URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Martie 2011, 14:57

Hobby la înălţime

Hobby la înălţime ZBORURI FĂRĂ PLATĂ. Cursanţii Aeroclubului "Smaranda Brăescu" pot învăţa pe gratis dacă nu sunt trecuţi de 23 de ani, facilitate de care s-au decis să profite anul acesta 18 orădeni
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fascinaţia zborului i-a cuprins pe orădeni acum aproape o sută de ani, când de pe dealurile oraşului erau lansate planoare cu ajutorul aşa-numitelor sandouri, nişte corzi elastice trase la vale de mai mulţi oameni până ce vehiculul putea să se desprindă de pământ, ca să planeze stăpânind curenţii de aer.

Acum, pasionaţii nu mai recurg la asemenea metode rudimentare. Tehnica a evoluat, devenind în acelaşi timp şi accesibilă tot mai multora, aşa că orădenii care vor să simtă adrenalina la înălţime o pot face fără prea mult efort, urmând cursurile de planorism ale Aeroclubul "Smaranda Brăescu". Cei mai tineri, chiar pe gratis...

Mirajul înălţimilor

Planorismul este o disciplină nobilă, ca orice sport aviatic, diferenţa faţă de alte ramuri fiind că pentru a-l practica nu e nevoie să cheltuieşti o avere. Care-i secretul? Simplu: energia necesară zborului cu planorul nu e furnizată de vreun motor care să consume combustibil, ci e "captată" din aer, deoarece planorismul exploatează curenţii de aer, pe care aripile aparatului nu trebuie decât să-i ia în stăpânire.

În Oradea, amatorii planorismului pot să-i înveţe tainele înscriindu-se la cursurile pe care de aproape 30 de ani le oferă Aeroclubul "Smaranda Brăescu", o filială a Aeroclubului Naţional, finanţat de stat. "Planorismul e un hobby, din asta nu se fac bani, o facem din plăcere", spune comandantul Aeroclubului orădean, instructorul Sergiu Tabuia.

13-Andrei-Petroiu.jpgUnul din practicanţii acestui sport este Andrei Petroiu (foto), un pompier de 23 de ani. A devenit membru al Aeroclubului în 2008, când şi-a obţinut şi licenţa de zbor, iar de atunci exersează constant, având la activ, până acum, 50 de ore de planorism. "Zborul te relaxează, te scoate din rutină, îţi dă palpitaţii. Sus e linişte şi descoperi peisaje unice. M-am apucat de planorism din dorinţa de a face ceva deosebit, iar după ce zbori prima dată, tot cu ochii pe cer rămâi. Cine a încercat aşa ceva nu uită niciodată", povesteşte Andrei.

Gratis pentru tineri

13-Sergiu-Tabuia.jpgLa cursurile pentru obţinerea licenţei de pilot de planor poate participa orice persoană care n-a avut probleme majore de sănătate şi care nu poartă dioptrii cu valori peste -3 sau +3. Pentru tinerii între 16 şi 23 de ani instruirea e gratuită, cu condiţia să treacă un test de admitere cu probe din matematică şi fizică. "Este ca un examen de cultură generală, de nivelul clasei a zecea, al cărui scop este ca elevii să-şi însuşească noţiuni elementare", zice Sergiu Tabuia (foto).

Înscrierile la cursul gratuit se fac în fiecare an la sfârşitul lunii februarie, după care cei admişi iau lecţii la nouă materii: legislaţie şi regulamente aeronautice, planificarea zborului, performanţe şi limite umane, principiile zborului, proceduri operaţionale, meteorologie, comunicaţii, cunoaşterea aeronavei şi navigaţie. "Cursurile sunt predate ca la facultate: la finalul fiecărei lecţii le spunem elevilor ce să documenteze, iar la întâlnirea următoare vorbim pe acea temă", explică instructorul.

După ce prind teoria, cursanţii dau un test din toate capitolele, iar cei care îl trec pot ieşi pe pistă, la planoare, cu care fac minim 46 de decolări şi 10 ore de zbor până la examenul pentru obţinerea licenţei de zbor.

Vine cine vrea, "zboară" cine poate

La începutul acestui an, la cursurile gratuite s-au înscris 18 tineri, însă Aeroclubul e deschis şi persoanelor trecute de 23 de ani. E drept, contra cost. Acestea se pot înscrie oricând, fiind obligate şi ele să urmeze cursurile de teorie, dar nu la fel de intensiv precum tinerii sub această vârstă. Preţul unei decolări este accesibil, de numai 10,6 euro, iar licenţa o pot obţine tot după minim 46 de decolări şi 10 ore de zbor. La final, socotelile arată că efortul financiar nu depăşeşte circa 500 de euro.

Doritorii trebuie să ştie însă că nu e chiar atât de uşor să ajungi să zbori. De pildă, anul trecut s-au înscris la cursuri 16 tineri, din care doar trei au şi obţinut licenţa. "Noi suntem o şcoală, vrem să-i ajutăm pe cursanţi să obţină licenţa de zbor, iar de cei care care chiar au talent ne ocupăm în continuare cu mai multă grijă", spune comandantul Aeroclubului. Are şi un exemplu de elev-model: la 22 de ani, Costin Brânzaş a fost convocat în lotul naţional de planorism şi are şanse să-şi ridice propria ştachetă. Dacă va câştiga de acum competiţii internaţionale, în mod sigur o a înălţa până în al nouălea cer...

Laviniu Kovacs

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
jenibil
aeroclubul zmaranga blegescu ! de unde a iesit la pensie fostul comandat Popa, cu 140 de milioane + pilotul de "supersonice" Lupas, cu 120 de milioane. Niste tepari nesimtiti, care n-au muncit in viata lor, da' bine ca acuma au 10 milioane cu reducerile astea, gata, nu mai merg cu nasul pe sus. Asa ca lasati-o mai moale cu aeroclubul, l-ati gasit si pe zgarie-branza de Petroiu :))))) laviniu asta cre' ca se da si el cu planoru' si a gasit metoda sa se puna bine, scrie si el un articolas :P
Postat 21 Martie 2011, 02:09 de nana Floare
ahahahaha
:))))) arde-l pe kovy, imbarliga-l ca doar nu sunteti tovarasi:))))
Postat 20 Martie 2011, 18:24 de ovi
restea
e chiar bun articolu. tineti-o tot asa! commul de mai sus era doar o gluma la adresa lui lavi kovacs!
Postat 20 Martie 2011, 18:14 de balogh
restea
de toata jena articolu, halal jurnalisti!
Postat 20 Martie 2011, 17:55 de balogh
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON