URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 22 IULIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Niște asociații care primeau de la cetățeni acea brumă de bani de 2% din impozitele pe 2017, pentru a mai acoperi nevoile copiilor cu grave probleme de sănătate, s-au trezit că sumele au fost deturnate către niște parohii ortodoxe. S-au trezit anul acesta pentru că e prima dată când ANAF-ul trimite fiecărui donator o scrisoare prin care-l informează cui a donat acești bani. Or fi știind ceva cei de la ANAF, de brusc i-a apucat dorul de transparență. Poate dacă mergem pe fir, constatăm că de fapt e o practică mai veche.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cel mai important eveniment al săptămânii trecute a fost anunţarea de către primarul Ilie Bolojan a două noi proiecte cu fonduri UE în valoare de 24 milioane euro, pentru decongestionarea traficului pe axa rutieră cea mai problematică a oraşului, între podul Dacia şi zona Cantemir, cu pasaje subterane, favorizarea mijloacelor de transport în comun şi multe, multe detalii inginereşti, precum exacavarea la 4 metri şi relocarea reţelelor de utilităţi…
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
A venit multă lume, Andrei, să îşi ia rămas bun de la tine. Atâtea inimi grele la un loc nu am văzut de mult timp. Uneori trebuie să murim ca să ne dăm seama cine suntem. Ai fi fost mândru, cu toată modestia ta emblematică, să vezi câţi oameni frumoşi au venit să te salute. A fost multă tristeţe în locul acela, pentru că moartea ta a fost mai mult decât breaking news. A fost heart-breaking news.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Unde vă veți petrece vacanța de vară?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Mai pe româneşte, instanţa supremă spune că nu importă dacă agentul constatator a trecut sau nu suspendarea permisului în procesul-verbal, fiind suficient ca sancţiunea suspendării să fie prevăzută în lege, mai ales că termenele de suspendare de 30, 60 sau 90 de zile nu pot fi majorate sau reduse de poliţist tocmai pentru că termenele legale sunt clar determinate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Ridicarea temperaturii mediului ambiant la peste 32 gr. C şi o umiditate relativă ridicată (peste 60%) determină modificări ale organismului, care se pot grupa în 4 sindroame importante: mialgia termică, insolaţia, accidentele datorate efortului fizic pe caniculă şi şocul hipertermic.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Cercetătorii regnului animal se confruntă de ani de zile cu o problemă spinoasă. Animalele care duc o luptă şi o câştigă au o şansă foarte mare să câştige şi următoarea bătălie. Întrebarea este: "de ce anume?". Sunt la mijloc factori psihologici? Este vorba de încrederea dobândită de către învingător? Mai mult - deoarece acelaşi lucru pare să fie valabil şi în cazul fiinţelor umane - un studiu a încercat să găsească un răspuns la această întrebare: de ce învingătorii continuă să învingă?
07 Noiembrie 2017, 08:07

Ţeapa lui Mihuţ, iadul lui Bolojan: Orădenii din cartierul Bălcescu trăiesc fără iluminat public, canalizare, drumuri şi apă (FOTO)

Ţeapa lui Mihuţ, iadul lui Bolojan: Orădenii din cartierul Bălcescu trăiesc fără iluminat public, canalizare, drumuri şi apă (FOTO) FALIMENT LA MATURITATE. Promovat în campaniile publicitare ca "proiect de maturitate" al afaceristului Adrian Mihuţ (foto), ansamblul rezidenţial Bălcescu (fundal) era prezentat în campaniile publicitare ca o ilustrare de "life-style occidental". După ce le-a vândut oamenilor parcelele şi i-a lăsat fără infrastructură, Mihuţ şi-a declarat falimentul şi ridică din umeri: "Nu mai pot face nimic"...
Ţeapa lui Mihuţ, iadul lui Bolojan: Orădenii din cartierul Bălcescu trăiesc fără iluminat public, canalizare, drumuri şi apă (FOTO) ŢARA NIMĂNUI. Cartierul orădean Bălcescu e lăsat în beznă. "Iluminatul public a funcţionat doar până s-au vândut toate parcelele, ca să ne ia ochii, după care a fost decuplat. Au fost mai multe spargeri în cartier", reclamă Marius Leţ. Abandonaţi de dezvoltator şi de municipalitate, locatarii circulă prin hârtoape pentru a ajunge la vile valorând zeci de mii de euro, dar fără apă curentă şi cu budă în curte
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Promovat ca zonă rezidenţială de lux, cartierul Bălcescu, ctitorit în spatele fostului complex Oradea Shopping City, trăieşte în condiţii paşoptiste. Iluminat stradal doar de la Dumnezeu, drumuri desfundate acoperite cu piatră, apă numai din fântâni şi canalizări cu fosă septică sau chiar latrine în curţi.

Nu e de mirare că locuitorii zonei sunt pragul revoltei. "Nici măcar nu ne-au trecut pe hartă sau GPS. În primăvară, când a luat foc o casă, pompierii au avut nevoie de 15 minute ca să ajungă la incendiu, şi atunci îndrumaţi prin telefon", spune Marius Leţ, unul dintre proprietarii de locuinţe din cartier. Abandonaţi de investitorul Adrian Mihuţ, orădenii nu găsesc nicio înţelegere de la Primăria condusă de Ilie Bolojan. De parcă ar locui în altă localitate...

"Lifestyle citadin occidental"

"Vino să locuieşti între prieteni!", aşa îmbiau în urmă cu cinci ani reclamele la cartierul Bălcescu. Promovat ca "proiect de maturitate" al afaceristului Adrian Mihuţ, ansamblul rezidenţial se dorea o ilustrare de "life-style occidental". Aspectul unitar al celor 25 de hectare urma să fie dat de parcelele egale, de circa 500 mp fiecare, şi de regimul de înălţime al construcţiilor, limitat la parter, etaj şi mansardă.

Promotorii au valorificat la maximum proximitatea faţă de centrele comerciale din zonă, posibilitatea de a ajunge cu maşina în centrul oraşului în doar 7 minute şi vecinătatea şoselei de centură, promiţând cumpărătorilor toate facilităţile. Cartierul urma să aibă în mijloc un parc de 2,5 hectare, un centru comercial propriu, spaţii cu destinaţie de şcoală şi grădiniţă, iar dezvoltatorul oferea utilităţile necesare pentru a construi rapid: electricitate trasă la fiecare loc de casă, aducţiune de apă menajeră până în centrul cartierului şi căi de acces pietruite.

De altfel, pentru a introduce terenul în intravilan, dezvoltatorul şi-a asumat prin Planul Urbanistic Zonal aprobat în 2009 de Consiliul Local Oradea obligaţia de a suporta costurile pentru întreaga infrastructură, mai puţin asfaltarea străzilor, a căror suprafaţă a fost cedată municipalităţii. Apoi, însă, lucrurile s-au schimbat...

Bălcescu de secol XIX

În prezent, toate parcelele sunt cumpărate, există cam 60 de case ridicate şi deja s-au mutat circa 50 de familii, majoritatea cu copii. Tinerii şi-au amanetat viitorul îndatorându-se la bănci pentru un "life-style citadin occidental" dezamăgitor.

Marius Leț, locuitor al cartierului BălcescuMarius Leţ (foto) a plătit 11.500 euro pe parcelă, fără să guste însă din confortul promis. Cartierul nu are nici măcar facilităţile de bază, nici vorbă de centru comercial sau grădiniţă! "Iluminatul public a funcţionat până prin 2013, când s-a vândut ultima parcelă. De atunci nu mai merge deloc", spune omul. Reţeaua de apă e trasă doar pe prima din cele patru străzi existente, şi acolo doar parţial, aşa că locuitorii se spală din fântână. "Apa nu este potabilă. Analizele arată existenţa unor bacterii peste limita admisă". Cum nu există canalizare, casele au fose septice sau chiar toalete în curte, iar la fiecare ploaie străzile se umplu de noroi.

Cartierul nu figurează nici măcar în nomenclatorul stradal. "Dacă te caută cineva, nu te găseşte cu GPS-ul. Toate străzile au numere de Calea Sântandreiului, care este la 2 kilometri depărtare", spune orădeanul. Revoltaţi de prăpastia enormă dintre promisiuni şi realitate, vecinii s-au plâns dezvoltatorului, însă degeaba. "Mihuţ ne-a spus că nu va mai investi aici pentru că doar a pierdut bani", zice Leţ.

"Nu mai pot face nimic"

Adrian Mihuț, investitor imobiliar cartierul BălcescuAdrian Mihuţ (foto) şi-a cerut insolvenţa în octombrie 2013, pentru datorii de 1,3 milioane euro, fiind prima persoană fizică pentru care Tribunalul Bihor a dispus procedura falimentului pe Legea 85/2006, iar procesul este încă pe rol. Afaceristul recunoaşte că şi-a asumat realizarea infrastructurii, dar spune că... a rămas fără bani: "A venit criza, activitatea s-a blocat şi am intrat în insolvenţă. Nu mai pot face nimic".

Mihuţ dă vina pe Primărie, afirmând că a încercat, în zadar, să-i predea reţelele de iluminat public. "După ce am montat stâlpii, timp de doi ani am ţinut în funcţiune iluminatul public pe cheltuiala mea. Primăria a refuzat să facem proces-verbal de preluare parţială a reţelei", zice dezvoltatorul, susţinând că municipalitatea, care impozitează locuitorii cartierului, refuză să preia reţelele de iluminat, ca dealtfel şi pe cele de apă şi canalizare, ca să nu cheltuie cu dezvoltarea şi apoi cu întreţinerea lor.

Estimativ, doar prelungirea aducţiunii de apă ar depăşi 1 milion de euro, iar costurile s-ar tripla dacă se adaugă şi canalizarea, iluminatul şi drumurile. "Dacă dorea, Primăria putea face oricând adresă lichidatorului judiciar pentru preluarea reţelelor", spune Mihuţ.

Iadul după Bolojan

Ilie Bolojan, primar OradeaIlie Bolojan (foto) îi confirmă spusele. "Locatarii au făcut o investiţie mai puţin inspirată", spune edilul, sugerând că oamenii vor trebui să se descurce singuri. Potrivit primarului, cumpărătorii ar fi trebuit să cântărească mai bine riscurile. "Falimentul este pentru capitalism ceea ce este iadul pentru creştinism. Una fără alta nu se poate", zice, cinic, Bolojan.

Primarul susţine că, înainte de a investi în infrastructura noilor zone rezidenţiale, municipalitatea trebuie să modernizeze străzile din vatra veche a oraşului, astfel că reclamaţiile locatarilor din cartierul Bălcescu au rămas fără efect. "Hotărârea de Consiliu Local 557/29 iunie 2009, prin care s-a aprobat Planul Urbanistic Zonal, prevede că extinderea în zonă a reţelelor utilitare de alimentare cu apă şi canalizare şi de alimentare cu energie electrică se va realiza de către beneficiar, pe cheltuială proprie", este răspunsul standard al municipalităţii. Altfel spus, oamenii să-l ia la întrebări pe Mihuţ!

Să spună instanţa!

Florin Birta, viceprimar OradeaDe altfel, viceprimarul Florin Birta (foto) recunoaşte că municipalitatea a refuzat preluarea reţelelor, începând cu cea de iluminat public. "S-a lucrat fără documente. Constructorul nu a respectat Proiectul Tehnic, nu există Cartea Tehnică a lucrării, nu există procese verbale de recepţie, iar în loc de 16 stâlpi de iluminat sunt doar 10, puşi la alte distanţe decât trebuiau. Tehnic, nu putem prelua lucrarea. La fel este şi cu reţeaua de apă". În plus, Birta afirmă că Primăria nu poate cheltui bani publici pe o infrastructură asumată de dezvoltator: "Curtea de Conturi ne-ar imputa automat banii".

În aceste condiţii, singura soluţie rămâne ca Primăria să dea în judecată dezvoltatorul, pentru a-l obliga să finalizeze reţelele. "Instanţa va decide: ori îl va obliga să termine lucrările, ori va obliga Primăria să le preia aşa cum sunt, dar măcar vom şti ce putem face", zice vicele. Edilii trag, însă, de timp: în patru ani de la intrarea lui Mihuţ în insolvenţă, Primăria nu a iniţiat nici măcar procedura concilierii prealabile cu dezvoltatorul imobiliar.

Acum, atât afaceristul, cât şi Primăria încearcă să fugă de problemele locuitorilor din cartierul Bălcescu, care trăiesc ca în câmp. Deşi au ştiut să-i caute când le-au luat banii: Mihuţ pentru terenuri, iar Primăria pentru impozite şi taxe...


CA-N LUCEAFĂRUL
Lumină de la Tribunal

Cazul locuitorilor din Bălcescu nu este singular. Asociaţia de Proprietari Luceafărul, din cartierul omonim, a câştigat în octombrie 2016 un proces cu Primăria, care refuza să amenajeze iluminatul public din curtea blocurilor pe motiv că această obligaţie fusese asumată de dezvoltatorul imobiliar Selina Invest.

Asociaţia a arătat, însă, că dezvoltatorul este proprietar doar pe terenul de sub blocuri, iar reţeaua este situată pe amplasamente transferate de Consiliul Judeţean către Consiliul Local. Argumentul principal a fost, însă, Legea 230/2006 privind serviciul de iluminat public, care prevede că dreptul la acest serviciu este garantat, nediscriminatoriu, tuturor membrilor comunităţii.

Tribunalul a obligat Consiliul Local să emită o hotărâre prin care să iniţieze serviciul de iluminat public în cartierul Luceafărul deoarece, potrivit legii, "înfiinţarea, dezvoltarea, modernizarea, administrarea şi exploatarea sistemelor de iluminat public intră în competenţa exclusivă a autorităţilor administraţiei publice locale".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
pont pt rezolvarea problemei
Cautati in municipiul Oradea pe autorul Operei "Cartier Balcescu", pe numele lui adevarat Filip Petru zis Don Felipe.
Postat 07 Noiembrie 2017, 21:17 de mechanic
fraieri
Probabil omul este un tzepar care are o reteta probata in Grigorescu si repetata acum in Balcescu. Macar omul alege nume cu rezonanta :) Si cand s-o satura de tunuri sau nu mai sunt fraieri sa puna botul, probabil isi va lua talpasita si va trai bine pe meleaguri insorite razand de fraierii de pe meleagurile mioritice.
Postat 07 Noiembrie 2017, 16:05 de oradea_mea_si_a_ta
Adi mihut
Îl cunosc si nu e genul de tepar, sau cel putin asa părea. Despre utilități, mergeți la el. Si-a asumat investiția.
Postat 07 Noiembrie 2017, 08:48 de sandu1200
Si in Grigorescu la fel ...
... tot ulite sunt, vara praf de nu te vezi, toamna si primavara noroi pana-n gat.
Postat 07 Noiembrie 2017, 08:36 de Negative
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Investiţie de peste 700.000 euro. Prima seră hidroponică de roşii cherry din Bihor a fost inaugurată la Toboliu (FOTO)
 • Mai repede! Drumul de Sântandrei peste câmpuri ar putea fi dat în folosinţă în luna noiembrie (FOTO)
 • Rămas bun! Jurnalistul Andrei Şandor a fost condus pe ultimul drum cu muzica formaţiei Toto (FOTO / VIDEO)
 • Regulamentul locurilor de joacă. Orădenii din Ioşia sunt revoltaţi de gălăgia provocată de părculeţul din strada Lăpuşului (FOTO)
 • Proiect internaţional: Studenţi din Asia, la Universitatea din Oradea (FOTO)
 • Şefii PSD, UDMR şi ALDE din Consiliul Judeţean şi-au 'premiat' primarii: 'Banii se împart prin vot politic' (FOTO)
 • Vara şantierelor: De săptămâna aceasta mai multe străzi din toată Oradea vor fi blocate pentru lucrări (FOTO)
 • Sărbătoare nemţească: Tineri germani din ţară şi din străinătate au cântat şi au dansat în centrul Oradiei (FOTO/VIDEO)
 • În vizită la transmisioniştii militari: Bihorenii au putut vedea dotările Centrului 54 Comunicaţii Oradea (FOTO/VIDEO)
 • Şedinţa Consiliului Judeţean nu s-a putut ţine pentru că PNL-iştii şi un PSD-ist au lipsit. Pásztor avertizează că judeţul ar putea rata fonduri europene (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON