URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Octombrie 2018, 18:41

„Excursie” printre astre: Copiii orădenilor sunt aşteptaţi să dezlege misterele eclipselor şi anotimpurilor în singurul planetariu mobil din ţară

„Excursie” printre astre: Copiii orădenilor sunt aşteptaţi să dezlege misterele eclipselor şi anotimpurilor în singurul planetariu mobil din ţară UNIVERSUL DIN DOM. Planetariul mobil în care curioşii pot descifra secretele eclipselor este un dom cu diametrul de 8 metri şi înălţimea de 5 metri, a cărui cupolă se transformă în boltă cerească prin intermediul unor proiecţii
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Misterele cosmosului vor fi explicate pentru micuţii din Oradea la finalul acestei luni, când în oraş va ajunge, din nou, Planetariul Mobil al Asociaţiei Astronomice Pluto.

Într-o serie de spectacole interactive numite "A, B, C, D, Eclipsele", copiii şi părinţii lor pot afla cum apar aceste fenomene naturale şi le pot vedea formându-se într-un dom de mari dimensiuni.

Ştiinţă şi iluzie

De fiecare dată când a ajuns la Oradea, Planetariul Mobil Educaţional, singurul de acest fel din România, s-a bucurat de succes, copiii şi părinţii fiind deopotrivă curioşi să înţeleagă secretele universului.

În ultimii ani, Asociaţia Astronomică Pluto din Cluj-Napoca a adus în Oradea prezentări interactive despre constelaţiile şi legendele pe care străbunii le-au atribuit acestora, despre astronomul şi filosoful italian Galileo Galilei, precum şi despre Robotul Curiosity, trimis de NASA pe Marte.

În luna octombrie a anului trecut, membrii Asociaţiei Pluto au adunat sute de curioşi în Sala Florica Ungur (fosta ARLUS), unde era amenajat un Muzeu al Iluziilor, concept unic în România. Vizitatorii au putut vedea tot felul de iluzii optice, un tunel vortex, un pat de fachiri, ba chiar şi un instrument muzical - theremin - la care poţi cânta fără să-l atingi.

Fără superstiţii!

Între 22 şi 25 octombrie, Planetariul Mobil Educaţional ajunge din nou la Oradea, tot la Sala Florica Ungur (Piaţa Ferdinand nr. 4), cu o serie de prezentări atractive despre formarea eclipselor şi ciclul anotimpurilor.

Spectacolul ştiinţific "A, B, C, D, Eclipsele" vine să suplinească lipsa unei educaţii astronomice adecvate în şcoli şi să dărâme superstiţiile legate de fenomenele cosmice. "Încă mai există adulţi care au o fobie legată de eclipse, care se transmite şi la cei mici. E un lucru pe care vrem să îl eliminăm prin ştiinţă", spune Adrian Filpişan, iniţiatorul şi coordonatorul Planetariului Mobil Educaţional.

Educaţie în dom

Gazdele vor trata şi ciclul anotimpurilor, lucru care de multe ori dă bătăi de cap profesorilor, dar şi părinţilor, atunci când vor să le dea explicaţii coerente copiilor. "Adulţii au mari dificultăţi în a le explica celor mici de ce la noi, în emisfera nordică, este iarnă, iar în Australia, în emisfera sudică, este vară", spune Filpişan.

Reprezentaţiile vor include explicaţiile a doi povestitori care vor interacţiona cu publicul, proiecţii live şi prezentări de informaţii despre fenomenele cosmice care determină clima şi influenţează viaţa pe Pământ. Ca de obicei, spectacolele se vor ţine într-un dom mobil cu diametrul de 8 metri şi înălţimea de 5 metri.

Poveşti şi proiecţii

Proiectul de educaţie astronomică este unic în România prin caracterul său interactiv. "Credem în importanţa învăţării prin poveste, prin interacţiune şi prin distracţie. Pentru un copil este infinit mai uşor şi mai plăcut să înveţe ce e o eclipsă de Soare văzând corpurile cereşti proiectate deasupra sa, pe bolta domului, însoţite de explicaţii, interactiv, decât privind o ilustraţie într-un manual şcolar", explică iniţiatorul proiectului.

La fel ca la precedentele vizite, spectacolele în Planetariul Mobil se vor desfăşura între orele 9 şi 18, din oră în oră. Durata unei proiecţii va fi de 50 de minute, iar preţul unui bilet 15 lei. Organizatorii precizează că la o proiecţie pot participa 60 de copii şi părinţi. Vârsta minimă pentru vizitatori este de 4 ani, cu însoţitor adult.

Doritorii sunt chemaţi să-şi facă din timp rezervări la numărul de telefon 0758-365.699 sau pe adresa oradea@planetariumobil.ro. Aşa, călătoria printre astre le va fi asigurată...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON