URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Aprilie 2020, 21:30

Cum să n-o luăm razna: Specialiștii ne spun ce să facem ca să depășim cu bine din punct de vedere psihic această perioadă grea

Cum să n-o luăm razna: Specialiștii ne spun ce să facem ca să depășim cu bine din punct de vedere psihic această perioadă grea ÎN ORDINE. Chiar şi forţaţi să stea în case, oamenii nu trebuie să stea degeaba, căci asta le dă timp să se gândească la ce e mai rău. Din contră, zic psihologii, e nevoie de un program zilnic care să includă muncă, mici plăceri şi întâlniri virtuale cu oameni dragi (foto: insider.com)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pandemia de coronavirus a adus cu ea şi o pandemie de anxietate şi nesiguranţă. Şi asta pentru că pe mulţi îi macină nişte întrebări cum ar fi: Când totul se va fi terminat, părinţii noştri vor fi sănătoşi? Dar noi? Vom reuşi, oare, să ne ascundem de virus? Vom mai avea un job? Plătit, dacă se poate. Cum va arăta lumea? Cât va trece până când vom putea să ieşim la teatru, la film, cu prietenii ori să călătorim spre destinaţia pe care ne-am pus ochii încă din 2019?

Cum izolarea în case nu îmbunătăţeşte cu nimic situaţia, experţii în psihologie şi sănătate mintală au câteva recomandări menite să ne ţină pe calea cea bună.

Sănătate cu program

Conştienţi că o epidemie precum cea de coronavirus are un impact masiv şi asupra stării de spirit a oamenilor, membrii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii nu s-au oprit la sfaturi pentru evitarea îmbolnăvirii cu Covid-19, ci fac şi recomandări pentru persoanele nevoite acum, brusc, să stea în izolare. Primul sfat este să rămână conectaţi la realitate şi să-şi păstreze o rutină zilnică, considerată extrem de importantă. Adică viaţa în casă nu trebuie să devină un haos, iar activităţile din timpul zilei nu trebuie lăsate la voia întâmplării.

Răzvan T. Coloja, psiholog OradeaAşa spune şi psihologul orădean Răzvan T. Coloja. "Stabiliţi-vă un orar zilnic, fie mintal, fie scris: ce veţi face mâine, de la trezire şi până la culcare. Încercaţi să vă ţineţi de el. Veţi avea tendinţa să-l amânaţi sau desconsideraţi la un moment dat, pe ideea că «oricum am timp berechet». Şi da - avem timp berechet, dar plutind prin el în derivă, fără o direcţie precisă, zilele vor tinde să se asemene tot mai mult, ceea ce va provoca frustrare".

Să înceapă mişcarea!

Octavian Vasiliu, psiholog clinician și psihoterapeutÎntr-un interviu publicat zilele trecute de Ministerul Apărării Naţionale, dr. Octavian Vasiliu (foto), psiholog clinician şi psihoterapeut la Spitalul Universitar Militar Carol Davila din Bucureşti, subliniază importanţa stabilirii unui program, chiar dacă cel cu care ne-am obişnuit ne-a fost dat peste cap. Neapărat, programul nou trebuie să conţină şi activităţi plăcute, relaxante. "Trebuie să încercăm să ne umplem timpul. Structurarea timpului ne ajută să luptăm cu plictiseala, cu depresia şi cu gândurile care tind să ne copleşească. Trebuie să introducem activităţi plăcute. Dacă avem un hobby, să îl activăm, dacă nu avem, să descoperim ceva ce ne-ar face plăcere", spune specialistul.

De asemenea, pentru a trece cu bine peste această perioadă atipică, e important ca oamenii să doarmă destul, să mănânce sănătos şi să facă exerciţii fizice. "Folosiţi toate resursele mediului pe care le aveţi. Exerciţiile fizice sunt recomandate, exerciţii simple, care să nu ne streseze, dar care să devină un obicei", întăreşte dr. Vasiliu.

Capcana viciilor

Cum neliniştea ar putea duce la excese, specialiştii - atât cei ai OMS, cât şi psihologi români - atenţionează asupra consumului de alcool şi a fumatului excesiv. "Să evitaţi anumite capcane, cum ar fi consumul de alcool, care poate fi perceput în această perioadă ca factor de relaxare. Statul în casă poate să transforme un consum moderat de alcool într-un consum abuziv. Relaxarea pe care o induce alcoolul este doar aparentă, însă pe termen mediu simptomele de anxietate şi depresie se pot agrava", explică psihoterapeutul de la Spitalul Militar.

Un alt obicei toxic, care ne încarcă emoţional, este consumul în exces de ştiri şi informaţii alarmante despre pandemie. "Un flux aproape constant de reportaje despre această epidemie poate face pe oricine să se simtă neliniştit. Căutaţi informaţii actualizate şi îndrumări practice la anumite ore din timpul zilei, de la profesioniştii din domeniul sănătăţii şi de pe site-ul OMS, şi evitaţi să ascultaţi zvonuri care vă fac să vă simţiţi inconfortabil", avertizează OMS.

În vremea izolării, specialiştii recomandă ca imperativ contactul cu oamenii dragi, cu ajutorul tehnologiei. Şi, chiar dacă discuţiile n-ar trebui să se concentreze pe aspecte negative, psihologii îi încurajează pe toţi cei care se simt anxioşi să vorbească despre asta. "Vorbiţi despre sentimentele, gândurile pe care le aveţi, nu le păstraţi doar pentru dvs. Chiar dacă sunt apăsătoare. O să vedeţi că nu sunteţi singurul care le are", recomandă dr. Octavian Vasiliu.

Radioul cu volumul la minim

Psihoterapeutul clujean Andreea BobO altă povară e incertitudinea: nu ştim cât va mai dura pandemia şi pe câţi îi va afecta. Psihoterapeutul clujean Andreea Bob (foto) este de părere că - nu doar acum, ci în general - căutarea certitudinii este zadarnică, fiindcă necunoscutul face parte din viaţă.

Pentru a scăpa de "intoleranţa la incertitudine", psihoterapeutul are câteva ponturi practice. În primul rând, recomandă să ne imaginăm că tot ce e în mintea noastră se derulează ca un program la radio, care ne dă veşti proaste, cu volumul la maximum. "Exerciţiul acesta nu este unul care îţi rezolvă problema imediat. Gândurile vor mai avea o vreme puterea să strige la tine, dar în timp vei învăţa să reglezi volumul lor şi felul în care sunt transmise".

Un alt exerciţiu recomandat este folosit şi în meditaţie, bazat pe respiraţii adânci. "Monitorizând şi controlând inspiraţia şi expiraţia, ajuţi corpul şi mintea să se calmeze şi să îşi concentreze atenţia în altă parte. Încearcă respiraţia abdominală în 4 timpi", sugerează Andreea Bob.

În fine, e nevoie ca, în vremuri în care lumea parcă stă în loc, oamenii să-şi redescopere valorile personale, adică ce este mai important pentru fiecare în parte - familie, iubire, carieră, spiritualitate. "Valorile ne pot motiva comportamentele, chiar şi în cele mai cutremurătoare perioade din viaţă", crede psihologul. Şi, până la urmă, ne pot da încă un motiv să fim puternici şi lucizi într-o perioadă şi aşa plină de necunoscute.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON