URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 15 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Oradea are nevoie de un Centru Cultural care să mai reducă presiunea asupra Teatrului Regina Maria sau să fie o variantă pentru Filarmonica a cărei clădire a fost retrocedată de la București. Acum se pregătește un centru multifuncțional frumos, cu o sală mare, de peste 1.000 de locuri, plus încă două mai mici, bașca o grămadă de facilități. Investiția este serioasă, de peste 120 milioane lei, din care doar 40% fonduri europene. 
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Aprilie 2019, 14:12

Sărbătoarea artelor: European Music Open aduce la Oradea o pleiadă de personalităţi (FOTO)

Sărbătoarea artelor: European Music Open aduce la Oradea o pleiadă de personalităţi (FOTO) MUZICĂ DE LA VIENA. În iunie, orădenii vor putea asculta Orchestra de Tineret din Viena (fundal), o obişnuită a festivalurilor internaţionale, care va interpreta „Requiemul” lui Mozart, una din soliste urmând să fie Ileana Tonca (foto), soprană la Opera de Stat din capitala Austriei
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nu vă faceţi planuri de plecare pentru mijloc de iunie! Ajuns la ediţia a patra, Festivalul European Music Open se anunţă mai spectaculos ca oricând. 

În program au fost incluse evenimente de prim rang, între care o expoziţie adusă la Oradea de „Grigorescu” din Taiwan, „Requiemul” lui Mozart interpretat de muzicieni din Viena, teatru cu Marcel Iureş şi Florin Piersic jr. şi un spectacol cu balerini din Slovenia, coordonaţi de un coregraf născut la Beiuş.

Picturi în premieră

Festivalul European Music Open, programat între 11 şi 16 iunie, este organizat de Primăria Oradea prin Asociaţia de Promovare a Turismului în Oradea şi Regiune (Visit Oradea), alături de parteneri precum Muzeul Ţării Crişurilor.

Una dintre surprizele ediţiei 2019 este expoziţia „The silence of my interior” a artistului taiwanez Chen Ching Jung, în vârstă de 85 de ani, care locuieşte o bună parte din an la Paris. Directorul artistic al festivalului, tenorul Alexandru Badea, a spus într-o conferinţă de presă, marţea trecută, că pictorul reprezintă pentru poporul său ceea ce Nicolae Grigorescu este pentru români.

Chen Ching Jung va expune în premieră naţională la Muzeul Ţării Crişurilor, al cărui director, Aurel Chiriac, a precizat că artistul donează instituţiei un mozaic evaluat la 250.000 euro.

Coregraful din Beiuş

Un alt invitat de vârf al European Music Open 2019 este coregraful Edward Clug (foto), director artistic al Companiei de Balet din Maribor (Slovenia), care aduce la Oradea o trupă de 30 de dansatori. Clug este bihorean, fiind născut în Beiuş şi studiind apoi la Cluj, iar în prezent e unul dintre cei mai importanţi coregrafi din lume, invitat permanent al Operelor din Stuttgart, Zurich, Viena, precum şi al Teatrului Balşoi.

La European Music Open va veni, tot în premieră naţională, şi Orchestra Filarmonicii de Tineret din Viena, înfiinţată în urmă cu 20 de ani, condusă de dirijorul Michael Lessky. Filarmonica a cântat la festivaluri din Italia, Brazilia, China şi Praga, iar la Oradea va avea două concerte, unul la Catedrala Romano-Catolică, alături de Corul Filarmonicii locale - în program fiind „Requiem” de Mozart - şi unul pe scena Teatrului Regina Maria, într-o gală de operă. În ambele spectacole vor cânta şi solişti ai Operei de Stat din Viena: Bongiwe Nakani (mezzosoprană), Herbert Lippert (tenor), Russi Nikoff (bariton) şi soprana româncă Ileana Tonca.

Între protagoniştii ediţiei se mai numără Cvartetul ESO (Evergreen String Quartet) din Taipei, care va cânta la vernisajul expoziţiei pictorului Chen Ching Jung, şi trio-ul de jazz The Three Wise Man, care va concerta la Sinagoga Zion.

Maia, cetăţeanul turmentat

European Music Open are între invitaţi şi personalităţi importante ale vieţii culturale din România, festivalul cuprinzând pentru prima oară şi un spectacol de teatru - „Stage Dogs”, cu Marcel Iureş şi Florin Piersic jr.

În program a fost inclus, de asemenea, şi un spectacol cu fragmente din cea mai recentă operă a lui Dan Dediu: „O scrisoare pierdută”. Versiunea prezentată la Oradea va fi inedită, rolul Cetăţeanului Turmentat, cel care acompaniază muzica ca povestitor, fiind interpretat de Maia Morgenstern.

Tot la European Music Open orădenii vor putea audia, la Catedrala Sfântul Nicolae, un concert cu patru suite româneşti dat de Cvartetul Transilvan, care îl are în componenţă şi pe apreciatul violonist Gabriel Croitoru.

Un alt cap de afiş e unul dintre cei mai importanţi scriitori români contemporani, Mircea Cărtărescu, invitat al unui colocviu alături de cronicarul orădean Dan Liviu Boeriu. Biletele pentru evenimentele din iunie vor fi puse în vânzare în curând şi, din experienţa anilor anteriori, se vând repede.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.544 RON
  • 1 EUR = 4.9675 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON