URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Aprilie 2018, 10:38

Oradea dansează! Pasionații pot învăţa vals, tango, salsa şi kizomba și să se distreze la seri dansante cu intrare liberă

Oradea dansează! Pasionații pot învăţa vals, tango, salsa şi kizomba și să se distreze la seri dansante cu intrare liberă SERI RITMATE. În serile de vineri şi de sâmbătă, orădenii pasionaţi de dansuri de societate şi latino se întâlnesc în Blondys Art Cafe din Oradea Plaza sau în Club Life să-şi exerseze pasiunea în cadrul unor seri dansante. Dau totul pe ring şi o fac cu zâmbetul pe buze...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Se spune că dansul e o mică nebunie, care însă le aduce mult bine celor care-l încearcă. Cei care au învăţat măcar câţiva paşi de dans o confirmă.

Mai multe şcoli din Oradea le oferă curioşilor, fie ei şi „împiedicaţi”, cursuri atractive de vals lent, tango, vals vienez, precum şi de dansuri pasionale, cum ar fi salsa şi, mai nou, kizomba, un stil de dans cu origini africane, care are tot mai mulţi adepţi în Europa. Cei deja iniţiaţi se adună în fiecare săptămână să-şi arate mişcările preferate în ring în cadrul unor seri de dans tot mai populare...

Lecţii… de societate

Puţine dansuri nu se pot învăţa în Oradea. La Feeling Dance, un club popular şi cu tradiţie, se predau dansurile de societate, cum ar fi „clasicele” tango, vals lent, vals vienez, cha cha cha şi discofox, pentru toate categoriile de vârstă. Organizatorii au oferte pentru persoane cu vârste între 3 şi... 99 ani.

În studio-ul de pe Vasile Alecsandri, în fosta fabrică Oradinum, se învaţă şi dansuri latino, cum ar fi bachata şi salsa, ambele fiind stiluri de dans antrenante şi pasionale, dar şi faimosul tango argentinian, un dans senzual, admirat în filme precum „Parfum de femeie” cu Al Pacino, însă mai puţin popular în Oradea.

Un modul cu 8 lecţii are chiar un preţ acceptabil, de 150 lei. „La noi în oraş preferinţele sunt împărţite acum fifty-fifty între cursurile cu dansurile clasice şi cele latino”, spune Cristian Jurcuţ (foto), fondatorul Feeling Dance, club care „în sezon”, adică toamna şi primăvara, are sute de cursanţi.

Senzualitate în vogă

Există şi alte cluburi care îi ademenesc pe orădeni să descopere mişcările ori elegante, ori senzuale ale dansurilor. Stephany Dance lucrează, într-o sală din Cetate, atât cu copii cât şi cu adulţi, învăţându-i dansuri de societate. La fel, Zaraza Dance Studio îi aşteaptă pe curioşi în Club Life (str. Alexandru Vlahuţă), unde instructori acreditaţi şi cu experienţă ţin cursuri cu tainele unor dansuri precum vals vienez, tango, discofox, cha cha cha, samba, rumba, precum şi dansuri de grup pe aceeaşi coregrafie. Un astfel de curs costă 180 lei şi se întinde pe 8 săptămâni.

La Zaraza, dar şi la Feeling Dance, se învaţă de ceva vreme şi un dans „fierbinte”. Este vorba despre kizomba, în traducere „petrecere”, un dans originar din Angola, în care partenerii se ţin aproape şi învaţă mişcări senzuale. De câţiva ani, videoclipuri cu parteneri din toată lumea dansând kizomba au devenit virale. „Este un gen mai nou decât salsa în Europa. Îmbină mai multe stiluri şi fuzionează inclusiv cu dansul contemporan şi hip-hop-ul. E destul de uşor de învăţat”, spune Cristi Jurcuţ.

Tradiţie veche

Că sunt cursanţi la început de drum, că au deja experienţă în dans, sute de orădeni aleg să-şi exerseze pasiunea la seri de dans care se organizează săptămânal în oraş. În serile de vineri, acestea au loc în Blondys Art Cafe din Oradea Plaza, iar în cele de sâmbătă în Club Life, ambele cu începere de la ora 22.

Serile dansante din Life sunt organizate de trei ani de zile de Cristi Apătean (foto), coordonatorul Zaraza Dance Studio şi instructor de dans din 1996. „Noi am moştenit cumva serile acestea de dans. Şi pe vremuri se organizau în Oradea, ţin minte că am fost pentru prima oară la o astfel de seară la Clubul Poligrafiei, unde acum e Moszkva Cafe. Era o atmosferă deosebită”, spune Cristi.

La astfel de evenimente se adună şi peste 100 de persoane, de la adolescenţi la oameni trecuţi de prima tinereţe. Cei care aleg să facă asta sau au fost pasionaţi dintotdeauna de dans, sau vor să se menţină în formă odată cu înaintarea în vârstă şi au găsit în dans mijlocul perfect.

Toţi cu toţi

Serile de dans se întind pe mai multe ore, iar participanţii sunt purtaţi prin mai multe colţuri ale lumii prin muzica aleasă de organizatori, din Viena până în Caraibe. De obicei, pasionaţii merg în perechi la astfel de evenimente, dar nu e musai. „Oamenii care vin la serile dansante sunt foarte diferiţi, ca vârstă, ca ocupaţie, însă la noi nu există nicio restricţie. Dansează toată lumea cu toată lumea!”, spune Cristi Apătean.

Ar fi şi greu altfel, căci, prin tradiţie, băieţii dansatori sunt mai puţini decât fetele. Vestea şi mai bună este că intrarea la aceste seri de dans este liberă, iar astfel pasionaţii pot „sălta” în voie ori de câte ori le vine cheful. Căci ei ştiu cel mai bine: odată ce ai prins ritmul, e mai greu să te opreşti...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON