URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Martie 2011, 16:16

Trageri din inimă: Unde poţi să împuşti fără să te ia Poliţia?

Trageri din inimă: Unde poţi să împuşti fără să te ia Poliţia? PEPINIERĂ DE CAMPIONI. La secţia de tir a Clubului Sportiv Universitar sunt formaţi unii dintre cei mai buni trăgători din ţară. Printre ei, şi Francesca Pop (în imagine), campioană naţională la pistol
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În 1974, un grup de studenţi ai Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport din Oradea, în frunte cu tânărul lor profesor din acea vreme Iacob Hanţiu, azi prorector al Universităţii, adunau grinzi şi ţigle din ruinele unei fabrici pe amplasamentul căreia se află azi Sala Sporturilor, sau prestau muncă patriotică prin întreprinderi în schimbul câtorva saci de ciment. Totul pentru ca facultatea să aibă un poligon de tragere, obiectiv atins după 7 ani de strădanii.

Acesta a fost doar o parte a începutului tirului în Oradea, unde amatorii au acum şi alte opţiuni. Copiii şi studenţii sunt aşteptaţi în continuare la Universitate dacă vor să facă performanţă, în timp ce adulţii din categoria amatori pot alege recent inauguratul poligon privat din celălalt capăt al oraşului, de pe strada Uzinelor.

Buni ţintaşi!

13-Vasile-Let.jpgDacă profesioniştii armelor, precum poliţiştii şi jandarmii, au ca loc de antrenament poligonul acoperit din incinta ştrandului Dinamo, civilii din Oradea pasionaţi de puşti şi pistoale nu se pot plânge, nici ei, că nu au unde se desfăşura. Poligonul de tir al Clubului Sportiv Universitar a fost în ultimii 30 de ani locul de adunare al pasionaţilor de tir. Oraşul se mândreşte cu sportivi de performanţă ca Francesca şi Lorena Pop, Alexandra Keri şi Antonia Miclău, care au obţinut numeroase medalii la competiţiile naţionale şi internaţionale.

Tiriştii orădeni nu sunt puţini. În fiecare an, la selecţiile organizate de CSU se prezintă 200-300 de tineri, cu vârste de la 11 ani în sus. "Ne axăm pe elevi şi studenţi, fiind un club universitar, însă oricine se poate înscrie dacă are abilităţile necesare", explică Iacob Hanţiu, profesor şi arbitru al Federaţiei Române de Tir.

Clubul pune la dispoziţia cursanţilor costume, arme de ultimă generaţie şi, fireşte, instruire. "Tirul e un sport care dezvoltă atât latura fizică, fiind nevoie de muşchi bine antrenaţi pentru ţinerea armelor în poziţie, cât şi latura psihică, fiind nevoie de o concentrare deplină pentru a nimeri ţinta în punctul maxim", spune Vasile Leţ (foto), administrator al secţiei de tir a CSU.

În poligonul Universităţii, unde susţin proba practică şi cei care vor să devină vânători, se pot folosi fără permis atât armele neletale, cât şi cele letale, sub supravegherea instructorilor. În afara poligoanelor şi a situaţiilor de auto-apărare, însă, folosirea armelor letale e interzisă în orice alt loc.

13-Calina-Fresea.jpgGlonţul, pasiunea mea

Anul trecut, în noiembrie, Călina Fresea (foto) a decis să deschidă şi primul poligon privat din oraş, unde se pot antrena - spre deosebire de cel al CSU - şi amatorii care nu şi-au propus să facă performanţă, dar care au nevoie de un cadru legal pentru a-şi satisface acest hobby.

Noul poligon, amenajat într-o fostă hală industrială de pe strada Uzinelor şi cu adresă web www.poligontragere.ro, are instalaţii cu ţinte mobile care se pot opri la distanţa de 25, 15 sau 10 metri de locul de tragere. Pasionaţii pot folosi armele poligonului, pistoale de calibrul 9 mm, sau armamentul propriu, dar numai sub îndrumarea personalului sălii.

Pentru o oră, "pistolarii" primesc 5 cartuşe şi plătesc 45 de lei. Pentru restul cartuşelor achită câte 2 lei, iar dacă vor să "cumpere" doar o jumătate de oră tariful este de 30 lei. "Poligonul are trei linii de tragere şi este omologat pentru arme letale scurte, adică pistoale şi revolvere, până la calibrul 40", spune administratoarea Călina Fresea.

Cu toată logistica la dispoziţie, la "stat" sau la privat, orădenilor nu le mai rămâne decât să-şi aleagă ţinta, să ochească şi să apese pe trăgaci...


CONDIŢII PENTRU ARME
Numai cu permis

13-tragere.jpgPentru cumpărarea unei arme sau pentru utilizarea unei arme într-un alt poligon decât cel al CSU, orădenii trebuie să obţină un permis de portarmă. Potrivit Biroului Arme şi Muniţii al Poliţiei Bihor, în judeţ sunt înregistrate 3.840 de persoane cu asemenea permis, 2.240 pentru arme letale şi 1.600 pentru arme neletale, folosite pentru vânătoare, apărare şi agrement.

În cazul armelor neletale, procedura de obţinere a permisului este simplă: solicitanţii trebuie să aibă 18 ani împliniţi, un cazier curat, aviz psihologic şi medical, şi să achite o taxă de 10 lei. Pentru permisul de arme letale sunt necesare aceleaşi condiţii, dar în plus solicitanţii trebuie să urmeze cursuri speciale de instruire, pentru a scădea riscul de a ucide pe cineva din greşeală.

 Laviniu Kovacs

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
24 Comentarii
fara permis port arma
medicii veterinari nu mai trebuie sa detina permis de port arma deoarece asomatorul a fost scos din categoria armelor letale
Postat 30 Martie 2011, 10:43 de super
fapte de natura penala, privind incalcarea
Politistii de la Arme, Explozivi si Substante Periculoase respectiv respectiv Inspectoratele Teritoriale de Munca, Agentiile Judetene de Protectie a Mediului si Comisariatele Judetene ale Garzii Nationale de Mediu. sa verifice respectarea Legii nr. 360/2003 privind regimul substantelor periculoase, Ordonantei de Urgenta nr. 195/2005 privind protectia mediului, Codului Penal si Ordonantei de Urgenta nr. 78/2000, privind regimul deseurilor.
Postat 30 Martie 2011, 10:39 de da bine ar fi sa se
ce abilitati necesare sa tragi cu o arma iti trebuie
"Ne axăm pe elevi şi studenţi, fiind un club universitar, însă oricine se poate înscrie dacă are abilităţile necesare", explică Iacob Hanţiu, profesor şi arbitru al Federaţiei Române de Tir. care abilitati cele financiare, vedeti paduchii se inmultesc si noi nu reactioam...
Postat 28 Martie 2011, 18:38 de @limba romana
ne spuneti numele firmei, j si CUI
m am uitat pe site si vreau sa fac o reclamatie, va multumesc.
Postat 28 Martie 2011, 18:11 de RADUIMPUSCATU
expensive
"Cost: 250 ron/pachet (inclus: arma, 50 cartuse, tinte, linie de tragere, instructor) - La Oradea iesi cu 150 ron accelasi pachet " Da' ce tarife sint astea? 150ron/luna (sau pe Pamint) sau de "sedinta"? Oricum mi se pare exorbitant !!! Din 3x "sedinte" iti cumperi o arma si tragi dupa lilieci....:)))
Postat 28 Martie 2011, 18:08 de doc
bravo
bravooooo,hai scrieti si mai mult,dati-va in petic ,limitatilor atata puteti voi,de fapt voi bateti campii nu spuneti nimic in fond!
Postat 28 Martie 2011, 18:02 de andrei
este o vorba sanatoasa
"paduchele cand se ingrasa iese in fata" sper sa fie o morala sanatatoasa pentru totii
Postat 28 Martie 2011, 17:55 de anca
orice investitie se face pe termen lung nu scurt si cu credite bancare ca camtaria este ilegala
mentalitatea parvenitului Oradean fac o afacere dar intr un an vreau sa mi scot investitia, deci o investitie se amortizeaza intre 5-20 de ani nu va lasati pacaliti , daca ofera tarife mici au sanase totii sa participe daca ofera tarife mari e calr doar pentru o anumita clientela de ce sa fi fraier sa respecti un sistem impus, ori suntem totii pentru unul si unul pentru totii ori deloc, punct . Nu mi se pare normal ca unii sa si spele banii la negru si sa faca peste noapte banii din prostia fraierilor, eu chiar cred ca Oradea are mari probleme
Postat 28 Martie 2011, 17:10 de anca
ca sa ti cunosti dusmanul
trebuie sa manaci cu el, sa dormi cu el si uite asa arma cea mai periculoasa este creierul care din reflex distruge tot ce e frumos, vom ajunge sa manca , dormim cu arma langa noi,eu sunt deacord sa ne antrenam si chiar sa declaram razboi coruptiei, dar nu la privatii care corup si acorda politiei abonamente reduse haideti sa mai deschidem in fiecare cartier cate un depozit tir si daca ne prostim dar executam corupti si daca putem uitam ce inseamna sa corupi
Postat 28 Martie 2011, 16:59 de un cetatean
CURIOS
nu ma pasioneaza subiectul acesta,dar ma uit la unii cata ura poate zace in ei,ceva de nedescris,de v-ar da D-zeu pe cum sunteti ,v-ar plange de mila si copacii. ce caractere marunte ne inconjoara! nu va mirati ca ne merge asa,, de bine\\'\\'
Postat 28 Martie 2011, 16:52 de GHEORGHE
interesant
Stau si ma intreb,ce au in comun cei care dau dovada de,, oameni estraordinari''si care scriu aici ,cu o arma?macar au idee despre ce vorbesc,sau e singurul loc in care pot ingaima si ei 7 cuvinte consecutiv,ca in rest nu-i baga in seama nici mustele. Vaisamar ce popor de cacat ,ne meritam soarta fratilor! Cand vezi ceva chiar de nu te intereseaza,habar nu ai despre ce e vorba,da zici si tu asa ca un dobitoc ceva de rau numai sa fie zis,sa te faci si tu auzit. Halal carectere! ! !
Postat 28 Martie 2011, 16:44 de raul
cata bunatate
doamne cata bunatate in tine ANCA esti un om asa de bun ,cum rar mi-a fost dat sa vad,cum le stii tu pe toate,esti deosebita,mancate-ar tata!sa nu dai pe dinafara!
Postat 28 Martie 2011, 16:36 de radu
pe mine ma pasioneaza otrava
cand faceti un centru de studiu unde sa studiem toxinele si timpul de ucidere a sobolanilor, arma lasa urme , serios vreau laboratoare unde sa combina chimic tot ce se poate si pe urma ne nastem pasionati in arme periculoase, ce spuneti deratizam sobolani corupti ....
Postat 28 Martie 2011, 15:13 de anca
reclama e sufletul comertului
te a facut matac actor sa nu renunti, da cu papagalul si fa publicitate platita ca sa platesti si taxe
Postat 28 Martie 2011, 15:10 de @POSESOR PERMIS
marfa chinezeasca o gasesti ORIUNDE
soo ma lasati cu preturi demne de specula:)) vrem calitatate nu HOTIE PE FATA, pe mine ma intereseaza cine e patronul nu imbogatesc pe ORICE coate goale care corupe, vreau sa stiu cine e in spatele afaceri si ati face bine sa o faceti totii , in ce interlopi investiti
Postat 28 Martie 2011, 15:08 de ady
BRAVOOOOOO
Bravoooo !!!......felicitari....in sfarsit un poligon...nu ma pasioneaza al cui e poligonul ....ideea in sine e geniala........am sunat...m-a programat...am fost....am tras...instructorul mi-a explicat arma, m-a supravegheat......am primit si bon fiscal.....mai astia care habar nu aveti de pistoale...munitie..preturi....lasati-o balta....nu sunteti pasionati cititi altceva nu va pune nimeni sa va placa un sport....cat despre preturi sunt super ok.... Voi vedeti preturi practicate la alte poligoane Cost: 250 ron/pachet (inclus: arma, 50 cartuse, tinte, linie de tragere, instructor) - La Oradea iesi cu 150 ron accelasi pachet ....mai ancuta ....mai citeste si tu.....Nu mai vb aiurea ....in poligon sunt peste tot afisate ..autorizatii peste autorizatii....NU CRED CA AR FI DESCHIS PANA NU AR FI AVUT TOATE ACTELE OK .....asa ca nu mai vb aiurea.....BAFTA MULTA !!!.
Postat 28 Martie 2011, 12:53 de POSESOR PERMIS
...
Pe cand si un poligon pentru armele lungi? Sau un poligon de talere. Dar obligatoriu alta firma, putina concurenta nu strica nimanui. @anca: Nu prea gasesti cartuse de 9 mm sub 1,2 RON la magazin. Normal ca isi adauga si eu un adaos comercial. De-asta e nevoie de concurenta. Nu sunt mici tarifele dar nici nu te obliga nimeni sa mergi acolo si sa iti cheltuiesti banii. Pe unii ii pasioneaza bautura, pe altii fumatul, pe unii drogurile. pe noi ne pasioneaza armele.
Postat 28 Martie 2011, 12:09 de Mihai
inca o data se dovedeste coruptia
coruptia in fata organelor de control domneste linistita
Postat 28 Martie 2011, 11:07 de un roman
dar pe site nu apre firma, j, cui
de ce garda financiara nu verifica SITE urile? exista contraventii serioase pentru ca nu se identifica o firma pentru a putea face recalmati, asta e firma fantoma? sesizam Bucurestiul de incompetenta continuata, rusine, cine e firma asta care incalca legea pe fata? da ti ne numele , cui si j
Postat 28 Martie 2011, 11:05 de wooow
cine sa i verifice
nici cei care elibereaza avize nu cunosc legislatia, dar garda financiara ! oricum preturile sunt ff mari pentru5 cartuse si o ora 45 lei in loc de 10 si te mai taxeaza la cartus 2 lei in loc de 0.5 lei , foarte mari preturi . trebuie sa fi nebun sa incurajezi parvenismul peste noapte dar asta se intampla in Oradea .
Postat 28 Martie 2011, 10:55 de anca
hai sictirrrr te pui cu Politia
Pentru cumpărarea unei arme sau pentru utilizarea unei arme într-un alt poligon decât cel al CSU, orădenii trebuie să obţină un permis de portarmă. Potrivit Biroului Arme şi Muniţii al Poliţiei Bihor,..............oooooooooooooooo are politia bihor de munca :))) si ce facem cu armele le folosim pe POLITISTI cand ne abuzeaza:))
Postat 28 Martie 2011, 10:46 de traiasca Politia
de ce sa merg la privat?
cat timp exista fundatii , organizatii de ce sa merg la privat sa aud ca s au constituit ilegal, tepari? acum mai nou toti privati sunt neautorizati si noi bagam banii in buzunarul teparilor , cine confirma functionarea legala a privatului?
Postat 28 Martie 2011, 10:32 de ady
da un poligon al caror autoziatii
da un poligon al caror autoziatii nu au fost inca verificate, de ce oare? faptul ca desfasoara o activitatate pana nu e verificata nu inseamna ca e si legala, rog pe acesta cale sa verificati legalitatea functionari nu ma intereseaza relatiile din politie si garda pe care le are CALINA FRESEA, pe acesta cale sa se sesize organele de control, folosirea casei de marcat fiscala, etc.
Postat 28 Martie 2011, 10:30 de un roman
fain
ceva deosebit avem si noi in oras,poligon de tragere,laudabila ideea ,am fost in poligon cu arma ,am tras ,ceva deosebit. care stiti ce inseamna nu stati pe ganduri ,face toti banii ! ! !
Postat 28 Martie 2011, 09:56 de andu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON