URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Decembrie 2010, 10:30

Să râdem cu Chiri!

Să râdem cu Chiri! OMUL CU UMORUL. În contextul economic şi social de acum, Viorel Chiricuţă (foto) e convins că doar umorul ne mai poate salva. "E un dezastru să vezi numai oameni supăraţi pe stradă", spune caricaturistul, care încearcă prin desenele sale şi prin bancurile pe care le spune să-i înveselească pe oameni măcar preţ de câteva clipe
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cine-l cunoaşte pe Viorel Chiricuţă, sau Chiri, cum îi spun apropiaţii, ştie că orădeanul nu poate sta câteva minute în preajma cuiva fără să spună un banc sau să scoată vreun desen haios.

Chiri a făcut la viaţa lui mii de desene în care persifla fie personaje, fie situaţii, convins fiind că numai umorul mai poate salva lumea. Şi, cu cât devine mai dezamăgit de ţara în care locuieşte, cu atât desenează mai mult...

Debut în "Familie"

Născut la Oradea în 1956, Viorel Chiricuţă şi-a demonstrat de mic înclinaţia spre desen. Copil fiind, desena pe tot ce apuca, iar în şcoală era vedetă printre colegi, căci ştia să transpună pe hârtie într-un mod amuzant trăsăturile profesorilor. A absolvit Liceul de Arte Plastice din Timişoara, în 1976, iar apoi a făcut şi Şcoala Populară de Artă, tot în oraşul de pe Bega. După absolvirea studiilor s-a întors acasă, unde s-a angajat în construcţii, dar desenul i-a rămas o pasiune nestinsă.

În 1978 i se publica prima caricatură, în revista Familia, în acelaşi număr în care şi-a făcut debutul Mircea Dinescu. "Era o caricatură despre pilele pe care unii le aveau pe vremea lui Ceaşcă. Desenasem doi bărbaţi în ploaie, iar pe unul ploaia îl evita, semn că avea pile", îşi aminteşte Chiricuţă. De altfel, caricaturile au fost pentru Chiri modul lui de a-şi exprima revolta contra comunismului.

Umor pentru zile negre

14 caricatura 7.jpgDe-a lungul anilor, Viorel Chiricuţă a făcut zeci de expoziţii cu caricaturi şi a publicat bancuri în două ediţii ale cărţii "Umorul, pita săracului". "Am peste 10.000 de bancuri scrise", a socotit artistul. Iar numărul caricaturilor făcute e la fel de mare. Desenele i-au adus, de altfel, şi zeci de premii la concursuri de profil din ţară şi străinătate.
De 15 ani, împreună cu prietenii şi colegii săi de breaslă Ovidiu Pascu şi Flavius Miheş, face anual câte o expoziţie. Anul acesta, deocamdată, au sărit-o, dar Chiri garantează că în ianuarie orădenii vor fi invitaţi din nou la un astfel de eveniment.

Totodată, pregăteşte al treilea volum din cartea cu bancuri şi îşi doreşte să înceapă anul viitor cursuri de caricatură cu copii. Înainte de '89 a mai ţinut asemenea cursuri şi au fost cu folos, trei dintre învăţăcei desenând acum pentru Disney. "Trebuie să impulsionăm tineretul, că noi, ăştialalţi, suntem deja bătrâni. Trebuie să vină cineva în urma noastră", spune artistul.

Chiri ţine musai ca lumea să continue să deseneze caricaturi, deoarece, cum ziceau latinii, râzând se îndreaptă moravurile. Şi, vorba lui, unui popor bolnav şi plin de neajunsuri, ce altceva poţi să-i dai?


BANCURI

De sezon:

Anul Nou fie cu spor
Şi pe card, şi-n dormitor,
Că e criză sau marasm
Cu cardul s-aveţi orgasm
Multiplu, când îl citiţi,
Ori mici spasme când plătiţi...
Trăiţi bine, cu de toate,
La mulţi ani şi sănătate!

Cele trei etape din viaţa unui bărbat: crede în Moş Crăciun, nu crede în Moş Crăciun, este Moş Crăciun.

- Ce cadou vrei să-i faci soţiei tale de Moş Nicolae?
- Toată dragostea mea!
- Dar asta-i curată risipă. De Crăciun ce o să-i mai dai?

Un securist rău, un securist bun şi Moş Crăciun intră în restaurant. Comandă o masă plină de bucate şi, când să înceapă, se stinge lumina. După cinci minute se reaprinde, dar bucatele dispăruseră. Cine le-a mâncat? Securistul rău, pentru că securistul bun şi Moş Crăciun sunt personaje imaginare.

Chiar înainte de Crăciun, un politician cinstit, un avocat binevoitor şi Moş Crăciun se aflau în liftul unui hotel foarte select. Înainte ca uşa să se deschidă, observă o bancnotă de o sută de lei care zace pe jos. Care dintre cei trei credeţi că o ridică? Moş Crăciun, desigur, ceilalţi doi nici nu există!

Cu olteni

De ce se culcă oltenii cu două pietre în buzunar? Cu una sting becul şi cu cealaltă verifică dacă e geamul închis.

Într-un compartiment de tren, un oltean şi un ardelean. Vesel din fire, olteanul începe şi cântă:
- M-a făcut muica oltean, măăăăiii...
La care ardeleanul de lângă îi spune:
- No, iart-o şi tu amu!

Cum construiesc oltenii un gard? Montează o scândură şi scriu pe ea "etc".

De ce pun oltenii televizorul pe dulap? Ca să se uite la fete sub fustă.

Cum începe o reţetă ţigănească de tort? Se fură patru ouă...

Cu moldoveni

Ştiţi de ce au moldovenii steaguri arborate pe faţada casei? Ca să arate tuturor că li se fâlfâie de bancurile făcute pe seama lor!

În timpul sărbătorilor de iarnă, nişte colindători vin la casa unui moldovean şi încep să cânte "Steaua sus răsare". Moldoveanul le răspunde: "Nu, bă, Dinamo!".

De ce se mai numeşte Moldova "Computer Land"? Pentru că peste tot nu auzi decât "Măi, IBM ceva?".

Cu Ion şi Măria

Ion se întoarce cu Mărie de la înmormântarea soacrei lui. Pe când să intre înăuntru, o ţiglă se desprinde de pe casă şi-i cade lui Ion exact în cap. Plin de năduf, cu ochii în cer, acesta murmură printre dinţi: "Ai şi ajuns, viperă?!".

Măria zice într-o zi: "Mă, Ioane, ia mai zi-mi şi mie o vorbă caldă, că de când nu te-am mai auzit!". Ion îi răspunde: "Mărie, arză-te focu'!".

Ion şi Măria stau de vorbă:
- Draga mea, deoarece este tot mai greu să-ţi duci traiul din cauza problemelor cu banii, ar trebui să facem economii. De exemplu, dacă tu ai învăţa să găteşti, am concedia bucătarul.
- Da, iubitule, bună ideea! Şi dacă tu ai învăţa să faci sex, am concedia şoferul!

În sfârşit, Ion o prinde şi o violează pe Măria. Maria: "Ajutoooor!". Ion: "Taci, fă, că pot şi singur!"...

Un studiu sociologic arată că, în general, bărbaţii ies la băut din două motive: 1. N-au femeie. 2. Au femeie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
:)))
Cel mai mare caricaturist al Oradiei dupa parerea mea. I--am tot admirat creatiile sale de prin expozitii dar pacat ca nu este apreciat in Romania.Din pacate marii artisti nu sunt apreciati in viata ci dupa moartea lor. Tine-o Chiri tot asa!
Postat 28 Decembrie 2010, 15:04 de Unguru
:)))))
gluma-i gluma da alea cu unguri sunt cele mai haioase.
Postat 27 Decembrie 2010, 17:40 de :))))))
Ghiri
hopa sus si pas saltat / fir-ai tu de nespalat...
Postat 27 Decembrie 2010, 17:33 de lol
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON