URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Ianuarie 2016, 18:21

Preşedinta ANTREC, Maria Tătar: "Turistul nu vine în Bihor doar să bea şi să mănânce"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În anul 2000, Maria Tătar, specialistă cu experienţă în turism, a decis să contribuie la atragerea turiştilor în satele bihorene. A fondat filiala judeţeană a Asociaţiei Naţionale de Turism Rural, Ecologic şi Cultural, iar de atunci încearcă să convingă turiştii să petreacă timp cât mai mult în Bihor, cazându-se în pensiunile rurale de aici, pe care le promovează la târguri din ţară şi din străinătate.

Motorul turismului bihorean, spune Tătar, sunt staţiunile balneoclimaterice, frecventate deopotrivă de români şi străini. Turiştii ar mai vizita şi alte locuri din judeţ, dar multe le sunt greu accesibile din pricina drumurilor proaste, iar în unele se duc degeaba: proprietarii de pensiuni le oferă doar cazare şi masă. Şi prea puţine amintiri...

Drumurile noastre toate...

- Care sunt atuurile Bihorului în turismul rural?

- Bihorul are avantajul că este unul dintre judeţele cu un cadru natural bogat şi îmbină muntele şi câmpia cu staţiuni balneoclimaterice. Aceste staţiuni dau tonul turismului în Bihor.

- Sunt pregătiţi bihorenii de la sate să primească turişti? Ce le lipseşte, ca gazde?

- Sunt prea reticenţi la activităţile de agrement. Dar turistul nu vine doar să bea şi să mănânce, are nevoie şi să se plimbe pe anumite trasee, să participe la evenimente culturale, la pescuit, să aibă locuri de joacă pentru copii. Dacă pensiunile ar ţine cont de aceste aspecte, numărul de înnoptări ale turiştilor ar creşte considerabil.

- Care sunt cele mai căutate destinaţii bihorene?

- Băile Felix, Băile 1 Mai, Sînmartin şi satele din jur. Au luat avânt şi băile de la Sarcău, o staţiune privată unde se munceşte foarte mult, se pun la punct locuri de agrement, iar unităţile de cazare sunt de foarte bună calitate. În zona montană şi submontană sunt căutate Stâna de Vale, Vârtop, Remeţi şi Coada Lacului, ultima din păcate mai puţin, din cauza drumului.

- Cât de mult afectează lipsa infrastructurii rutiere în Bihor?

- Foarte mult. Turistul, chiar dacă vrea, nu poată să ajungă în unele zone.

Turişti de tot felul

- Ce profil are turistul care vizitează Bihorul?

- Din ce în ce mai divers, greu de încadrat. La început au fost doar turiştii high-class, care veneau din curiozitate, dar ulterior s-au extins la aproape toate nivelurile sociale.

- Unde există potenţial turistic neexploatat în Bihor?

- Avem foarte multe asemenea locuri, iar zona Beiuşului este, poate, exemplul cel mai elocvent. De asemenea, sunt foarte puţini cei care încearcă să exploateze arta populară a Bihorului. Ideal ar fi să se înfiinţeze ateliere pentru învăţarea meşteşugurilor şi să se reabiliteze casele vechi, din chirpici, acoperite cu paie. Sigur, asta presupune investiţii, dar o oportunitate ar putea fi în fondurile europene pentru perioada 2014-2020, când se pune mare accent pe partea de pensiuni agroturistice.

- Românii au apetit pentru acest tip de vacanţe?

- Da. Şi îmbucurător este că se încearcă şi capacitarea românilor de a-şi petrece concediile în ţară, iar aici mă refer la voucherele de vacanţă care sunt în discuţie.

Sezon prea scurt

- Cum arată pensiunile din Bihor? Mai găsim în ele ştergare şi mobilă tradiţională, sau numai modernism?

- În Bihor, ponderea cea mai mare este a unităţilor de 3 margarete, însemnând că fiecare cameră are baie proprie. Într-adevăr, în rândul pensiunilor care au luat avânt în perioada 2004-2010 vom regăsi mai degrabă elemente de modernism, foarte puţine sunt tradiţionale. Cum ziceam, acestea ar putea prinde avânt de acum înainte, ţinând cont de fondurile europene.

- Personal, sunteţi mulţumită de numărul de turişti din Bihor?

- Nu, dar nu neapărat de numărul lor, ci că judeţul are o perioadă scurtă de sezonalitate. Este de altfel o problemă naţională. Chiar şi pe litoral sezonul turistic e scurt. Este nevoie de o strategie naţională de turism pe termen lung.

- ANTREC derulează programul "Vacanţe la ţară", în cadrul căruia pensiunile oferă preţuri reduse. Are succes?

- Da, avem solicitări atât din ţară, cât şi din afara ţării.

- Ce înseamnă turismul ecologic? Se practică acesta în Bihor? 

- Turismul ecologic este un trend mondial, promovează ideea de curăţenie, cu ghilimelele de rigoare, din toate punctele de vedere: de la alimentaţie, materiale utilizate, mobilier, până la prosoape şi lenjerie, care trebuie să fie din materiale naturale. Bineînţeles, turism ecologic înseamnă şi colectarea selectivă a deşeurilor din pensiune. În urmă cu câţiva ani, lucrurile nu stăteau aşa, dar acum 80% din pensiuni încearcă să servească la masă produse din propria gospodărie sau produse bio luate de la cei din imediata apropiere. Astfel de pensiuni care practică turismul ecologic găsim în Roşia şi Remeţi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Agroturism.Back to the future,lady
Tanti a ramas captiva euforiei vremurilor sapard + alte concepte de agroturism. Intre timp am pasit cu cizmele in 2016,avem deficit la pensii de 4mld.€/an si un nou cod fiscal,pentru oameni,pentru cetateni.Citeva repere: cazare fara autorizatie:amenda 10.000-50.000 lei.Naspa agroturism,ne autorizam: certificare min. turismului, imobilul impozitat nerezidential (10x upscale),client fidel ISU(ignifugat acoperis,extinctoare,proiecte,avize etc) sanepid,ANAF.In oradea apare suplimentar taxa hoteliera de 2% din tariful de cazare.Sa mai ai curajul sa dai lapte muls direct de la vaca turistului te arunca din codul fiscal direct in codul penal.Totul pentru front,totul pentru victorie
Postat 01 Februarie 2016, 19:58 de excalibur
DEX
@ADINA : CUCOÁNĂ, cucoane, s. f. 1. Termen de politețe dat unei femei (măritate); doamnă. Este adevarat ca uneori poate avea si o tenta peiorativa dar ce te face sa crezi ca nu am ales exprimarea in sensul definitiei de mai sus ?
Postat 01 Februarie 2016, 09:37 de TDS
LUI TDS,
De ce iti permiti chiar dumneata, TDS, sa te adresezi cu cucoană in mod peiorativ acestei doamne? Eu nu o cunosc, i-am citit parerea si ii dau sau nu dreptate (are si dumneaei dreptatea ei), dar tu TDS esti chiar mujic!
Postat 01 Februarie 2016, 09:24 de ADINA
TEHNOCRATII
Da , cucoana , turistii vor veni la Oradea sa vada desertul Piata Unirii , Cetatea ( arata bine totusi ! ) in care nu se intampla mai nimic , o Biserica al carei mecanism este obosit iar interiorul kitch pur ( picturi refacute aiurea inca din Epoca ! ) , un Palat Vulturul Negru cu trei capiteluri mustar si unul PDL ! Da , si eu as da bani pe asa ceva ! Sau mai bine m-as duce la Barcelona ( Sagrada sau Biserica luna ? ). Dar mai bine merg in Norvegia sa vad fiordurile !
Postat 31 Ianuarie 2016, 19:32 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON