URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 August 2010, 12:09

Ultima modă: schimbul de haine!

Ultima modă: schimbul de haine! MODEL ENGLEZESC. Pe modelul "swishing-urilor" din Anglia, adică evenimente la care femeile merg să facă schimburi gratuite de haine, trei tinere organizează astfel de petreceri şi la Oradea, iar doamnelor şi domnişoarelor le place la nebunie. Drept urmare, la fiecare întâlnire, e plin de lume şi de haine...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dai o bluză care nu îţi mai este bună şi primeşti la schimb o fustă care-ţi vine de minune.

Cam ăsta-i principiul după care funcţionează petrecerile cu schimb de haine organizate de patroanele unui magazin din Oradea. Iar partea cea mai bună e că schimbul nu costă nimic!

Soluţia perfectă

Carmen Silaghi, Alina Popa şi Laura Sime sunt prietene de multă vreme. Şi, ca multe alte fete, adoră să meargă la cumpărături împreună. Când Alina a rămas fără serviciu, cele trei s-au gândit să înceapă împreună o afacere. Cum moda e pasiunea lor comună, nicio altă variantă nu le-a părut mai potrivită decât deschiderea unui magazin de haine. Nu unul obişnuit, însă.

02 Alina Popa.jpg"Carmen e foarte pasionată de hainele vintage, aşa că de la ea a venit ideea să deschidem un magazin cu piese de vestimentaţie de felul ăsta", explică Alina (foto). Adică haine vechi, dar în stare bună, şi care aduc în prezent ceva din atmosfera anilor de mult trecuţi.

Locul l-au găsit rapid: Carmen locuieşte într-o casă pe strada Episcop Pavel, iar la subsol avea un beci nefolosit. Fetele l-au renovat, iar apoi l-au umplut cu haine. "Cumpărăm hainele de la un depozit din Ungaria, unde ne lasă să ne uităm la fiecare piesă în parte, chiar să le şi probăm", povesteşte Alina.

Troc în loc de shopping

Ca să-şi facă reclamă, asociatele au găsit o modalitate inedită pentru Oradea: petreceri destinate exclusiv fetelor care fac schimb de haine. Regula e simplă: orice doamnă sau domnişoară aduce maxim şapte obiecte de vestimentaţie şi la finalul petrecerii va merge acasă cu alte şapte haine, care îi plac mai mult!

"Punem hainele fiecărei fete care vine la petrecere pe umeraşe şi notăm câte a adus. Apoi, fiecare participantă are 30 de minute la dispoziţie să observe ce haine au adus celelalte. Dacă în acest timp nu găseşte ceva care să îi placă, poate să-şi ia piesele pe care le-a adus şi să plece", explică Alina. După ce această jumătate de oră trece, se dă startul la schimb. Atunci, practic, fiecare fată se străduieşte să înhaţe cât mai repede hainele pe care şi-a pus ochii!

02 Laura Sime.jpgPrima petrecere au organizat-o chiar la inagurarea magazinului, în luna aprilie, la care au avut peste 70 de participante. "A fost un test, să vedem cum prinde, şi a prins foarte bine!", spune Laura (foto).

Punct ochit, punct lovit

Alina zice că până acum n-au fost fete care să se certe pe aceeaşi haină. Oricum, gazdele au elaborat şi un regulament, menit să asigure disciplina, şi care stipulează că schimburile se fac între hainele aduse de participante, nu între hainele aduse de fete şi cele din magazin. Iar ca petrecerea să-şi merite denumirea, pe lângă distracţia schimbului de haine, fetele sunt servite cu şampanie şi fursecuri.

Evident, scopul e popularizarea magazinului printre orădence. Şi a fost atins. "S-a simţit în vânzări, pentru că fetele care vin la schimburi inevitabil se uită şi la ce avem noi de vânzare", recunoaşte Alina.

Acum, peste vară, petrecerile sunt suspendate, din cauză că multe din clientele fidele sunt plecate în concedii. "Cel mai probabil le vom relua în septembrie", spune Laura. Adică taman în perioada în care se schimbă sezonul şi se cere şi schimbarea garderobei...


MAXIM
7
este numărul maxim de produse pe care clientele îl pot duce la un schimb de haine


02 swish.jpgA L'ANGLAISE
Zgârcenie sau snobism?

Ideea unui schimb de haine a pornit în anul 2000 în Marea Britanie sub denumirea de "swishing", după care a cuprins rapid întreaga lume.

În prezent, swishing-urile se ţin în hale industriale, unde merg sute de persoane cu mii de piese vestimentare, iar organizatorii percep şi taxe de participare. În România, swishing-ul a pătruns abia în acest an, la iniţiativa unor magazine din Capitală.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
bravo
mi se pare foarte interesant.ar fi frumos sa se organizeze in fiecare oras asemenea petreceri.felicitari !
Postat 08 Ianuarie 2011, 23:26 de florina
Interesant
Bună idee! Păcat că nu vor apărea prea curând astfel de evenimente şi pentru bărbaţi, ştiut fiind că printre pasiunile domnilor rareori se regăseşte shopingul. Uite aşa am putea trage un şut în fund crizei economice şi celor care comercializează îmbrăcăminte cu adaosuri de peste 300%. Le doresc mult succes celor trei doamne/domnişoare! A, era să uit: Anca du-te să te consulte domn' doctor de mai jos, şi domn' doftor vezi ce deranj la mansardă are Anca. Şi-aşa sunteţi pe-o vorbă... Încuiaţi la cap...
Postat 23 August 2010, 10:47 de Titus
buna observatie dar cam tarzie
stati linistit o fac de acum 10 anii vedeti toti au lat o razna nu mai au principii si de aici DEZSTRUL natural sunt fete care cstiu ca au acelasi barbat si continua viciul=boala, idem hainele se duc si normal ca poarta si lenjeria se copiaza una pe alta renunta la prpria personalitatate in momentul in care imparti nu cred ca mai investesti in RESPONSABILITATE preferi sa imparti e mai simplu nu conteaza ce dar imparti......o viata total dezechilibrata si ne miram ca barbatii consuma alcool excesiv, ha, ha, ha, ha, ha. Care au femei sanatoase nu recurg nici la alcool nici la tigari si nu sunt nici pocaiti, uitati va in jurul vostru ca de aceea aveti OCHII!
Postat 22 August 2010, 08:48 de anca
prostie patentata
si lenjeria o schimba intre ele/ei ? urmeaza sa-si schimbe intre ele barbatii, iubitii, apoi neamurile, prietenii si chiar dusmanii! vai ce idiotenie crunta! ma mir ca inca ne mai suparta pamintul asta!
Postat 21 August 2010, 22:12 de doctor
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON