URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Decembrie 2019, 14:22

De anul viitor, colectarea selectivă va fi o obligaţie pentru toate şcolile. Primăria Oradea află abia acum!

De anul viitor, colectarea selectivă va fi o obligaţie pentru toate şcolile. Primăria Oradea află abia acum! RECICLARE CREATIVĂ. Liceul de Arte a introdus colectarea selectivă în urmă cu un an şi rezultatele se văd. „Cantitatea de deşeuri menajere s-a redus la jumătate”, spune directoarea Mihaela Bondar. Şcoala n-a investit însă în coşuri noi pentru fracţia uscată, ci a reciclat cutii de carton, pe care chiar elevii le-au decorat după cum au poftit. Dezvoltându-şi deopotrivă simţul artistic şi pe cel ecologist...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De la preşcolari la liceeni, cu toţii vor trebui să înveţe lecţia reciclării! O lege nouă obligă toate unităţile de învăţământ să implementeze colectarea selectivă a deşeurilor în fiecare clasă.

O parte a şcolilor din Oradea nu vor simţi nicio schimbare din simplul motiv că deja au în fiecare clasă cel puţin două coşuri de gunoi. În multe altele, însă, lecţia va trebui predată şi profesorilor, şi elevilor...

În al 12-lea ceas

Legea 194/2019, care obligă toate unităţile de învăţământ din România să colecteze selectiv deşeurile, a fost publicată în Monitorul Oficial pe 30 octombrie şi va intra în vigoare la începutul lunii februarie.

Parlamentarii au decis să dea un răgaz autorităţilor locale, responsabile cu dotarea unităţilor de învăţământ cu coşurile necesare colectării separate. Primăriile sunt cele care trebuie să pună recipiente diferite în toate sălile de clasă, precum şi în cancelarii, laboratoare şi bibliotecile şcolare.

Noua regulă a fost introdusă, evident, pentru a creşte rata de colectare selectivă. Ce-i drept, trebuia să fie de mult una dintre primele măsuri pentru stimularea reciclării...

Modele de succes

Cu mult înainte de apariţia legii, unele şcoli din Oradea au implementat deja această regulă. Liceul Greco-Catolic Iuliu Maniu a instituit colectarea selectivă în 2017, când a dotat fiecare clasă cu un coş de gunoi pentru resturi menajere şi unul pentru reciclabile. „Le-am explicat tuturor elevilor cum se face, de ce trebuie să reciclăm şi au învăţat rapid”, spune directoarea Antonia Nica (foto).

La fiecare început de an şcolar, dascălii reiau lecţia de reciclare, ca s-o înveţe şi elevii noi. „Pentru că plătim doar pentru deşeurile menajere pe care le aruncăm, am făcut economii serioase la factura de salubritate”, spune Nica. Acum, directoarea vrea să cumpere diferiţi roboţi pentru laboratoarele de informatică, iar elevii vor vedea cu ochii lor că reciclarea aduce foloase...

Aceeaşi reţetă se aplică şi la Colegiul Naţional Iosif Vulcan, la Colegiul Naţional Mihai Eminescu, la Şcoala Gimnazială Oltea Doamna, la Colegiul Tehnic Traian Vuia şi la Liceul Tehnologic Constantin Brâncuşi. „Din banii economisiţi am cumpărat table noi. Am pus şi afişe, pentru ca elevii să ştie că au contribuit”, spune Simona Martin, directoarea de la Iosif Vulcan.

Fără bani

În oraş mai sunt însă destule şcoli care nu reciclează, chit că RER Vest a pus la dispoziţia tuturor unităţilor de învăţământ containere galbene, destinate anume pentru fracţia uscată. Şcolile nu au cumpărat însă coşuri diferite de gunoi în sălile de clasă. „Din păcate, nu avem recipiente diferite în fiecare sală. Era bine dacă se găsea un producător care să ni le doneze”, spune Virgil Blage, directorul Colegiului Economic Partenie Cosma.

Lipsa fondurilor pentru achiziţia recipientelor este motivul invocat de toţi directorii care încă nu au instituit regula. „Adunăm doar hârtia separat, pentru că am primit un recipient de la o firmă. Dar alte containere sau coşuri nu avem”, zice Gheorghe Troie (foto), directorul Şcolii Gimnaziale Nicolae Bălcescu.

Nici la Colegiul Onisifor Ghibu, cea mai mare şcoală din oraş, nu se reciclează. „Acum suntem în şantier pentru reabilitarea clădirii, care ne obligă şi să facem mutări de clase. După finalizarea lucrărilor, în mod cert vom colecta selectiv”, promite directorul Iulius Timar.

Să vedem...

Rămâne de văzut cum se va achita Primăria orădeană de sarcina dotării şcolilor şi grădiniţelor cu coşuri de mai multe feluri, mai ales că noutatea o ia prin surprindere. Şeful Direcţiei de Patrimoniu Imobiliar, Lucian Popa, nici nu ştia săptămâna trecută despre noua lege. „Noi avem contracte de administrare încheiate cu fiecare unitate de învăţământ. Trebuie să ne lămurim dacă, în aceste condiţii, tot Primăria are această obligaţie”, spune Popa.

Este cert, totuşi, că dacă vor ca oraşul să recicleze cât mai multe deşeuri, edilii vor trebui să-şi îndrepte atenţia spre şcoli, locul unde se formează viitorii cetăţeni...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON