URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Iunie 2019, 13:21

Hai Pe Păşune! Festival inedit la Roșia, cu meşteşuguri, aventură, muzică bună şi bucate tradiţionale

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

„Pe Păşune este locul unde vii să te relaxezi. Este locul în care te întinzi pe covorul verde al naturii şi asculţi cum creşte iarba. Pe Păşune întinzi pătura şi mănânci bucate alese, udate din belşug cu licori savuroase. Pe Păşune te joci cu ţărâna sau faci primul pas către aventură. Şi apoi, după o zi plină, Pe Păşune îţi cântă menestrelii”.

Aşa se prezintă cel mai nou festival rural din judeţul Bihor, care n-are doar un nume neaoş, ci şi un program bogat...

A început cu Straiţa Plină

Prima ediţie a festivalului „Pe Păşune Fest”, va avea loc la sfârşitul acestei săptămâni în comuna Roşia, mai precis la intrarea dinspre Beiuş, în locul denumit de oamenii din zonă „Între râuri”.

Evenimentul este organizat de Asociaţia Orizont Verde, aceeaşi care semnează şi deja tradiţionala „Straiţă plină”, care are loc în fiecare toamnă. „După 7 ani în care am promovat producătorii locali, ne-am hotărât să mergem un pic mai departe și să promovăm tot ce are de oferit colțul de Rai numit munții Pădurea Craiului: natură, cultură, tradiție și o stare de bine pe care nu o găsești oriunde”, spune Szabo Dezideriu (foto), unul dintre organizatori.

Evenimentul este co-organizat de grupul de acţiune locală Pădurea Craiului, în parteneriat cu Primăria Roșia, CAPDD Bihor, AMD Bihor și Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor. „Pe Păşune Fest” este co-finanţat de Fundaţia pentru Parteneriat şi Fundaţia Româno-Americană, în cadrul proiectului „Pădurea Craiului - un loc mai bun de vizitat, un loc mai bun în care să trăieşti”.

Şcoală de meşteşuguri

„Pe Pășune Fest” îşi propune să crească atractivitatea turistică a comunei Roșia și a destinației de ecoturism Pădurea Craiului. „Programul va îmbina, în mod armonios, tradiționalul și modernul, în diverse forme de manifestare artistică. Dorim să oferim celor care vor veni la această primă ediţie un program interactiv de ateliere și workshop-uri de diverse feluri și pentru toate categoriile de vârstă”, anunţă Szabo Dezideriu.

Festivalul va găzdui: ateliere meșteșugărești, grupate sub denumirea de „Școala de Meșteșuguri” și susținute de meșteri locali (război de ţesut, olărit, mărgele, încondeiat de ouă, cusături pe cojoc), ateliere de artizanat, creativitate artistică, ritm și muzică.

De asemenea, în cadrul evenimentului vor exista activități de animație pentru copii și programe de activități outdoor specifice zonei: cicloturism, speoturism, rafting, via ferrata, activități de corzi. Dacă participarea la toate celelalte evenimente este gratuită, pentru activităţile de aventură se vor percepe taxe. Totodată, este obligatorie înscrierea prealabilă pe pagina de Facebook dedicată evenimentului „Pe Păşune Fest”.

Muzică şi bunătăţi

Participanţii vor putea descoperi obiceiuri tradiționale din zona Roşia, precum cele de nuntă şi de clacă, şi vor putea urmări aşa numite piese de teatru țărănesc nescris. Sâmbătă seara vor concerta Vlad Vancea, Dafina Naiad, Iarba Fiarelor, trupa Corbu și formaţia rock din Oradea Frații Jdieri.

De asemenea, va fi deschis un târg de produse locale și o zonă de promovare a artei culinare tradiţionale. În zona „Curții de Ospăț”, cum îi spun organizatorii, oaspeţii vor putea savura sarmale clasice sau cu păsat, bunătăți de vită Angus, păstrăv de pe valea Lazurilor, desert cu înghețată artizanală sau plăcinte coapte pe lespede. În zonă sunt pregătite şi locuri de campare. Bihorenii sunt aşteptaţi, deci, Pe Păşune! E rost de relaxare, de ospăţ şi de distracţie...


PROGRAM „PE PĂŞUNE FEST”

Vineri, 7 iunie

Orele „18-22 - până-n zori”: Degustare de bere artizanală, foc de tabără

Sâmbătă, 8 iunie

Ora 10 - Deschiderea evenimentului

Ora 11 - Vizită ghidată în Peştera Grueţ, nivel uşor, familie

Ora 11 - Tură ghidată cu biciclete

Ora 11 - Târg / troc de carte

Ora 12 - Rafting pe Crişul Repede

Ora 12 - Plimbare cu căruţa

Ora 13 - Vizită ghidată în Peştera Ciur-Ponor, nivel mediu, aventură

Orele 13-17 Tradiţie şi folclor: Punere în scenă de obiceiuri şi teatru nescris

Ora 15 - Târg / troc de carte

Ora 17.30 - Concert folk Vlad Vancea         

Ora 18 - Moment muzical Dafina Naiad

Ora 18.30 - Concert Iarba Fiarelor

Ora 19.30 - Concert Corbu

Ora 20.30 - Concert Fraţii Jdieri

Ora 22 - Foc de tabără, voie bună

***

Orele 11-18: Ateliere interactive diverse, şcoală de meşteşuguri, jocuri şi animaţie pentru copii, atelier de corzi şi aventură, expoziţie de artă

Orele 11-20: Târg de produse responsabile, făcute cu suflet de gospodari locali

Orele 11-22: Degustare de bucate alese, degustare de bere artizanală

Duminică, 9 iunie

Orele 11-14: Degustare de bucate alese, degustare de bere artizanală, tură ghidată cu bicicletele

Orele 12-16: Via ferrata Vadu Crişului

Orele 13-16: Rafting pe Crişul Repede

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON