URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Februarie 2020, 10:37

Interzis pentru Lăbuş! Stăpânii de câini din Oradea se plâng de oferta săracă a localurilor şi magazinelor care acceptă patrupede

Interzis pentru Lăbuş! Stăpânii de câini din Oradea se plâng de oferta săracă a localurilor şi magazinelor care acceptă patrupede FRICĂ DE HOŢI. În timp ce în magazine ori în localuri nu pot intra cu câinii, orădenii se tem şi să-i lase nesupravegheaţi în faţa uşilor. „În Oradea se fură câini într-o veselie. Dacă ai noroc, îl găseşti pe OLX a doua zi şi îl cumperi iar. Eu aşa am păţit”, relatează un orădean
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În locuinţele din Oradea nu trăiesc doar cei aproape 200.000 de oameni, ci şi 30.000 de câini. Totuşi, în oraş nu există niciun parc în care cei mai loiali prieteni să poată să zburde liberi, iar de acces în mijloacele de transport în comun, în cafenele ori în magazine nici nu poate fi vorba. Semn că Oradea încă nu este un oraş prietenos cu „blănoşii”...

Tot mai mulţi

Potrivit Registrului de Evidenţă a Câinilor cu Stăpân, în Oradea sunt înregistraţi 28.503 câini cu stăpân, cu peste 5.000 mai mulţi decât în urmă cu cinci ani. „Numărul creşte an de an. Sunt multe cupluri de tineri care spun că nu vor încă un copil, dar îşi iau câine, majoritatea de talie mică, pentru că pot fi ţinuţi uşor în apartamente”, spune preşedintele Asociaţiei Chinologice Metropolitane Oradea, Călin Mitra (foto).

Concomitent, graţie politicilor Primăriei, a scăzut simţitor numărul de câini comunitari, ceea ce dă un plus de siguranţă şi stăpânilor de căţei, care ştiu că dacă-şi scot patrupedul în parc, şansele să dea peste o haită periculoasă ori peste câini bolnavi sunt mult mai mici.

Cu botniţă şi lesă

Deşi Oradea este populată de tot mai mulţi câini, „infrastructura” oraşului nu este adaptată acestora. „În tot oraşul nu ai un loc unde să te joci cu câinele cu mingea”, zice stăpânul unui ciobănesc german.

Câinii din această rasă sunt reputaţi pentru inteligenţa lor, dar în Oradea nu au voie să se plimbe pe străzi fără botniţă. Regulamentul privind deţinerea câinilor prevede că în toate spaţiile publice patrupedele trebuie să aibă botniţă şi lesă. Excepţie fac doar cele zece ţarcuri pe care Primăria le-a amenajat anume pentru căţei, dar care sunt destul de mici, astfel că animăluţele, în loc să fugă, mai mult se învârt în ele.

Câinii nu au acces nici în mijloacele de transport în comun, interdicţie dictată tot de un regulament al Consiliului Local. „Ar fi o soluţie să lăsăm orădenii cu câini în zona din spate a tramvaielor ori a autobuzelor, dar nu OTL decide asta, ci Consiliul Local”, spune Adrian Revnic, directorul tehnic al societăţii de transport local. Până când Primăria va da o asemenea derogare, orădenii şi câinii se pot plimba prin oraş doar cu maşina ori pe jos.

Doar pe terase

Oradea nu este un oraş prietenos cu animalele de companie nici când vine vorba de localuri. Doar în cafenelele Moszkva şi Gekko patrupedele sunt bine primite, fără niciun fel de restricții. În alte câteva localuri sunt acceptaţi câinii de talie mică. În schimb, în centrele comerciale ori în marile magazine, accesul animalelor este interzis, indiferent de dimensiunea lor.

„Vara, când sunt deschise terasele, te primesc în mai multe locuri cu câinele, dar în restul anului nu pot să o iau cu mine nicăieri. Nu înţeleg de ce noi nu avem localuri pet-friendly, când şi în Cluj Napoca sunt”, zice Ioana, stăpâna lui Tasha, o căţeluşă metis de talie medie.

Soluţia: turiştii!

Preşedintele Asociaţiei Chinologice Metropolitane crede că, încet dar sigur, orădenii îşi vor schimba mentalitatea în privinţa câinilor. „E adevărat că suntem departe de Anglia, de exemplu, unde în fiecare bar este şi un butoi cu apă proaspătă pentru câini. Dar este explicabil, pentru că zeci de ani românii au fost obişnuiţi că locul câinelui e pe lanţ şi singura lui treabă este să muşte poştaşul. Sunt sigur că Oradea va evolua”, spune Călin Mitra.

Bărbatul dă exemplul hotelurilor din oraş, care acum, aproape fără excepţie, acceptă câini, în timp ce în urmă cu un deceniu asta părea o utopie. „Trebuie doar ca un proprietar de cafenea să-şi dea seama că există această nişă şi să accepte câini, iar apoi şi alţii îl vor urma”.

Nu e exclus ca un cuvânt important de spus să-l aibă chiar turiştii care vin din străinătate. „Aşa s-a întâmplat în Croaţia: când ţara s-a dezvoltat turistic, antreprenorii din domeniu şi-au dat seama că mulţi turişti vin cu câinii în vacanţă şi au început să le permită accesul, ca să nu piardă clienţi”, spune Mitra. Câinii-musafiri ar putea, așadar, să le dea o lăbuță de ajutor câinilor-orădeni...


VOCEA STRĂZII

Credeţi că Oradea ar trebui să devină un oraş mai prietenos cu animalele de companie, cu localuri şi mijloace de transport în care accesul lor să fie permis?

Dacă vorbim de localuri dedicate stăpânilor cu căţei, da, dar nu să se permită accesul lor în orice restaurant. Ar fi un motiv de conflict.
Sebastian Pupăza

Categoric trebuie să permitem accesul câinilor în localuri, în tramvaie sau în autobuze. Sunt mai curaţi decât mulţi oameni.
Beatrice

Eu cred că dacă Oradea se vrea un oraş european, trebuie să aibă cafenele şi restaurante în care să poţi intra cu animale.
Felicia Spânu

Cât timp câinele stă la locul lui, nu mă deranjează deloc să fie în localul în care sunt şi eu. Dar nu să urce câinele pe scaune sau canapele.
Andrei Soro

Sunt de acord cu accesul câinilor pe terase, dar nu în localuri. Nu mi-ar plăcea să găsesc fire de păr de la diverse animale pe farfurie.
Corina Moisa

Şi mie îmi plac câinii, dar nu cred că orice idee din Occident e bună. Nu sunt de-acord să îi întâlnesc în tramvaie sau în magazine.
Cornelia Popovici

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
kid-kakat sovin frustrat
Si mai vorbesti de civilizatie si morala...
Postat 16 Februarie 2020, 08:14 de TKO
RE: kid-kakat sovin frustrat
TKO, ai contul suspendat pentru limbaj vulgar!
Postat 16 Februarie 2020, 14:03 de Moderator
Zicea Gandhi
Gradul de civilizatie si progresul moral al unei natiuni pot fi recunoscute prin modul in care isi trateza animalele. Eu as adauga aici si bunicii si parintii in varsta si bolnavi, care nu mai au posibilitatea si veniturile sa se ingrijeasca singuri. @scortosule, n-are rost sa-ti racesti gura de pomana, nu rezolvi nimic. Eu am renuntat in urma cu vreo 10 ani. Pt unii de mai jos: nu cainii sunt de vina ca sunt kakati prin iarba in parcuri, ci stapanii lor care nu curata dupa ei. Mai exista o categorie de oameni vinovata: cei care isi scot cainii in strada din diferite motive: s-au saturat de ei, sunt bolnavi, sunt batrani, mananca prea mult, nu si-au sterilizat catelusa si ce sa vezi a fatat 8 pui etc. Suntem o natie de kakat, asta e sigur!
Postat 15 Februarie 2020, 23:04 de Kid
Scortosule
Scortosule, in parte da ... se platesc dupa consum dar si dupa numar de locatari. Sincer nu imi pasa ce face vecinul sau vecina dar: daca tot vrem atatea drepturi la animale, hai sa avem si obligatii. Legea ma obliga sa trec la asociatie si sa plateac in plus pentru copil sub 1 an, consider ca are loc pe aceeasi lista si 30.000 caini daca tot avem pretentii sa ii ducem sa inotam impreuna, sa bem o cafea impreuna, etc. Atata tot. Am caine, tin la el dar nu ies cu el la shoping, cafea, strand, etc.
Postat 15 Februarie 2020, 22:09 de Ciocolata
cap-istii..
Citesc comentarii vcum ca ar trebui inscrisi cainii la asociatie! Si ce? Nu se platesc utilitatile dupa consum, contor? ceapeul ne-a invatat sa gandim prosteste ca totul e comun, la comun si asa am ajuns oameni care nu stim aprecia nici ce avem noi da ce are altul! In schimb ne freaca grija cu ce si cum traieste vecinu, vecina, ce face capra altuia si daca putem sa-i facem dupa ce avem noi in cap si nu dupa ce vor ei cu capul lor! Si totusi sa nu uita ca delungul mileniilor cainele si calul au fost dou finite care au fost cele mai loiale omului si care I-au fost aproape la greu. Sa invatam sa iubim animalele si copii..."Iubiti animelele si copii" mai tine cineva minte acel frumos film?
Postat 15 Februarie 2020, 17:52 de scortosul
tetrapede-gilotina
Toti cei care sunteti pipincuristi canini,pisici etc, tatuatii, cei fara ocupatie, schizoferi,sado-mazo-pedo si alte specii umane,va indemn sa va gasiti ceva de lucru,in care va gasiti creativitatea.Bine ar fi ca aceste animale sa-si aiba un loc la casa omului nu in apartamente, parcuri,baruri etc.Ca si hobby mai bine socializati cu oamenii,purtati de grija copiilor si batranilor. Asa sa va ajute Dumnezeu!
Postat 15 Februarie 2020, 17:30 de Boron
vai si amar!
Tocmai i-au scos afara din localuri pe fumatori, iar acum vor sa lase animalele ? O sa ajungem ca in vestul salbatic. Mie poza din articol imi aduce aminte de filmele cu cowboy care isi lasau calul legat la intrarea in bar. Acum isi lasa cainele legat in fata abc-ului :)
Postat 14 Februarie 2020, 17:17 de oradea_mea_si_a_ta
Localuri.
N-au grijă nici de copii dar de animale.
Postat 14 Februarie 2020, 13:41 de oradeaveche
Educatie mai intai
99% din stapanii de caini nu sunt in stare sa adune qăqatul dupa patrupede, da' ei vor "dreptate pentru catei". Daca ar locui la curte, nu ar mai fi nevoie sa isi scoata animalele la plimbare in public dar cum Oradea nu e un oras prietenos cu casele, se pare ca nunarul blocurilor cu caini va creste.
Postat 14 Februarie 2020, 13:20 de oradeanbihor
Cainiiii...
Mai suntem unii care credem ca magazinele si localurile sunt pentru oameni!! Cam la fel e si cu parcurile devenite universul de cacat canin gasit acolo si in care risca sa calce copiii... Raspuns pentru cel ce se semneaza "Ciocolata": Vaca ca vaca, da'poate vine unu'cu vreo trei dihori, ca au devenit si ei "animalute de companie". Si iar de la mine putere: Poate vine si unu'cu vreo trei acvarii!!
Postat 14 Februarie 2020, 12:07 de AnaConda
...
Pana sa ajungem sa intram cu cainele, pisica, gaina, alpaca sau alt animal de companie in autobus/tramvai/mall/cafenele/etc (mi si groaza sa ma gandesc cum ar fi sa intre prin aceste locuri o persoana care are ca animal de companie o vaca) ar trebui sa incepem cu ceva mai simplu: sa fie trecuti si cainii la asociatie, sa se plateasca pentru ei. 30.000 caini ar aduce un venit bunicel. Stapanul ciobanescului german ar trebui sa-ncerce zona de joaca din parcul Salca. Dar da, probabil nu este la coltul blocului dansului.
Postat 14 Februarie 2020, 11:04 de Ciocolata
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON