URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Septembrie 2017, 10:23

Teatru la bere: Trupa de teatru Artemotion, fondată de câţiva actori orădeni, cucereşte tot mai mulţi spectatori

Teatru la bere: Trupa de teatru Artemotion, fondată de câţiva actori orădeni, cucereşte tot mai mulţi spectatori SHOW URBAN. Mirela şi Sebastian Lupu au jucat vinerea trecută, pe terasa Urban Place, spectacolul "Cerere în căsătorie fără Cehov", o comedie cu puternice nuanţe dramatice, în faţa a zeci de spectatori, mulţi fani vechi ai Artemotion (foto: Melinda Perecz)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce berile, cocktailurile şi limonadele le ajung pe mese, zeci de orădeni veniţi în cupluri sau în pâlcuri de prieteni îşi îndreaptă privirile spre capătul terasei Urban Place, unde urmează să urce pe scenă actorii lor preferaţi.

Fără foaier, loji, lumini şi decoruri fastuoase, Teatrul independent Artemotion îşi adună în Oradea tot mai mulţi suporteri de toate vârstele, atraşi de comediile din repertoriu, de apropierea faţă de actori şi de ambianţa destinsă de pub. Nu degeaba trupa a împlinit 8 ani de activitate, timp în care a dat sute de reprezentaţii, pregătind o nouă stagiune cu spectacole săptămânale...

Aproape de public

Artemotion a fost fondată în 2009 de actorii orădeni Sebastian Lupu, Mirela Lupu şi Richard Balint, alături de soţia celui din urmă, Victoria Balint, acum director artistic al trupei Iosif Vulcan a Teatrului Regina Maria. Artiştii au vrut să exploreze o nişă şi au reuşit să transforme teatrul de pub într-un fenomen longeviv şi de succes.

"Nu suntem în concurenţă cu teatrul mare, ci ne completăm. Noi nu putem oferi ce oferă acesta şi nici invers. La spectacolele noastre se bea, se fumează pe terase, lumea socializează înainte şi după", explică Sebastian Lupu.

În mod cert, atracţia faţă de astfel de spectacole are de-a face şi cu atmosfera  relaxată care le caracterizează, precum şi cu sentimentul de apropiere faţă de actori, care de fiecare dată după reprezentaţii rămân să converseze cu spectatorii. "Aceasta e prima formă de teatru pentru public. Înainte, teatrul se juca în pieţe, mergea către oameni...", zice Sebi Lupu.

Comedii cu tradiţie

În formule variate şi cu diverşi alţi colaboratori, membrii Artemotion au realizat 10 producţii, majoritatea comedii, jucate de-a lungul anilor în localurile Escape, Old Mill, Stage, Crown Pub şi, mai nou, în Urban Place. De ce acest gen? "Dacă cineva vine la mine acasă pentru prima oară şi încep să-i povestesc din prima că mi-a murit soacra, că mi-e bolnavă pisica şi nevastă-mea mă înşală, nu mă mai vizitează a doua oară", explică Sebi alegerea.

Între cele mai de succes spectacole (peste 180 de reprezentaţii) sunt "Gunoierul", în care Sebi Lupu şi Richard Balint povestesc cum omul de lângă lada de gunoi ştie periculos de multe lucruri despre viaţa proprietarului, "1.000 de motive să te omor" (cu peste 100 de reprezentaţii, jucate de aceiaşi actori în trei variante), un spectacol despre relaţia tensionată a doi fraţi, unul şef, celălalt angajat la acelaşi cazino. În varianta A, pe şef îl joacă Richard, iar Sebi este subalternul, în Varianta B e invers, iar în varianta C cei doi îşi schimbă rolurile în timpul spectacolului după cum vrea publicul.

În plus, la multe spectacole se improvizează copios, uneori cu publicul, aşa că reprezentaţiile au mereu ceva diferit şi, prin urmare, rămân interesante şi la a doua ori a treia vizionare. "Nu ne-am aflat până acum în situaţia de a casa vreun spectacol, lucru care se face atunci când nu mai are public", spune Mirela Lupu.

Nu uitaţi să zâmbiţi!

Sub masca unor comedii, Artemotion abordează şi teme profunde, cum se întâmplă, spre exemplu, în "Cerere în căsătorie fără Cehov", unde personajele - doi posibili viitori iubiţi, care s-au găsit printr-un anunţ matrimonial - ajung să-şi pună întrebări apăsătoare despre viaţă şi fericire.

Producţia a fost jucată vinerea trecută pentru 70 de spectatori, de la tineri până la pensionari. Ca de obicei, un bilet a costat 20 de lei. Mulţi sunt deja apropiaţi ai trupei şi unii chiar ştiu replicile. Ce-i convinge să revină? "Atmosfera de aici nu o găseşti la teatru, acolo nu poţi bea o bere la spectacol. În plus, nu-mi place să port cravată", glumeşte unul dintre fani.

Respectând tradiţia de la finalul fiecărui spectacol, actorii le-au oferit, ca de obicei, un tricou inscripţionat cu mesajul "Nu uitaţi să zâmbiţi!", devenit "brand" al lui Sebi Lupu, o sticlă de vin şi două bilete la următorul spectacol norocoşilor ale căror nume sunt extrase dintr-o urnă. Noua stagiune Artemotion, 2017-2018, va debuta în octombrie cu o producţie nouă, în care vor juca Sebi Lupu şi Petre Ghimbăşan, aşa că fanii şi curioşii sunt invitaţi să urmărească pagina de Facebook a trupei pentru a afla data premierei şi a-şi face rezervări.

Între timp, publicul este poftit de actorii trupei spre spectacolele de la Teatrul Regina Maria, unde pe 24 septembrie va începe Festivalul Internaţional de Teatru de la Oradea. Chiar dacă acolo nu se va putea intra cu bere...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
TDS
Da si tu umbli la buleandra Ei na e vecina mea , e bună rău nebunule
Postat 19 Septembrie 2017, 02:42 de sandu1200
GO
@suporter_oradean: Du-te, bre! Te oprește cineva? Mai o vodcă, mai o țigară! Teatru, ce plm! De clasă!
Postat 18 Septembrie 2017, 21:10 de TDS
CREZI?
@sandu1200: Sunt convins că am văzut de cel puțin zece ori mai multe spectacole de teatru decât ai văzut tu! Și includ aici spectacole de la T.M. , T.F.M., T.N.B., Bulandra, Nottara, Odeon ( văzute la fața locului) ! Bolojan a zis clar că nu agreează...
Postat 18 Septembrie 2017, 21:07 de TDS
TDS
TDS nici teatru nu iti place. O sa vb cu părinții tăi sa-ti taie netul. Bolojan e de vina si pt asta
Postat 18 Septembrie 2017, 12:18 de sandu1200
stai acasa Tds
Da nu trebuie sa mergi la astfel de teatru daca nu iti place si la cei 60 de ani ai tai nu prind astfel de piese.Noua care ne place mergem cand avem timp..tu du-te la sedintele Psd Oradea,e teatru gratis acolo si comic
Postat 18 Septembrie 2017, 11:35 de suporter_oradean
SUNT BOU, NU LUP
Personal nu înțeleg acest gen de teatru! Cu alte cuvinte sunt comunist și închis! Stiu ca sunt cool spectacolele care au loc in așa numitele spații neconventionale dar...îmi dau seama că Lupii cred că sunt mari vedete dar ( eu cred ca nu...), asta e! Hmmm! Am repetat " dar " ! Nu se poate! Beau una, beau alta, fumez una, fumez alta, poate și un " fart "....
Postat 17 Septembrie 2017, 15:22 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON