URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Ianuarie 2010, 14:52

Şi cultură, şi "multură"

Şi cultură, şi 'multură' LA CERERE. Pentru că precedentele reprezentaţii date aici au avut succes, iar publicul l-a mai cerut, spectacolul "Iubire confort 2", produs de Horaţiu Mălăele şi jucat de Gabriel Fătu cu Olimpia Olari, revine la Oradea. Vineri seară la Hotelul Continental, iar sâmbătă dimineaţa la sala Studio a Teatrului
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După memorabilul concert cu "Eroica" lui Beethoven de săptămâna trecută, oferta culturală făcută orădenilor continuă.

Zilele ce vin aduc atât programe relaxante, cum sunt cele trei comedii anunţate de Teatrul de Stat, cât şi unul dedicat pretenţioşilor: cunoscuta suită "Anotimpurile", a lui Antonio Vivaldi, completată cu creaţia pe aceeaşi temă a unui maestru argentinian al ritmurilor de tango.

Ridendo castigat mores

În plină criză, actorii români par a fi redescoperit dictonul latinesc potrivit căruia moravurile se îndreaptă prin râs. Cei care simt nevoia unei terapii prin comedii vor avea de ales, săptămâna aceasta, din nu mai puţin de trei oferte.

În ordine cronologică, prima este spectacolul "Iubire confort 2", produs de Horaţiu Mălăele pe un text de Nicole Duţu şi regizat de Florin Zamfirescu, programat vineri, 22 ianuarie, de la ora 20.30, la Hotelul Continental (sala Forum), dar şi sâmbătă, 23 ianuarie, de la ora 11, în sala Studio a Teatrului de Stat. Piesa e "o comedie tristă despre tot ce se întâmplă într-un cuplu, despre probleme şi despre cum poţi scăpa basma curată după ce partenerul te prinde cu altcineva", anunţă organizatorii spectacolului.

Duminică, 24 ianuarie, de la ora 19, la Casa de Cultură a Sindicatelor, orădenii îi pot vedea pe Mihai Bendeac, Adrian Titieni, Anca Sigartău, Cristina Cioran şi Adina Popescu, în "Doctor de femei" - o comedie ce aduce în scenă bărbaţi încornoraţi, soţii adultere, soacre acre şi încurcă-lume.

Tratamentul cu hohote continuă şi pe 29 ianuarie, când, cu începere de la ora 18, tot la Casa de Cultură a Sindicatelor, actorii orădeni vor reprezenta "Şi miniştrii calcă strâmb", un titlu de succes al stagiunii trecute. Piesa este o savuroasă comedie pe seama aventurilor amoroase ale personajelor principale, mai ales a unui ministru cuplat cu secretara unui politician din opoziţie.

Vine "Primăvara"

Orădenii cu gusturi sau pretenţii muzicale elevate au şi ei o săptămână bogată în faţă, Filarmonica anunţând pentru joi, 21 ianuarie, cu începere de la ora 19, un concert extraordinar: "Anotimpurile" de Antonio Vivaldi, alături de care se vor prezenta şi cele patru anotimpuri, mai puţin cunoscute, dar nu mai puţin frumoase, ale compozitorului argentinian Astor Piazzola, un rafinat al tangoului şi un promotor al bandeonului, instrument popular în America de Sud, asemănător acordeonului european.

Tradiţia de a pune faţă în faţă muzica barocă şi cea modernă prin prezentarea celor două opere în cadrul aceluiaşi concert provine de la un celebru violonist, Gideon Kremer, şi a fost preluată şi continuată de alţi mari virtuozi ai viorii, astfel că această combinaţie de program Vivaldi-Piazzola se bucură acum de o mare popularitate pretutindeni în lume. Prin urmare, chiar şi pentru neiniţiaţi se anunţă un concert fermecător, în care lipsa cunoştinţelor "de specialitate" va fi cu siguranţă depăşită de purele bucurii ale muzicii...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON