URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Decembrie 2019, 14:01

Noul şef al Direcţiei Silvice, Călin Horgoş, ne asigură: "În Bihor nu se fură lemne cu camioanele"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Bihorul face notă discordantă când vine vorba de furtul de lemne. Instalat la conducerea Direcţiei în urmă cu trei luni, după ce a câştigat un concurs în acest sens, şeful Direcţiei Silvice Bihor, inginerul silvic Călin Horgoş, membru PSD de două decenii, susţine că în judeţul nostru dispar ilegal lemne în cantităţi insignifiant de mici. Bihorenii dovedesc că respectă pădurea şi prin faptul că aruncă între copaci tot mai puţine gunoaie.

Pădurile, în cifre

- Conduceţi Direcţia Silvică din luna septembrie, după ce aţi câştigat concursul pentru post. Ce experienţă aveţi?

- Sunt absolvent al Facultăţii de Silvicultură din Braşov şi din 1996 am lucrat la Ocolul Silvic Marghita, unde în ultimii 11 ani am fost şef.

- Ce vă propuneţi?

- Îmi doresc îmbunătăţirea transparenţei şi promovarea importanţei silviculturii. Vreau ca cetăţenii să vină în păduri alături de noi, să vadă frumuseţea locurilor, folosul meseriei de silvicultor, dar şi greutatea ei.

- Cum aţi descrie starea pădurilor din Bihor? Cât s-a tăiat, cât s-a plantat în acest an?

- Starea este foarte bună. S-au tăiat 215.000 metri cubi de lemne, din care 29.000 mc în regie proprie, restul de către firme de exploatare, şi s-au plantat 424 hectare de teren în pădurile de stat şi alte 291 hectare în pădurile primăriilor sau ale unor persoane fizice şi juridice, plantări la care s-au folosit, în total, 715.000 de puieţi. Totodată, în acest an s-au urmărit regenerări naturale pe 398 hectare.

Doar sărmanii fură lemne!

- Tăierile ilegale sunt o problemă naţională. Cât de gravă e situaţia în Bihor?

- În pădurile administrate de noi s-au constatat în acest an 19 infracţiuni şi 134 de contravenţii pentru tăieri fără drept, care totalizează un volum de 340 metri cubi. Din 215.000 mc de lemne recoltate legal, 340 nu reprezintă nici măcar 1%, aşa că pot spune că noi nu avem un asemenea fenomen. În judeţul nostru nu sunt furturi cum se reclamă în ţară, cu camioanele. Hoţii de lemne sunt cetăţenii pauperi, dependenţi de lemn pentru încălzire.

- Dacă dvs. aţi fi ministru, ce măsură aţi lua pentru a opri hoţii de lemne?

- ANAF ar trebui să depisteze, la controale, dacă o firmă a prelucrat o cantitate prea mare de lemne.

- Cinci pădurari au fost ucişi în România de către hoţii de lemne în ultimii ani. În Bihor au fost incidente?

- Nu. În anii trecuţi, au fost cazuri în care s-a dat foc la anexele locuinţelor unor silvicultori, dar nu s-a putut face o legătură directă cu activitatea lor.  

"Cetăţenii respectă tot mai mult pădurea"

- După mezo-ciclonul care a "măturat" Bihorul în septembrie 2017, valorificarea arborilor doborâţi s-a derulat lent, dovadă că după un an şi jumătate erau încă neatinşi. Care e situaţia acum, aţi reuşit să-i scoateţi din păduri sau au putrezit acolo?

- Firmele care au câştigat licitaţiile mai au de scos circa 20% din doborâturi şi o cantitate de 10%, adică aproximativ 50.000 mc, a mai rămas de valorificat, prin licitaţii. A fost un proces lent pentru că pe fiecare versant întâi s-a evacuat partea de jos, apoi cea de mijloc şi abia la final cea de sus. Nu se pune problema de irosire, lemnele rămase au potenţial de exploatare, în mare parte pentru foc.

- Oricine iese la o plimbare prin pădurile din Bihor găseşte şi gunoaie. Ce măsuri propuneţi pentru această problemă?

- Avem un contract de colaborare cu Garda de Mediu, care poate şi chiar dă amenzi. Dar vă spun cu bucurie, am observat în ultimii cinci ani că gradul de civilizare al cetăţenilor a crescut. Înainte, în locurile de camping tradiţionale, oamenii nu mergeau nici zece metri până la containerele de gunoi, iar pădurarii petreceau o zi pe săptămână culegând gunoaie. Acum, tot mai des turiştii strâng gunoaiele în plăsuţe şi le duc acasă. Cetăţenii au un respect tot mai mare pentru păduri.

- În această iarnă, Direcţia Silvică scoate la vânzare pomi de Crăciun?

- Da, la ocoalele silvice din Marghita şi Sudrigiu. Avem 261 de pomi proveniţi din pepiniere, la preţuri între 15 şi 30 lei.

"Livrări" la domiciliu

- Ce planuri aveţi pentru 2020?

- Sectorul forestier trece printr-o perioadă financiară grea. Există un surplus de material lemnos pe piaţa europeană, importul în România a crescut foarte mult, iar preţul de vânzare din Regia Naţională a Pădurilor către firme a scăzut cu 26%. Aşa că anul viitor priorităţile sunt să gospodărim durabil pădurea şi să ne susţinem financiar. O măsură pe care încerc să o intensific este vânzarea şi transportul lemnului acasă la om, care are beneficii pentru ambele părţi.

- Anul trecut, înainte de Paşti, BIHOREANUL a arătat cum pădurarii vin cu şpăgi la Ocolul Oradea. Acum, că vine Crăciunul, vor veni iar, sau au învăţat ceva din acest scandal?

- Nu ştiu să vă spun ce au învăţat, dat e cert că nu mai este loc pentru peşcheşuri. O mentalitate nu se schimbă de pe-o zi pe alta, dar vă garantez că nu tolerez minciuna, furtul sau alte abateri etice.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
DE CENTENAR
Seful institutiei e cel care a pus si mentinut SIGLA de FIRMA de pe fatada cladirii ,cu RNP si DS Bihor in ungureste ,in tot anul CENTENAR al MARII UNIRI si probanil ca o va mentine si de centenarul tratatului de la Trianon care certifica frontierele Marii Uniri !RUSINOS ! RUSINOS penttru toti locatarii acelei cladiri(SEDIU !
Postat 15 Decembrie 2019, 16:57 de GORON
Dqcă nu se fură cu camioanele ...
... atunci cu ce se fură ?!?
Postat 12 Decembrie 2019, 18:04 de CrisDumi
Nelu vegheaza! Are el grija sa fie bine,ca sa nu fie rau...pentru el!
Daca e asa, trebuie stearsa din literatura zicala "Se fura ca-n codru!" Asa-i , Nelu? Dupa Arad, urmeaza Bihorul...! Tic-tac,tic-tac! Sarbatorile sa-ti stea in gat, Nelu nost!Ai nenorocit oameni, familii...!
Postat 12 Decembrie 2019, 16:34 de vineri
Mare adevar
Are foarte mare dreptate ca nu se fura lemn cu camionul ci doar cu dubita si camioneta
Postat 12 Decembrie 2019, 15:50 de Dan1977
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON