URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Aprilie 2011, 16:50

Broadway de Oradea

Broadway de Oradea IUBIRE CA PE SCENĂ. Pentru a transpune spectatorii în lumea romantismului şi a comediei, protagoniştii premierei muzicale "Îndrăgostiţii din Ancona" repetă pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor interpretarea unor şlagăre din Italia anilor '70-'80
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii care vor merge la cea mai nouă premieră a stagiunii trupei Iosif Vulcan vor avea parte de o excursie în însorita Italie, unde pe malul Mării Adriatice, într-o veche piaţetă din orăşelul Ancona, nouă personaje îşi deşiră relaţiile întortocheate de dragoste, pline cu umor şi surprize.

Poveştile lor sunt completate cu fragmente de muzică şi dans, în care spectatorii vor putea descoperi şi alte calităţi ale actorilor teatrului orădean.

Comedie cu rezonanţă

13-Andrei-Mihalache.jpgTrupa Iosif Vulcan a Teatrului de Stat repetă din greu, în aceste zile, pentru premiera muzicală a stagiunii 2010-2011. Spectacolul "Îndrăgostiţii din Ancona" este pus în scenă de regizorul Andrei Mihalache (foto), directorul artistic al Teatrului de Nord din Satu-Mare, aflat la prima colaborare cu teatrul orădean.

"Este vorba de o comedie muzicală, un gen îndrăgit de public, care le pansează rănile acumulate în viaţa de zi cu zi", spune regizorul. Comedia este o adaptare după scriitoarea maghiară Vajda Katalin şi are două acte. "Noi am pregătit o readaptare a piesei, iar spectacolul va începe lăsând publicul să creadă că este vorba despre o trupă de teatru care improvizează chiar pe loc un spectacol, deşi nu e nici pe departe aşa", dezvăluie Andrei Mihalache.

Cântec, dans şi dragoste

Acţiunea piesei se petrece într-o veche piaţă din Ancona, unde vecinii ascund spumoase poveşti de dragoste din trecut sau legături amoroase din prezent. "Spectacolul prezintă mai multe perechi în devenire, regăsirea unor cupluri despărţite, dar şi alte situaţii surpriză", spune Andrei Mihalache.

Poveştile personajelor se învârt în jurul lui Don Tomao Nicomaco, bogătaşul oraşului, care a rămas văduv de tânăr, jucat de Richard Balint. Acesta vrea cu orice preţ să o mărite pe Lucia, fiica lui, jucată de Anca Sigmirean, o tânără bâlbâită şi mioapă, cu Giovanni (Andrian Locovei), proprietar de cafenea. În spectacol apar şi Luigi del Soro (Sebastian Lupu), un muzicant ambulant, dar şi Agnesse (Ioana Dragoş Gajdo) şi Dorina-menajera (Mihaela Gherdan), fosta şi respectiv actuala amantă a bogătaşului Don Tomao. Alte două personaje sunt interpretate de Corina Cernea şi Alexandru Rusu.

"Noi am adaptat piesa pentru ţara noastră, aşa că în spectacol apare şi o moldoveancă (Victoriţa, interpretată de Adela Lazăr), ajunsă în Italia în căutarea iubitului care a lăsat-o gravidă când a venit în vizită la mănăstirile din România", povesteşte regizorul. Pe parcursul acţiunii spectatorii descoperă că fiecare dintre cei nouă protagonişti are ceva de ascuns, iar deznodământul este unul neaşteptat.

Roluri ritmate

Dacă poveştile personajelor nu pot fi dezvăluite în întregime, publicul trebuie să ştie, în schimb, că îi va putea vedea pe actorii trupei Iosif Vulcan în ipostaze inedite, cântând şlagăre ale anilor '70-'80 din Italia, care vor fi completate cu coregrafii.

"Actorii vor cânta melodii cu versuri traduse şi adaptate scenariului, dar şi cântece în limba italiană. E un lucru destul de dificil, pentru că e vorba de nu mai puţin de 21 de piese", povesteşte Andrei Mihalache. Printre melodiile care vor fi auzite în spectacol se numără şi "Soriento", "Felicita", "Il nostro mondo", "L'italiano" sau "Il re di couri".

Regizorul are speranţa că actorii vor reuşi să-şi încânte publicul, deoarece "cântă bine, se mişcă bine, dar mai ales sunt dăruiţi". De altfel, pentru a se putea prezenta în faţa spectatorilor, actorii orădeni au făcut multă pregătire muzicală, dar şi coregrafie. "Talentul actorilor şi dispoziţia lor de joc sunt foarte bine puse în valoare. Sunt mulţumit de spiritul lor ludic", îşi laudă regizorul "oştenii".

Rezultatele intenselor pregătiri vor fi văzute vineri 15 aprilie, de la ora 19, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor, când e programată premiera. Spectacolul trebuia jucat iniţial pe 10 aprilie, însă, din cauză că unul dintre protagonişti are probleme de sănătate, a fost amânat. Indiferent de ziua în care urcă pe scenă, actorii şi-au propus ca prin interpretarea lor să-i facă pe orădeni să se îndrăgostească şi ei. De o comedie pe melodie...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
ne-am saturat de tiganii...
vai,vai ,iar un spectacol a la Vulcu...halal...NE-AM SATURAT...CE TEATRU MAI ESI ASTA...
Postat 10 Aprilie 2011, 23:37 de nesi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON