" îi va folosi lui Stanca la ceva. Cariera sa a fost compromisă definitiv. În ţară mai poate spera, în cel mai bun caz, la o catedră de fizică în învăţământul preuniversitar. "Nimeni nu şi-ar mai pune numele alături de al lui pe o lucrare, nici să fie de premiul Nobel", crede decăniţa Filip. Asta, pentru că a dat cinstea pe ruşine chiar mai rău decât un student chiulangiu prins la examen cu fiţuicile în mână. Nu de alta, dar de la un profesor era de aşteptat să aibă măcar experienţă...


CU PLAGIATU-N SÂNGE
Doar pentru căţei

Plagiatul dovedit al lui Ioan Stanca nu e singular la Universitatea Oradea. În 2003, fostul decan al Facultăţii de Textile-Pielărie, Daniela Ionescu, a fost condamnată la amendă penală de 6 milioane de lei vechi şi despăgubiri de 200 de milioane lei într-un proces de plagiat intentat de o profesoară a Facultăţii de Textile din Iaşi. Deşi în 2007 cazul a fost analizat de Comisia de Etică a Universităţii, care a propus demiterea Danielei Ionescu din funcţie, Senatul a respins propunerea, iar fapta s-a prescris, astfel că profesoara e şi acum bine-mersi.

Tot în 2007, asistentul Cosmin Sabău de la Facultatea de Ştiinţe Economice publica, alături de decăniţa Anca Dodescu, un articol într-o revistă italiană de specialitate, numai că textul fusese plagiat dintr-o lucrare a economistului bucureştean Liviu Voinea, care a sesizat Universitatea. Comisia de Etică a întrerupt însă cercetarea întrucât Sabău şi-a dat demisia, iar co-semnatara articolului, Anca Dodescu, şi-a păstrat funcţia de decan.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
17 Comentarii
justitiari?
Se vede de la o posta caracterul de mari justitiari a sefilor lui Stanca la adresa acestuia, cand probabil ca ar trebui sa se uite mai cu atentie in oglinda si sa-si aduca aminte de cresterea lor pe munca altora ca apoi sa arati cu degetul la un om care nu a vazut nici o indemnizatie de conducere in 18 ani de profesorat. Personal nu cred ca acestia au o prestatie ca profesor mai buna decat a ,,indepartatului" iar la o cercetare mai in detaliu a ce au lasat fiecare in urma probabil ca Stanca nu sta atat de rau. Probabil ca felul acid in care se manifesta la adresa porcariilor (pardon salarii de merit pe 5 ani! a se vedea lista de pe site-ul oficial) din Sorbona de Peta a deranjat anumite persoane care l-au eticat si disciplinat pina la excludere. Sa nu uitam ca unii care au judecat sau judeca nu-i ajung la jumatate din munca pe care a facut-o acest Prof. pentru Universitate. Familia acestuia este stabilita dupa cum stiu de 5 ani in Germania deci nu au fugit acolo ci probabil ca a trebuit sa mearga intr-un scop anume. Personal i-am vazut actele medicale si nu doresc nimanui ce scrie acolo negru pe alb: diabet, demielinizare ge Dumnezeu ne va plati la fiecare atunci cand va fi cazul.
Postat 10 August 2011, 01:47 de student de oradea
stanca un fraier
Stanca asta-i un prost, indragostit de asistenta Mona de pe sticla de spirt. Tot avea el ceva cu Mona in timpul orelor de fizica
Postat 28 Iulie 2011, 13:14 de Dorel
@sorbonel
Draga sorbonel, esti in eroare! Apreciez ca incerci sa imi aduci argumente pt unele situatii, dar cu regret constat ca sunt eronate. Se pare ca pe vremea cand Stanca activa la facultatea lui Bara era om serios, muncitor si la locul lui. Acum nu inteleg unde si cand si-a schimbat apucaturile: la Facultatea de Stiinte, unde activeaza din 1998, sau in Germania, unde a fost la bursa dupa cate inteleg prin 2000-2001? Cine l-a invatat sa fure si sa minta: nemtii sau colegii din UO? Si apropo: Bara e decan din 2000, cine a fost decan intre 1993-1998 la protectia Mediului?
Postat 27 Iulie 2011, 12:10 de una
@copy paste
Chiar daca face pe deontologu in presa, in realitate Cornelush (georgel) nu reactioneaza nici atunci cand i se sesizeaza comercializarea de lucrari de diploma (copy paste de pe internet pe deasupra) de catre anumite cadre didactice. Pentru el astfel de fapte sunt firesti singurul lucru nefiresc fiind demascarea lor.
Postat 27 Iulie 2011, 08:51 de Sorin
copy paste
si cu lucrarile de diploma e la fel de mult mai fac pe afectatii cei din conducerea sorbonicii trebuiau sa se autosesizeze de la inceput, nu sa-i traga altii de maneca sau li s-a parut normal ce se intampla ? oare au facut la fel ??
Postat 27 Iulie 2011, 08:10 de bubu
@dante
Da un search pe Web of Science. Are multe articole si citari ISI. Mai putine de cand se ocupa de chestii administrative, dar este de inteles.
Postat 27 Iulie 2011, 07:55 de sorbonel
si totusi....
@sorbonel: o fi sanda filip o femeie extraordinara dar eu intrebam daca pe plan stiintific are realizari? pur si simplu eu nu am auzit nimic de ea pana acum!
Postat 27 Iulie 2011, 07:44 de dante
lipsa de subiecte?
Da articolul asta nu l-am citit si saptamana trecuta? Asta nu e tot un fel de copy paste?
Postat 26 Iulie 2011, 22:15 de senatorul melcilor
@sorbonel
De aia vede Georgel negru in fata ochilor cand o intalneste! De altfel e reactia lui fireasca de autoaparare in fata oricarui om destept. Daca se mai intampla sa fie si femeie o ia complet razna. Sechele din copilarie?
Postat 26 Iulie 2011, 22:12 de Lucica
@dante
Stai linistit ca n-are treaba cu Petrica Filip. Coincidenta de nume. In rest este o femeie extraordinara, cam singura persoana cu functie de conducere care si stie ce face si este cineva.
Postat 26 Iulie 2011, 21:21 de sorbonel
NU
nu am cugetat nimic, NU STIU! chiar si 90% era doar o estimare dar cred, JUSTA! comentariul de la ora 19,14 NU-MI APARTINE!
Postat 26 Iulie 2011, 20:04 de dante
99%
Dupa o oarecare cugetare ma vad nevoit sa revin : peste 99% din ce publica sorboneii e plagiat/copiat/inspirat din ce au publicat altii ! Ori la asa dascali, asa discipoli ! E bine, sistemul a ajuns la nivelul la care se poate auto-reproduce...
Postat 26 Iulie 2011, 19:14 de @dante
@una
Chestia cu locul trei este o prostie. Am explicat si la acel articol de ce si cum. Iar in evaluarea lui Funeraru lucrarile respective nu figureaza. Oricum, lucrarile Stanca nu ajutau cu nimic, mai bine fara ele. Sincer, cei de la Stiinte nu trebuia sa se complice cu acest om. Ce poti astepta de la unul care a inceput la Facultatea Bara?
Postat 26 Iulie 2011, 15:29 de sorbonel
???
Pai parca Sorbonica era pe locul 3 la cercetare, dar la evaluare au fost si articolele astuia? Ca parca asa se facea referire: unul din criterii era <<articole publicate in reviste recunoscute>> Daca ar fi pe bune, pe ce loc s-ar situa Sorbonica? Daca un om muncitor si integru pana la un moment dat, ajunge la concluzia ca nu are mijlocele necesare pentru a avansa cinstit la UO, ce fac cei care au furtul, minciuna, impostura, lacomia, etc, in sange in aceasta <<mareata>> universitate?
Postat 26 Iulie 2011, 13:13 de una
CERERE DE DESFIINTARE .
FABRICA DE DIPLOME din oradea ar trebui radiata total si definitiv !!! Aici toti , profesori nsi studenti traiesc doar din hotie si plagiat !!!! DESFIINTATA !!! Aici toti sunt neamuri unii cu altii si niciodata nu se va putea face ordine !! Singura solutie DESFIINTAREA !!! uo ADUCE NUMAI RUSINE ORASULUI SI TARII !!!
Postat 26 Iulie 2011, 12:47 de PETITONARUL
intrebare
Si cu UBBisti coautori ce s-a intamplat?
Postat 26 Iulie 2011, 11:47 de intrebare
90%
cred ca 90% din ceea ce se publica de catre "sorbonei"este plagiat(sau in cel mai bun caz pasaje intregi reproduse, cu indicarea autorului in bibliografie, dar ceea ce nu este altceva decat jalnica_compilatie!). nu s-a scris si despre petru filip la fel? ca si el are tangente cu U.O. eu unul chiar mi-am propus in viitorul apropiat sa vad indeaproape unele lucrari publicate de 'sorbonei"! by the way, cine este sanda filip?
Postat 26 Iulie 2011, 10:45 de dante
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.3251 RON
  • 1 EUR = 4.7635 RON
  • 1 HUF = 0.0142 RON