URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Septembrie 2018, 08:35

Terapia „ha-ha-ha”: Yoga prin râs, o nouă metodă de vindecare a stresului, e la dispoziţia orădenilor

Terapia „ha-ha-ha”: Yoga prin râs, o nouă metodă de vindecare a stresului, e la dispoziţia orădenilor CA NIŞTE COPII. În timpul sesiunilor de Laughter Yoga, curioşii sunt provocaţi să râdă, deşi nu li se spune nicio glumă…
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Să te apuci să râzi în grup şi fără motiv poate părea ciudat. Dar poate fi oare şi terapeutic?

Cum în viaţa de zi cu zi oamenii sunt mai mereu stresaţi şi crispaţi, Laughter Yoga le propune următoarea soluţie: să respire corect, să se relaxeze şi să râdă forţat, până când le vine să râdă în mod natural. În Oradea, "sportul" acesta este predat de Marcela Crăciun, consilier de dezvoltare personală, care spune că, în timpul sesiunilor, cursanţii redescoperă bucuria copilărească...

Râs pentru sănătate

medicul indian Madan KatariaConceptul de Laughter Yoga, adică yoga prin râs, a fost creat în 1995 de medicul indian Madan Kataria (foto), în colaborare cu soţia sa, Madhuri, instructor de yoga. În spital, bărbatul observase că pacienţii care sunt veseli se recuperează mai repede. De altfel, existau deja studii realizate în India şi Statele Unite care arătau că râsul reduce efectele stresului şi întăreşte sistemul imunitar.

Atraşi de idee, dr. Kataria şi soţia lui au dezvoltat mai multe exerciţii pentru râs şi respiraţie, pe care le-au reunit sub denumirea de Laughter Yoga. Astăzi, în lume există mii de centre în care se practică aceste exerciţii şi chiar un institut dedicat acestui concept.

Marcela Crăciun, singurul instructor Laughter Yoga din OradeaDeşi aşa ar putea părea, exerciţiile nu sunt bazate pe glume, farse sau clipuri amuzante, ci pe nişte tehnici speciale care produc acelaşi efecte. "Nu spunem bancuri, nu ne maimuţărim. Laughter Yoga nu se bazează pe procesele minţii, care analizează totul, ci pe mişcări fizice care declanşează procese psihice", explică Marcela Crăciun (foto), singurul instructor Laughter Yoga din Oradea şi printre puţinii din ţară.

Respiraţie ca-n yoga

Absolventă de Pedagogie Muzicală şi apoi "convertită" în consilier de dezvoltare personală, orădeanca a descoperit întâmplător Laughter Yoga, pe internet. "Eu uitasem să râd, aşadar tot conceptul acesta mi s-a părut interesant şi fain", povesteşte Marcela, care s-a format ca instructor - Laughter Yoga lider, cum se mai spune - la Bucureşti.

Din decembrie anul trecut, ea a lansat şi în Oradea sesiunile de Yoga prin Râs, ţinute întâi la centrul Ars Nova şi apoi într-o sală a Universităţii Partium. În cadrul sesiunilor, care durează câte o oră, întâi de toate, curioşilor li se explică conceptul Laughter Yoga şi scopul fiecărui exerciţiu. Apoi, prin nişte ritualuri de respiraţie şi bătaie din palme, începe încălzirea şi detensionarea. "Principalul element preluat din yoga este respiraţia profundă, abdominală, care oxigenează organismul", povesteşte instructorul.

Când corpul are destul oxigen, este şi mai relaxat şi răspunde mai uşor la stimuli. Majoritatea exerciţiilor cuprind şi stimulente vocale, cum ar fi grupul de silabe "ho, ho, ha, ha, ha", care, repetate, ajută la o respiraţie profundă şi servesc drept punct de pornire în cadrul sesiunilor de râs.

Veselie provocată

La bază nu stă râsul spontan, cel puţin nu în prima fază. "Studiile arată că doar mintea ştie când râzi cu adevărat, dar corpul nu. Deci, în organism se produc aceleaşi procese chimice ca atunci când râsul este autentic", explică Marcela.

În timpul sesiunilor, participanţii trebuie să menţină contactul vizual cu un alt participant, pentru simplul motiv că râsul este molipsitor. Apoi încep să râdă voluntar, pe baza unor exerciţii prezentate de instructor. "De exemplu ne imaginăm că vorbim la telefon cu un vechi prieten. El ne spune ceva amuzant, iar noi râdem", povesteşte orădeanca.

Deşi întregul mecanism poate părea absurd, instructorul spune că nu este. Ba şi funcţionează. "Ne folosim de imaginaţie, de exerciţii de relaxare, de respiraţie şi, până la urmă, oamenii încep să râdă cu adevărat. Apare o veselie copilărească. Pentru mine e minunat să văd oameni de 40-50 de ani râzând din toată inima", zice Marcela.

Jogging pe dinăuntru

Pe lângă relaxare şi distracţie, cei care fac regulat Laughter Yoga se simt mai bine şi fizic. "Când râdem, corpul produce endorfine – ce dau o stare de bine, acţionând totodată sistemul parasimpatic, responsabil cu relaxarea. De asemenea, se întâmplă şi un jogging al organelor, pe care le stimulăm şi le masăm", explică orădeanca. Întâlnirile nu se ţin după un program regulat, ci la cerere, Marcela păstrând legătura cu cei interesaţi pe pagina de Facebook Laughter Yoga Oradea. Participarea la o sesiune costă 25 lei.

Cei care au încercat tehnica sunt impresionaţi de rezultate. "Râd cu gura până la urechi. Primele două sesiuni am râs fiindcă aşa erau exerciţiile, dar acum e perfect natural. Mă eliberez de stres şi de energiile negative", spune Bianca, o tânără de 28 de ani.

O altă adeptă a tehnicii este Ramona, în vârstă de 39 de ani, care şi-a dus cu ea şi soţul: "El a suferit un anevrism şi de atunci e puţin mai nervos. Deşi a fost reticent la început, sesiunile de Laughter Yoga l-au ajutat. Şi pe mine, la fel. Suntem mai relaxaţi, mai bine dispuşi". Nu degeaba se spune că râsul e cel mai bun medicament...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
esti bun la limbi?
Poate tagliatelle daca la numele italian pt taitei te referi :)
Postat 08 Septembrie 2018, 20:51 de Neutryno
Ahahahaha
@Sandu1206:Chiar îmi era poftă de niște tăitei cu varză ( așa li se zice la țară, la lighean și tenci....eu trăit cap coadă la oraș ar trebui să le zic tagliattele....).
Postat 08 Septembrie 2018, 20:14 de soricel
Soricel
Ești varză
Postat 08 Septembrie 2018, 00:13 de Sandu1206
soricelu
nu-s toti oamenii plini de dau pe dinafara de venin si puroi ca si matale...relax man
Postat 07 Septembrie 2018, 21:21 de Neutryno
!!!
Încă o tampenie! MARE!
Postat 07 Septembrie 2018, 20:30 de soricel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON