URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 IUNIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Angela Lupşea, preşedinta Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor Bihor, conduce muzeele şi Cetatea oraşului cu rezultate modeste. În numeroase ocazii am veştejit-o considerând că e inadmisibil ca, la doi ani după finalizarea reabilitării, în fortăreaţă să nu se întâmple mare lucru. Acum, însă, trebuie să recunosc că Zilele Art Nouveau au fost o reuşită care, cred eu, i-a uluit până şi pe organizatori.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vinerea trecută, şeful Poliţiei de Frontieră Române, orădeanul Ioan Buda, a dat o veste mare: după o întâlnire cu omologul de la Budapesta, a decis deschiderea "ocazională" a unui nou punct de trecere a frontierei în Bihor, la Santăul Mare, exclusiv pentru "efectuarea unor transporturi de materiale de construcţii" necesare construirii autostrăzii din Ungaria. Nimic rău până aici, dar asta numai dacă avem memorie de efemeridă şi nu ne amintim câteva detalii poate, totuşi, relevante...
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Umorul e ca mâncarea - are mii de forme, gusturi și arome. Nimeni nu agreează toate bucatele de pe pământ. Plaja de preferințe culinare ţine, în cazul celor mai mulți oameni, de cultura locului în care s-au născut, de ce le-a gătit mama toată viața, de posibilitățile financiare, de zona respectivă, de educație și auto-educație, de tradiție și conservatorism.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi pe marginea scandalului legat de „atenţiile” pregătite de părinţi profesorilor de la Colegiul Naţional Emanuil Gojdu?





De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
În 7 iunie 2018, în calitate de cameră decizională, Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege privind modificarea Codului de procedură civilă, care a fost trimis Preşedintelui României în vederea promulgării. În condiţiile în care unul dintre principalele subiecte actuale din mass media este reprezentat de modificarea codurilor penale, adoptarea acestei legi, mult mai importante pentru cetăţeanul de rând, a trecut aproape neobservată. Sunt modificate aproximativ 100 de articole din Codul de procedură civilă!
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Toxiinfecţiile alimentare sunt boli acute cu manifestări diareice, determinate de salmonele, stafilococi enterotoxici, clostridium perfringens, clostridium botulinum şi alţi agenţi patogeni. Cea mai frecventă toxiinfecţie alimentară este cea determinată de salmonele. Există peste 1.700 de tipuri clasificate de salmonele. 
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Ne naştem, suntem crescuţi de părinţi, ne maturizăm, avem la rândul nostru propriii copii pe care îi creştem, îmbătrânim. Fiecare generaţie trece prin acelaşi ciclu, dar o face în perioade diferite de timp, pe măsură ce în urma noastră rămâne istoria. Aşa se face că aceia care au prins în adolescenţă începuturile comunismului în România au încă memoria vremurilor de dinainte şi au trebuit să se adapteze schimbării.
03 Iunie 2018, 19:18

In vino veritas: Orădenii sunt invitați la primul salon de vinuri din oraș, unde vor degusta peste 200 de varietăţi din țară și străinătate

In vino veritas: Orădenii sunt invitați la primul salon de vinuri din oraș, unde vor degusta peste 200 de varietăţi din țară și străinătate VINURI CU POVESTE. La salonul Millésime se vor organiza şi degustări tematice, cum ar fi o "verticală" cu Cabernet Sauvignon de la crama Ştirbey din perioada 2007-2016
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Înfiinţată în urmă cu opt ani de cunoscutul enolog orădean Dorin Popa, Asociaţia pentru cultura şi civilizaţia vinului Millésime organizează la începutul lunii iunie un eveniment de amploare dedicat iubitorilor de vin.

Nu mai puţin de 26 de crame invitate la Salonul Vinurilor Millésime vor aduce în faţa orădenilor peste 200 de specialităţi de vinuri româneşti, din Republica Moldova, precum şi din Spania, Italia, Portugalia, Africa de Sud, Franţa şi Chile.

Salon în premieră

Oradea este un "hub" al iubitorilor de vin şi de bun gust, spun reprezentanţii Asociaţiei Millésime în invitaţia lansată publicului pentru primul salon de vinuri organizat în Oradea, eveniment care va avea loc în perioada 8-10 iunie în corpul L al Cetăţii, unde îşi vor prezenta ofertele 26 de crame, între care producători din România, precum şi importatori de vinuri din străinătate.

"Avem în ţară mulţi producători de vinuri şi toţi fac calitate. Dar există o problemă: nu avem consumatori informaţi şi educaţi, care să se poată bucura cu adevărat de un vin bun. Salonul Vinurilor Millésime este încă un pas înspre viitori pasionaţi de cultură, civilizaţie şi vin", transmite Dorin Popa (foto), expert degustător şi preşedinte al Asociaţiei Millésime.

Între cramele participante la eveniment se numără Cotnari, cu vinuri din podgoria de 300 de hectare din Dealurile Moldovei, precum Domenii - Tămâioasa Românească 2017, Colocviu la Paris - Busuioacă 2017 şi Castel Vlădoianu - Fetească Neagră 2015. De asemenea, va fi prezentă crama Oprişor, cu vinuri din Dealurile Munteniei şi Olteniei, bine apreciate şi în străinătate.

Vinuri pe alese

La salon vor fi, de asemenea, şi cramele Jidvei, Alira, Histria, Thesaurus, Fort Silvan, Balla Géza, Liliac, Crama Aramic, Lechburg, Jelna, Corcova Roy & Dâmboviceanu, Bauer, Prince Ştirbey, Avincis, Davino, Licorna Winehouse, Viile Metamorfosis, Amfiteatrul Vitis, Gramma, Domeniul Vlădoi, A Wine, Premium Drinks, Wine Point şi Degustă Moldova.

Doritorii vor putea gusta din toate vinurile de la standurile cramelor invitate dacă îşi vor cumpăra bilete de acces (40 lei pentru o zi, respectiv 100 lei pentru toate cele trei zile ale Salonului). La intrare, aceştia vor primi un pahar pe care îl vor putea folosi pentru degustări, aşa cum se obişnuieşte la astfel de evenimente. De asemenea, vor primi şi câte o broşură în care îşi vor putea însemna note despre vinuri.

Pe 8 iunie, salonul va fi deschis între orele 14 şi 20, iar în următoarele două zile, pe 9 şi 10 iunie, între orele 12 şi 20. Vizitatorii vor putea intra şi ieşi din Salon după bunul plac, iar în curtea Cetăţii vor fi standuri cu mâncare, inclusiv unul al restaurantului MEATic din Oradea, înfiinţat de chef Adi Hădean.

Pentru pasionaţi

Pe parcursul evenimentului, în Cetate vor fi organizate şi mai multe aşa numite masterclass-uri pe diverse teme. Înscrierea se face separat pentru fiecare seminar, preţurile fiind cuprinse între 50 şi 100 lei. Primul va avea loc pe 8 iunie, de la ora 17.30, când profesorul Dorin Popa va conferenţia despre "Limbajul nonverbal - Elemente de identitate şi diversitate a vinului".

Apoi, pe 9 iunie, de la ora 12.30, un alt specialist, Kormos Zoltán, va vorbi despre diferenţe şi asemănări între vinurile din România şi Ungaria. În aceeaşi zi, de la ora 15, Oliver Bauer, enologul cramelor Ştirbey şi Bauer, va conduce degustarea verticală pentru Cabernetul Sauvignon de la Ştirbey, cu vinuri din 2007 până în 2016. Două ore mai târziu, Alfred Binder va conduce un masterclass despre Soiul Sangiovese în viziunea celebrei case Marchesi Antinori din Italia.

Spor la degustat!

În ultima zi a salonului se vor ţine două astfel de seminarii: de la ora 12.30, Adrian Butuc, importator de vinuri portugheze, va vorbi despre vinurile din această ţară, una a contrastelor, iar de la ora 15 Alin Ursu, reprezentantul pentru Europa al Casei Franceze Lheraud, va prezenta povestea uneia dintre cele mai respectate afaceri de familie cu cognac (Lheraud) în cadrul unei degustări de cognacuri şi armagnacuri.

Biletele de acces, atât la salon cât şi la seminarii, pot fi rezervate pe portalul salonul.millesime.ro, fiind disponibile, în limita locurilor rămase, şi în zilele de 8-10 iunie, la Cetate. Spor la explorat, spor la degustat!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Posirca
Ca sa se imbogateasca multi fac minuni si transforma vinul in apa apoi adauga niscaiva pastile,de aceea e plin in spitale de oameni cu organele afectate,sa cultive fiecare om un pic de vie daca i e pofta!
Postat 04 Iunie 2018, 12:02 de cut
Auuuuu ce bun
.
Postat 04 Iunie 2018, 01:04 de Sandu1201
count display

FOTO BIHOREANUL

  • Accident grav în Sîntandrei: Două persoane rănite, după ce un Audi s-a lovit cu un Peugeot (FOTO/VIDEO)
  • Gerovital, brandul nr. 1 în România, a deschis primul magazin în Oradea. Inaugurarea s-a făcut cu şampanie, o prezentare Eli Lăslean şi reduceri (FOTO)
  • Voluntariat. 20 de orădeni au plantat flori în piaţa Ferdinand într-o acţiune de înfrumuseţare a oraşului (FOTO / VIDEO)
  • Kirchweih la Palota: Micuţa comunitate de germani şi-a sărbătorit întemeietorul şi protectorul spiritual (FOTO/VIDEO)
  • Morţii cu morţii: Drumul între DN 79 şi cimitirul din Nojorid, presărat cu buruieni înalte de 2 metri! (FOTO)
  • Accident grav pe DN 1: Un bărbat a murit şi o femeie este în stare gravă, după ce o maşină s-a ciocnit cu un autocar (FOTO/VIDEO)
  • Culturi distruse: Grindina a făcut pagube enorme în mai multe localităţi din Bihor (FOTO/VIDEO)
  • Meciuri internaţionale atractive, la turneul internaţional de box 'Memorialul Nicolae Talpoş' (FOTO)
  • The Lion Kings: Campionii României la baschet au prezentat trofeul în faţa fanilor orădeni, fiind primiţi cu aplauze şi confetti (FOTO/VIDEO)
  • Furtună peste Oradea: Ploaia şi vijelia au inundat străzi şi au doborât copaci cu nemiluita (FOTO/VIDEO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 3.8697 RON
  • 1 EUR = 4.5959 RON
  • 1 HUF = 0.015 RON