URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Aprilie 2020, 19:01

Grădina tuturor: Șerban Ganea, un arhitect orădean stabilit în Viena, aduce acasă „moda” grădinilor comunitare

Grădina tuturor: Șerban Ganea, un arhitect orădean stabilit în Viena, aduce acasă „moda” grădinilor comunitare DE TOATE. Deşi părinţii ar fi vrut să-l vadă ridicându-şi o casă pe terenul de 2.000 de metri pătraţi pe care îl deţine pe dealurile Oradiei, Şerban Ganea (medalion) preferă să-l transforme într-o grădină comunitară (foto)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În Vestul Europei, grădinile comunitare sunt un lucru banal. Parcele de teren puse la dispoziţie de autorităţi sunt lucrate de localnici, care cultivă legume şi fructe pentru consumul propriu. Pe vremuri, şi Oradea avea o astfel de grădină...

Tânărul Şerban Ganea, care acum lucrează ca arhitect în capitala Austriei, vrea să reînvie acest obicei în oraşul de pe Crişul Repede şi îi invită pe orădeni să grădinărească pe pământul lui. Cu o condiţie: să respecte natura.

Model vienez

Şerban, în vârstă de 30 de ani, îşi aduce aminte cum, în verile copilăriei, mergea cu bunicii la "lot". "Aşa îi spuneau ei grădinii pe care o aveau la marginea oraşului", povesteşte tânărul. La începutul anilor ’90, în Calea Aradului, dincolo de Peţa, orădenii încă aveau în grijă terenuri ale oraşului, primite în folosinţă în comunism, putând să-şi cultive legume, pe care apoi să le ducă acasă. "Culegeam măcriş şi gălbiori şi mă jucam prin toate coclaurile, cu lipitori, broaşte şi ce mai găseam". Tot acolo a învăţat cum se îngrijesc legumele, pentru a creşte viguroase şi sănătoase.

După ce a terminat Facultatea de Arhitectură la Timişoara, Şerban s-a mutat în Viena, unde acum lucrează ca arhitect. Acolo, a văzut că grădinile comunitare încă "trăiesc". "La fiecare 4-5 cvartale de bloc, este un cvartal cu parcuri, iar la fiecare colţ de stradă sunt şi astfel de grădini, pe care oamenii sunt liberi să le folosească", spune el. Fiecare plantează ce vrea, iar nimeni nu distruge munca altuia.

Aşa i-a venit ideea să amenajeze şi în oraşul său natal Co.Garden, o grădină a comunităţii. "Ca arhitect, mă ocup cu mediul construit. Am ajuns la concluzia că e necesar un echilibru între mediul construit şi cel natural, pentru ca psihicul uman să funcţioneze sănătos", explică Şerban.

Grădinărit eco

Pe un teren de 2.000 mp pe care îl are de la părinţi pe strada Sofiei, pe dealurile Oradiei, Şerban vrea să adune orădeni dornici să cultive fructe şi legume. Dar nu oricum, ci în deplină comuniune cu natura. "Ideea e simplă. Oamenii pasionaţi de sustenabilitate şi permacultură au nevoie de o grădină. Co.Garden e locul unde dorinţa de a crea cea mai frumoasă grădină sustenabilă din oraş se poate materializa", spune el. Pentru că Viena nu e chiar aşa departe de Oradea, el însuşi va fi unul dintre grădinari: "Pot veni în fiecare weekend acasă".

Concret, Şerban îşi pune terenul la dispoziţia celor care vor să sădească legume şi fructe, dar respectând reguli ecologiste. "Conceptul de permacultură este simplu: te uiţi în jurul tău, vezi cum funcţionează natura şi încerci să imiţi procesele", zice el. Grădina trebuie proiectată în aşa fel încât să alăture plante care se completează reciproc. De exemplu, fasolea se "potriveşte" cu morcovii, deoarece le asigură acestora azot, iar ardeii cresc mai mari dacă au în apropiere plante de busuioc, care le oferă umiditate.

În Co.Garden, legumele vor fi udate cu apă de ploaie colectată, iar cojile de legume sau fructe ori alte resturi vegetale se vor transforma obligatoriu în compost, deoarece folosirea chimicalelor va fi interzisă. "Nu trebuie să produci daune naturii", explică tânărul.

"Pui" de Ecotop

Şerban a învăţat tot ce ştie despre permacultură autodidact, din curiozitate. Recunoaşte însă că "sămânţa" interesului i-a fost sădită în organizaţia ecologistă Ecotop, din care a făcut parte în adolescenţă şi unde a aflat pentru prima oară "trucuri" pentru protejarea pământului şi a resurselor sale. La Co.Garden, are de gând să invite şi specialişti ai permaculturii, care să-i înveţe tainele grădinăritului ecologic pe cei curioşi.

Planul tânărului arhitect era să deschidă grădina în această primăvară, însă pandemia de Covid-19 l-a obligat să amâne. În toamnă, pe când speră că urgia va trece, are de gând să-i adune la grădină pe oamenii interesaţi de permacultură. Pe unii îi ştie deja, deoarece a creat o pagină de Facebook pentru Co.Garden, iar cu cei interesaţi s-a şi întâlnit la sfârşitul anului trecut, făcând schimb de idei.

Şerban nu se teme că grădina va fi vandalizată sau furată: "Oamenii care vor cultiva legume vor face asta pentru că le place să grădinărească, nu va fi agricultură de subzistenţă. Dacă cineva va depune efortul să urce până acolo, ca să fure, asta e". Important e că în comunitatea pasionaţilor orădeni vor fi "plantate" seminţele grădinăritului în armonie cu natura...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
Lipsa chef de munca
În urma anunțului dat mai jos în urma cu o săptămână nu s-a prezentat nimeni. Toți (n-)au chef de muncă...
Postat 25 Aprilie 2020, 21:30 de DaNu
oradeaveche, two, user anonimizat si cate conturi mai ai
Ai plecat la prins de fluturi, sovinule propagandist. Tare te-ai mai vrea si tu vreun cenzor-manipulator. Tzeapa peste tot. Atragi esecul ca un magnet, luzarule. E doar vina ta.
Postat 22 Aprilie 2020, 09:01 de Oradea2020
oradea101234
Tot ce comentează alții te freacă? Gena de turnător nu-ți dă pace.
Postat 22 Aprilie 2020, 05:47 de oradeaveche
Scursuri
Eh, la astfel de articole apar scursurile negativiste, pline de ura si rautate. Le vezi frecvent "comentariile", ii vezi cum isi imprastie zoaiele ori de cate ori au ocazia. Altfel, in Oradea si in imprejurimi exista loturi de teren lucrate de diferiti oameni. Apar si hotii ? Uneori mai apar si hotii (tot niste scursuri sociale), dar per ansamblu oamenii isi recolteaza produsele agricole fara probleme deosebite.
Postat 20 Aprilie 2020, 17:00 de Oradea2020
Idee buna, dar
neaplicabila in Romania. Dupa ce o sa fie cultivat tot de unii o sa apara altii si o sa stranga recolta. Nu se poate face asta fara paza 24 din 24 in Romania. Poate in Austria e posibil, dar p'acilea e un alt nivel cultural. O sa renunte la idee dupa un an. Oricum nu are nimic de pierdut.
Postat 20 Aprilie 2020, 12:27 de Kid
Este pamant necultivat in sate
Sau vreti sa transformati Oradea in gradina de zarzavat? De ce nu ar merge la Hidisel sa lucreze cei cu chef de gradinarit.Ar fi mai frumos la oras cu cultura de ceapa.Cui ar folosi? Ce idei aduse de la Viena!
Postat 20 Aprilie 2020, 11:31 de User anonimizat
Minti rudimentare, primitive
Pt niste indivizi cu gandire rudimentara, primitiva, (sunt si d'astia prin Oradea), nu e posibil. Pt destui, insa, da.
Postat 20 Aprilie 2020, 09:15 de Oradea2020
"Țăranu" lu' pește (prăjit)
Da margă sapeși lotu' :) Fac pariu că omul ăsta nu a pus mâna în viața lui pe o sapă. Lăudabilă ideaa dacă nu ar fi tâmpită: cum sa vii mă din Austria in weekend să muncesti in gradina? In primul rand ca nu-i fezabil (ca si costuri), in al doilea rand o gradina necesita atentie si muuulta muncă zilnica!
Postat 20 Aprilie 2020, 08:19 de oradeanbihor
O idee buna
Am văzut în Paris si Londra, exista așa ceva. Îmi aduc aminte că și în Oradea erau, și în Rogerius, Nufărul, Cantemir bineînțeles și în cartierul Eminescu.
Postat 19 Aprilie 2020, 23:25 de Sandu2100
oferta de munca
Caut oameni sa-mi munceasca gradina. GRATUIT.
Postat 19 Aprilie 2020, 22:48 de DaNu
Copil naiv
Romanii nu sunt nici pe departe la livelul de gandire al austriecilor.atat!
Postat 19 Aprilie 2020, 22:04 de Jancsy
Mulți ciudați ...
... sunt verzi încă !?!
Postat 19 Aprilie 2020, 21:14 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON