URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Septembrie 2017, 17:40

Toamna la teatru: Ediţia a V-a a Festivalului Internaţional de Teatru Oradea are în program 29 de spectacole produse în toată ţara

Toamna la teatru: Ediţia a V-a a Festivalului Internaţional de Teatru Oradea are în program 29 de spectacole produse în toată ţara LET’S TALK ABOUT SEX? Actorii Teatrului de Comedie din Bucureşti vor juca la Oradea spectacolul "Drumeţia (sau Despre sexualitate azi)", despre părinţi care condamnă libertăţile tinerilor încercând, totodată, să-şi ascundă propriile porniri adolescentine
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La început de toamnă, Teatrul Regina Maria încearcă să-şi regaleze publicul fidel şi, în acelaşi timp, să câştige noi spectatori organizând un festival la care invită actori şi regizori de renume, cu câteva dintre cele mai noi şi importante producţii dramatice.

Anul acesta, la ediţia a V-a a Festivalului Internaţional de Teatru de la Oradea (FITO), spectatorii au şansa să vadă 29 de spectacole şi concerte, în săli şi în aer liber, între invitaţi numărându-se actorii Florin Dobrovici, Constantin Cotimanis şi Catrinel Dumitrescu, precum şi regizori ca Bobi Pricop şi Felix Alexa.

De amploare naţională

FITO se va desfăşura între 24 septembrie şi 1 octombrie în spaţii diverse: Sala Mare a Teatrului Regina Maria, Sala Arcadia, Casa de Cultură a Sindicatelor (cu public pe scenă), la Centrul de Promovare Turistică (fosta sală studio de lângă Teatru) şi în aer liber. Ediţia 2017 cuprinde 29 de spectacole şi concerte, dintre care 14 producţii de teatru scurt, nu mai lungi de o oră şi jumătate, înscrise în tradiţionalul concurs de la Oradea şi selectate de criticul Mircea Morariu.

Daniel Vulcu, directorul Teatrului Regina Maria din Oradea"Din păcate, festivalul are anul acesta doar o amploare naţională", spune managerul Teatrului, Daniel Vulcu (foto), explicând că, în ciuda eforturilor, nu poate întocmi un buget care să-i permită, din timp, contractarea unor spectacole realizate de teatre din Europa. Bugetul ediţiei din acest an este de circa 350.000 lei, din care 80.000 lei au fost alocaţi de Primărie în urma unui proiect depus de Fundaţia FITO, 45.000 lei au fost daţi de CJ Bihor în baza a două proiecte concepute de aceeaşi fundaţie, iar alţi 10.000 de lei au fost primiţi de la UNITER.

"Migraaanţi!"

Oferta ediţiei 2017 - pentru care biletele se vând deja la preţuri între 10 şi 60 lei - nu este, însă, deloc săracă. Între spectacolele selectate la Secţiunea Teatru Scurt se numără "Un Stejar", de la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, pus în scenă de Bobi Pricop, unul dintre cei mai premiaţi regizori tineri din ţară. Ineditul piesei programate să se joace pe 26 septembrie în sala Arcadia constă în faptul că unul dintre cei doi actori din distribuţie acceptă provocarea de a se afla la prima întâlnire cu textul chiar în timpul reprezentaţiei.

La aceeaşi secţiune, pe 27 septembrie va fi jucat la Casa de Cultură a Sindicatelor spectacolul "Somnambulism" al Teatrului Nottara, în regia lui Alexandru Mâzgăreanu. După ce-i moare soţia, personajul principal descoperă că aceasta îl înşelase, dar nu o învinovăţeşte căci şi el avea o amantă. Reflectând asupra naturii minciunii, bărbatul hotărăşte să spună mereu adevărul, fapt care-l face caraghios şi incomod pentru restul lumii.

În aceeaşi zi, tot la Arcadia, actorii Teatrului de Vest din Reşiţa aduc spectacolul "Migraaanţi (sau Prea suntem mulţi pe nenorocita asta de barcă)", de Matei Vişniec, în regia lui Ovidiu Caiţa, care prezintă un subiect fierbinte al Europei de azi, confruntatr cu valul de migranţi din Orient.

O comedie umană

Regizorul Felix Alexa şi actorii Teatrului din Constanţa aduc pe 1 octombrie, în sala Mare, spectacolul "Ursul", după textul lui Cehov. "Este o piesă despre stări extreme, oameni în criză aflaţi la graniţa fragilă dintre ridicol şi tragic. Toată acţiunea se petrece în timp real şi este fascinant să vezi cum o umanitate dezlănţuită trece prin toate stările posibile, în doar o oră de viaţă. O comedie umană ce-ţi lasă un gust dulce-amar", o descrie regizorul.

În programul FITO au fost incluse şi spectacole "mari", în mai multe acte, montate la teatre cu tradiţie. Pe 26 septembrie, în Sala Mare se va juca "Soldatul de ciocolată", de George Bernard Shaw, în regia lui Andrei Şerban, cu actorii Teatrului Odeon din Bucureşti. Comedia vorbeşte despre divizarea Europei, naţionalism şi xenofobie, iluzia păcii, dar şi despre iluzia dragostei care înfrumuseţează realitatea.

Comedii şi musicaluri

O zi mai târziu e programat spectacolul "Drumeţia (sau Despre sexualitate azi)", în regia lui Vlad Massaci, despre eternul război între generaţii. "În spectacolul Teatrului de Comedie din Bucureşti vom cunoaşte cinci părinţi care se întâlnesc pentru a judeca şi condamna libertăţile adolescenţei, ascunzându-şi sub un văl de pudibonderie şi prejudecată propriile porniri la fel de adolescentine", spun organizatorii.

Pe 28 septembrie, la Oradea vor sosi alţi doi actori ai Teatrului Nottara, Catrinel Dumitrescu şi Constantin Cotimanis, cu spectacolul "Totul e relativ", o comedie cu încurcături în iubire, în regia lui Felix Alexa.

Pe parcursul FITO au fost programate, fireşte, şi reprezentaţii ale gazdelor. Pe 24 septembrie, Teatrul Regina Maria chiar va deschide festivalul cu premiera "Regele Cerb", după piesa dramaturgului italian Carlo Gozzi, în regia lui Alexandru Colpacci. O zi mai târziu, actorii orădeni vor juca încă o dată musicalul "Scripcarul pe acoperiş", cea mai de succes producţie a ultimilor ani. De dragul publicului, dar şi pentru a se mândri în faţa invitaţilor din ţară cu spectacolul de două ori nominalizat la premiile UNITER...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON