URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 23 IANUARIE 2019

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Autostrada care ar trebui să unească Oradea de Cluj are un destin nemilos. Din cauza forţelor vrăjmaşe din exterior, noi, românii, nu suntem lăsaţi să ne construim autostrăzi. Bătrânul Soros se pune în calea buldozerelor care decopertează terenul, ecologiştii mai descoperă câte o capră neagră ce sălăşuieşte pe traseu, iar Uniunea Europeană ne tot bate la cap oferindu-ne banii ei, deşi toată lumea ştie că nu sunt bine veniţi în România fiindcă nu pot fi furaţi.
Zic şi eu
Adrian Cris
N-aveţi de unde şti cine-i Lori. E normal, dar asta nu însemnă că nu merită câteva rânduri. Poate nu atât pentru că el, fotoreporterul nostru, Szilágyi Loránd, tocmai a fost recompensat pentru câteva reuşite de anul trecut, câştigând Cupa Fotoreporterilor Bihoreni. Mai degrabă pentru că e unul dintre cei care, în plină tiranie smartphone, în care oricine îşi scoate device-ul pentru orice nimic, continuă să care un DSLR, să socotească zgomotul de lumină, să dea atenţie compoziţiei, subiectului, să dea cele mai bune poze posibile.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Prea multă lume nu a auzit de Adrian Berinde! Nici nu prea avea cum, din moment ce singurul post de radio care îi mai scapă câte o melodie în eter este România Cultural. În Oradea, Radio Transilvania, ce îl mai difuza sporadic, și-a banalizat grila de programe la fel ca restul radiourilor comerciale, iar singurul post românesc ce difuzează exclusiv muzică românească, Național FM, pornit tot din Oradea, nu are și nu a avut niciodată o melodie de Adrian Berinde în playlist.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre cerinţele organismelor europene adresate României privind consolidarea statului de drept şi stoparea modificării legilor justiţiei?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
La sfârşitul anului trecut a fost publicată, în Monitorul Oficial, Legea nr. 310/2018 pentru modificarea Codului de procedură civilă. Această lege aduce modificări importante sistemului procesual, acestea putând fi sistematizate în trei categorii. Prima categorie de modificări vizează transpunerea în legislaţie a deciziilor Curtii Constituţionale ce au vizat prevederile codului de procedură civilă din 2013 şi până astăzi.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Trichineloza este o boală parazitară acută produsă de Trichinella spiralis (un vierme cilindric lung de 1-4 mm şi cu diametrul de 0,04 mm), care parazitează animalele carnivore, porci mistreţi, urşi, vulpi, câini, pisici, şobolani etc. Sursa de infecţie pentru om este carnea infestată şi insuficient preparată termic...
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Inteligenţa este râvnită în ziua de azi ca un atribut fără de care persoana nu se poate descurca eficient în viaţă. Adevărul este însă că inteligenţa corelează extrem de bine cu probleme de ordin mental, afectiv şi social. Oamenii cu IQ ridicat întâmpină mai multe dificultăţi în a se integra în societate, mulţi suferă de depresie, anxietate sau alte tulburări, iar o mică parte au chiar şi boli mintale.
16 Februarie 2018, 08:02

"Spălătoria" de apă: Compania de Apă Oradea se pregăteşte să pună în funcţiune una dintre cele mai moderne staţii de epurare din Bihor

'Spălătoria' de apă: Compania de Apă Oradea se pregăteşte să pună în funcţiune una dintre cele mai moderne staţii de epurare din Bihor MODERNĂ. În vreme ce vechea staţie de epurare era dotată cu o linie simplistă pentru curăţarea mecanică a apelor (stânga), noua instalaţie asigură şi epurarea biologică (mijloc), iar în plus are o staţie de pompare proprie (dreapta)
'Spălătoria' de apă: Compania de Apă Oradea se pregăteşte să pună în funcţiune una dintre cele mai moderne staţii de epurare din Bihor APE CURATE. Noua staţie de epurare a apelor uzate din Beiuş a intrat în probe pentru a fi dată în folosinţă. "Chiar dacă gradul de racordare la reţea va creşte, staţia va face faţă necesităţilor o lungă perioadă de timp. În eventualitatea că vom fi obligaţi să preluăm şi alte localităţi, a fost gândită cu posibilităţi de extindere", spune directorul tehnic al CAO, Gheorghe Popa
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Promisiunea e mai rea ca datoria! Conform obligaţiilor asumate prin Tratatul de Aderare la Uniunea Europeană, până la sfârşitul acestui an toate localităţile din România vor trebui să deverseze în râuri doar ape curate. Încălcarea obligaţiilor se va lăsa cu sancţiuni drastice, care se vor rostogoli de la Bucureşti până în ultimul sat.

Nu însă şi în arealul deservit de Compania de Apă Oradea! "În mod cert ne vom conforma standardelor de mediu. Staţia de epurare de la Beiuş, ultima aflată în lucru, e gata să fie pusă în funcţiune", spune directorul Ovidiu Gavra.

Apa la control!

La sfârşitul anului trecut, o adresă semnată de vicepremierul Paul Stănescu dădea fiori reci primarilor români. Ministerul Dezvoltării Regionale le cerea să raporteze modul în care s-au conformat prevederilor Directivei Europene 98/83/CE privind standardele de calitate a apei furnizate consumatorilor, dar mai ales a Directivelor 91/271/EEC şi 98/15/EC, referioare la colectarea şi epurarea apelor uzate. Transpuse în legislaţia românească prin HG 188/2002, acestea două din urmă instituie obligativitatea epurării apelor uzate înaintea deversării în râuri până la sfârşitul anului 2015 pentru localităţile de peste 10.000 locuitori, respectiv până la 31 decembrie 2018 pentru cele cu o populaţie între 2.000 şi 10.000 locuitori.

"Dacă aceste măsuri pentru conformare nu vor fi asigurate şi se va ajunge la nerespectarea prevederilor directivelor europene, penalităţile care vor fi plătite de statul român vor fi recuperate de la autorităţile administraţiei publice locale care nu s-au conformat", a ameninţat vicepremierul Stănescu.

Probleme cu Selina

Cine a investit în curăţarea apelor nu are de ce să se teamă. Înfiinţată pentru a atrage investiţii europene în sistemul de alimentare cu apă şi canalizare din localităţile membre (începând de la oraşele Oradea şi Beiuş până la comune precum Girişu de Criş, Nojorid, Oşorhei, Sântandrei sau Tinca), Agenţia de Dezvoltare Intercomunitară Oradea şi-a rezolvat problema apelor uzate provenite din gospodăriile consumatorilor. Compania de Apă Oradea, operatorul desemnat să gestioneze şi să dezvolte sistemul, deţine staţii de epurare la Oradea, Tinca, Tileagd şi Beiuş. Finanţate prin Programul Operaţional Sectorial Mediu, lucrările la aceasta din urmă au demarat cel mai greu, dar acum sunt pe terminate.

Iniţial, CAO a contractat construirea unei noi staţii de epurare pe amplasamentul celei existente în Beiuş cu asocierea firmelor Selina şi Weber România. Deşi termenul de predare din contractul semnat în decembrie 2012 era de 22 de luni, la începutul anului 2015 constructorul realizase doar 5,25% din investiţie, şi aia pe hârtie. Confruntată cu probleme financiare, compania Selina, care îşi ceruse insolvenţa încă din 2014, nu finalizase nici măcar proiectarea lucrării, cu atât mai puţin să şi înceapă construcţia!

Gata pentru probe

Conducerea Companiei de Apă Oradea a reziliat contractul cu Selina, a dat în judecată firma pentru plata penalităţilor de întârziere şi a organizat o nouă licitaţie. În august 2015, lucrările au fost atribuite spaniolilor de la Ocide Construccion, la concurenţă cu alte cinci firme, pentru suma de 13,9 milioane lei.

Conform proiectului, Ocide a avut de realizat o staţie de epurare dimensionată pentru echivalentul a 12.000 de locuitori, cu o capacitate de prelucrare de 70 litri pe secundă, mult peste necesarul de astăzi, aşa încât să facă faţă celor mai ambiţioase dezvoltări urbane ulterioare.

Ovidiu Gavra, directorul Companiei de Apă OradeaCa un element de noutate, staţia e dotată cu un sistem automatizat de prelevare a mostrelor de apă epurată la intervale prestabilite, acestea fiind analizate în propriul laborator. Lucrarea a fost deja finalizată şi urmează să intre în probe. "Calitatea apei va fi la fel de bună sau chiar mai bună decât a râului în care va fi vărsată", spune directorul CAO, Ovidiu Gavra (foto).

În două trepte

directorul tehnic al CAO, Gheorghe PopaAngajaţii CAO se vor obişnui uşor cu cea mai nouă investiţie a companiei. "Staţia de la Beiuş a fost concepută cu două trepte de epurare şi este similară unităţilor din Oradea şi Tinca", explică directorul tehnic al CAO, Gheorghe Popa (foto).

Mai grosieră, treapta de epurare mecanică, presupune "strecurarea" mizeriilor aduse de reţelele de canalizare prin grătare similare unor filtre dense. Procesul continuă cu înlăturarea prin sedimentare a materiilor minerale (de genul nisipului şi pietrişului) cu ajutorul unor deznisipatoare. Ulterior, apa curăţată de materii solide este aerată în separatoare de grăsimi, pentru ca unsorile, uleiurile şi detergenţii să se ridice la suprafaţă, de unde sunt înlăturate printr-un proces similar "despumării" unei supe.

Mai complexă, treapta de epurare biologică este compusă, printre altele, dintr-o fază aerobă, pentru descompunerea microbilor din nămolul colectat prin aerisire cu bule fine, urmată de separarea apei epurate biologic de nămolul activ în interiorul unui decantor, precum şi o fază anaerobă, în care bacteriile din nămolul rămas sunt distruse prin fermentare. Odată curăţată de mizerii, apa e deversată în Crişul Negru, iar nămolul rezultat este întins la uscat.

Fără resturi de nămol

purtătorul de cuvânt al Companiei de Apă Oradea, Renata Tripa Pământul rezultat prin uscare nu va rămâne însă la Beiuş. "Nămolul uscat va fi transportat cu camioanele la Oradea, unde există mai mult spaţiu pentru depozitare", spune purtătorul de cuvânt al CAO, Renata Tripa (foto). Nămolurile uscate pot fi folosite ca fertilizator în agricultură, la recuperarea terenurilor degradate, la producerea de compost sau drept combustibil în staţii de ardere de mare capacitate.

Cum legislaţia de mediu prevede monitorizarea atentă a conţinutului de metale grele din pământul rezultat şi obligă furnizorul să garanteze pentru siguranţa acestuia timp de un deceniu, CAO testează ultima variantă. Societatea a livrat deja fabricii de ciment din Aleşd 100 tone de nămol deshidratat pentru testarea puterii de ardere. În cazul în care acesta va corespunde parametrilor ceruţi, cantităţi tot mai mari de nămoluri uscate vor lua treptat drumul furnalului. Astfel, staţiile de epurare din Beiuş, Tileagd, Tinca şi Oradea vor produce în timp nu doar ape, ci şi pământuri mai curate...


"JUDEŢUL" CAO
Companie în expansiune

Înfiinţată ca operator regional în anul 2006, pe structura unor operatori cu o tradiţie de 120 de ani, Compania de Apă Oradea şi-a extins treptat aria de operare, ajungând să presteze servicii în localităţi situate la zeci de kilometri de municipiul reşedinţă de judeţ, cum sunt Tinca, Olcea sau Beiuş.

Potrivit statisticilor proprii, anul trecut CAO deservea în Oradea 184.322 consumatori. În ce priveşte întreaga arie de operare, la o populaţie de 250.565 locuitori compania asigură, prin opt staţii de captare, tratare şi pompare, apă pentru 239.319 consumatori (95,52% din totalul rezidenţilor) şi canalizare pentru 197.052 locuitori (78,65%).

Operatorul gestionează 1.186 kilometri de reţele de transport şi distribuţie a apei potabile, din care 683 kilometri în mediul urban şi 503 kilometri în mediul rural. La rândul său, reţeaua de canalizare menajeră măsoară 660 kilometri, din care 514 kilometri în mediul urban şi 146 kilometri în mediul rural.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Canalizare
Important ca vor fi statii de epurare ca retea de canalizare oricum nu este in marea majoritate a satelor. sunt sate unde nici acum nu este retea de apa potabila, drumurile sunt de toata groaza si nu vorbim de asfalt
Postat 19 Februarie 2018, 19:00 de aaaaa
Dosar nr. 2976/111/2015
Solutia pe scurt: Respinge ca nefondat recursul incident declarat de recurenta-pârâtă Compania de Apă Oradea SA. Admite recursul declarat de recurenta-reclamantă Selina SRL, în insolvenţă, în contradictoriu cu intimatele-pârâte Compania de Apă Oradea SA şi Weber România SRL , împotriva Sentinţei nr. 1111/CA din 18.04.2017 pronunţată de Tribunalul Bihor, pe care o casează în parte şi, rejudecând fondul: Admite acţiunea formulată de reclamanta Selina SRL, în insolvenţă, prin administrator special Beniamin Rus în contradictoriu cu pârâta Compania de Apă Oradea SA. Dispune anularea Notificării de reziliere nr. 5769/19.02.2015 emisă de pârâta Compania de Apă Oradea SA. Constată că Acordul Contractual nr. 40708/19.12.2012 încheiat între Compania de Apă Oradea SA şi Asocierea Selina SRL – Weber România SRL a fost reziliat ca urmare a Notificării de reziliere nr. 659/18.02.2015 emisă de Selina SRL. Dispune anularea Notificării nr. 15120 din 08.05.2015, prin care pârâta Compania de Apă Oradea SA a solicitat plata garanţiei de bună execuţie. Respinge cererea reconvenţională formulată de Compania de Apă Oradea SA în contradictoriu cu pârâtele Selina SRL şi Weber România SRL. Menţine restul dispoziţiilor sentinţei recurate. Obligă pârâta Compania de Apă Oradea SA să plătească reclamantei Selina SRL suma de 1950 lei cheltuieli de judecată în fond. DEFINITIVĂ. Document: Hotarâre 3170/2017 21.12.2017
Postat 16 Februarie 2018, 14:02 de eutanasiu
va urma...
daca tot ati deschis subiectul afectarii a mii sau zeci de mii de oameni de deversarile apelor uzate de catre orase ce au tichie de margaritar dar statii de epurare ioc(ca de..alea nu le vede nimeni in campanie) va propun sa faceti cate o ancheta la alesd si la salonta...si intrebarea de capatai sa fie de cat timp situatia este asa, bineinteles cu buletine de verificare a apei deversate din statia de epurare
Postat 16 Februarie 2018, 12:58 de ferfeleaga
Infringement
Sfirsitul lui 2018 va aduce ,conform directivelor UE,procedura de infringement pentru comunitatile cu peste 2000 locuitori care nu au introdus serviciile de alimentare cu apa si CANALIZARE.Adica amenzi zilnice in euro.Noroc ca Sinmartinul,Sintandreiul,Osorheiul au sub 2000 locuitori.Iar PMO a si inceput amendarea cetatenilor neracordati la canalizare,acolo unde ea exista ,evident (78% din populatie).Preventiv ar putea fi amendati si cei 22% care nu beneficiaza de acest serviciu.
Postat 16 Februarie 2018, 08:52 de excalibur
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Poliţia Bihor în 2018: Au fost identificaţi toţi autorii infracţiunilor de mare violenţă şi toţi şoferii care au părăsit locul faptei (FOTO)
 • 'Infractor chestor şi infractor avocat': Afişe cu avocatul Răzvan Doseanu şi fostul şef al Poliţiei, Liviu Popa, lipite pe instituţii din Oradea (FOTO / VIDEO)
 • Accident în Ungaria: Cinci români au fost răniţi în apropiere de Borş, după ce maşina lor a fost lovită de TIR şi aruncată-n şanţ (FOTO)
 • 'Sunt sechestrată!' O tânără a ameninţat că se aruncă de la etajul trei al unui bloc din Oradea (FOTO / VIDEO)
 • 'Cum să vinzi o pereche de bocanci în toiul verii'. O tânără orădeancă a lansat o carte cu ponturi de vânzări (FOTO)
 • Vernisajul fotojurnaliştilor: Fotograful BIHOREANULUI, Szilágyi Loránd, a primit Cupa Fotoreporterilor Bihoreni (FOTO)
 • Incendiu de proporții la Centrul de plasament pentru copii cu dizabilități din Oradea (FOTO/VIDEO)
 • La polul frigului: În debutul geros al anului, BIHOREANUL a făcut o incursiune în cea mai rece așezare locuită din județ (FOTO / VIDEO)
 • An nou, aceleaşi bătălii... PNL-iştii au boicotat prima şedinţă din 2019 a Consiliului Judeţean, iar un proiect de 7 milioane euro a fost din nou amânat! (FOTO/VIDEO)
 • Un bebeluş de 7 luni, bolnav de rujeolă, este în stare gravă la Spitalul Municipal din Oradea. Părinţii acuză doctorii că ar fi ascuns riscul de îmbolnăvire (FOTO)
Ultimele Comentarii

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON