URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Februarie 2020, 19:02

Mai cu viaţă! Orădenii sunt provocaţi să intre în formă la ore de aerobic şi fitness, sărind pe ghete şi dansând... chiar şi din buric

Mai cu viaţă! Orădenii sunt provocaţi să intre în formă la ore de aerobic şi fitness, sărind pe ghete şi dansând... chiar şi din buric DOAR SĂ VREI... Oradea a intrat în Cartea Recordurilor după ce a găzduit cea mai mare oră de kangoo jumps din lume, cu 1.500 de participanţi (stânga). Doritorii pot încerca sportul pe ghete la orele ţinute de Kinga Sebestyen ori la sălile Fit4U. De câteva zile, opţiunile orădenilor s-au înmulţit, căci coregraful Emil Rengle (dreapta) şi-a deschis prima şcoală de dans în oraşul natal, pe care a numit-o „NOW”. Un îndemn la a face mișcare acum!
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La început de an, oamenii nu vor să lase în urmă doar relele şi stresul, ci şi kilogramele în plus. Patronii sălilor de fitness depun mărturie că, în primele luni ale fiecărui an, orădenii se înghesuie să-şi facă antrenamentele, dar nu toţi se şi ţin de ele.

Pentru cei care vor să facă mişcare şi sunt în căutare de inspiraţie, BIHOREANUL prezintă câteva opţiuni interesante disponibile în Oradea. Nu sunt uşoare, dar sunt şi frumoase, şi sănătoase!

Să nu te laşi...

„Sportul te echilibrează, te ajută să vezi altfel viaţa. Aduce mai multe beneficii decât cele pe care le vedem”, spune Daniel Bolba, medaliat în arte marţiale şi proprietarul lanţului de săli de fitness din Oradea Fit4U.

El confirmă că, la început de an, orădenii se înghesuie la sală, însă elanul se pierde treptat. „Mai nou, toţi vorbesc despre un stil de viaţă sănătos, cred că politica şi fotbalul au căzut pe locurile 2 şi 3. Însă, să schimbi ceva în viaţa ta nu e uşor. Trebuie să fii constant. Nu poţi să mergi la sală o lună şi să speri că îţi vei schimba corpul”, spune Daniel.

Chiar şi aşa, nu poţi reuşi dacă nu începi întâi. La sălile Fit4U (deschise la Crişul Shopping Center, respectiv pe străzile Primăriei, Aluminei şi Transilvaniei) oferta de exerciţii este variată şi tentantă. Pe lângă o mulţime de aparate pentru fitness, sălile găzduiesc, spre exemplu, ore de Yoga, Tae Bo, Pilates, Kangoo Jumps, Zumba şi HIIT (High Intensity Interval Training) - un antrenament deosebit de solicitant. „Instructoarea noastră, Anda, tocmai începe un program de 8 săptămâni pentru participanţii la orele de HIIT, cu măsurători, cântărire, şi vrea să-i premieze pe cei care obţin cele mai bune rezultate”.

Variat și consecvent

Dincolo de preferinţele fiecăruia, patronul FIT4U spune că ideală este combinarea mai multor tipuri de antrenamente: „Eu recomand ca, într-o săptămână, să se combine antrenamente de stretching, cum ar fi pilates şi yoga, cu cele cardio, care ridică pulsul, respectiv cu cele de fitness, de izolare musculară”.

Mai departe, consecvenţa e cheia. „Oamenii îşi stabilesc deseori obiective greşite: să slăbească rapid, să facă muşchi, iar dacă asta nu se întâmplă repede, se lasă. Ar trebui să facem sport ca să fim echilibraţi şi sănătoşi”, spune Daniel Bolba.

Sănătate pe ghete

Un alt tip de antrenament extrem de eficient este Kangoo Jumps. Sport complex, Kangoo Jumps presupune realizarea mai multor exerciţii sărind, în ritmul muzicii, pe ghete speciale de tip „rebound”. De ceva vreme, în Oradea, Kinga Sebestyen - cea mai cunoscută antrenoare de la noi şi reprezentantul brandului în România - şi o echipă de specialişti realizează studiul medical KAPO, în care se pot înscrie persoane cu probleme medicale (obezitate, diabet, probleme cu articulaţiile). Acestea primesc sfaturi de nutriţie, fac controale medicale şi participă la orele ţinute de Kinga şi echipa ei la ERA Park.

„Ghetele acestea au fost inventate de un canadian tocmai pentru reabilitare medicală”, explică ea, adăugând că cei care nu participă la studiul medical pot încerca Kangoo Jumps la sălile Fit4U. „Nu recomand alte săli în Oradea. Doar instructorii de la Fit4U au diploma necesară. Nu poţi să sari pe ghete oricum”.

Ridică-te şi dansează!

De câteva zile, celebrul dansator şi coregraf orădean Emil Rengle, câştigător cu show-urile sale pe tocuri al emisiunii „Românii au talent”, a inaugurat în Oradea o şcoală de dans pe care a numit-o „NOW”. „Dansul m-a învăţat despre disciplină, despre sănătatea mişcării, despre responsabilitate, despre respect, despre iubire necondiţionată şi despre curgere lină prin viaţă”, spune Emil.

La şcoala lui de pe str. Seleuşului 40, curioşii vor putea învăţa dans modern, Hip-Hop, Zumba, dans urban, K-pop, latino şi nu numai. Stiluri diferite, care au un lucru în comun: trezesc tot corpul şi-l pun în mişcare!

Orădencele pot intra în formă dansând inclusiv... din buric. O altă sală din Velența, Orientalya Dance Academy, găzduieşte cursuri de belly dance, un stil ce are rădăcinile în Egipt, ţinute de instructoarea Alya. „Învăţăm postura de bază, câteva elemente de balet, iar apoi mişcările, pe care le legăm pe muzică. Unii cred că e uşor, dar dacă sunt făcute corect, se ard multe calorii”, spune ea. Şi asta nu strică niciodată...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON