URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 August 2019, 14:35

Carnaval cu surprize: Ce aduce nou în Oradea Carnavalul Florilor

Carnaval cu surprize: Ce aduce nou în Oradea Carnavalul Florilor TRADIŢIE. Cu toate că evenimentul are loc încă din 2005, orădenii nu s-au plictisit de el, aşteptând an de an sosirea carelor înflorate
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luna august înseamnă pentru orădeni flori, concerte şi tradiţii, în special maghiare. Anul acesta, Carnavalul Florilor va aduce în oraş şase care alegorice, dar şi un concert al renumitului pianist Havasi, spectacole pe malul Crişului Repede şi degustarea unui tort al Bihorului şi a unei prăjituri a Oradiei.

În plus, pe finalul lunii, localnicii şi turiştii sunt invitaţi în Cetate, la o nouă ediţie a Zilelor Culturii Maghiare.

Mii de flori

Ajuns la cea de-a 14-a ediţie în Oradea, Carnavalul Florilor va aduce în oraş pe 21 august şase care alegorice din Debreţin. Date fiind lucrările edilitare, coloana nu va mai străbate oraşul, iar carele vor putea fi admirate doar în Piaţa Unirii, începând de la ora 12.

Un car spectaculos se anunţă cel realizat în comun de judeţele Bihor şi Hajdú-Bihar, denumit "Dă-ne azi pâinea cea de toate zilele" şi reprezentând două cupluri, unul în port popular din zona Beiuşului, altul în straie din zona de graniţă a Ungariei. Un alt car va simboliza "Legenda Sfântului Ladislau" şi va omagia vizita Papei în România, iar un altul, realizat de regiunea Tayoma din Japonia şi de oraşul Debreţin, va purta denumirea "Dansul Leului alb şi roşu".

Havasi, sold out!

În Piaţa Unirii, carele vor putea fi admirate până la ora 17, timp în care vor da spectacole majorete şi ansambluri folclorice. Apoi, alaiul va pleca într-un tur prin câteva localităţi din judeţ: Biharia, Tămăşeu, Roşiori, Diosig şi Săcuieni. 

Seara de 21 august se va încheia în Piaţa Unirii cu concertul pianistului Balázs Havasi. Biletele s-au vândut ca pâinea caldă, organizatorii de la APTOR - asociaţia din subordinea Primăriei însărcinată cu promovarea turismului - suplimentând cele circa 2.200 de bilete iniţiale cu încă peste 400, care s-au epuizat şi ele în câteva ore.

Carnaval... cu de toate

Chiar dacă alaiul carelor alegorice va ajunge în Oradea doar pe 21 august, Consiliul Judeţean a programat evenimente dedicate Carnavalului Florilor încă de joi, 15 august, când, de la ora 9, se va desfăşura un tur ciclist cu pornire din Cetate, organizat de Asociaţia Tinerilor din Pesta.

Vineri urmează mai multe activităţi pe malul Crişului, în aval de Parcul Libertăţii. De la ora 18, părinţii şi copiii vor putea participa la o sesiune de yoga, iar de la 19 trupa Liliput a Teatrului Szigligeti va susţine un spectacol. Tot acolo va fi amplasată şi o scenă pe care, din 16 până în 20 august, vor urca solişti, trupe şi ansambluri care vor interpreta atât şlagăre internaţionale, cât şi cântece populare maghiare.

Evenimentele conţin şi surprize dulci. În premieră, cu ocazia Carnavalului, se va pregăti o prăjitură a oraşului şi un tort al judeţului. Prăjitura va putea fi degustată gratuit timp de trei zile, din 19 până în 21 august, între orele 17 şi 20, la cofetăria Fan Ice, iar felii din tort vor fi oferite, contra cost, la Fan Ice şi Bacio Dolce.

Zile maghiare

Pe finalul lunii, Asociaţia Sfântul Ladislau şi APTOR organizează o nouă ediţie a Zilelor Culturii Maghiare. Cei care doresc să descopere tradiţiile, bunătăţile culinare, dansurile şi porturile populare maghiare sunt invitaţi în Cetatea Oradea, între 23 - 25 august.

Unul dintre evenimentele inedite se anunţă a fi un spectacol de pictură în nisip, care va putea fi urmărit de pe ecrane amplasate în curtea fortăreţei. De asemenea, vor da spectacole artişti şi trupe din Ungaria care vor întreţine atmosfera de sărbătoare, între care Honey Beast, Bojtorján, orchestra Pannonia Allstars Ska şi Szalóki Ági. Nu vor lipsi, fireşte, nici mâncărurile tradiţionale maghiare.

Se anunţă, deci, o lună "înflorată" şi cu gusturi bune...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON