URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Decembrie 2019, 07:58

Cartea cărţilor: De 15 ani, cartea orădeanului Orlando Balaş este cel mai bine vândut manual de germană

Cartea cărţilor: De 15 ani, cartea orădeanului Orlando Balaş este cel mai bine vândut manual de germană STOC ÎNNOIT. În fiecare toamnă, după ce încep cursurile şcolilor şi facultăţilor, cartea lui Orlando Balaş (foto) dispare din librării, fiind recomandată de profesorii de germană din toată ţara. Cea mai nouă ediţie, a 16-a, a ajuns de curând pe rafturi
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orice scriitor visează la ziua în care va trebui să-şi retipărească cartea după ce toate exemplarele de pe rafturile librăriilor se vor fi vândut. Orădeanul Orlando Balaş are această bucurie în fiecare an.

Un manual de limba germană conceput de el în urmă cu 15 ani este retipărit an de an, fiind cea mai vândută carte didactică scoasă la editura Polirom şi, totodată, cel mai căutat curs de învăţare a unei limbi străine scris de un român.

O bază solidă

Absolvent al Universităţii Babeş-Bolyai şi doctor în literatură germanică, Orlando Balaş, 48 ani, este lector al Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii orădene, instituţie la care predă din 1997, fiind totodată cunoscut orădenilor şi graţie preocupărilor sale ecologiste.

În 2003, după ce îşi pusese deja numele pe o carte de poezii şi pe mai multe traduceri, a propus editurii Polirom să-i tipărească un manual de limba germană dedicat începătorilor şi celor dornici să stăpânească gramatica acestei limbi. „Atât pentru promovarea cu succes a unor examene de lingvistică, cât şi în conversaţia de zi cu zi sau în comunicarea de afaceri, este nevoie de o bază temeinică, de înţelegerea şi stăpânirea structurilor limbii străine pe care o folosim. Manualul îşi propune să ofere tocmai această bază”, spune Orlando. A terminat de redactat lucrarea în câteva luni, iar în 2004 „Limba germană. Simplu şi eficient” a văzut lumina tiparului pentru prima dată.  

Lecţii scrise şi audio

Structurat în 23 de lecţii, manualul cu peste 300 de pagini debutează cu noţiuni de pronunţie şi accent şi continuă cu elemente specifice: pronumele personal, verbul, conjugarea lui şi locul lui în propoziţie, exprimarea orei, a afirmaţiei şi negaţiei, cazurile substantivului, acordurile, timpurile ori felurile propoziţiilor. Fiecare capitol conţine exemplificări clare şi exerciţii, astfel încât cursantul să înţeleagă lecţia învăţată.

Din 2007, manualul este însoţit şi de un CD, cu ajutorul căruia cursanţii învaţă pronunţia cuvintelor, iar din 2005 de o culegere cu exerciţii de gramatică şi de vocabular, structurate pe acelaşi tipar al lecţiilor.

După ce parcurg manualul şi rezolvă exerciţiile, cursanţii înţeleg limba germană şi, evident, o vorbesc mai bine. Orlando este convins că până şi cei care nu ştiu o boabă de germană o pot învăţa autodidact, folosindu-se de aceste resurse. „Cu puţină îndrumare, chiar foarte bine”.

Adaptat după „clienţi”

Manualul a avut succes de la bun început, aşa că de atunci, în fiecare an, Polirom scoate o nouă ediţie. Ce-i drept, niciun tiraj n-a trecut de 3.000 de exemplare, dar asta pentru că editurile nu îndrăznesc să tipărească mai multe, când vine vorba de cărţi didactice. Cert e că, în total, cartea orădeanului s-a vândut deja în peste 40.000 de exemplare!

În urmă cu două săptămâni, a apărut a 15-a ediţie, care de fapt este a 16-a, pentru că volumul din 2010 a fost publicat, din greşeală, fără actualizarea numărului ediţiei. „Fiecare ediţie este revizuită de mine. Am încercat mereu s-o îmbunătăţesc, în funcţie de feedback”, spune autorul.

Primii de la care a cules reacţii sunt chiar studenţii săi, pe care de la an la an îi vede tot mai comozi. „Am avut în minte nu doar publicul care nu ştie deloc gramatica limbii germane, ci şi unul comod, care nu are timp sau răbdare să mai folosească dicţionarul şi care caută mereu scurtături în învăţare”. Tocmai de aceea, de pildă, în lecţiile din manual foloseşte şi un „sistem” inventat chiar de el, cu săgeţi care indică felul verbelor, când vine vorba de deplasare. „În germană, într-un fel spui unde te afli şi în alt fel unde te îndrepţi. Ca să îi ajut, folosesc săgeţile care indică dacă subiectul stă sau merge undeva”, explică profesorul.

Manual Orlando Balaş

Campioană şi la piraterie

Orădeanul se poate mândri că lucrarea sa e un adevărat bestseller. „Niciun manual de limbi străine publicat în România ultimilor 30 de ani nu s-a vândut aşa”, se mândreşte autorul. De altfel, la editura Polirom e scriitorul cu cele mai multe ediţii ale aceleiaşi cărţi. „O comandă elevi, studenţi, dar şi mulţi români care s-au mutat în Germania şi vor să înveţe bine limba”, spune Orlando Balaş.

Profesorul are şi un of: cartea sa este şi una dintre cele mai „furate”: „S-ar vinde şi mai bine dacă pirateria n-ar fi o banalitate în România. Am văzut chiar eu cum exemplare xeroxate se vând în centre de copiat documente din Oradea şi sunt convins că la fel se întâmplă în toată ţara”. Deşi costul unui exemplar „legal” nu e deloc piperat, preţul de listă fiind 50 lei, de multe ori chiar dascălii îşi îndeamnă elevii sau studenţii s-o xeroxeze.

Chiar şi aşa, autorul e decis să continue să-şi îmbunătăţească opera şi s-o reaşeze în librării de fiecare dată când stocul se va fi epuizat..

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON