URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Noul șef al Direcţiei Silvice, Teodor Suciu: Simţul civic lasă de dorit. Nu tolerez furtul

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În această primăvară, 19 păduri din Bihor au fost cuprinse de flăcări, din cauza oamenilor care au dat foc păşunilor. În ciuda acestui fenomen, autorităţile locale par dezinteresate. „Primăriile nu au reţea de voluntari şi nici dotările minimale”, spune Teodor Suciu, şeful Direcţiei Silvice Bihor. La fel, mulţi edili închid ochii şi când vine vorba de gunoaiele abandonate în păduri.

Numit în februarie la conducerea Direcţiei, după ce între 2009 şi 2012 a mai fost director tehnic, Suciu, de profesie inginer silvic, şi-a petrecut întreaga carieră în această instituţie. Fiind şi consilier judeţean din partea PNL, a propus şi soluţii concrete pentru păstrarea pădurilor intacte. Deocamdată, fără ecou...

Din motive personale...

- Aţi fost numit la conducerea Direcţiei Silvice la doar cinci luni după ce un coleg de-al dvs. a câştigat funcţia prin concurs. Cum se explică această schimbare?

- Colegul meu a demisionat, din motive personale. Am fost numit cu delegare, până când se va organiza un concurs, la care doresc să particip.

- Care sunt obiectivele dvs.?

- Obiectivul principal, acum, în contextul pandemiei, este protejarea angajaţilor şi desfăşurarea activităţii astfel încât să ne asigurăm necesarul financiar pentru funcţionare. Am regândit cheltuielile, pentru că mulţi operatori economici şi-au redus activitatea.

- În ultimele săptămâni, în mai multe zone din Bihor au fost semnalate incendii în păduri, după ce oamenii au încercat să-şi igienizeze terenurile. Cât de păguboase au fost flăcările?

- În fondul forestier pe care noi îl administrăm, prejudiciile se ridică la 24.000 lei. Nu este mult, dar asta datorită intervenţiei prompte a personalului silvic. Am avut 19 incendii, în zone precum Bulz, Remeţi, Vaşcău, Pietroasa, Cusuiş, Finiş, Tărcaia, Roşia. În unele cazuri am intervenit singuri, în altele cu pompierii.

Fără dotări şi fără pregătire

- V-au ajutat sătenii sau primarii?

- Simţul civic lasă de dorit. Personal, am fost la cel puţin jumătate din aceste incendii şi marea dezamăgire a fost să constat că populaţia a fost puţin implicată, iar autorităţile sunt slab echipate. Există comune care au o singură autospecială de intervenţie, utilă, dar la incendii în locuri accesibile. Pentru incendii de pădure, este important să ai o reţea de voluntari şi o dotare minimală. Lucrez în silvicultură de aproape 20 de ani şi m-am convins de utilitatea rucsacilor de stropit, care au o pompă ce aruncă apa la 5 metri. Direcţia Silvică are 50 de rucsaci, preţul unuia este de 600 de lei, dar n-am întâlnit nicio primărie care să aibă astfel de dotări. Am făcut apel la conducerea Consiliului Județean, să recomande tuturor UAT-urilor dotarea cu astfel de echipamente.

Cetăţenii care vin în sprijin, pe lângă că sunt puţini, nu au cunoştinţe minimale. La Roşia a venit o femeie cu părul lung, despletit, am rugat-o eu să se îndepărteze, să nu aibă probleme. Alţii stăteau în mijlocul flăcărilor, transpiraţi, aproape să se înece cu fum. Nimeni de la primărie nu le-a explicat cum se intervine. Asta deşi an de an sunt mai multe incendii, iar anul acesta a fost un record, corelat cu seceta, dar şi cu o nesimţire a populaţiei.

- Predecesorul dvs. spunea că în pădurile din Bihor nu se fură lemne cu camioanele, ci doar în cantităţi mici, luate de sărmani pentru uz propriu. Sunteţi de acord?

- E clar că mai există hoţi de lemne, dar nu într-o manieră industrială. Avem în Bihor câteva puncte critice, de exemplu la Husasău de Criş, Săcueni, Bogei, unde romii recurg frecvent la tăieri ilegale. Dacă aş zice că nu sunt camioane cu lemne pe şosele, oricine m-ar putea întreba în ce lume trăiesc. Dar este masă lemnoasă care iese pe drumuri ca urmare a mezo-ciclonului din 2017. Nu neg că avem şi cazuri, dar tot izolate, în care personalul silvic are derapaje. Recent, la Marghita un pădurar a fost găsit cu tăieri ilegale, circa 60 metri cubi. În astfel de situaţii se face cercetare disciplinară şi propunerea este desfacerea contractului de muncă. Nu tolerez furtul.

„Se aruncă gunoaie cu camioanele”

- Lentoarea valorificării arborilor doborâţi de mezo-ciclon este justificată?

- Din cei 560.000 mc câţi au fost atunci puşi la pământ, mai avem în teren cam 134.000 mc. În jur de 80.000 mc vor fi exploataţi, diferenţa este posibil să se transforme în lemn mort, pentru că s-a depreciat şi este într-o zonă dificilă. Nu i-aş spune lentoare, pentru că nu doar în judeţul nostru a fost acest fenomen şi s-a creat un excedent de masă lemnoasă pe piaţă. Firmele au avut de unde alege.

- O problemă în toată ţara, inclusiv în Bihor, sunt gunoaiele aruncate în păduri. Ce soluţie aveţi?

- An de an, personalul silvic se implică în acţiunea „Let’s Do It”, dar mereu creşte cantitatea de deşeuri. În păduri, se aruncă gunoaie cu camioanele. Din partea autorităţilor locale s-ar impune sancţionarea vinovaţilor. Nu mă bucur dacă i se iau banii unui cetăţean, dar amenda este singura care dă roade. Noi facem ce ţine de noi. De exemplu, am propus Consiliului Judeţean echiparea drumurilor cu mobilier pentru colectarea deşeurilor, desigur, odată cu încheierea unor contracte de salubrizare, pentru că degeaba pui coşuri de gunoi, dacă nu le goleşte nimeni.

Programul de plantări, în grafic

- Pandemia a impus schimbări în munca pădurarilor?

- Munca personalului silvic de teren nu este influenţată, ei desfăşurându-şi activitatea în locuri izolate şi fără a interacţiona cu multe persoane. Realizarea împăduririlor a implicat prezenţa în şantiere a zeci de muncitori, dar am asigurat o spaţiere minimală. De asemenea, la nivelul Romsilva s-a luat decizia ca fiecare angajat să fie în concediu fără plată o zi pe săptămână.

- S-a respectat programul plantărilor de primăvară?

- Ne-am propus împăduriri pe 173 hectare şi am finalizat într-un procent de 63%. Mai avem zona de munte, unde, din cauza stratului de zăpadă, nu am putut interveni. Vom termina până pe 20 mai.

- Direcţia Silvică are o înţelegere cu Primăria Oradea, pentru împădurirea unor zone din oraş. Concret, unde şi câţi copaci se vor planta?

- Avem un contract de administrare a fondului forestier de pe teritoriul Oradiei şi, în contextul acestui contract, am desfăşurat un parteneriat pentru împădurirea a 1,5 hectare de teren din Cartierul Tineretului. Am pus la dispoziţie gratuită 3.500 de puieţi şi pădurarii noştri au plantat voluntar. Primăria mai are un program de împăduriri, dar cu Garda Forestieră Bihor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
astia nu's....
astia nus si de la asociatia aiai vanatorul si pescarul? aia care pescuiesc nimic si povestesc de balene?
Postat 04 Mai 2020, 01:37 de scortosul
AUZI LA EL ,,NU TOLEREZ FURTUL", SERIOS?!!!DACA NU TOLERAI FURTUL ,NU ERAI SĂGEATA PDL-ISTĂ 20 DE ANI.DAR SE PARE CA TE-AI COMPLĂCUT!!!!
Ăsta doar BLA,BLA,BLA.Noi cetățenii vrem FAPTE nu VORBE!!!Sincer îmi este greu să am încredere în acest fost PDL IST ,care a stat bot in bot cu oameni, foști colegi de ai domniei sale care au închis scoli, spitale,au tăiat pensii, salarii și care au înjunghiat pe la spate adevărații liberali atât în partid cât și în afara lui .Acest domn director pozează în ,,fată mare" și are o grimasă de ,,copil nevinovat" dar tot un PDL-IST înverșunat rămâne, vorba românească ,,lupul își schimbă părul dar năravul ba".P.S Directorașul PDL-IST cu ce a contribuit din funcția de consilier județean la combaterea pandemiei, sau suferă și el ca și alți politicieni locali de nebăgare în seamă , și vrea publicitate la ziar, să mai iasă din colțul rușinii ?!!?
Postat 03 Mai 2020, 16:08 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON