URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Februarie 2013, 09:34

Primăvara maeştrilor: Luna martie aduce la Oradea spectacole de mare succes, cu monştri sacri ai scenei româneşti

Primăvara maeştrilor: Luna martie aduce la Oradea spectacole de mare succes, cu monştri sacri ai scenei româneşti DUO ÎN FAMILIE. În "Egoistul", venerabilul dar mereu sprintenul Radu Beligan, ajuns la 94 de ani, joacă alături de fiica sa, Lamia Beligan, care va interpreta chiar acest rol şi în spectacol
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăvara "înfloresc" şi spectacolele de teatru. Pe lângă producţiile proprii, sala mare a Teatrului Regina Maria va găzdui la începutul lunii martie alte trei reprezentaţii care se anunţă memorabile.

Sunt spectacole ce au stârnit aplauze furtunoase ani întregi în toată ţara, cea mai mare parte a succesului datorându-se stelelor cu adevărat strălucitoare din distribuţie.

Egoistul

La începutul lunii martie, orădenii vor avea ocazia de a-l vedea pe cel mai longeviv slujitor al scenei româneşti. La 94 de ani, Radu Beligan va juca pe scena Teatrului Regina Maria spectacolul "Egoistul", în regie proprie, după ultima piesă scrisă de francezul Jean Anouilh în 1981. Povestea e parţial autobiografică, avându-l în rolul principal pe Leon Saint Pe, un dramaturg de succes aflat la amurgul vieţii, înconjurat de oameni care-i vor doar banii plus - în cazul amantei - un ajutor în mult dorita carieră de actriţă.

Cu mult umor, dar şi cu momente amare, autorul vorbeşte despre viaţă şi moarte, părinţi şi copii, despre egoism, despre destinul artistului. Alături de maestrul Beligan, pe scenă va apărea şi fiica acestuia, Lamia, care o joacă pe una dintre fiicele personajului principal, dar şi Medeea Marinescu, Simona Bondoc, Damian Crâşmaru şi Tomi Cristin. Spectacolul e reprezentat cu succes la Teatru Naţional din Bucureşti începând din 2004, la Oradea urmând să ajungă pe 4 martie, când va fi jucat de la ora 19. Biletele, puse deja în vânzare la agenţie, costă 80 şi 100 de lei, în funcţie de locul în sală.

Măscăriciul

21 malaele.jpgDestinul artiştilor este şi subiectul celui de-al doilea spectacol de marcă ce va fi jucat la începutul lunii martie la Teatrul Regina Maria. "Măscăriciul", după Anton Pavlovici Cehov, îl aduce în faţa publicului orădean pe Horaţiu Mălăele (foto) care, folosindu-se de cunoscuta-i carismă, va intra în pielea bătrânului actor Vasili Vasilici Svetlovidov. Nefericit după 40 de ani de carieră, "măscăriciul" îşi rememorează succesele, iubirile, dar şi căderile, alături de sufleorul său fidel, interpretat de Nicolae Urs.

Piesa pune în lumină atât abilităţile de comic, cât mai ales cele dramatice ale lui Mălăele, care semnează de altfel şi regia spectacolului. Acesta s-a jucat cu casa plină începând din 2005 la Teatrul Bulandra, fiind itinerat apoi în mai multe oraşe din ţară. Reprezentaţia de la Oradea e programată pe 6 martie, de la ora 19, biletele - care costă 80 de lei în sală şi 50 la balcon - putând fi achiziţionate tot de la agenţia Teatrului.

Dineu cu proşti

Horaţiu Mălăele se va întoarce rapid la Oradea, pe 12 martie, cu un alt spectacol, la fel de apreciat: "Dineu cu proşti", după o "partitură" de Francis Veber. Prezentată ca "o comedie savuroasă", piesa vorbeşte despre prostie, scenariul imaginat de autor pornind de la un dineu la care participă un grup de intelectuali snobi şi sarcastici, prezentaţi însă ca nişte pretendenţi, în anumite situaţii, la titlul de "prost".

Spectacolul produs la Naţionalul bucureştean beneficiază de o distribuţie importantă, alături de Horaţiu Mălăele jucând Ion Caramitru, cel care semnează şi regia, Alexandru Bindea şi Medeea Marinescu. Reprezentaţia orădeană a "Dineului cu proşti" va avea loc de la ora 19, publicul putând cumpăra biletele de la agenţie, la preţuri de 80 de lei la balcon, respectiv 100 de lei în sală.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Poate totusi ma duc la spectacol
La cat de ridicat e pretul unui bilet, este evident ca doar cei cu venituri " nesimtite" ( !? ) ar putea sa mearga. Cei care au venituri la nivelul salariului minim pe economie urmeaza sa serveasca, eventual, spectacole de muzica populara, si acelea, sustinute de artisti locali. Sa le fie rusine acestor mari actori ca accepta o astfel de situatie, sunt convins ca si ei ar avea un cuvant de spus. In acest caz, sa nu mai aiba pretentii de proslavire cat timp sunt inca in viata in conditiile in care e mult mai ieftina o coroana decat pretul unui bilet la spectacolul lor. P.S. Iar acest comentariu apartine unei persoane cu venituri mult peste medie... ( care insa, plateste ca oricine intretinerea locuintei, orele in particular ale copilului, cosul zilnic, etc. )
Postat 25 Februarie 2013, 16:55 de Matei
pt Zeno si a
In primul rand ca nu teatrul din Oradea stabileste pretul biletelor ei doar inchiriaza sala. Pretul e cel stabilit de teatrele din Bucuresti. E adevarat ca pretul e mare, dar tinand cont ca oriunde joaca este sala plina nu au motive sa reduca preturile. Eu voi merge pt ca e probabil ultima ocazie sa-l vad pe maestrul Beligan si merita din plin
Postat 25 Februarie 2013, 10:45 de soso
?
E mare pretul biletului, e adevarat, dar spectacole de genul asta se joaca cu casa inchisa de obicei, sala e arhiplina. Nu mai e "obligatoriu" sa mergi la teatru, nu te mai ia cu arcanul de la scoala sau fabrica, asa ca ramane la latitudinea fiecaruia daca da si cat e dispus sa dea pentru asemenea spectacole.
Postat 25 Februarie 2013, 09:13 de dan oradeanul
a
la preturile astea sa ma lase in pace "marii actori",....iar sincer parerea mea ca Malaiele e 0 ,de 20 de ani nu are decat roluri de tampit ,care sincer il ajuta fata ,dar ca actor 0
Postat 24 Februarie 2013, 19:04 de a
@Zeno
Sunt de acord cu tine ca pretul de 80-100 lei e mare, dar vreau sa te intreb un singur lucru: \"Care ar fi suma maxima pe care ai fi dispus s-o platesti pentru o piesa de teatru in care joaca nume mari ale scenei romanesti?\"
Postat 24 Februarie 2013, 15:25 de Un cetatean
zero barat
cine crezi tu ca isi permite sa dea 100 de lei pe bilet, mai ales daca tre' sa mearga si cu nevasta si copilul ?? da' probabil ca spaga mascata in publicitate primita de la teatru e suficienta cat sa nu-ti pese de iubitorii de cultura.
Postat 24 Februarie 2013, 13:24 de Zeno
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON