URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Februarie 2013, 08:30

"Rocker" la el acasă: Regizorul Marian Crişan îşi lansează la Oradea cel mai nou film

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Acum un an, mulţi trecători priveau curioşi la camioanele, macaralele şi reflectoarele instalate în centrul urbei, în jurul cărora roboteau o grămadă de oameni, pregătind "scena" pentru ceea ce se arăta a fi turnarea unui film.

Ei bine, rezultatul pregătirilor de atunci va putea fi văzut începând cu 22 februarie, când cunoscutul regizor Marian Crişan îşi va lansa, la Cinema Cortina din Oradea Shopping City, cel mai nou lungmetraj: "Rocker". Un film despre dragoste, familie, rock şi droguri.

Dragoste de tată

22 Marian Crisan.jpgLa 36 de ani, bihoreanul Marian Crişan (foto) e deja un regior de succes, după un film premiat la Palme d'Or şi unul propus pentru Oscar. "Rocker", cel de-al doilea lungmetraj pe care l-a scris şi pus în scenă, a fost finalizat şi va avea premiera la sfârşitul lunii. După cum spune Marian, cel mai probabil noua producţia va stârni controverse, prezentând relaţia dintre un tată (interpretat de actorul clujean Dan Chiorean) şi fiul său dependent de droguri (jucat de sibianul Alin State).

Viaţa părintelui se învârte în jurul fiului său. În ciuda neînţelegerilor, tatăl dovedeşte că e dispus să facă orice pentru băiat, ajungând chiar să fure şi să se umilească pentru a-i da bani de droguri. "Deşi fericirea se pare că e undeva departe, cei doi încearcă să meargă înainte ca o familie", povesteşte Marian, care, pentru a prezenta fidel lumea narcomanilor, s-a documentat serios. "În 2009 am realizat un documentar despre Tudor Sişu (n.r. - din trupa La Familia), pe atunci dependent de heroină, urmărind o zi din viaţa lui. Această temă nu este adusă suficient în atenţia publicului şi nu cred că ar trebui să devină tabu, ci ar trebui să fie discutată şi asumată social", spune regizorul.

Rockerii anonimi

În noul său film, ceea ce-i uneşte pe tată şi fiu este rockul. Şi asta pentru că fiul, Florin, este liderul unei trupe, iar tatăl, Victor, a fost pasionat toată viaţa de acest gen de muzică. "Filmul aduce în discuţie şi lumea rockerilor, în special a celor anonimi. Una care nu a prea fost explorată în filmul românesc", explică regizorul, el însuşi un fan rock.

De altfel, formaţia care apare în film a fost inspirată dintr-una reală, "Iguana pe fir", care încă mai activează în Salonta. "Ce mi-a plăcut tot timpul la rockeri a fost comuniunea şi identitatea lor. În film discut şi despre faptul că rockerii rămân, să zicem, la fel, fie că sunt tineri, fie că înaintează în vârstă". Pe coloana sonoră a peliculei sunt folosite, printre altele, şi melodii ale trupei orădene "Celelalte Cuvinte". "Muzica pe care o ascultă tatăl-rocker este cea a acestei formaţii. De altfel, e una dintre trupele pe care eu le admir şi consider că reprezintă un anumit spirit care, din păcate, se cam pierde", spune Marian.

Proiectat în Oradea

Muzica nu este însă singura referinţă din film la locurile de care aparţine regizorul prin naştere. Filmările pentru "Rocker" au fost realizate în luna februarie a anului trecut în Oradea, Salonta, Beiuş şi în zona Arieşeni. "Am ales să filmez tot în Bihor, tot acasă, şi de data aceasta, la fel ca pentru Morgen (n.r. - precedentul film de succes) deoarece sunt legat sentimental de oamenii şi locurile acestea. Mi-e mai uşor să imaginez scenarii despre oameni pe care-i simt mai bine. Totuşi, Rocker este un film care s-ar putea întâmpla în orice oraş de provincie de pretutindeni", arată regizorul.

În film apar, în roluri mai mici, şi Daniel Vulcu, Richard Balint şi Elvira Rîmbu, actori ai Teatrului Regina Maria. "Am mai lucrat cu ei şi la Morgen, şi cred că a fost o plăcere de ambele părţi. Sunt nişte actori fantastici, care merită să joace şi în filme", zice Marian Crişan.

"Rocker" a avut premiera internaţională în septembrie 2012, la cea de-a 60-a ediţie a Festivalului de Film de la San Sebastian (Spania), fiind apoi prezentat şi la festivalurile de la Trieste (Italia) şi Goteborg (Suedia). În Oradea, filmul va începe să ruleze din 22 februarie, însă, va avea premiera de gală pe 23 februarie, la Cinema Cortina din Oradea Shopping City. "Rocker" va putea fi urmărit apoi până pe 1 martie. O săptămână în care, după mulţi ani, orădenii vor putea vedea o producţie realizată la ei acasă!


LAUREAT
Salontanul cu Palme D'Or

Pasionat de mic de filme, Marian Crişan a absolvit Academia de Teatru şi Film din Bucureşti în 1998. Iniţial a realizat doar scurtmetraje, precum "Amatorul" ori "Comunismum mobilae", în 2008 dând prima lovitură cu "Megatron", povestea unui copil dintr-un sat de la marginea Bucureştiului dus de mama sa să-şi serbeze ziua la McDonalds, filmul fiind distins cu prestigiosul "Palme D'Or" la Festivalul de la Cannes. De mare succes a fost şi primul său lungmetraj, "Morgen", ce prezintă neaoşa poveste a unui salontan care încearcă să ajute un turc să treacă ilegal graniţa pentru a ajunge în Germania la fiul său. Pelicula a primit patru premii la Festivalul de la Locarno (Elveţia), fiind propus şi pentru "Cel mai bun film străin" la Premiile Oscar.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON