URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Noiembrie 2017, 14:03

Crăciun de poveste: Târgul de Crăciun din Oradea va transforma Piaţa Unirii într-un tărâm magic

Crăciun de poveste: Târgul de Crăciun din Oradea va transforma Piaţa Unirii într-un tărâm magic PIAŢA STELELOR. În Piaţa Unirii va fi adus şi anul acesta un brad artificial imens, care va fi împodobit cu steluţe şi ghirlande luminoase. Atmosfera va fi asigurată şi de concertele date de mai mulţi artişti, unul dintre invitaţi fiind Ştefan Bănică jr., al cărui recital e programat pe 21 decembrie
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pe 30 noiembrie, la ora 18 fix, în Piaţa Unirii, sezonul sărbătorilor de iarnă va fi deschis prin aprinderea a mii de beculeţe festive.

Tot atunci va debuta o nouă ediţie a Târgului de Iarnă, care va transforma piaţa centrală a oraşului într-un veritabil "winter wonderland", un tărâm magic al iernii, cu clădiri scăldate în proiecţii colorate, un patinoar, un brad imens şi o roată care îi va ridica pe curioşi deasupra zonei pentru a se bucura de privelişte. Pe lista colindătorilor care vor poposi la Oradea în preajma Crăciunului sunt Nicu Alifantis, Ştefan Bănică jr., Ioan Bocşa şi Boney M.

Târg pentru toţi

Cel mai bogat Târg de Crăciun organizat până acum în Oradea se va desfăşura în două locaţii, în Piaţa Unirii, între 30 noiembrie şi 31 decembrie, şi în Cetate, între 8 şi 17 decembrie. "Anul acesta încercăm să dezvoltăm şi să îmbunătăţim experienţa vizitatorilor. Am investit şi suntem foarte atenţi la cum e organizat târgul. Pe lângă orădeni, ne dorim să atragem şi vizitatori din judeţele vecine şi din Ungaria", spune Mihai Jurca, preşedintele Asociaţiei pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune (APTOR), entitatea din subordinea Primăriei care organizează evenimentul.

Bugetul alocat este semnificativ, de 500.000 lei, la care se adaugă sprijinul financiar sau în produse şi în servicii acordat de parteneri precum Raiffeisen Bank (partener principal), Coca-Cola, Andromi, Careffour ERA, MyDeck şi Restaurantul Queens.

Întâlnire cu Moşul

În premieră, orădenii se vor putea bucura şi de proiecţii festive cu laser (foto) pe toate clădirile din Piaţa Unirii, care vor fi acoperite cu lumină, culoare şi simboluri de iarnă. Tot pentru prima oară, în piaţă va fi adusă o roată ca în parcurile de distracţii (ferris wheel), care îi va ridica pe curioşi deasupra forfotei. De asemenea, va fi amenajat şi un patinoar, va fi instalat un brad artificial imens, vor fi atârnate plase luminoase, iar pe Biserica Sfântul Ladislau va fi proiectată scena Naşterii lui Iisus.

În ceea ce-i priveşte pe comercianţi, aceştia vor vinde vin fiert, ceaiuri şi mâncăruri, urmând să fie deschise şi 30 de căsuţe cu obiecte artizanale, cadouri şi produse de sezon. În centrul oraşului se vor organiza şi o serie de ateliere pentru copii şi însuşi Moş Crăciun va fi prezent să-i întâmpine pe copilaşi şi să se pozeze cu ei în perioadele 8-10, 16-17 şi 20-23 decembrie, între orele 18 şi 20. Pe deasupra, în weekend-ul 8-10 decembrie va sosi la Oradea faimoasa caravană Coca-Cola, cu două camioane roşii de Crăciun, care vor găzdui concursuri şi tombole.

Crăciun cu Bănică jr.

Pe o scenă amenajată în Piaţa Unirii vor cânta şi colindători de seamă. Seria concertelor va fi deschisă pe 30 noiembrie, de la ora 19, de Nicu Alifantis & Zan, pe care orădenii îl aşteaptă să le cânte "Decembre", celebra sa piesă pe versurile lui Bacovia.

Îl vor urma, între alţii, Ducu Bertzi & Friends (3 decembrie, ora 20), Cornelia Tihon, cu recitalul "Ocolul Pământului în 80 de colinde" (8 decembrie, ora 19), Narcisa Suciu (9 decembrie, ora 20), Nicola (16 decembrie, ora 20), formaţia Boney M, în varianta cu solista Liz Mitchell (17 decembrie, ora 20), Ştefan Bănică jr., al cărui concert de Crăciun este programat pe 21 decembrie, tot de la ora 20, precum şi Ansamblul Artistic Profesionist Crişana, cu "corinde" bihoreneşti, pe 23 decembrie, de la ora 19.

De asemenea, pe 12 decembrie, tot în cadrul evenimentelor organizate de municipalitate, la Teatrul Regina Maria va cânta Ioan Boşca alături de Ansamblul Icoane.

Cetatea tradiţiilor

Cetatea va fi şi ea decorată cu ghirlande luminoase şi, între 8 şi 17 decembrie, va găzdui o serie de evenimente dedicate tradiţiilor şi obiceiurilor de Crăciun din Bihor. Vor fi deschise, aşadar, Casa Vinului şi Casa cu Bunătăţi, de unde vor putea fi cumpărate vinuri şi produse locale, şi se vor ţine diverse ateliere de meşteşuguri, inclusiv pentru realizarea unor podoabe de Crăciun.

Tot aici vor fi organizate nu una, ci două cine ale porcului, gătite cu ajutorul unor bucătari vestiţi: Horia Vârlan (în weekend-ul 9-10 decembrie) şi italianul românizat Antonio Passarelli (în weekend-ul 16-17 decembrie). Preparatele tradiţionale din porc vor putea fi degustate şi cumpărate de pofticioşi. Or fi impresionante luminiţele, ghirlandele şi patinoarele, dar nici cârnaţii, toroşul şi alte bunătăţi nu sunt de lepădat...


VOCEA STRĂZII

Ce părere aveţi despre programul Târgului de Crăciun pregătit pentru acest an în Oradea?

Mi se pare foarte bun, cred că va fi cea mai reuşită ediţie a Târgului. Şi mă bucur că se întâmplă în oraşul meu!

Tudose Constantin

La fel ca în toate oraşele ţării, şi noi, orădenii, aruncăm cu banii pe Criş. Nu mi se pare OK, este o cheltuială mult prea mare. 

Mircea

Eu nu pricep de ce nu ne întreabă şi pe noi dacă vrem sau nu. Este un târg care costă mult şi e plătit din banii noştri.

Carmen Turean

Cred că va fi o atmosferă magică, mă bucur că s-au gândit la un program atât de amplu. Oradea seamănă tot mai mult cu Viena.

Anikó

Nu e în regulă. Bani să asfalteze străzile pline de gropi nu găsesc, dar au fonduri să arunce pe diverşi artişti şi festivaluri.

Laurenţiu Turcan

Programul mi se pare bun. Dar puteau să se gândească şi la oamenii străzii, de exemplu un colţ unde să primească mâncare.

Ana Maria

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
2 la mana...
TDS: (adica tedesedouapuncte - deh, tastatura...)
Postat 27 Noiembrie 2017, 18:42 de ineuanul
2 la mana...
apropo TDSȘ cum naiba au stiu ei sa puna poza cu bradu si cu junele cantacios cand abia urmeaza a fi ceea ce n-are cum a fi fost deja? Sa-mi trag nervu optic...
Postat 27 Noiembrie 2017, 18:40 de ineuanul
TDS...
... eu cred ca materialul asta a fost scris numai asa, la misto, sa te enervezi tu... conspiratie planetara, ce mai...
Postat 27 Noiembrie 2017, 17:56 de ineuanul
SMARANDO! CE NUME FRUMOS!!!
Măi Măndită dragă! De unde știi tu d-amu' că va fi " tărâm magic "? Așa presupui sau așa ți-au dictat să scrii Bolojan tatăl, Birta fiul ori Mălan îndepărtatul? Sau Ju nele neștiutor în orice?
Postat 25 Noiembrie 2017, 14:31 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON