URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Iulie 2018, 13:27

Succes fără cuvinte: O orădeancă suferindă de surzenie a dat o pildă de ambiție, promovând Bac-ul cu brio

Succes fără cuvinte: O orădeancă suferindă de surzenie a dat o pildă de ambiție, promovând Bac-ul cu brio UNICAT. În timp ce peste 1.300 adolescenţi din Bihor fără niciun handicap au „picat” Bac-ul, Paulina Temelie (foto) l-a luat cu 7,13, devenind singura absolventă surdă din generația sa, în Oradea. „Sunt mândră de mine. În acești 4 ani niciodată n-am înțeles ce vorbeau profesorii”
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Chiar dacă nu a luat Bacalaureatul cu media maximă, o absolventă de liceu din Oradea se poate mândri cu o reuşită la fel de specială cum este ea însăşi.

Născută surdă, Paulina Temelie a demonstrat, în tăcere, că poate să-şi depăşească limitele. Tânăra s-a încăpăţânat să urmeze un liceu de masă, şi încă unul de vârf, fără niciun interpret, doar cu ajutorul unei prietene, care de dragul ei a învăţat limbajul semnelor. Acum se pregăteşte să facă noi paşi pentru a-şi împlini visul, acela de a deveni medic veterinar...

O viaţă fără muzică

În toamna lui 2016, BIHOREANUL a prezentat povestea impresionantă a Paulinei în articolul "O viaţă fără muzică". Tânăra se născuse surdă, părinţii şi bunicii săi fiind tot hipoacuzici. Cum voiau ca fiica lor să se integreze în societate ca toţi ceilalţi copii, părinţii au înscris-o într-o şcoală de masă.

Xintia Mikle, prietena Paulina Temelie, eleva surdăÎn clasele primare, Paulina s-a împrietenit cu Xintia Mikle (foto), care, de dragul ei, a învăţat limbajul semnelor. Cele două au ales să urmeze acelaşi liceu, înscriindu-se la Colegiul Naţional Iosif Vulcan, specializarea engleză-spaniolă. De altfel, Paulina a fost singura persoană hipoacuzică din generaţia sa care urma cursurile unui liceu obişnuit, surzii optând de regulă pentru o şcoală specială din Cluj. "Noi nu suntem diferiţi, doar comunicăm diferit", crede fata.

În liceu nu i-a fost deloc uşor. "Te simţi neputincioasă ştiind că nu poţi face nimic ca să înţelegi lecţia", povesteşte Paulina. E adevărat, la unele lecţii, profesorii au scris o parte din explicaţii şi pe tablă, anume pentru ea, dar ajutorul cel mai consistent l-a primit de la Xintia, care i-a tradus în limbajul semnelor o bună parte din lecţii, s-a folosit de poze de pe internet pentru explicaţii şi i-a arătat definiţii din DEX.

Probele Paulinei

Deşi scrie şi citeşte, uneori chiar şi de pe buzele interlocutorilor, Paulina nu receptează mesajele în acelaşi fel ca oamenii care aud, pentru că limbajul semnelor este mult mai sărac decât paleta amplă de cuvinte, unele chiar cu mai multe semnificaţii şi cu nenumărate nuanţe. Aşadar, confuziile intervin foarte uşor.

Chiar şi aşa, Paulina nu s-a dat bătută. La începutul anului, a susţinut probele de competenţe lingvistice de comunicare orală în limba română şi în engleză ale examenului de Bacalaureat... în scris. Nici n-ar fi putut altfel. Le-a trecut cu bine, iar la finalul lunii trecute probele scrise le-a desfăşurat într-o sală distinctă, cu doi supraveghetori.

La solicitarea sa, Inspectoratul Şcolar i-a asigurat un interpret mimico-gestual care să-i "traducă" cerinţele scrise. "Mă bucur că la examene am avut-o interpret pe doamna Angelica Platon (n.r. - directorul executiv al filialei Bihor a Asociaţiei Naţionale a Surzilor din România). Mi-a explicat în limbajul semnelor ce se cere", spune Paulina, care apoi a fost lăsată să-şi scrie lucrările singură, la fel ca toţi ceilalţi absolvenţi.

Fericită de reuşită

Paulina a promovat cu media 7,13 examenul, spre deosebire de alţi peste 1.300 absolvenţi din Bihor care aud şi vorbesc fără probleme, dar care nu au izbutit să-l treacă. La limba şi literatura română a primit 6,55, la Istorie 6,1, iar la Geografie 8,75.

Nota de la Română putea fi mai mare, crede tânăra. "După câte am scris, puteam să iau 8, dacă nu aveam probleme cu gramatica. Am aceste probleme fiindcă nu vorbesc şi, prin urmare, nici nu-mi dau seama de greşeli. Nu ştiu să explic mai bine", spune tânăra, de fapt scriind BIHOREANULUI.

Oricum, orădeanca este foarte bucuroasă de reuşita sa. "Sunt surprinsă, dar şi mândră de mine, deoarece în aceşti 4 ani nu am înţeles ce vorbeau profesorii. Să fii surdă la o şcoală normală, fără interpret, este foarte greu", zice Paulina.

Spre America…

Visul fetei este să devină medic veterinar, încredinţată că animalele sunt şi ele "suflete nevinovate". Facultatea ar vrea s-o facă în străinătate, în SUA sau în Marea Britanie, atât din dorinţa experienţei, cât şi din convingerea că acolo ar avea mai mult sprijin.

"Sper să obţin o bursă şi că voi avea parte de un interpret la facultate. În România sigur nu voi primi ajutor", spune Paulina. Îşi va urma visul, aşadar, chiar şi departe de casă şi - curajoasă cum a dovedit că este - s-ar putea să şi-l împlinească...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Dacă e cineva care o cunoaşte...
sunt curios,pe bune,dacă şi ea are de gând să-şi găsească rostul prin occident.
Postat 12 Iulie 2018, 08:02 de crisan
Asta inseamna sa fii elev !!!
Felicitari!!! O poveste de-a dreptul impresionanta. Bravo! Succes in continuare!
Postat 10 Iulie 2018, 22:02 de User anonimizat
!!!!
Bravo! Dovada clară că orice barieră poate fi depășită!
Postat 10 Iulie 2018, 14:23 de pisicarosievargata
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON