URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Iunie 2010, 10:28

Renaşterea Libertăţii

Renaşterea Libertăţii VIZIONARE PLĂCUTĂ! Proaspăt renovată, cu sistem de sonorizare şi scaune noi, sala B a cinematografului Libertatea îşi aşteaptă spectatorii, ca-n vremurile bune, pentru a vedea filme de calitate
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De-a lungul timpului, cinematograful Oradea din Palatul Vulturul Negru a fost loc de visare, întâlniri romantice, dar şi destinaţie preferată de chiul pentru liceenii orădeni.

Amintirile au rămas, cinematograful mai puţin. După 1989, devenit Libertatea, a avut un parcurs zbuciumat. După o serie de închideri şi redeschideri eşuate, vechiul cinema ispiteşte din nou publicul, cu filme artistice româneşti şi europene.

Din nou Libertatea

În 2004, cinematograful Libertatea a fost închiriat de RADEF firmei Chicago Tours. De atunci s-a tot închis şi redeschis, mai mult din obligaţie, filmele rulând fără un program exact din lipsă de spectatori. De mai bine de două săptămâni, însă, în sala B, singura care mai serveşte drept sală de cinema, rulează producţii apreciate de jurii ale festivalurilor internaţionale.

Renaşterea a fost posibilă pentru că Chicago Tours a obţinut, printr-un program  PHARE, bani europeni. Sala B, care are o capacitate de 110 locuri, a fost dotată cu sistem de sonorizare Dolby, scaunele au fost înlocuite, iar interiorul şi holul zugrăvite. "Investiţia s-a ridicat la aproximativ 40.000 de euro, din care noi am contribuit cu 40%", spune Jakabffy Samu, directorul firmei care administrează şi cinematograful Victoria din Cluj.

Filmele ajung la Oradea prin compania de distribuţie Clorofilm, deţinută tot de Chicago Tours, şi sunt diferite de cele din multiplexuri. "Preţul unui film variază între 1.500 şi 5.000 de euro şi se cumpără pe perioade de 5-7 ani", explică Jakabffy. "O bună perioadă vor fi filme speciale, premiate. Într-o jumătate de an va veni din nou lumea", spune încrezător directorul.

Film la Palat

13 Balazs Zoltan.jpgDe promovare se ocupă asociaţia Metrion Group, "vinovată" pentru proiecte precum Festivalul de animaţie MAFF şi Festivalul de Foarte Scurt Metraj, ambele desfăşurate la Libertatea şi cu priză la public. Din 4 iunie, primul film rulat a fost producţia românească "Eu când vreau să fluier, fluier", iar din 11 până pe 17 iunie s-a desfăşurat Săptămâna filmelor germane. "N-a fost multă lume, din păcate", spune Balazs Zoltan (foto), vicepreşedintele Metrion. Asta chiar şi în condiţiile în care un bilet de film costă 8 lei, iar studenţii şi elevii pot intra doi pe un bilet.

Totuşi, cei de la Metrion nu se lasă. Zoltan plănuieşte să continue organizarea MAFF-ului la Libertatea. "Nu am primit bani de la Primărie, dar sper să îl facem pentru că sălile au fost pline la ediţia trecută". De asemenea, pentru toamnă, Metrion plănuieşte să facă parteneriate cu şcoli şi licee pentru ca tinerii să poată vedea şi alte producţii în afară de "Twilight" sau "Avatar". "Noi vrem să aducem cultură vizuală. E foarte important pentru tineri să vadă filme valoroase", explică Zoltan.

Cât despre programul imediat, până pe 24 iunie, de trei ori pe zi, orădenii vor putea viziona coproducţia est-europeană "Lumea e mare, iar salvarea se ascunde după colţ", o dramă despre un tânăr amnezic, premiată la festivaluri din toată lumea. Iar din 25 iunie, timp de o săptămână, va rula documentarul "Capitalism - reţeta noastră secretă", un film despre averile celor mai bogaţi români.

"Scopul e să avem un cinema artistic în Oradea, o alternativă la filmele comerciale", spune Zoltan. Ca să nu se uite că, înainte de a fi amuzament, cinematografia este o artă...


GLORII APUSE
Cinema de 100 de ani

Cinematograful din Palatul Vulturul Negru a început să funcţioneze din 1911, în sala mare de spectacole botezată Redoute. Cinematograful s-a numit apoi Film Palace, în 1927, şi Filmterrasse, din 1928, potrivit cărţii "Memoria Caselor" a lui Liviu Borcea.

Denumit Oradea în comunism, cinematograful avea trei săli de proiecţie. După 1990, însă, popularitatea Libertăţii a scăzut, iar apariţia în 2003 a Hollywood Multiplex în complexul Lotus Center a dus şi la pierderea puţinilor spectatori rămaşi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON