URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2019

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Aeroportul Oradea, ca orice instituţie girată de Consiliul Judeţean, este în picaj. Ghinionul său este dublu: au plecat operatorii externi şi a rămas Taromul, cu preţurile sale neruşinate. Bietul Bimbo Tibor Szuhai a fost pus preşedinte al Consiliului de Administraţie al Aeroportului probabil ca să se facă de râs, nu să facă treabă, pentru că habar nu are de avioane.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută am scris despre revolta unui orădean somat pe 1 aprilie să-şi stingă o datorie de 312 lei la CASS despre care nici nu ştia, din 2014, scadentă în iunie, cu precizarea că până la 31 martie putea beneficia de o bonificaţie de 10%. De atunci, am primit mesaje din partea altor păţiţi, cărora ANAF le-a notificat restanţe în pragul prescrierii.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Am o mică plăcere perversă, nemărturisită până acum: îmi place să urmăresc mitingurile electorale. Acele întâlniri dintre "ne prefacem că ne pasă" şi "ne prefacem că vă credem că vă pasă" sunt o combinaţie irezistibilă ce te face să întorci capul, în timp ce, paradoxal, te atrage să priveşti mai departe.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Care credeţi că ar fi soluţia cea mai bună pentru reintroducerea zborurilor internaţionale e Aeroportul din Oradea?





De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
În 19 martie 2019 a fost publicată în Monitorul Oficial Decizia nr. 76/2018 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, prin care s-a stabilit că legea aplicabilă dreptului la repararea pagubei de către stat ca urmare a unei hotărâri de achitare ulterioare unei hotărâri definitive de condamnare este cea în vigoare la momentul rămânerii definitive a hotărârii de achitare.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Gastrita este o inflamaţie a mucoasei gastrice (învelişul interior al stomacului). Nu se poate vorbi despre gastrită ca despre o boală singulară, ci despre un grup de boli care au în comun modificări la nivelul mucoasei gastrice şi care se deosebesc clinic între ele.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...
16 Decembrie 2018, 10:23

Gurmandă chibzuită: Camelia Gui vrea să-i înveţe pe orădeni să respecte mâncarea şi să nu mai risipească alimentele

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă orădenii ar cântări mâncarea pe care o aruncă într-o săptămână la gunoi, s-ar îngrozi. Statisticile oficiale arată că, zilnic, în România se aruncă 6.000 tone de alimente, iar într-un an, un român aruncă în medie 130 kilograme de mâncare. Asta, în timp ce numeroşi oameni nu au ce mânca...

Acest paradox a determinat-o pe Camelia Gui, o orădeancă mutată în Cluj-Napoca, să lupte împotriva risipei alimentare. După ce i-a învăţat pe clujeni cum să nu mai arunce mâncarea la gunoi, tânăra a adus lecţiile şi acasă, la Oradea. Unde este surprinsă nu doar de reacţia pozitivă a localnicilor, ci şi de cât de mult s-a schimbat oraşul ei natal în bine...

Să respectăm mâncarea!

În urmă cu două săptămâni, în premieră la Oradea s-au ţinut lecţii despre combaterea risipei alimentare. "Dascălii" au fost voluntarii asociaţiei JCI din Cluj-Napoca, o gaşcă de tineri care se străduie de câţiva ani să-şi înveţe semenii să nu mai arunce mâncarea la gunoi. Ideea extinderii proiectului la Oradea i-a aparţinut Cameliei Gui (32 de ani), o orădeancă mutată de mai bine de zece ani în Cluj, unde s-a stabilit după ce a studiat Ştiinţe Economice la Universitatea Babeş-Bolyai.

Cami şi-a dat seama de câtă risipă alimentară se face în jur după ce un prieten a îndemnat-o să adere la proiectul "Food Waste Combat" al asociaţiei Junior Chamber International. "Aveam - şi încă am - obiceiul de a găti cu prietenii, pentru că îmi place să gătesc şi sunt o gurmandă. Într-o astfel de seară, observând că mâncarea chiar mă pasionează, un prieten bun, care era deja în JCI, mi-a propus să mă alătur proiectului, spunând că mi se potriveşte", povesteşte Camelia. Până atunci, chiar dacă îi plăcea să "bucătărească", tânăra nu se gândise serios la problema risipei.

Ca să o convingă să se implice în "Food Waste Combat", amicul i-a dat şi o carte pe care membrii JCI o scriseseră deja pe această temă. "Citind cartea, pe nerăsuflate, mi-am dat seama că vreau să respect mâncarea, dar şi să-i învăţ pe alţii", spune Cami. Au şocat-o detaliile despre cât de multă hrană se iroseşte în lume, dar şi soluţiile simple care există pentru a se evita această risipă. Hotărâtă să producă o schimbare, Camelia nu doar că s-a înscris în "Food Waste Combat", ci a devenit coordonatoarea proiectului.

Reguli simple

Din 2016 încoace, alături de ceilalţi voluntari ai proiectului, orădeanca predă lecţii anti-risipă în şcolile din Cluj, învăţându-i trucuri pe elevi. De pildă, că un plic de ceai poate fi folosit chiar şi de trei ori, că şi cojile legumelor pot fi mâncate, dar şi că în magazine ar trebui să alegem fructele care nu sunt prea arătoase, pentru a preveni aruncarea lor la gunoi.

"Eu recomand să ne facem cumpărăturile în piaţă, aşa ajutăm producătorii locali şi suntem la curent cu fructele şi legumele de sezon", spune Camelia. De asemenea, când mergem la cumpărături, ar trebui să ştim exact de ce avem nevoie, dar şi să ne ferim să cumpărăm mai multe produse, doar pentru că sunt la un preţ mai mic.

Pe lângă aceste lecţii, voluntarii gătesc pentru sărmani folosind doar alimente care altfel ar fi luat drumul gunoiului şi chiar au înfiinţat în Cluj-Napoca a doua bancă de alimente din ţară, după Bucureşti. Practic, ei adună donaţii de alimente care se apropie de termenul de expirare şi le distribuie nevoiaşilor, astfel încât să prevină aruncarea lor la gunoi.

La Oradea, mai bine ca la Cluj!

Pe lângă că este o pagubă în portofel, risipa alimentară este şi o problemă de mediu. "Dacă ar fi o ţară, ar fi al treilea cel mai mare poluator al lumii", spune Camelia. Datele statistice arată că, în medie, un român aruncă 30% din alimentele pe care le cumpără. "Oradea este un caz mai fericit decât Clujul, aici se colectează separat resturile alimentare, ceea ce este o mare reuşită. Dar totuşi, e păcat ca mâncarea să ajungă la gunoi", zice tânăra.

Tocmai de aceea şi-a ales oraşul natal pentru extinderea proiectului "Food Waste Combat". A căutat parteneri pentru implementarea proiectului şi i-a găsit în asociaţiile Leo Black Eagle şi Alternative, care vor organiza de acum înainte, sub coordonarea clujenilor, activităţile anti-risipă. "M-am bucurat mult să descopăr tineri foarte implicaţi. Când eu locuiam în Oradea, tinerii nu aveau această dorinţă de a fi voluntari pentru comunitate".

Cami este convinsă că entuziasmul se explică tocmai prin schimbările bune care s-au petrecut în Oradea ultimului deceniu. "Eu vin destul de des acasă, dar doar ca să-mi vizitez rudele, şi nu mi-am dat seama, de fapt, cât de mult s-a schimbat oraşul". Mai nou, însă, s-a documentat despre sistemul de salubrizare implementat de RER Vest şi despre depozitul ecologic administrat de Eco Bihor şi a rămas uluită de cât de mult preţ se pune pe reciclare. "Văd Oradea dintr-o altă perspectivă şi sunt foarte mândră", zice tânăra. Şi va fi şi mai mândră dacă, pe viitor, orădenii ei vor risipi mai puţină mâncare...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Fiecare român aruncă 130 tone de mâncare ... anual ?!?
De unde naiba vă informați la Bihoreanul ... din statisticile de la RER Oradea ?!?
Postat 16 Decembrie 2018, 21:27 de CrisDumi
RE: Fiecare român aruncă 130 tone de mâncare ... anual ?!?
Ai dreptate. Erau 130 de kilograme, nu tone. Mulţumesc!
Postat 16 Decembrie 2018, 21:47 de Adriana Totorean
Idee buna
Dar poza care insoteste articolul este groaznica.
Postat 16 Decembrie 2018, 17:11 de Neutryno
count display

FOTO BIHOREANUL

  • Cioloş, mică baie de mulţime în centrul Oradiei, în cojoc de Beiuş. L-a primit de la oamenii locului (FOTO / VIDEO)
  • BNR Bihor şi-a deschis porţile: Liceenii orădeni și-au pus faţa pe bancnote de 1.000 de lei (FOTO)
  • Turn de instrucţie, pentru antrenamentele pompierilor din Aleşd (FOTO / VIDEO)
  • Încolonaţi pe centură: Peste 200 de taximetrişti din Oradea au protestat împotriva Uber, deşi serviciul nu există în oraş (FOTO)
  • Nepoata lui Traian Moșoiu, la expoziția dedicată generalului, în Piața Unirii: „Atenție, Bucureștiule! Oradea știe să își comemoreze eroii” (FOTO)
  • Tramvaiul Siemens a fost mutat cu greu spre depou. Circulaţia tramvaielor a fost reluată în Nufărul (FOTO / VIDEO)
  • Dezbaterea bugetului Oradiei: Primarul Ilie Bolojan promite reluarea finanţării ONG-urilor din 2020 (FOTO)
  • Un tramvai Siemens a deraiat în Oradea, în cartierul Cantemir. Circulaţia este blocată! (FOTO / VIDEO)
  • Festivalul primăverii, în Bihor: 20.000 de lalele, multă culoare și muzică bună, la Lavender Farm (FOTO / VIDEO)
  • Față-n față: Statuile episcopilor Demetriu Radu și Roman Ciorogariu au fost amplasate în Piața Unirii din Oradea (FOTO / VIDEO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.2114 RON
  • 1 EUR = 4.7622 RON
  • 1 HUF = 0.0149 RON