URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Noiembrie 2012, 07:50

"Cartierul" Sorbonica: Universitatea a dat pe pile locuinţele de serviciu, dar şi-a ţinut casă de protocol

"Cartierul" Sorbonica: Universitatea a dat pe pile locuinţele de serviciu, dar şi-a ţinut casă de protocol MOŞTENITORII "UNCHIULUI". Deşi se jură că n-aveau habar că ocupă apartamente de serviciu, fiindcă încheiaseră contracte direct cu Primăria, universitarii care stau în asemenea locuinţe recunosc că pentru a le primi au avut nevoie de iscălitura fostului rector Teodor Maghiar (foto). Despre care nu degeaba se spune că putea rezolva orice, pentru oricine, cu o singură condiţie: să vrea!
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ca un făcut, Universităţii din Oradea nu-i iese nicio încercare de reabilitare. De fiecare dată când pare că a scăpat de scandaluri, la orizont apar altele, de care până atunci nu se ştia. Aşa şi cu locuinţele de serviciu...

La un recent "recensământ" al acestora, actuala conducere a descoperit că instituţia are un apartament de serviciu în care locuieşte şeful de lucrări Gheorghe Crainic de la Mediu, care însă nici măcar contract de închiriere nu are. Fiindcă respectivul n-a vrut să elibereze locuinţa, rectorul a fost nevoit să-i intenteze un proces de evacuare. Şi e doar unul dintre multele cazuri de universitari care au beneficiat de locuinţe de serviciu în condiţii neclare, dacă nu dubioase.

Pe vremea foştilor

Chestiunea apartamentelor de serviciu ale Universităţii a fost, ani la rând, un subiect tabu, despre care au ştiut doar iniţiaţii. Majoritatea angajaţilor au aflat despre existenţa lor abia la finele anului 2011, când Senatul universitar a pus la punct o procedură pentru închirierea acestor apartamente, cu un set de criterii cât de cât clare. Era prima din istoria instituţiei, deşi aceasta primise locuinţe de la Primărie de mai bine de un deceniu, pentru a fi închiriate, ca domicilii de serviciu, unor cadre didactice.

BIHOREANUL a aflat că, din 2000 şi până în 2005, când primar era Petru Filip, iar Teodor Maghiar rector, Universitatea a primit 19 asemenea apartamente, situate în blocuri din diferite zone ale oraşului. "Două apartamente, unul de pe strada Oneştilor şi altul din Aleea Forajului, au fost închiriate de Primărie Universităţii, care le-a dat mai departe angajaţilor săi. Restul au fost închiriate direct unor angajaţi ai Universităţii, în baza cererilor depuse de aceştia la Primărie", spune Rodica Brad, funcţionar la Administraţia Imobiliară Oradea.

Cu condiţie

Aparent, pentru că 17 apartamente au fost atribuite unor angajaţi ai instituţiei care plăteau chiriile direct către Primărie, s-ar zice că Universitatea n-a avut niciun rol în repartizarea lor. În realitate, însă, niciun beneficiar n-a putut să le ocupe decât cu ok-ul dat de conducerea Universităţii.

Chiar contractele de închiriere arată că apartamentele, deşi iniţial proveniseră din fondul locativ municipal, aveau statut de locuinţe de serviciu. În acte se precizează că înţelegerea între Primărie şi chiriaş se încheie când acestuia "îi încetează contractul de muncă din orice motive la instituţia care a beneficiat de repartizarea locuinţei".

Printre cei mutaţi, încă în 2000, în asemenea apartamente se numără universitari cunoscuţi, precum actualul prorector Sorin Şipoş, prodecanul Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane, Adrian Hatos, directoarea Bibliotecii Universităţii, Florica Ujoc, dar şi mai puţin cunoscuţii Sorin Paşca, de la Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei, ori Laura Georgescu, de la Medicină.

Pe pile

Modul în care erau repartizate locuinţele de serviciu a fost, pentru majoritatea universitarilor, un mister. Motivul? De cele mai multe ori, apartamentele erau destinate satisfacerii nevoilor locative ale piloşilor cu "intrare" la fostul rector Teodor Maghiar.

Cel mai revoltător caz de acest gen a fost dezvăluit de BIHOREANUL în 2005 şi îi avea ca protagonişti pe soţii Bogdan şi Codruţa Meşter, fiul, respectiv nora lui Mircea Meşter, fost preşedinte al Curţii de Apel. Pentru ca cei doi privilegiaţi să poată primi un apartament de trei camere pe bulevardul Dacia, rectorul a angajat-o fictiv şi fără concurs pe Codruţa Meşter, pe o funcţie de "preparator asociat", grad didactic inexistent, fără ca aceasta să fi participat măcar la un singur curs, şi doar pe o durată de 3 luni. Suficientă pentru ca Maghiar să-i elibereze o adeverinţă de salariată a Universităţii, în baza căreia a obţinut apoi şi confortabila locuinţă. Pe care, evident, în 2007, a şi cumpărat-o.

La alegere

"Meştereala" n-a fost singura afacere locativă derulată de Universitate. În 2007, în baza unei Hotărâri a Consiliului Local, şi alţi universitari care aveau statut de chiriaşi au putut să-şi cumpere locuinţele, la un preţ stabilit de evaluatori, alţi patru făcând acest pas: Petru Coita, Sorin Paşca, Sorin Şipoş şi Florica Ujoc. Şipoş, de pildă, spune că a dat pe apartamentul cu două camere 38.000 euro, sumă cu care se cumpărau şi locuinţele la bloc de pe piaţa liberă.

Alţi cinci universitari - Monica Gerebeneş şi Mihai Ursul (Ştiinţe), Isabela Lozincă (Sport), Ştefan Gaie (Arte) şi Laura Georgescu (Medicină) - au rămas chiriaşi până în prezent, plătind chirii, conform HCL, în funcţie de suprafaţa şi zona unde se află apartamentele, în jur de 200 de lei lunar. Restul chiriaşilor Universităţii, în număr de 7, şi-au predat locuinţele, iar Primăria le-a repartizat altor orădeni.

Obscur, dar legal

04 Sorin Sipos.jpgEvident, niciunul dintre chiriaşi nu admite azi că ar fi fost favorizaţi pe vremea fostei conduceri. Cadrele care au primit asemenea repartiţii recunosc că n-au participat la nicio selecţie de dosare dar, pe de altă parte, se jură că şi-au meritat locuinţele. "În 1993 m-am angajat la Universitate şi ani la rând am stat în cămin, la fel ca atunci când eram student. Aveam cerere pentru o locuinţă depusă la Primărie şi de acolo am aflat că Universitatea avea locuinţe de serviciu", explică Sorin Şipoş (foto), beneficiarul unui apartament cu două camere, pe care între timp l-a şi cumpărat.

Cum anume a ajuns să-l ocupe? Şipoş susţine că singurul lucru pe care a trebuit să-l facă a fost să obţină o adeverinţă semnată de Maghiar care să ateste că era angajat al Universităţii. "Nu eram un apropiat de-al rectorului şi nu i-am cerut nicio favoare. Cu dosarul de la Primărie m-am dus la rectorat, iar dânsul mi-a semnat adeverinţa. Atât", precizează prorectorul, care n-a simţit că ar fi făcut ceva ilegal. "Nu ştiu în ce condiţii au primit alţii locuinţe, dar ştiu că eu meritam", spune Şipoş, fără a lua în calcul că, poate, altul merita la fel sau chiar mai mult. Ceea ce nimeni nu va şti de vreme ce niciodată cadrele didactice nu erau anunţate că Universitatea dispune de locuinţe şi că, pentru a deveni chiriaş, trebuiau să îndeplinească anumite condiţii.

Înţelegere uitată

04 Florica Ujoc.jpgLa fel se apără şi directoarea Bibliotecii, Florica Ujoc, care pe vremea când primea în chirie un apartament cu două camere era o simplă funcţionară. "Din 1990 aveam cerere depusă la Primărie. În 2000, domnul Andrei Krausz (n.r. - fost şef al Direcţiei Imobiliare a Primăriei) mi-a spus că Universitatea are nişte locuinţe şi că tot ce trebuie să fac e să obţin o adeverinţă de la domnul rector Teodor Maghiar". Acum, femeia susţine că rectorul nici n-a vrut să-i dea adeverinţă. "Mi-a dat-o abia după ce i-am arătat că de 10 ani eram pe listele de aşteptare".

Spre deosebire de Şipoş şi Ujoc, un alt angajat care a primit locuinţă suferă de amnezie totală. "Nu mai ştiu cum am aflat de apartament sau ce acte am dus, fiindcă au trecut 10 ani de atunci", pretinde Laura Georgescu, asistent la Medicină. De parcă rezolvarea problemei unui acoperiş deasupra capului îi era un lucru atât de banal încât nu merită să-şi încarce memoria cu aşa ceva...

"Mobilier" uitat

Date clientelar sau nu, cert este că toate cele 17 apartamente ale Universităţii au fost împărţite celor care au ştiut cui şi cum să le ceară. O altă certitudine e că, după ce unele au fost cumpărate, iar altele cedate,  instituţia a rămas doar cu două apartamente de serviciu!

Într-unul, situat pe strada Oneştilor, locuieşte Gheorghe Crainic, şef de lucrări la Facultatea de Protecţia Mediului, pe care Universitatea l-a dat luna trecută în judecată pentru a-l evacua. Om de casă al fostului decan Vasile Bara, nimeni nu ştie în ce condiţii a ajuns Crainic să ocupe acest apartament, ceea ce e de-a dreptul halucinant. "Domnul Crainic nu are niciun contract cu Universitatea", zice rectorul Constantin Bungău.

Omul însă plăteşte chirie, drept e că doar din 2010, când Curtea de Conturi a obligat Universitatea să-i reţină lunar din salariu câte 200 lei, adică tot atât cât achită Universitatea către Primărie pentru că a primit locuinţa din fondul municipal. Abordat de BIHOREANUL, Crainic a refuzat să spună cum a ajuns să se instaleze, fără niciun contract, într-o locuinţă de serviciu, replicând în schimb că e "foarte ruşinos" ce-i face Universitatea, adică să-l dea "pe goarnă".

Profii nu vor case

Recent, după ce instituţia a organizat primul concurs de dosare, apartamentul în care stă Crainic a fost repartizat Gheorghinei Crişan, funcţionară la Registratură. Culmea, dintre cadrele didactice nu şi-a depus nimeni cerere deşi, conform regulilor, aveau întâietate. "Au fost înregistrate doar trei dosare, din care unul a fost retras", spune prorectorul Simona Trip, responsabilă cu repartiţia.

În consecinţă, în cele două locuinţe de serviciu pe care le mai are Universitatea - menite, nu-i aşa, să ajute şi să fidelizeze tinerii profesori lipsiţi de resurse materiale - se va muta un portar, respectiv o funcţionară. Originali până la capăt...


PATRIMONIU ASCUNS
(Ne)poftiţi în Casa de Oaspeţi!

04 casa_1.jpgNu doar apartamentele de serviciu au fost subiect tabu în Universitatea din Oradea, ci şi casa de oaspeţi a instituţiei (foto), folosită de conducerile succesive la fel de discreţionar. Situată pe strada Victor Babeş 6, vizavi de Hotelul Maxim, în plin buricul oraşului, dar într-o zonă extrem de liniştită, aceasta aparţine Universităţii încă de la începutul anilor '90 şi are nu mai puţin de 6 camere şi o grădină. Pe faţada clădirii nu există niciun indiciu referitor la proprietarul clădirii.

Teoretic, casa trebuia să găzduiască diverse somităţi ale lumii ştiinţifice invitate la Oradea să susţină cursuri, prelegeri şi conferinţe. În realitate, a fost folosită ani la rând de fostul decan de la Medicină, Mircea Ifrim, până când acesta a căzut în dizgraţia fostului rector Teodor Maghiar.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
16 Comentarii
"Sorbonica"
Ce va incomodeaza pe cei care scrieti aceste randuri ? Ce nu va place la Universitatea din Oradea? Multe!!! Ei bine, unde e mai bine ?? Da, este adevarat ,,padure fara uscaturi nu exista,, dar NU toti si nu tot ceea ce reprezinta aceasta institutie e Uscat ! Ar trebui sa reflectati inainte de a scrie, aceasta ,,Sorbonica,, cum o numiti voi a ajutat urbea din punct de vedere financiar, social foarte mult. De pe bancile ei au plecat oameni care au dus numele orasului si chiar a tarii pe cele mai inalte culmi! Chiar nu are relevanta?? Voi cu totii v-ati facut studii peste hotare, sau in tara, in unitati perfecte?? Oare?? Ma intreb pana cand va castigati bucata de paine dand cu pietre?? Pana cand..vorba ceea:,,ulciorul nu merge de multe ori la apa,, ! Daca nu am fi atat de ahtiati de putere, de dorinta de afirmare rapida, cu pretul ignorarii tuturor bunelor maniere, tuturor sentimentelor, poate, poate am deveni oameni de cultura care sa promovam cultura, civilizatia, bunul simt! In alta ordine de idei, atunci cand scrieti despre unii oameni va ganditi ca au familie, prieteni, sentimente ?
Postat 14 Noiembrie 2012, 22:25 de DDD
@cetatean & co
Nu doresti sa citesti cateva dintre fabulatiile martorului mincinos Ujoc Florica Paulina, respectiv dovezile care confirma faptul ca acesta este un martor mincinos?
Postat 11 Noiembrie 2012, 16:49 de parinte responsabil
aviz părinților responsabili și altor categorii de paraziți
Va luati gratuit de niste oameni care nu au gresit cu nimic. Poate au fost alte furturi si marlanii, dar nu inteleg de ce ar trebui sa fie un subiect de scandal impartirea unor locuinte de serviciu unor oameni care aveau dosare de ani de zile, depuse la Primarie... Este sub orice critica acest articol si este penibil, macar din punct de vedere al bunului simt... Le dati apa la moara unor \"parinti responsabili\" sa fabuleze... Rusine! Macar de nu erau oameni cu o reputatie academica impecabila...
Postat 11 Noiembrie 2012, 11:09 de cetățean
???
Domnilor!!!!!!!!! Ce e rau in a comemora un OM ? Despre voi vreti sa se uite complet ? Nu cred! De unde atata venin? In alta ordine de idei, viata este formata din bine si din rau, daca un om a facut o fapta rea din punctul dumneavoastra de vedere NU inseamna ca tot ceea ce face e rau, NU inseamna ca dumneavoastra aveti dreptate! Adevarul iese la lumina mai devreme sau mai tarziu, este important sa fim obiectivi nu subiectivi! Nu avem dreptul sa catalogam oamenii dupa bunul nostru plac! E imoral! Nu avem dreptul cei ce nu ii cunoastem pe acesti oameni sa-i ,,porcaim,, de parca noi am fi ,,statuia perfectiunii,,. Ii cunosc pe o parte din cei amintiti, NU sunt ceea ce vreti sa lasati voi sa para! Sunt oameni onesti, simpli care datorita devotamentului profesional si a intelepciunii nu-si consuma energia cu replici, acuze si alte cele.
Postat 09 Noiembrie 2012, 12:23 de DDD
”Preacorecta” martor mincinos Ujoc Florica Paulina.
”La fel se apără şi directoarea Bibliotecii, Florica Ujoc, care pe vremea când primea în chirie un apartament cu două camere era o simplă funcţionară.” - Probabil că tot aşa de mult adevăr conţin afirmaţiile şefei BUO, ca şi declaraţia de martor (mincinos) a acestia, dată pe data de 8 februarie 2010. Şi colega ei: Doca Camelia Brânduşa, alt martor mincinos, ştie de ce!
Postat 03 Noiembrie 2012, 20:41 de părinte responsabil
constatare
Vai, profesorii nu vor apartamente. Normal, ei au vile, aici sau în străinătate, pentru ei şi copii lor. Cei pe care îi citaţi sunt cei mai săraci profesori. Au primit şi ei un apartament, culmea de două camere!!! pe care probabil că l-au şi cumpărat. Cei cu vile şi case de vacanţă pot sta liniştiţi. Se anlizează situaţia celor cu apartamete de două camere!!!! Nu-l cunosc pe domnul profesor Şipos dar la anii care arată ai avea şi durata de când este la universitate nu prea şi-a vâdut bine ştiinţa. Alţii în atâţia ani se făceau cu o viluţă, două. Aşa, daţi cititorilor voştrii articole care să acopere adevăratele fraude, să rămâă la adăpost cei cu vile. Hâm! Apartamete de două camere!!! Adriana Totorean ai dat cu bâta în baltă!!! Aşa NU!!!!
Postat 02 Noiembrie 2012, 19:46 de un cetăţean
Citeste
Sunteti pe pista gresita. Sunt un prieten apropiat al domnului Sipos, il cunosc din vremea studentiei si imi permit sa va fac o observatie pe care cred ca ati omis sau din rea vointa nu ati scris cu ce bani si-a cumparat acest apartament. Va spun eu, cu credit de la banca si puteti verifica cele scrise studiind declaratia de AVERE. Stimati cititori studiati mai multe declaratii de avere si faceti comparatie, apoi trageti singuri concluzii.
Postat 02 Noiembrie 2012, 12:16 de Un prieten
@nana
Pseudoziaristi. Asta se intampla. Exista sau nu stire ei tot inventeaza ceva. Oare de unde frustrarile celor de la Dihoreanul? Chestia cu Casa de Oaspeti este deja chiar ridicol. De ani de zile acolo se cazeaza studnetii Erasmus, si profesorii care vin din alte centre la sustineri de teze, etc. In concluzie Pseudoziarism dihoriensis.
Postat 01 Noiembrie 2012, 21:08 de sorbonel
:)
..shmenurile cu locuintele de protocol, astea sa fie cea mai mare problema a Sorbonicii :D
Postat 01 Noiembrie 2012, 14:38 de om
@@@@
Nu stiu ce se intimpla, dar la Sorbonica nu e saptamana sa nu fie un scandal, o ilegalitate, o porcarie. Totusi, ce se intampla acolo, de ce atatea nereguri si mizerii?????
Postat 01 Noiembrie 2012, 13:56 de Nana
TOT EI, CEI MISEI
In locatia de pe Victor Babes, aveau loc....orgiile unchiului si din cand in cand erau oferite musafirilor de pe la Bucuresti....cum ar fi Alexandru Athanasiu....Pe timpul lui Ceasca in aceasta locatie functiona un cabinet stomatologic si laboratorul dentar al vechii policlinici de pe str. Republicii.Unchiul a luat tot ce a dorit - inclusiv cladirile fostului Liceulu Aricol in care l-a instalat pe Securistul Tinca Ovidiu ca decan al Fac. de drept. QAlt manuitor de epoca-MAXIM a pus mana pe Gradinita 40 care apartinea fabricii ARTA- CLASICOR- si a inaltat HOTELUL Maxim......Concluziile si consecintele le putem trage cu totii
Postat 01 Noiembrie 2012, 11:41 de un veteran
Parerea mea, pe care mi-o mentin
Si uite-asa, se trezesc oameni nevinovati si care-si vad de treaba in ditamai scandalul vostru. Dar ce sa-i faci, daca asta-i stilul, trebuie cautate victime cu orice pret, nu-i asa? Nu este prima data cand insinuati lucruri care s-au intamplat numai in mintea voastra, persoane care nu stau sa verifice adevarul, ci scriu tendentios, pentru ca asa trebuie. Pe doamna Ujoc o cunosc foarte bine si este un om ONEST. Dar asta nu aveti voi de unde sa stiti, ca doar biblioteca nu-i pentru toata lumea, ziaristi "obiectivi" ce sunteti.
Postat 01 Noiembrie 2012, 11:26 de Xena
secret deschis
De locuintele respective am aflat inca pe vremea lui Antal. Atunci rectoratul a trimis instiintare la facultati ca se pot depune cererile pentru chirie in apartementele UO. Cel putin, noi am fost anuntati. Cert, ca inainte nu auzisem de aceasta posibilitate... stiam numai de camin. Fiindca in mod normal atribuirea locuintelor terbuia sa se faca in fiecare an, preferam o chirie altundeva pe termen mai lung (chiar la pret dublu) asa ca nu am optat la varianta oferita de UO. Idea este ca se putea, fara pile.
Postat 01 Noiembrie 2012, 09:10 de sorbonel
si delok induiosator :)))
orice salariat este precum liderul :))) daca liderul e un imputit asa sunt si salariatii :)))
Postat 01 Noiembrie 2012, 08:41 de mizerabil
si delok induiosator :)))
hai sa recunostem viata intima priveste pe fiecare cate de colo au scapat nefufufufu de sefyy lor ? niciuna :)))) asta e important ca te duci si nu ai loc de munca fara sa faci combinatii fara numar sexulae precum manelele:)) URAM MANELE ca reflecta adevarul TIMPURILOR traite :))) le preivesti moaca si borastyy oriunde te duci PRIMARIE< CADASTRU , FINANTE :)))etc.
Postat 01 Noiembrie 2012, 08:39 de mizerabil
PORCILOR
Nu stiu de ce voi profii de la Universitate pozati in victime vezi doamne cand toti STIM CA V-ATI umplut buzunarele cu mii de euro LA FIECARE EXAMEN Gunoaielor.
Postat 01 Noiembrie 2012, 08:29 de asistent
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON