URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Aprilie 2010, 10:01

Vezi unde te poţi relaxa în oraş fără să te coste nimic

Vezi unde te poţi relaxa în oraş fără să te coste nimic CRIŞ NOU. Malurile Crişului, între podurile Decebal şi Densuşianu, intră în reparaţii capitale. Balustradele vor fi înlocuite, digurile asfaltate, astfel încât vor fi ideale pentru mersul pe jos şi cu bicicleta. Întreaga zonă va fi curăţată, iar pe malul drept vor fi montate bănci şi însămânţat gazon. Tot acolo, Primăria vrea să amenajeze şi locuri de picnic, dotate cu grătare
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După o zi obositoare la serviciu, cine nu tânjeşte după o gură de aer curat? O plimbare este, adesea, cea mai nimerită soluţie împotriva stresului.

BIHOREANUL prezintă cele mai frecventate zone de promenadă din oraş, unde orădenii se pot relaxa în voie, fără să-i coste nimic.

Cu netul pe Criş

Malurile Crişului sunt primele locuri alese de orădeni când vine vorba de o evadare. De cum înmuguresc pomii, cuplurile, părinţii cu copii, tinerii pe biciclete şi role, ies la plimbare. Chit că asfaltul spart de pe diguri, balustradele rupte şi spaţiile verzi presărate cu mizerii nu alcătuiesc o privelişte tocmai frumoasă.

13 bolojan.jpgVrând să schimbe situaţia, Primăria şi Direcţia Ape Crişuri s-au angajat, săptămâna trecută, printr-un protocol comun, să cureţe şi să întreţină zilnic râul şi malurile lui. "Vrem să asigurăm un climat de ordine şi curăţenie, astfel încât zona să fie una de recreere", zice primarul Ilie Bolojan (foto). Astfel încât, chiar din această lună, se va da startul lucrărilor de înlocuire a balustradelor de pe malul drept, pe porţiunea dintre Podul Decebal şi Pontoane, după care digul va fi asfaltat, iar din loc în loc vor fi montaţi stâlpi de iluminat.

O altă surpriză e că din vară orădenii vor putea "naviga" pe Crişul Repede. De la podul CFR din Calea Clujului şi până la podul Densuşianu, pe malurile râului va exista internet wireless gratuit. Astfel, orădenii se vor putea relaxa, dar şi munci în aer liber.

Aleile liniştii

O altă zonă de plimbare redescoperită de orădeni este Dealul Ciuperca. Cei preocupaţi de siluetă, dar şi romanticii, iau pieptiş sutele de trepte spre culmea de unde pot vedea panorama oraşului, apusul soarelui sau luminile serii. Orădenii care vor să admire oraşul de sus urcă acum prin locuri curate, după ce dealul a fost complet curăţat, efortul fiindu-le răsplătit de priveliştea ce li se oferă.

Parcurile sunt şi ele oaze clasice de refugiu şi linişte. Existente deja în fiecare cartier şi în zona centrală, cele 10 zone de parcuri din oraş sunt ideale pentru o plimbare sau o oră de lectură în aer liber, dar şi pentru sport. În Parcul Brătianu, de pildă, se poate juca tenis de masă, mini-fotbal şi baschet. Dar nu va rămâne singurul cu asemenea dotări, deoarece anul acesta Primăria va continua lucrările la Parcul Olosig. "Aici va fi montată o fântână arteziană, dar va fi amenajată şi o zonă cu terenuri de sport", spune Emil Benţan, director adjunct al Direcţiei Tehnice.

Şi locuitorii din Nufărul au de ce să se bucure, căci Parcul Seleuş va fi complet acoperit cu gazon, vor fi plantaţi mai mulţi arbori şi va fi amenajat şi un teren de sport. O altă zonă verde a oraşului, încă prea puţin cunoscută, este Parcul Dendrologic, situat în incinta Cetăţii, ca o insulă de linişte şi verdeaţă, care înconjoară un lac cu nuferi.

Frumuseţea naturii din oraş poate fi, deci, redescoperită în fiecare primăvară, aşa că... plimbare plăcută!


LA PEDALE
Biciclete şi bere

Amatorii mersului pe bicicletă ar putea avea în Oradea 8,9 kilometri de pistă, care ar duce până în Berettyoujfalu. Traseul ar urma să pornească din centrul oraşului, să continue pe malul Crişului până la podul de pontoane, iar apoi să iasă pe Bulevardul Dacia spre Borş. Dacă proiectul, finanţabil cu fonduri europene, va fi aprobat, Oradea ar plăti din fonduri proprii doar 20.000 de euro pentru pista care ar traversa oraşul.

Primăria plănuieşte şi amenajarea unor terase între hotelul Continental şi viitorul Hilton, pe malul Crişului, dar şi mai în aval, între Podul Dacia şi centru. Primarul Ilie Bolojan crede că acestea ar fi binevenite, cu condiţia ca proprietarii lor să se ocupe de întreţinerea spaţiilor verzi şi a malului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON