URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 IULIE 2019

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Csomortanyi Istvan, președintele PPMT, explică rezultatul lamentabil la Bacalaureat al elevilor maghiari prin imposibilitatea de a trece examenul la limba română. El propune ca elevii maghiari din România să învețe româna ca pe o limbă străină. Şi adevărul e că, de data asta, Csomortanyi are perfectă dreptate. Poți să te naști în România, dar dacă limba ta maternă e maghiara, pentru tine româna va fi mereu o limbă străină...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ultima ispravă este un Cod administrativ care imprimă un ritm şi mai nebun. Nu doar primăriile, ci şi consiliile judeţene, prefecturile şi serviciile guvernamentale vor fi obligate să comunice în limbile minorităţilor, adică vor face noi angajări în sistem. Foştii primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de CJ-uri vor avea pensii speciale, tot din, chipurile, bugetele locale, iar cei actuali vor putea valorifica terenuri şi clădiri cu voturile a doar jumătate plus unu din consilieri, fapt ce va reduce şi mai drastic patrimoniile...
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
În spatele fiecărui om politic pe care îl vedeţi la tv sau prin ziare se află o mulţime de oameni care muncesc pe brânci. Sub funcţii de şef de cancelarie, şefi de cabinet, experţi, consilieri sau asistenţi, oamenii aceia pe care nu îi vedem niciodată fac munca efectivă despre care şeful lor bate din gură. Ei sunt marii anonimi ai lucrurilor ce se întâmplă, totuşi, în aparatul de stat, pe care, din pricina supărării noastre generalizate, le ignorăm.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteţi de acord cu ideea primarului Ilie Bolojan de a înfiinţa o televiziune a Primăriei, finanţată din bani publici?


De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
În data de 5 iulie a fost publicată în Monitorul Oficial Ordonanța de Urgență a Guvernului României nr. 57/2019 privind Codul Administrativ. Codul Administrativ a fost inițial adoptat sub forma unei legi care însă a fost declarată neconstituțională în ansamblul său de către Curtea Constituțională, iar proiectul de lege s-a întors în Parlament pentru a fi pus în acord cu decizia Curții Constituționale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Ridicarea temperaturii mediului ambiant la peste 32 gr. C şi o umiditate relativă ridicată (peste 60%) determină modificări ale organismului, care se pot grupa în 4 sindroame importante: mialgia termică, insolaţia, accidentele datorate efortului fizic pe caniculă şi şocul hipertermic. Sunt afectate în special persoanele vârstnice cu afecţiuni cardio-respiratorii şi copiii mici.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...
28 Iunie 2019, 07:59

Gata de aventură? Bihorenii, așteptați la ture de via ferrata, rafting, cicloturism, speoturism și ospețe tradiţionale în natură (FOTO)

Gata de aventură? Bihorenii, așteptați la ture de via ferrata, rafting, cicloturism, speoturism și ospețe tradiţionale în natură (FOTO) STÂNCA SUSPINELOR. Traseul de via ferrata din Şuncuiuş îi pune la încercare pe turiştii ceva mai sedentari, dar îi "injectează" cu adrenalină şi cu o senzaţie fantastică la finish, adică în vârful stâncii, unde au o privelişte extraordinară asupra Defileului Crişului Repede   
Gata de aventură? Bihorenii, așteptați la ture de via ferrata, rafting, cicloturism, speoturism și ospețe tradiţionale în natură (FOTO) DUŞI DE VAL(URI). Curenţii Crişului Repede asigură distracţia în turele de rafting care se organizează în zona Şuncuiuş - Vadu Crişului, oferind turiştilor o doză de adrenalină şi dezvăluindu-le frumuseţile zonei
Gata de aventură? Bihorenii, așteptați la ture de via ferrata, rafting, cicloturism, speoturism și ospețe tradiţionale în natură (FOTO) ...DE-ŢI LASĂ GURA APĂ. Mâncărurile cele mai "adevărate", gătite cu ingrediente proaspete, în stil bihorenesc, sunt vedetele unui pachet turistic de o zi oferit de agenţia Aventura Trekking celor care vor să mănânce din nou, la aer curat, bunătăţile copilăriei 
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ştiaţi că excursiile la munte făcute de dragul lenevelii lângă nişte beri nu mai sunt la modă? Ar fi şi păcat să fie, dată fiind oferta îmbelşugată de activităţi de aventură cu care sunt ademeniţi turiştii în Bihor, în special în destinaţia ecoturistică Pădurea Craiului.

Aici pot "naviga" pe Crişul Repede în bărci gonflabile, ajungând la poalele spectaculoasei cascade Vadu Crişului, se pot căţăra pe trasee "sculptate" în stânci înalte, să coboare în cea mai mare peşteră din România, dar şi să guste delicii cum parcă doar în Bihor se pot găti.

O parte din aceste activităţi au fost testate recent şi de echipa BIHOREANULUI, care le recomandă, deci, în cunoştinţă de cauză... 

Sus, pe stâncă, sus! 

Una dintre cele mai spectaculoase activităţi de aventură pentru turişti este via ferrata, căţărarea pe trasee stâncoase, prevăzute cu cabluri metalice şi cu scăriţe, menite să-i ajute pe temerari în drumul lor spre cucerirea vârfului. În Bihor sunt amenajate câteva trasee care oferă senzaţii tari. Cel mai nou şi tot mai căutat este cel realizat de clubul de alpinism Cassio Montana, organizaţie cu o istorie de 35 de ani, la Şuncuiuş, pe partea stângă a drumului de acces spre Peştera Unguru Mare. 

Lung de 150 metri şi cu o diferenţă de nivel de 80 metri, traseul Montana Land e prevăzut cu un cablu de oţel, pentru asigurare, şi cu scăriţe metalice pentru escaladarea peretelui de stâncă. La înălţime, într-o grotă, alpiniştii au aşezat câteva hamace pentru ca turiştii să-şi poată trage sufletul şi să admire panorama superbă asupra Defileului Crişului Repede.

"Noi am amenajat mai ales trasee pentru alpinişti profesionişti, dar traseele de via ferrata sunt accesibile şi celor care nu fac asta la nivel profesionist. E păcat ca oamenii să nu se bucure de senzaţiile pe care le oferă căţărarea. Nu demult ne-a spus o doamnă că întotdeauna a vrut să ajungă pe stânci, dar n-a putut prin alpinismul clasic", spune Sebastian Lascu (foto), vicepreşedintele Cassio Montana şi fost vicecampion naţional la alpinism viteză. 

Deasupra tuturor 

Pentru cei care nu sunt în cea mai bună formă fizică, via ferrata poate fi o provocare, dar cu ambiţie, aproape oricine poate ajunge în vârf. În plus, după o asemenea tură, înapoi la pensiune, berea are parcă un gust ceva mai bun, căci are şi aromă de satisfacţie.

E extrem de important de ştiut că această căţărare nu se poate face oricum, ci doar cu echipamente corespunzătoare (încălţări de munte, căşti, hamuri, lonji speciale de amortizare) şi ghizi specializaţi. Turele de via ferrata sunt incluse în oferta agenţiei de turism Aventura Trekking şi costă câte 90 de lei, în preţ fiind incluse accesul pe traseu, echipamentul şi ghidajul. 

Tot în Şuncuiuş există şi un minitraseu pentru copii, Piticot, înalt de 20 de metri, pe care cei mici sunt asiguraţi atât cu ajutorul lonjelor prinse pe cablul de pe stâncă, cât şi în coardă, de un ghid aflat la punctul de pornire. 

Amatorii de senzaţii tari au de ce să se bucure. Cassio Montana investeşte sumele strânse din taxa de acces pe traseele de via ferrata în amenajarea altor atracţii, cum ar fi un nou traseu în Montana Land, ceva mai dificil, prevăzut şi cu un "pod indian", pe care temerarii vor trece călcând pe un cablu şi ţinându-se de altele două, şi o tiroliană la altitudine mare, de 30 de metri. "În plus, avem în plan un nou traseu de via ferrata, în Bălnaca, pe stânca Piatra Roşie, care ar putea deveni cel mai spectaculos din zonă", dezvăluie Sebastian Lascu. 

Temerari prin valuri 

În perimetrul ariei protejate Pădurea Craiului, şi Crişul Repede promite aventuri demne de povestit.

O mână de firme specializate, precum Master Adventure şi Aventura Trekking, oferă ture de rafting (în bărci gonflabile cu mai multe locuri) şi caiac de la Şuncuiuş până la Vadu Crişului, cu o oprire la spectaculoasa cascadă de pe teritoriul comunei din urmă. Aici, vâslaşii îşi fac poze şi se odihnesc la baza cascadei, căci costumele de neopren pe care le îmbracă înainte de pornire le permit să şadă chiar şi-n apa rece a Crişului. 

O tură în care aventurierii se iau "la trântă" cu curenţii cu ajutorul vâslelor costă circa 120 de lei şi include echipamentele şi ghidajul. Preţurile nu sunt mici, dar cei care au încercat depun mărturie că a meritat.

În aceeaşi zonă, curioşii pot descoperi cea mai mare peşteră din România, Peştera Vântului (foto), din Şuncuiuş, în care se poate intra doar cu programare prealabilă, cu cel puţin 10 zile înainte. Traseul turistic, de 2 kilometri dus-întors, poate fi parcurs cu echipamente speciale şi cu ghizi, vizitatorii putând vedea formaţiuni carstice, stalactite şi stalagmite, de o frumuseţe remarcabilă. O tură de speoturism, spune Gabriel Bonaciu (foto), de la Aventura Trekking, costă între 110 lei şi 200 de lei pe persoană. 

Bihorenii obişnuiţi să fie activi pot alege şi ture de cicloturism prin judeţ, inclusiv prin zona Pădurea Craiului, unde participanţii nu doar că pedalează, ci şi descoperă frumuseţile naturii. 

Delicii în natură 

O altă activitate turistică ceva mai puţin solicitantă, dar extrem de apetisantă, este "Brunch-ul tradiţional" organizat tot de Aventura Trekking pentru cei care vor să "reîntâlnească liniştea satului bihorean, gustul mâncărurilor după reţete tradiţionale, cu produse din bătătura harnicilor localnici din Valea Crişului (comuna Bratca) şi să afle istoria bisericii de lemn din sat, dar şi povestea ecodestinaţiei".

Activitatea se întinde pe o zi întreagă şi include ture cu bicicletele (pentru cei care doresc), "plimbări cu cocia", pe fân cosit tradiţional, trasă de cai "învăţaţi" cu oamenii, şi nu mai puţin de 10 feluri de mâncare, între care aperitive cu slănină, şuncă şi ceapă, ciorbă ţărănească la ceaun, sarmale cu pisat şi afumătură, plus prăjituri cu brânză dulce. De asemenea, în timpul vizitei la biserica din sat se pot asculta pricesne. 

Costul pentru o persoană este 150 de lei, copiii sub 5 ani nu plătesc, iar cei până în 14 ani au reducere 50%. Cei care n-au "prins" cea mai recentă ieşire la bunătăţi tradiţionale, care a avut loc pe 1 iunie, pot să-şi programeze propriul brunch privat, pe pagina de Facebook Aventura Trekking. Şi, la o aşa invitaţie, e păcat să nu o facă...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.2139 RON
  • 1 EUR = 4.7326 RON
  • 1 HUF = 0.0145 RON