URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Martie 2019, 18:22

Vremea aventurii: Iubitorii muntelui, provocaţi la trasee de via ferrata, să facă rafting pe Crişul Repede și să viziteze peșteri unice în Bihor (FOTO)

Vremea aventurii: Iubitorii muntelui, provocaţi la trasee de via ferrata, să facă rafting pe Crişul Repede și să viziteze peșteri unice în Bihor (FOTO) HAMACE LA ÎNĂLŢIME. Alpiniştii de la Cassio Montana s-au gândit că turiştilor care încearcă cel mai nou traseu de via ferrata din Bihor, Montana Land din Şuncuiuş, le-ar prinde bine un refugiu în drumul spre vârf. Prin urmare, au instalat câteva hamace într-o grotă de la mijlocul stâncii, unde căţărătorii se pot opri pentru odihnă, privelişte şi... un selfie
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cine s-a săturat de înţepeneala de la birou sau, pur şi simplu, caută senzaţii tari în natură, e chemat, începând din această lună, să încerce turismul de aventură în Bihor.

Temerarii se pot căţăra pe stânci, urmând trasee amenajate de via ferrata, pot face ture de rafting pe apele Crişului Repede, iar cei care vor să descopere minunile de sub munţi pot explora peşteri spectaculoase, inclusiv cea mai lungă peşteră din România, aflată în Şuncuiuş.

Tot mai sus

O activitate de agrement tot mai căutată în Bihor este via ferrata - căţărarea pe trasee stâncoase, dar prevăzute, pentru siguranţă, cu cabluri metalice şi cu scăriţe. Pe lângă adrenalina din timpul escaladei, temerarii sunt răsplătiţi şi cu privelişti impresionante.

Agenţia de turism Aventura Trekking a redeschis de curând sezonul de via ferrata cu o căţărare pe Peretele Zânelor, un traseu din Vadu Crişului cu o lungime de peste 100 metri. "Toţi turiştii urcă echipaţi corespunzător, cu căşti, hamuri şi lonji speciale de amortizare. Peretele Zânelor are şi câteva praguri unde, dacă e cazul, se pot odihni. La final li se deschide o privelişte deosebită asupra Defileului Crişului Repede", spune Gabriel Bonaciu, de la Aventura Trekking, promotor al ecoturismului în Bihor. O zi de aventură pe munte, la care se adaugă o gustare tradiţională îmbietoare, cu produse locale, costă puţin peste 100 lei pe persoană.

Aventuri la Şuncuiuş

Un alt traseu tot mai căutat a fost realizat anul trecut de clubul de alpinism Cassio Montana în parcul de aventură Montana Land din Şuncuiuş, supravegheat video pentru a preveni vandalizările. Poziţionat pe partea stângă a drumului de acces spre Peştera Unguru Mare, vizavi de platoul Şuncuiuş, traseul lung de 150 metri şi cu o diferenţă de nivel de 80 metri e prevăzut cu un cablu de oţel pentru asigurare şi cu scăriţe metalice pentru escaladarea peretelui de stâncă. Pe traseu, într-o grotă, alpiniştii au aşezat câteva hamace pentru ca turiştii să-şi poată trage sufletul şi să admire panorama superbă.

Vizitatorii sunt sfătuiţi să nu se aventureze singuri, ci cu ghid şi cu toate echipamentele necesare, acestea fiind oferite atât de Cassio Montana, cât şi de Aventura Trekking. Tot în Şuncuiuş, în vecinătatea traseului mare, există şi unul pentru copii, mai accesibil, astfel încât şi aceştia să prindă gustul aventurii în natură. "Lucrăm la un nou traseu de via ferrata, ceva mai dificil, şi avem în plan să facem şi cea mai mare tiroliană din Bihor, la o înălţime de 30 metri", spune Sebastian Lascu, vicepreşedintele clubului de alpinism.

În cea mai lungă peşteră

Căţărările pe munţi nu sunt singurele atracţii cu adrenalină. Aventura Trekking, de pildă, oferă şi alte activităţi incluse în pachetele turistice cu cazare şi masă pe trei zile, cum ar fi explorarea peşterilor, rafting şi cicloturism. La cerere, pentru cei care vor să nu facă prea mult efort, se fac şi ateliere de olărit şi tâmplărie.

Una dintre peşterile cele mai spectaculoase e Peştera Vântului din Şuncuiuş, cea mai lungă din România, cu formaţiuni carstice, stalactite şi stalagmite, de o frumuseţe remarcabilă. Cu echipamentele potrivite şi cu ghizi, peştera poate fi parcursă de întreaga familie, traseul turistic fiind de 2 kilometri dus-întors.

Pe final de martie se va redeschide şi sezonul de rafting în zona Şuncuiuş - Vadu Crişului, pe plute gonflabile, servicii de acest gen fiind oferite de Extreme Şuncuiuş şi Master Adventure. Aşadar, pe măsură ce primăvara îşi intră în drepturi, oferta în domeniul turismului de aventură va fi tot mai bogată. Doar curaj să fie şi dorinţă de a ieşi din amorţeală...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON