URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 23 IUNIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Angela Lupşea, preşedinta Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor Bihor, conduce muzeele şi Cetatea oraşului cu rezultate modeste. În numeroase ocazii am veştejit-o considerând că e inadmisibil ca, la doi ani după finalizarea reabilitării, în fortăreaţă să nu se întâmple mare lucru. Acum, însă, trebuie să recunosc că Zilele Art Nouveau au fost o reuşită care, cred eu, i-a uluit până şi pe organizatori.
Zic şi eu
Adrian Cris
După 9 luni în care minoritatea celor 17 consilieri judeţeni ai PNL a fost egala majorităţii UDMR-PSD-ALDE, rămasă din septembrie 2017 tot în 17 reprezentanţi prin excomunicarea fostei preferate a şefului PSD Bihor, Ioan Mang, „parlamentul” bihorean a revenit săptămâna trecută, aşa cum a decis Curtea de Apel, la formula rezultată din alegerile locale de acum două veri. Miercuri, cu doar un vot împotrivă şi o abţinere, a fost validat cel de-al 18-lea echipier al alianţei, PSD-istul salontan Adrian Szatmari.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Umorul e ca mâncarea - are mii de forme, gusturi și arome. Nimeni nu agreează toate bucatele de pe pământ. Plaja de preferințe culinare ţine, în cazul celor mai mulți oameni, de cultura locului în care s-au născut, de ce le-a gătit mama toată viața, de posibilitățile financiare, de zona respectivă, de educație și auto-educație, de tradiție și conservatorism.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi pe marginea scandalului legat de „atenţiile” pregătite de părinţi profesorilor de la Colegiul Naţional Emanuil Gojdu?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
În data de 5 iunie 2018 a fost publicată în Monitorul Oficial o importantă decizie pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în recurs în interesul legii, prin care s-a stabilit, cu caracter obligatoriu, pentru viitor, că sechestrele dispuse în procesele penale nu pot influenţa drepturile celor care aveau anterior o ipotecă cu privire la bunurile sechestrate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Toxiinfecţiile alimentare sunt boli acute cu manifestări diareice, determinate de salmonele, stafilococi enterotoxici, clostridium perfringens, clostridium botulinum şi alţi agenţi patogeni. Cea mai frecventă toxiinfecţie alimentară este cea determinată de salmonele. Există peste 1.700 de tipuri clasificate de salmonele. 
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
În ultimii ani tot mai mulți tineri au început să-și lase barba să crească, generând o modă de impact global care a atins și România. Vedem pe stradă bărbați cu barbă stufoasă, spre deosebire de acum cinci ani, când moda încă nu prinsese amploare. În acest articol vom încerca să vedem ce stă la baza psihologiei acestui fenomen și de ce bărbații decid să-și lase barbă în încercarea de a atrage mai multe partenere.
07 Noiembrie 2017, 08:07

Ţeapa lui Mihuţ, iadul lui Bolojan: Orădenii din cartierul Bălcescu trăiesc fără iluminat public, canalizare, drumuri şi apă (FOTO)

Ţeapa lui Mihuţ, iadul lui Bolojan: Orădenii din cartierul Bălcescu trăiesc fără iluminat public, canalizare, drumuri şi apă (FOTO) FALIMENT LA MATURITATE. Promovat în campaniile publicitare ca "proiect de maturitate" al afaceristului Adrian Mihuţ (foto), ansamblul rezidenţial Bălcescu (fundal) era prezentat în campaniile publicitare ca o ilustrare de "life-style occidental". După ce le-a vândut oamenilor parcelele şi i-a lăsat fără infrastructură, Mihuţ şi-a declarat falimentul şi ridică din umeri: "Nu mai pot face nimic"...
Ţeapa lui Mihuţ, iadul lui Bolojan: Orădenii din cartierul Bălcescu trăiesc fără iluminat public, canalizare, drumuri şi apă (FOTO) ŢARA NIMĂNUI. Cartierul orădean Bălcescu e lăsat în beznă. "Iluminatul public a funcţionat doar până s-au vândut toate parcelele, ca să ne ia ochii, după care a fost decuplat. Au fost mai multe spargeri în cartier", reclamă Marius Leţ. Abandonaţi de dezvoltator şi de municipalitate, locatarii circulă prin hârtoape pentru a ajunge la vile valorând zeci de mii de euro, dar fără apă curentă şi cu budă în curte
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Promovat ca zonă rezidenţială de lux, cartierul Bălcescu, ctitorit în spatele fostului complex Oradea Shopping City, trăieşte în condiţii paşoptiste. Iluminat stradal doar de la Dumnezeu, drumuri desfundate acoperite cu piatră, apă numai din fântâni şi canalizări cu fosă septică sau chiar latrine în curţi.

Nu e de mirare că locuitorii zonei sunt pragul revoltei. "Nici măcar nu ne-au trecut pe hartă sau GPS. În primăvară, când a luat foc o casă, pompierii au avut nevoie de 15 minute ca să ajungă la incendiu, şi atunci îndrumaţi prin telefon", spune Marius Leţ, unul dintre proprietarii de locuinţe din cartier. Abandonaţi de investitorul Adrian Mihuţ, orădenii nu găsesc nicio înţelegere de la Primăria condusă de Ilie Bolojan. De parcă ar locui în altă localitate...

"Lifestyle citadin occidental"

"Vino să locuieşti între prieteni!", aşa îmbiau în urmă cu cinci ani reclamele la cartierul Bălcescu. Promovat ca "proiect de maturitate" al afaceristului Adrian Mihuţ, ansamblul rezidenţial se dorea o ilustrare de "life-style occidental". Aspectul unitar al celor 25 de hectare urma să fie dat de parcelele egale, de circa 500 mp fiecare, şi de regimul de înălţime al construcţiilor, limitat la parter, etaj şi mansardă.

Promotorii au valorificat la maximum proximitatea faţă de centrele comerciale din zonă, posibilitatea de a ajunge cu maşina în centrul oraşului în doar 7 minute şi vecinătatea şoselei de centură, promiţând cumpărătorilor toate facilităţile. Cartierul urma să aibă în mijloc un parc de 2,5 hectare, un centru comercial propriu, spaţii cu destinaţie de şcoală şi grădiniţă, iar dezvoltatorul oferea utilităţile necesare pentru a construi rapid: electricitate trasă la fiecare loc de casă, aducţiune de apă menajeră până în centrul cartierului şi căi de acces pietruite.

De altfel, pentru a introduce terenul în intravilan, dezvoltatorul şi-a asumat prin Planul Urbanistic Zonal aprobat în 2009 de Consiliul Local Oradea obligaţia de a suporta costurile pentru întreaga infrastructură, mai puţin asfaltarea străzilor, a căror suprafaţă a fost cedată municipalităţii. Apoi, însă, lucrurile s-au schimbat...

Bălcescu de secol XIX

În prezent, toate parcelele sunt cumpărate, există cam 60 de case ridicate şi deja s-au mutat circa 50 de familii, majoritatea cu copii. Tinerii şi-au amanetat viitorul îndatorându-se la bănci pentru un "life-style citadin occidental" dezamăgitor.

Marius Leț, locuitor al cartierului BălcescuMarius Leţ (foto) a plătit 11.500 euro pe parcelă, fără să guste însă din confortul promis. Cartierul nu are nici măcar facilităţile de bază, nici vorbă de centru comercial sau grădiniţă! "Iluminatul public a funcţionat până prin 2013, când s-a vândut ultima parcelă. De atunci nu mai merge deloc", spune omul. Reţeaua de apă e trasă doar pe prima din cele patru străzi existente, şi acolo doar parţial, aşa că locuitorii se spală din fântână. "Apa nu este potabilă. Analizele arată existenţa unor bacterii peste limita admisă". Cum nu există canalizare, casele au fose septice sau chiar toalete în curte, iar la fiecare ploaie străzile se umplu de noroi.

Cartierul nu figurează nici măcar în nomenclatorul stradal. "Dacă te caută cineva, nu te găseşte cu GPS-ul. Toate străzile au numere de Calea Sântandreiului, care este la 2 kilometri depărtare", spune orădeanul. Revoltaţi de prăpastia enormă dintre promisiuni şi realitate, vecinii s-au plâns dezvoltatorului, însă degeaba. "Mihuţ ne-a spus că nu va mai investi aici pentru că doar a pierdut bani", zice Leţ.

"Nu mai pot face nimic"

Adrian Mihuț, investitor imobiliar cartierul BălcescuAdrian Mihuţ (foto) şi-a cerut insolvenţa în octombrie 2013, pentru datorii de 1,3 milioane euro, fiind prima persoană fizică pentru care Tribunalul Bihor a dispus procedura falimentului pe Legea 85/2006, iar procesul este încă pe rol. Afaceristul recunoaşte că şi-a asumat realizarea infrastructurii, dar spune că... a rămas fără bani: "A venit criza, activitatea s-a blocat şi am intrat în insolvenţă. Nu mai pot face nimic".

Mihuţ dă vina pe Primărie, afirmând că a încercat, în zadar, să-i predea reţelele de iluminat public. "După ce am montat stâlpii, timp de doi ani am ţinut în funcţiune iluminatul public pe cheltuiala mea. Primăria a refuzat să facem proces-verbal de preluare parţială a reţelei", zice dezvoltatorul, susţinând că municipalitatea, care impozitează locuitorii cartierului, refuză să preia reţelele de iluminat, ca dealtfel şi pe cele de apă şi canalizare, ca să nu cheltuie cu dezvoltarea şi apoi cu întreţinerea lor.

Estimativ, doar prelungirea aducţiunii de apă ar depăşi 1 milion de euro, iar costurile s-ar tripla dacă se adaugă şi canalizarea, iluminatul şi drumurile. "Dacă dorea, Primăria putea face oricând adresă lichidatorului judiciar pentru preluarea reţelelor", spune Mihuţ.

Iadul după Bolojan

Ilie Bolojan, primar OradeaIlie Bolojan (foto) îi confirmă spusele. "Locatarii au făcut o investiţie mai puţin inspirată", spune edilul, sugerând că oamenii vor trebui să se descurce singuri. Potrivit primarului, cumpărătorii ar fi trebuit să cântărească mai bine riscurile. "Falimentul este pentru capitalism ceea ce este iadul pentru creştinism. Una fără alta nu se poate", zice, cinic, Bolojan.

Primarul susţine că, înainte de a investi în infrastructura noilor zone rezidenţiale, municipalitatea trebuie să modernizeze străzile din vatra veche a oraşului, astfel că reclamaţiile locatarilor din cartierul Bălcescu au rămas fără efect. "Hotărârea de Consiliu Local 557/29 iunie 2009, prin care s-a aprobat Planul Urbanistic Zonal, prevede că extinderea în zonă a reţelelor utilitare de alimentare cu apă şi canalizare şi de alimentare cu energie electrică se va realiza de către beneficiar, pe cheltuială proprie", este răspunsul standard al municipalităţii. Altfel spus, oamenii să-l ia la întrebări pe Mihuţ!

Să spună instanţa!

Florin Birta, viceprimar OradeaDe altfel, viceprimarul Florin Birta (foto) recunoaşte că municipalitatea a refuzat preluarea reţelelor, începând cu cea de iluminat public. "S-a lucrat fără documente. Constructorul nu a respectat Proiectul Tehnic, nu există Cartea Tehnică a lucrării, nu există procese verbale de recepţie, iar în loc de 16 stâlpi de iluminat sunt doar 10, puşi la alte distanţe decât trebuiau. Tehnic, nu putem prelua lucrarea. La fel este şi cu reţeaua de apă". În plus, Birta afirmă că Primăria nu poate cheltui bani publici pe o infrastructură asumată de dezvoltator: "Curtea de Conturi ne-ar imputa automat banii".

În aceste condiţii, singura soluţie rămâne ca Primăria să dea în judecată dezvoltatorul, pentru a-l obliga să finalizeze reţelele. "Instanţa va decide: ori îl va obliga să termine lucrările, ori va obliga Primăria să le preia aşa cum sunt, dar măcar vom şti ce putem face", zice vicele. Edilii trag, însă, de timp: în patru ani de la intrarea lui Mihuţ în insolvenţă, Primăria nu a iniţiat nici măcar procedura concilierii prealabile cu dezvoltatorul imobiliar.

Acum, atât afaceristul, cât şi Primăria încearcă să fugă de problemele locuitorilor din cartierul Bălcescu, care trăiesc ca în câmp. Deşi au ştiut să-i caute când le-au luat banii: Mihuţ pentru terenuri, iar Primăria pentru impozite şi taxe...


CA-N LUCEAFĂRUL
Lumină de la Tribunal

Cazul locuitorilor din Bălcescu nu este singular. Asociaţia de Proprietari Luceafărul, din cartierul omonim, a câştigat în octombrie 2016 un proces cu Primăria, care refuza să amenajeze iluminatul public din curtea blocurilor pe motiv că această obligaţie fusese asumată de dezvoltatorul imobiliar Selina Invest.

Asociaţia a arătat, însă, că dezvoltatorul este proprietar doar pe terenul de sub blocuri, iar reţeaua este situată pe amplasamente transferate de Consiliul Judeţean către Consiliul Local. Argumentul principal a fost, însă, Legea 230/2006 privind serviciul de iluminat public, care prevede că dreptul la acest serviciu este garantat, nediscriminatoriu, tuturor membrilor comunităţii.

Tribunalul a obligat Consiliul Local să emită o hotărâre prin care să iniţieze serviciul de iluminat public în cartierul Luceafărul deoarece, potrivit legii, "înfiinţarea, dezvoltarea, modernizarea, administrarea şi exploatarea sistemelor de iluminat public intră în competenţa exclusivă a autorităţilor administraţiei publice locale".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
pont pt rezolvarea problemei
Cautati in municipiul Oradea pe autorul Operei "Cartier Balcescu", pe numele lui adevarat Filip Petru zis Don Felipe.
Postat 07 Noiembrie 2017, 21:17 de mechanic
fraieri
Probabil omul este un tzepar care are o reteta probata in Grigorescu si repetata acum in Balcescu. Macar omul alege nume cu rezonanta :) Si cand s-o satura de tunuri sau nu mai sunt fraieri sa puna botul, probabil isi va lua talpasita si va trai bine pe meleaguri insorite razand de fraierii de pe meleagurile mioritice.
Postat 07 Noiembrie 2017, 16:05 de oradea_mea_si_a_ta
Adi mihut
Îl cunosc si nu e genul de tepar, sau cel putin asa părea. Despre utilități, mergeți la el. Si-a asumat investiția.
Postat 07 Noiembrie 2017, 08:48 de sandu1200
Si in Grigorescu la fel ...
... tot ulite sunt, vara praf de nu te vezi, toamna si primavara noroi pana-n gat.
Postat 07 Noiembrie 2017, 08:36 de Negative
count display

FOTO BIHOREANUL

 • 'Apel către mafioţi: Căraţi-vă!'. Orădenii au ieşit din nou să protesteze, în faţa Prefecturii (FOTO / VIDEO)
 • Lunga vară fierbinte: Compania de Apă Oradea investeşte 10 milioane euro în reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare (FOTO)
 • Piaţa Unirii intră în reparaţii la doar doi ani de la inaugurare (FOTO)
 • Jurcuţ rade tot! Defrişat de speculanţii imobiliari, un deal din Paleu s-a prăvălit pe o stradă din Oradea (FOTO)
 • Statul paralel: Judecătorul orădean Ovidiu Galea, fost ofiţer de Securitate, suspendat din magistratură şi inculpat, a fost promovat la... Guvern (FOTO)
 • Dublu sau nimic! Bloc de 19 etaje în Oradea, construit printr-un proiect ambițios al magnatului Viorel Micula. Vezi cum va arăta! (FOTO)
 • Accident grav în Sîntandrei: Două persoane rănite, după ce un Audi s-a lovit cu un Peugeot (FOTO/VIDEO)
 • Gerovital, brandul nr. 1 în România, a deschis primul magazin în Oradea. Inaugurarea s-a făcut cu şampanie, o prezentare Eli Lăslean şi reduceri (FOTO)
 • Voluntariat. 20 de orădeni au plantat flori în piaţa Ferdinand într-o acţiune de înfrumuseţare a oraşului (FOTO / VIDEO)
 • Kirchweih la Palota: Micuţa comunitate de germani şi-a sărbătorit întemeietorul şi protectorul spiritual (FOTO/VIDEO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON