URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Octombrie 2017, 14:15

Păşiţi în lumea iluziilor! În premieră, orădenii sunt invitaţi la un muzeu cu oglinzi "mincinoase", holograme şi iluzii optice spectaculoase

Păşiţi în lumea iluziilor! În premieră, orădenii sunt invitaţi la un muzeu cu oglinzi 'mincinoase', holograme şi iluzii optice spectaculoase ODIHNĂ PE CUIE. Între exponatele Muzeului Iluziilor se numără peste 50 de tablouri de mari dimensiuni ce creează iluzii optice şi un pat cu 2.200 de cuie, pe care vizitatorii se vor putea întinde
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O vizită la Muzeul Iluziilor, care va fi deschis timp de trei săptămâni la Oradea, se anunţă o aventură de neuitat pentru copii, dar şi pentru adulţi.

Cine o va face poate descoperi tablouri realizate în aşa fel încât să creeze iluzii optice, va trece printr-un tunel vortex, pentru a experimenta cum e să simţi că-ţi fuge lumea de sub picioare, va putea încerca un pat de fachiri şi chiar să cânte la un instrument fără măcar să-l atingă. Plus un bonus special: îi vor fi dezvăluite misterele din spatele iluziilor...

Iluzii interactive

Asociaţia Astronomică Pluto din Cluj, care în mai multe rânduri le-a prezentat copiilor din Oradea secretele Universului cu ajutorul unui planetariu mobil, a lansat un nou proiect interesant: Muzeul Iluziilor, un concept unic în România, care îşi ademeneşte vizitatorii cu invenţii şi iluzii, pe care în final le şi descifrează tuturor.

Conceptul de Muzeu al Iluziilor este popular în mari oraşe ale lumii, care au astfel de obiective culturale permanente, între ele numărându-se Barcelona, Zagreb, Moscova, Ljubljana şi Sankt Petersburg.

La Oradea, iluziile vor fi prezentate, în premieră, între 7 şi 24 noiembrie, la Sala Florica Ungur (fosta ARLUS), iar toată experienţa va fi interactivă. "Ne-am dorit să creăm un loc în care participanţii de orice vârstă să poată învăţa prin joacă şi prin interacţiunea directă cu exponatele", spune iniţiatorul proiectului, Adrian Filpişan. Vizitatorii vor lua contact cu peste 100 de obiecte ale căror mecanisme de funcţionare le vor fi prezentate şi explicate de Adrian, care va face şi demonstraţii live.

O experienţă unică

Între exponatele Muzeului se numără 24 de oglinzi de mari dimensiuni care deformează realitatea, un tunel de tip Vortex, în care lumea se va "deforma" şi ea în jurul trecătorilor, un generator Van De Graaff, care produce electricitate statică, şi un theremin, instrument muzical la care se cântă fără nicio atingere.

"Proiectul este educativ şi neconvenţional. Cred că fiecare familie şi fiecare copil trebuie să intre măcar o dată într-un Muzeu al Iluziilor. Este o experienţă unică să parcurgi tunelul vortex, să cânţi la theremin sau să te aşezi pe un pat cu 2.200 de cuie fără să ţi se întâmple absolut nimic dăunător, la fel cum este amuzant şi totodată provocator să încerci să rezolvi enigmele din spatele fiecărei iluzii optice", spune organizatorul clujean.

Oglinzile mincinoase

Muzeul Iluziilor îşi va conduce vizitatorii prin trei mari capitole, fiecare destinat unui alt tip de iluzii. Sala oglinzilor deformate este locul unde cei mici se vor distra şi pot deveni, pentru câteva minute, subţiri ca o sfoară ori rotunzi ca un balon, le va creşte burta până la nas sau vor fi pitici ca-n poveşti.

Iluziilor optice le este dedicată o secţiune proprie: peste 50 de tablouri, unele de mari dimensiuni, vor testa ascuţimea celor care vor încerca să dezlege misterele din spatele lor. "Toate imaginile sunt dotate cu instrumente de măsurat, cu ajutorul cărora vizitatorii vor încerca să înţeleagă cum funcţionează iluziile", spune Adrian Filpişan.

Într-o a treia sală, vizitatorii vor observa cum funcţionează hologramele, vor experimenta vertijul într-un tunel de 6 metri, vor încerca să descifreze mecanismul iluziei cinematografice şi îşi vor încerca talentele la theremin.

Pregătiţi pentru poze

"Nu vrem să oferim vizitatorilor doar o alternativă plăcută pentru petrecerea timpului liber, ci şi să le provocăm gândirea, să-i facem să înţeleagă care sunt mecanismele logice şi naturale din spatele tuturor iluziilor care ne înconjoară", afirmă organizatorul clujean, convins că, la fel ca Planetariul Mobil, Muzeul Iluziilor poate fi chiar şi o "completare neconvenţională, dar extrem de utilă, a educaţiei formale din şcoli".

Între 7 şi 24 noiembrie, Muzeul Iluziilor va putea fi vizitat la Sala Florica Ungur pe bază de rezervare, fie telefonică, la numerele 0726-519.941 şi 0758-365.699, fie prin email pe adresa oradea@muzeuliluziilor.ro. Durata unei vizite va fi de 60 de minute, iar preţul unui bilet este de 13 lei. Organizatorii le recomandă curioşilor să aibă bateriile telefoanelor încărcate, căci vor "captura" amintiri haioase...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON