URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Martie 2019, 13:43

Urgenţe cu economii: Noua Unitate de Primire a Urgenţelor va fi prima instituţie publică din Oradea cu fundaţie termică (FOTO)

Urgenţe cu economii: Noua Unitate de Primire a Urgenţelor va fi prima instituţie publică din Oradea cu fundaţie termică (FOTO) ENERGIE DIN PĂMÂNT. Vechii piloni, ce susţineau doar platforma pentru ambulanţe, au fost retezaţi pentru a face loc celor noi, care vor transforma pământul de sub UPU într-o uriaşă baterie de stocare a energiei aşa încât iarna să încălzească, iar vara să răcească imobilul
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O tehnologie ingenioasă, ecologică şi economică, este folosită pe şantierul noii clădiri a Unităţii de Primiri a Urgenţelor din cadrul Spitalului Judeţean din Oradea. În baza unui proiect conceput de un grup de ingineri orădeni şi clujeni, fani ai energiilor regenerabile, noul imobil va fi primul edificiu public din judeţ care îşi va asigura din pământ energia necesară încălzirii pe timp de iarnă şi răcoririi pe perioada verii.

Pe cât de mici sunt costurile investiţiei, pe atât de mari avantajele: cheltuielile cu termoficarea vor fi reduse cu până la 30%, climatizarea va deveni gratis, iar pentru mentenanţa sistemului nu se va mai da niciun leu. În plus, utilizatorii clădirii vor avea temperaturi constante tot anul, indiferent de anotimp.

Suprasolicitare

În 2017, la capătul unui proiect iniţiat în 2015 de şeful UPU-SMURD, dr. Hadrian Borcea (foto), şi de managerul Gheorghe Carp, Spitalul Judeţean din Oradea devenea primul din ţară dotat cu heliport, cu fonduri de la companii private, suplimentate ulterior cu bani de la Ministerul Sănătăţii şi din venituri proprii. Raţiunea era simplă: pentru pacienţii care au nevoie de intervenţii urgente timpul economisit face adesea diferenţa între viaţă şi moarte.

În 2020, la 5 ani după un alt proiect iniţiat de acelaşi Borcea, Spitalul Judeţean va marca o altă premieră: va fi prima asemenea instituţie complet modernizată, dar nu numai din perspectiva utilităţii medicale, ci şi a eficienţei energetice. Obiectivul principal al proiectului a fost, la început, simpla extindere a UPU, motivată prin creşterea solicitărilor: dacă în 1993, anul înfiinţării, Unitatea „procesa” 30.000 pacienţi, în 2018 numărul celor trecuţi pe la Urgenţe ajungea la 150.000 persoane.

Fără calorifere, fără aer condiţionat

Investiţie de 25 milioane lei, extinderea UPU este cofinanţată de Ministerul Sănătăţii (51,3%) şi Primăria Oradea (48,7%), prevăzând construirea unei clădiri noi cu trei niveluri. Accesul ambulanţelor se va face la demisol, la parter va fi desfăşurată activitatea medicală, iar la etajul superior va exista un amfiteatru cu 175 locuri pentru studenţi şi cadrele medicale, utilizabil şi pentru congrese şi simpozioane, plus o farmacie cu sistem computerizat de gestionare a medicamentelor, spaţii administrative şi un laborator robotizat de analize medicale.

Din perspectiva proiectanţilor şi constructorilor, partea nevăzută, cea dedesubtul noii clădiri, este cea mai spectaculoasă. Pentru că terenul de pe deal este instabil, fundaţia imobilului va fi sprijinită pe 242 piloţi din beton armat, înfipţi la 11 metri în sol. Aceştia nu vor avea doar rol de susţinere mecanică a clădirii, ci şi de susţinere energetică, deoarece în carcasa lor au fost montate ţevi similare celor folosite la încălzirea prin pardoseală a caselor, care iarna vor asigura termoficarea, iar vara climatizarea. UPU va fi prima clădire publică din Bihor care nu va avea deloc nici calorifere, nici aparate electrice de condiţionare a aerului.

Fundaţie-acumulator

Proiectarea şi execuţia sistemului de încălzire a clădirii aparţine firmei orădene Termoline, membră a clusterului ZEPHER (Zero Energy Passive Home - Energie Regenerabilă), din care fac parte specialişti din Universitatea orădeană, de la Politehnica din Cluj şi din alte firme interesate de energiile regenerabile.

Horia Ban„În armătura fiecărui pilot s-a montat o ţeavă elicoidală, reţeaua acestor ţevi formând un circuit din care pompe de căldură încălzesc şi răcesc direct clădirea, printr-un sistem radiant montat în structura ei din beton. Aceşti piloţi formează o mare baterie energetică, care pe perioada verii „scoate” căldura din clădire şi o trimite în sol, energia termică astfel „salvată” în pământ fiind extrasă iarna şi furnizată pentru încălzirea clădirii”, explică Horia Ban (foto), directorul firmei.

Costul investiţiei e infim, transformarea unui pilot de infrastructură într-unul energetic costând aproximativ 80 euro, dar rezultatele sunt spectaculoase: pe timpul iernii utilizatorul îşi reduce cheltuielile de termoficare cu până la 30%, iar vara costul climatizării devine aproape zero, asta în condiţiile în care temperatura va fi constantă, 24 grade Celsius, în tot cursul anului. Simplu spus, ingineria de vârf a fost pusă la lucru în beneficiul medicinei, despre care se speră că va fi tot performantă...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Mulți "sonați" se cred genii ...
... făcând afirmații "inovatoare" cu nonșalanța tipică amatorilor care se pricep la multe când îi asculți, până când se dau cu capul de grindă și dau vina pe "înălțimea" lor cerebrală !?! Asta chiar le întrece pe toate ... cum că energia termică ce se acumulează vara, rămâne stocată în pământ și se eliberează mai apoi, în mod natural, pe timpul iernii !?! Și totul se reduce la 80€ pe fiecare stâlp "energetic", conceput de niște demni urmași ai Școlilor de Vară !?! Noroc că Spitalul de Psihiatrie e doar cu ceva mai la vale, către orașul care iarăși va prinde un loc 1 la capitolul "idei eșuate din start" !?! O simplă întrebare acestor "inventatori" ... au calculat și ∆Q în perioadele cu nori și ceață, sau doar cele de la însorire până-n miez de noapte pentru #ecuator ?!?
Postat 26 Martie 2019, 20:57 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON