URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Martie 2020, 13:00

Colectiv la Oradea: Documentarul ce dezvăluie scene din culisele tragediei din clubul Colectiv poate fi vizionat la Cinema Palace (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Chipul mutilat de cicatrici, degetele ambelor mâini înjumătăţite de foc, aşa încât nici măcar zahăr în cafea nu poate să-şi pună, şi un corp zvelt transformat în durere. Nervuri cicatrizate, hematoame ce se văd de sub haine, bucăţi de piele descuamată, unite de flăcări într-o geografie atroce şi senzaţia de sufocare pe care ţi-o dă suflul unui incendiu care s-a răspândit mai repede decât apuci să-i suni pe ai tăi...

Vi se pare prea mult? Scena e cât se poate de vie pentru victimele care au scăpat din Colectiv. Şi este descrisă, din spatele ei, de un documentar cu acelaşi nume care arată fără menajamente corupţia sistemului de sănătate românesc. De săptămâna trecută, filmul poate fi văzut în Oradea, la Cinema Palace.

Să nu uităm...

Aţi urmărit mărturiile victimelor din clubul Colectiv? Documentarul realizat de Alexander Nanau în primul an de la tragedie - lansat în avanpremieră pe 28 februarie în cinematografele din România - nu este despre asta. Reprezintă mai mult o radiografie a sistemului, a ceea ce s-a întâmplat după noaptea de 30 octombrie 2015, când 64 de tineri au murit, dintre care 27 pe loc, iar restul s-au stins apoi la Spitalul de Arşi din Capitală, majoritatea nu atât din cauza rănilor, ci omorâţi de bacterii în medii care, teoretic, erau sterile.

Documentarul, filmat alături de Mihai Grecea, rănit cu şanse minime de supravieţuire în clubul Colectiv, începe cu o scenă greu de privit de către spectatorii sensibili. Un moment cu muzică rock, cu solistul trupei Goodbye to Gravity încântat, iar apoi, brusc panicat, când tavanul ia foc de la artificii. Firul roşu se învârte în jurul unei investigaţii făcute de Gazeta Sporturilor sub coordonarea lui Cătălin Tolontan, care a arătat că se putea face mai mult pentru salvarea victimelor.

Anchete grele, precum cea care a demonstrat că dezinfectanţii de la Hexi Pharma - folosiţi inclusiv la arşii din Colectiv şi în 300 de spitale din ţară - au fost diluaţi şi de zece ori cu complicitatea autorităţilor, dezastrul de la Spitalul Malaxa, muşamalizarea din partea politrucilor, protestele şi strădaniile noului ministru tehnocrat al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, de a schimba "un sistem 90% corupt" - toate pun cap la cap un tablou greu de acceptat.

Un rol important îl au în documentar contabili, medici specialişti şi alte surse care, nesuportând cum "mor copiii", au cerut ajutorul jurnaliştilor pentru a da la o parte masca de pe faţa sistemului. Sunt răvăşitoare scenele cu pacientul pe care colcăiau viermii în spital ori mărturia unei doctoriţe care povestea cum colegii ei le puneau tinerilor răniţi cearşafuri pe feţe, ca să nu-i vadă. "Vă gândiţi ce a putut simţi unul dintre ei, să se trezească sub un cearşaf?"...

Sistem vs. oameni

Filmările au fost realizate în timp real, în primul an de la tragedie. "Ceea ce îşi imaginează publicul când vede filmul este că acolo s-a filmat cu un car de Champions League, cu 20 de camere, cu lumini şi tot arsenalul. Calitatea imaginii într-adevăr îţi dă acest sentiment. În cea mai mare parte a lui, s-a filmat cu o cameră mică, ţinută în mână chiar de regizor, de Alexander Nanau, sau de Mihai Grecea. Nu simţeam o presiune extraordinară din partea lor, dar nici nu a fost o relaţie armonioasă 100%. După o lună sau două nu îi mai simţeam în redacţie, deşi nu am avut încredere în ei la început. Au stat un an în redacţie. Veneau aproape în fiecare zi, au mai fost şi momente tensionate, în care îi rugam să plece", a mărturisit, într-un interviu recent, Cătălin Tolontan (în foto, alături de jurnalista Mirela Neag).

"Producţia va oferi în premieră spectatorilor din cinematografe acces în locurile cheie de după evenimentul tragic din clubul Colectiv: redacţii de ziare, cabinete de miniştri, coridoare de instituţii, săli de şedinţe. Filmul urmăreşte jurnalişti, avertizori de integritate, pacienţi şi familiile lor, dar şi oficiali din guvern şi reprezentanţi ai statului, dezvăluind fără compromisuri o întreagă reţea a corupţiei, minciunii şi manipulării", au explicat producătorii, care îşi descriu filmul ca fiind unul "despre sistem versus oameni, despre adevăr versus manipulare, despre interes personal versus interes public, despre curaj şi responsabilitate individuală"..

Multi premiat

Adevărul e că simplitatea şi firescul cu care a fost surprins totul impresionează, iar până acum documentarul a avut rezonanţă în mai multe locuri din lume. Premiera mondială a avut loc în luna septembrie a anului trecut la Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia, "colectiv" fiind primul film documentar românesc selectat în cadrul prestigiosului festival italian.

"Pelicula a fost selectată şi în alte competiţii europene, printre care Festivalul de Film din Zurich, unde a obţinut premiul pentru cel mai bun film documentar. "Colectiv" s-a aflat şi în selecţia oficială din cadrul Festivalului de Film Sundance 2020, unul dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume, care se desfăşoară în Statele Unite", explică echipa care l-a realizat.

La Oradea, documentarul poate fi urmărit, deocamdată, de luni până joi, numai la Cinema Palace. Şi merită văzut. Pentru că, vorba sloganului, #Colectiv #NePriveştePeToţi!

Vezi mai jos trailerul filmului!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON