URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Ianuarie 2019, 10:53

Se anunță distracție! Vezi aici care vor fi cele mai importante evenimente din 2019 în Oradea

Se anunță distracție! Vezi aici care vor fi cele mai importante evenimente din 2019 în Oradea PLIN DE VIAŢĂ. 2018 a fost generos în evenimente care au scos orădenii din case, între cele mai populare fiind concertul orchestrei ţigăneşti cu 100 de membri din Budapesta, proiecţiile de pe Palatul Vulturul Negru precedate de concerte de muzică de film şi Toamna Orădeană care a umplut la maximum curtea Cetăţii
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii au dansat anul trecut, s-au relaxat şi au socializat la o mulţime de evenimente organizate în oraş. Printre "hituri" s-au numărat Street Food Festival, Kids Fest, Ziua Mondială Art Nouveau, European Music Open, Zilele Sfântului Ladislau, Festivalul Medieval al Cetăţii, TIFF Oradea, Festivalul de Teatru, Toamna Orădeană şi Târgul de Crăciun.

Anul 2019 aduce noi ediţii ale acestor festivaluri, dar şi multe surprize…

Centenar orădean

Mihai Jurca, șeful APTORAnul 2019 se anunţă plin de evenimente majore, cele mai importante organizate, la fel ca până acum, de către Asociaţia pentru Promovarea Turismului în Oradea şi în Regiune, finanţată din bugetul oraşului. "Vom dezvolta evenimentele care au potenţial să devină un magnet pentru orădeni şi turişti", spune directorul executiv al APTOR, Mihai Jurca (foto), despre continuarea strategiei urmărite şi în anul precedent.

Câteva dintre aceste evenimente au şi fost bătute-n cuie. Astfel, pe 20 aprilie, în Piaţa Unirii va fi mare sărbătoare, la împlinirea a 100 de ani de la eliberarea Oradiei de către trupele româneşti ale generalului Traian Moşoiu de sub ocupaţia bolşevică a lui Kun Béla. "Dorim să recreăm atmosfera din Piaţa Unirii din 1919, cu un decor special. Trebuie să mai primim nişte răspunsuri de la instituţiile militare", dezvăluie Jurca o parte din "conţinutul" evenimentului.

În aceeaşi perioadă va avea loc şi o nouă ediţie a Târgului de Paşte. Pentru a nu încurca sărbătoarea dedicată eliberării Oradiei şi programată în Piaţa Unirii, târgul ar putea debuta după 20 aprilie ori mai devreme, dar în altă locaţie.

Delicii de stradă

Între 8 şi 12 mai, Târgul Gaudeamus va aduce la Oradea cele mai noi apariţii editoriale, iar apoi, între 16 şi 19 mai, Piaţa Unirii va fi acoperită de miresmele Street Food Festival. "În funcţie de numărul vendorilor care vor veni vom şti dacă ne vom extinde şi în alte locaţii", precizează Mihai Jurca.

Piaţa Unirii va găzdui şi în 2019, aşadar, evenimente importante, dar probabil nu pe toate. "S-ar putea să fim influenţaţi de celelalte lucrări care se vor desfăşura în oraş şi care vor afecta traficul rutier. Vor fi perioade în care, din cauza acestora, nu vom putea bloca şi circulaţia prin Piaţa Unirii pentru evenimentele noastre", precizează şeful APTOR.

Prima decadă a lunii iunie va aduce o surpriză: Festivalul de Teatru de la Oradea, organizat de Teatrul Regina Maria în mod tradiţional la început de toamnă, se va desfăşura între 1 şi 10 iunie, decizia fiind luată pentru a se evita suprapunerea cu alte festivaluri din ţară. Programul ediţiei 2019 nu este încă stabilit, dar cu siguranţă va conţine spectacole recente ale mai multor trupe din ţară.

Palatul animat

Tot în primele zile ale lunii iunie, Cetatea va avea decoruri de basm, datorită unei noi ediţii a Kids Fest. În aceeaşi lună sunt programate şi Turul Ciclist al Bihorului (6-9 iunie), European Music Open (11-16 iunie), cu muzicieni şi dansatori care au evoluat pe marile scene ale continentului, precum şi The Color Run (22-23 iunie), cursa în cadrul căreia alergătorii sunt "scăldaţi" în pudră multicoloră.

Prima lună a verii va prilejui şi o nouă ediţie a Zilelor Sfântului Ladislau, organizată de asociaţia cu acelaşi nume, în ultimii şase ani manifestarea aducând în Oradea artişti maghiari recunoscuţi, dar şi tradiţii ungureşti de tot felul.

Tot în iunie va fi organizată partea a II-a a evenimentului care vara trecută a fermecat orădenii: Ziua Mondială Art Nouveau. La fel ca atunci, şi în acest an vor avea loc, cel mai probabil în zilele de 8 şi 9 iunie, concerte în aer liber, expoziţii şi o nouă rundă de proiecţii spectaculoase de tip video mapping pe faţada Palatului Vulturul Negru. Pentru a oferi ceva nou orădenilor, animaţiile vor fi însă modificate faţă de cele de anul trecut.

Cavaleri, flori şi muzică

Între 4 şi 7 iulie, Cetatea va fi din nou populată de sute de cavaleri, luptători, domniţe şi menestreli, într-o nouă ediţie a Festivalului Medieval. Luna august va fi rezervată, deja în mod tradiţional, filmelor în aer liber, ce vor fi proiectate în şanţul Cetăţii cu ocazia Oradea Summer Film.

Pe parcursul lui 2019 se vor organiza din nou şi numeroase evenimente de prezentare a tradiţiilor ungureşti, slovăceşti şi iudaice, iar Cetatea va fi, pentru a doua oară consecutiv, gazdă a festivalului culinar turcesc Anatolian Food Festival.

Spre finalul lunii august orădenii vor avea din nou Carnavalul Florilor, cu care alegorice de la Debreţin. Anul trecut, cu ocazia acestui eveniment, municipalitatea a dat lovitura organizând şi un concert al Orchestrei Simfonice Ţigăneşti din Budapesta, "100 Tagú Cigányzenekar", care a adunat în centrul oraşului aproximativ 10.000 de spectatori. Există toate şansele ca orădenii să aibă din nou parte de un mega-concert în seara Carnavalului, dar detaliile încă nu au fost stabilite.

Festivalul oraşului

La început de toamnă (30 august – 1 septembrie), orădenii vor fi invitaţi să se relaxeze în hamace cu ocazia The Big Picnic. Cum astă-toamnă prima ediţie a avut priză la public, festivalul TIFF Oradea va fi organizat şi anul acesta în perioada 6-8 septembrie, când publicul va putea vedea producţii în premieră. La final de septembrie va avea loc ediţia a II-a a Ora Jazz Festival, al cărui debut a fost apreciat anul trecut de cunoscători.

Următorul mare eveniment va fi Toamna Orădeană, care se va desfăşura cel mai probabil atât în Piaţa Unirii, cât şi în Cetate, după ce anul trecut curtea fortăreţei (unde festivalul fusese mutat pentru a menaja dalele din piatră trani puse în centru) s-a dovedit clar neîncăpătoare în serile când capete de afiş au fost Irina Rimes, Antonia, Holograf şi Carla’s Dreams.

După un nou concert "România ne uneşte" dedicat zilei de 1 Decembrie, evenimentele publice din 2019 se vor încheia cu deja clasicul şi tot mai coloratul Târg de Crăciun. Ediţia de anul trecut a avut decoruri bogate, cu căsuţe de poveste, precum şi proiecţii de sezon pe clădirile din Piaţa Unirii, unde au colindat, între alţii, Inna şi Ştefan Hruşcă. Ediţia din 2019 se anunţă chiar şi mai bogată, la fel ca toate evenimentele din noul an...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON