URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Februarie 2020, 16:00

Vizită printre iluzii: Pasionații sunt invitați din nou la Muzeul Iluziilor Optice, concept unic în România, care sosește la Oradea

Vizită printre iluzii: Pasionații sunt invitați din nou la Muzeul Iluziilor Optice, concept unic în România, care sosește la Oradea ELECTRIZANT. La Muzeul Iluziilor Optice, vizitatorii vor putea să vadă, între multe altele, şi un generator Van De Graaff, care produce electricitate statică, de ţi se ridică părul în cap... la propriu!
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primul muzeu al iluziilor optice din România va ajunge la Oradea din nou luna aceasta, după mai bine de doi ani de la prima vizită.

Pe cei curioşi îi aşteaptă, între altele, 24 de oglinzi de mari dimensiuni care deformează realitatea, o hologramă piramidală, un generator Van De Graaff, care produce electricitate statică, şi un theremin, instrumentul muzical la care poţi cânta fără să îl atingi.

100 de obiecte

Realizat de Asociaţia Astronomică Pluto, cea care aduce periodic la Oradea şi planetariul mobil, Muzeul Iluziilor Optice va fi deschis în oraşul de pe Crişul Repede în perioada 20-28 februarie, la Sala Florica Ungur, fosta Casă de Cultură a Municipiului.

Conceptul muzeului este unic în România şi are un caracter interactiv. Vizitatorii vor putea înţelege cum funcţionează iluziile prin contact direct cu peste 100 obiecte, dar şi din explicaţiile unui povestitor care va oferi detalii despre mecanismele acestora şi va face demonstraţii live.

În timp ce în România Muzeul Iluziilor realizat de Asociaţia Pluto este o premieră, mari oraşe ale lumii, cum ar fi Barcelona, Zagreb, Moscova şi Sankt Petersburg, au astfel de muzee permanente. "Noi ne-am dorit mult să creăm un loc în care participanţii de orice vârstă să poată învăţa prin joacă şi prin interacţiunea directă cu exponatele", povesteşte iniţiatorul proiectului Adrian Filpişan.

Fascinaţia imposibilului

Muzeul Iluziilor îşi conduce vizitatorii prin trei mari zone, fiecare dedicată unui tip diferit de iluzii. Sala oglinzilor deformate e locul unde cei mici se pot distra devenind, pentru câteva minute, subţiri ca o sfoară sau rotunzi ca un balon, pot avea burta până la nas sau să fie pitici. Sala iluziilor optice va avea peste 50 de tablouri originale, unele de mari dimensiuni. Ele vor provoca isteţimea celor care vor încerca să rezolve misterele din spatele lor.

Cea de-a treia sală va fi dedicată obiectelor care oferă experienţe inedite. Acolo, oaspeţii vor putea afla cum funcţionează hologramele, să descifreze mecanismul iluziei cinematografice şi să îşi încerce talentele muzicale la un theremin, un instrument la care se poate cânta fără vreo atingere.

"Proiectul este, în primul rând, unul educativ şi neconvenţional. Cred că fiecare familie, fiecare copil, fiecare persoană trebuie să intre măcar o dată într-un muzeu al iluziilor optice: este o experienţă unică să parcurgi exponatele, să cânţi la theremin sau să te aşezi pe spate pe un pat cu 2.200 de cuie fără să ţi se întâmple nimic, la fel cum e amuzant şi provocator să încerci să rezolvi enigmele din spatele fiecărei iluzii optice", mai spune Filpişan.

Explicaţiile din spate

Potrivit organizatorilor, Muzeul Iluziilor poate fi o completare neconvenţională, dar bine venită, a cunoştinţelor învăţate de copii în şcoli. "Noi nu vrem să le oferim vizitatorilor doar o alternativă plăcută pentru petrecerea timpului liber, ci şi să le provocăm gândirea, să îi facem să înţeleagă care sunt mecanismele logice şi naturale care se află în spatele tuturor iluziilor care ne înconjoară", explică organizatorul.

Muzeul va putea fi vizitat în baza unei rezervări care poate fi făcută prin email, la adresa contact@muzeuliluziilor.ro, sau telefonic, la numărul 0752.690.245. Spectacolele se vor desfăşura între orele 9 şi 18, din oră în oră. Durata unei vizite este de 60 minute, iar preţul unui bilet de 17 lei.

Organizatorii le recomandă tuturor celor care vor trece pragul muzeului să aibă bateriile telefoanelor încărcate. Vor vrea cu siguranţă să aibă amintiri din universul fascinant al iluziilor...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON